Ogólne > Rodzina ...

mlode mamusie w Danii

<< < (135/145) > >>

Idris:

--- Cytat: 1941 w 12 Sie 2013, 01:22:10 ---1990 nie wiem czemu sie obruszylas?
Nikt Cie nie atakuje, no chyba czytasz? Poprostu realia ulegly zmianom nie da sie ukryc, swiat juz tak nie wyglada jak gdy Ty tu przyjechalas, a moze nie wszedzie tak wyglada, to sa fakty no niestety.
Naprawde uwierz nikt tu Cie nie krytykuje, nikt nie naciska na Ciebie przedstawia tylko inne okolicznosci ktore faktycznie maja miejsce i ktore dzieja sie obecnie.
To duza odpowiedzialnosc jak napisal war. A gdy sprawy nie pojda jak w bajce i za porod trzeba bedzie zaplacic? Bo PL na niebieskiej karcie gdy znany jest termin porodu nie zechce zaplacic za usluge medyczna tu w DK to co wtedy?
Pewnie, ze rodzina wazna rzecz, ale troche po kolei. Nie wiadomo jaka sytuacja faktyczna jest chlopaka ile tu juz jest w drugiej pracy i kilka innych niewiadomych, no sama przyznasz, ze z tego tez sobie trzeba zdawac sprawe nie to ze ktos zniecheca czy cos ale informuje jak jest faktycznie. Jasne, ze pozniej mozna by rzec sielanka i zadowolenie ale jednak.

--- Koniec cytatu ---
41 czytam i nie poznaje kolegi  :) aż myszka sama na podziękowanie klika

Jomir:
Jest jeszcze jeden fakt, ktory "pominelismy". Jezeli dziewczyna ma termin porodu za miesiac, to praktycznie moze urodzic w kazdej chwili. A za 2 tygodnie bedzie to juz porod o czasie.
Oczekiwanie, ze pozwolenie i zolta karte zalatwi sie w 2 tygodnie to "juz jazda bez trzymanki". Na sama zolta karte czeka sie do dwoch tygodni.
Porod w Danii o ile pamietam kosztuje ponad 10.000 koron.

Wiec naprawde dziewcze "ocknelo sie" w ostatniej chwili. No i zupelnie niezlosliwie mi sie cisnie pytanie, czy ona dopabuse wczoraj dowiedziala sie, ze jest w ciazy?
Przeciez sprawy mozna bylo juz dawno poukladac. Zwlaszcza, ze jak mowi, chlopak w Danii juz wczesniej pracowal.

aisak:

--- Cytat: 1990 w 12 Sie 2013, 00:18:45 ---1941   Masz racje to zalezy przede wszystkim od checi,mezowi bardzo zalezalo na tym,abysmy byli Tu razem dlatego stanal na glowie by tego dokonac..Ale tez nie powod by kogos odrazu osadzac jak np.electre,mimo tego,ze sie pyta o jakies pieniadze...moze im takze bardzo zalezy na tym,aby byc tu razem,a nie znaja przepisow.Duzo sie zmienilo,ale nadal wszystko da sie zalatwic w miesiac -tylko potrzebne sa checi...

--- Koniec cytatu ---
Masz racje, tak wciaz jest.

Idris:

Na troche sobie pozwole i zaczne od poczatku.

--- Cytat: 1990 w 11 Sie 2013, 23:08:18 ---Jestescie niesprawiedliwi i nie zyczliwi...Ktos sie pyta o rade czy lepiej zostac i urodzic w Pl czy tu, a wy odrazu zlinczowaliscie Electre_89! A to tylko dlatego,ze spytala czy bedzie miala ubezpieczenie i czy cos bedzie sie jej nalezalo!Fakt troche zle,ze mysli by cos wyrwac od panstwa,ale to odrazu nie powod by na kogos najezdzac!!!Jestem przekonana,ze wiekszosc z was jest tu na zasadzie laczenia rodzin i byla w podobnej sytuacjii,lecz po kilku-kilkunastu latach przebywania tu jest sie ciezko przyznac do tego.
  Powiada sie,ze "Swoj Swojemu pomoze",a to guzik prawda!!!    Milej nocki

--- Koniec cytatu ---
Jesli juz usprawiedliwiasz Elecre za pytanie o to co jej sie nalezy to i usprawiedliw tych, ktorym sie to nie podoba, bo kazdy ma prawo do swoich opini i ich wyrazania. I z laski swojej nie wkladaj wszystkich albo wiekszosci do tego samego worka, chcesz powiedziec ze wiekszosc z nas przyjechala do Danii w 8 mc ciazy z pytaniem na ustach co mi sie za to, ze tu przyjechalam nalezy?

--- Cytat: 1990 w 11 Sie 2013, 23:34:03 ---1941 troche sie mylisz 
  wypowiadam sie bo akurat bylam w podobnej sytuacjii i jakos tu jestem...
A mianowicie chlopak(teraz maz) byl tu a ja w pl zaszlam w ciaze postanowilismy,abym urodzila tu w Danii wiec tu przyjechalam pojechalismy zalatwiac papiery,ophold bez problemu dostalam na zasadzie laczenia rodzin mimo tego,ze maz wtedy byl akurat na kontanthjælp na kacie tez nie mial,po tyg.dostalam pozwolenie i zolta karte...Tak wiec nie trzeba miec kokosow na kacie,aby sie tu znalezc i dostac zolta karte...

--- Koniec cytatu ---
Ktos Ci juz zadal to pytanie ale.. Kiedy to bylo? I skoro jestes tak dobrze poinformowana to czemu nie udzielisz Elektrze odpowiedzi na jej pytania?

--- Cytat: 1990 w 12 Sie 2013, 00:18:45 ---1941   Masz racje to zalezy przede wszystkim od checi,mezowi bardzo zalezalo na tym,abysmy byli Tu razem dlatego stanal na glowie by tego dokonac..Ale tez nie powod by kogos odrazu osadzac jak np.electre,mimo tego,ze sie pyta o jakies pieniadze...moze im takze bardzo zalezy na tym,aby byc tu razem,a nie znaja przepisow.Duzo sie zmienilo,ale nadal wszystko da sie zalatwic w miesiac -tylko potrzebne sa checi...

--- Koniec cytatu ---
Jestes pewna, ze w miesiac sie da? Poreczysz za to? Poreczysz za to, ze innym sie uda tak samo jak wam? Poreczysz za to, ze ona faktycznie ma miesiac do porodu, ze trafi na urzednika ktory szybko wyda pozwolenie, ze chlopak zarabia wystarczajaco duzo by utrzymac tutaj trojke? Piszesz

--- Cytat: 1990 w 11 Sie 2013, 23:40:47 ---Nawet w jeden dzien mozna zalatwic mieszkanie ze spoldzielni jak i rowniez pozyczke na depozyt z komuny...
             DLA CHCACEGO NIC TRUDNEGO!!!!!!

--- Koniec cytatu ---
Naprawde? Moze i mozna , powiedz w ktorej komunie to tak mozna od reki zalatwic? Mieszkania jak rozumiem stoja i czekaja, pieniadze w komunie zreszta tez.

--- Cytat: 1990 w 12 Sie 2013, 01:35:39 ---Ja sie wcale nie obrazam-nie mam powodow.Ja rowniez ani grosza nie wylodzilam od panstwa.Takze Jestem przeciwna wyzyskiwacza ,bo jeden ciezko charuje a przyjedzie darmozjad i bedzie chcial wyzyskac kase od panstwa-takich jest sporo,nie tylko Tu...

--- Koniec cytatu ---
No i to moje ulubione zdanie. Dziewczyno, przyjechalas bedac w ciazy do meza ktory byl na zapomodze socjalnej, wiec nie wmawiaj nikomu ze nie kozystalas z pieniedzy panstwowych,
A tak w ogole to Twoja jedyna rada i lekarstwo to dla chcacego nic trudnego, ale na innych ktorzy nie chca odpowiedziec na pytanie Ile dostane od panstwa dunskiego jesli tu przyjade by urodzic dziecko? sie obruszasz.
I tak zupelnie of top. Asiak sprawdzilam i 1990 tez jest nowa, jesli chcesz mozesz mnie zrugac za takie jej przyjecie  :-[

aisak:

--- Cytat: Jomir w 12 Sie 2013, 00:57:34 ---czasy sie zmienily
Dania ma dosyc wsodnioeuropejcow na utrzyamniu, wiec byc moze Tobie jakis czas temu sie udalo. Jestem pewna, ze teraz, juz "nie ma letko".
Osobiscie ostatnio pomagalam jednej dziewczynie, ktora nie dostaal pobytu jako czlonek rodziny. Mimo, ze maja wspolne 2-letnie dziecko. Nie mieli w Polsce wspolnego adresu, nie dostali i koniec. A dziecko skad sie wzielo - urzedu nie interesowalo. W koncu zeby miec razem dziecko nie trzeba byc od razu para, nie ? (tu akurat ironicznie, bo sama nie pojmuje tego toku myslenia).

--- Koniec cytatu ---
Dokladnie. Ja jeszcze od siebie dodam, ze ostatnio wszystkie przepisy dotyczace jakiejkolwiek pomocy "nalezacej sie" obcokrajowcom, zostaly w delikatny, ale zasadniczy sposob zmodyfikowane. Wlasnie ze wzgledu na liczne udane proby oszustwa. Niestety, problem moze zaczac sie w sytuacji, gdy ktos znajdzie sie w szczegolnym polozeniu nie z wlasnej winy i zaczyna szukac pomocy, bo nie ma innego wyjscia. Wtedy dopabuse mozna sie przekonac, do czego doprowadzilo wczesniejsze lawirowanie i oszukiwanie, oczywiscie nie tyko, kochanych rodakow ::).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej