poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 304045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eva77

• Gość
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #210 dnia: 29 Sty 2009, 19:33:10 »
Mam do ciebie wiele pytań, ale moze moglabys mi podac swoj adres email.To moje pierwsze dziecko i nie mam zadnego doswiadczenia.Jestem w trakcie kompletowania wyprawki i nawet z tym mam problem bo nie wiem co kupic.Ale przede wszystkim chcialabym wiedziec co mam zabrac ze soba do szpitala i mam tez inne pytania odnosnie porodu.Nie kazdy moze by chcial na forum o tym czytac.Ja mieszkam 10 km od Odense.Gdybys podala adres email albo nr gg byłabym wdzieczna.

Offline aniulka@25

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #211 dnia: 29 Sty 2009, 19:47:54 »
Hej Do szpitala praktycznie nic nie musisz miec ze soba dla dzidziusia i dla siebie ja urodzilam pol roku temu synka w szpitalu w Holbæk i nic nie musialam brac do szpitala poniewa na opddziale byly dwa pokoje wyposazonw we wszystkie potrzebne rzeczy oczywiscie ja zapakowalam cala torbe poniewaz tez nie wiedzialam nic wiec troche bylo smiechu na sali jak moja polozna zobaczyla mojego narzeczonego targajacego ta wielka torbe za soba :-) A gdzie jest Hobro kolo jakiego znanego miasta ja mieszkam w Tingerup :-) Serdecznie pozdrawiam

matka

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: 29 Sty 2009, 19:48:51 »
Doskonale Cie rozumiem ewa77, tez mialam podobne dylematy jak Ty w trakcie ciazy :)
Oto moj e-mail: ciachoo@o2.pl, niestety nie mam gg.

matka

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: 29 Sty 2009, 19:50:45 »
Nie do konca sie zgadzam - w OUH kazali mi miec ze soba np. ubranka dla dziecka, wiec byc moze wszystko zalezy od szpitala.

Offline agelina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #214 dnia: 30 Sty 2009, 10:57:35 »
witam. ja rodzilam 4 miesiace temu w aalborgu, oprucz dokumentow i ubranek na wyjscie dla dziecka nic nie kazali mi ze soba przywozic.   3 godziny po porodzie wrocilam do domu, zadziwiajace bo w polsce jak urodzilam synka to bite 3 dni trzeba spedzic na oddziale i nie ma mowy o wstawaniu z lozka po porodzie. a tutaj bylam ogromnie zaskoczona. miimo tego milo wspominam porod, i przede wszystkim dobra opieke i warunki.
p[ozdrawiam

agelina@tlen.pl

Offline aniulka@25

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #215 dnia: 30 Sty 2009, 11:00:19 »
Bardzo mozliwe co szpital to obyczaj :-) Ja rodzilam w Holbæk  i potrzebowalam tylko ubranka na wyjscie ze szpitala i dokumenty reszta zupelnie nie potrzebna :-)

Offline Effika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #216 dnia: 30 Sty 2009, 17:02:28 »
Witajcie Dziewczynki  :) A czy któraś z Was rodziła może w Randers lub słyszała jak to tutaj wygląda?! Mieszkam z mężem od pół roku w tym mieście i tu też będę rodzić. Akurat kończę 29 tydzień ciąży, więc pora się zainteresować wszystkim. Jestem przerażona, bo czytam już któreś forum z rzędu i wiecznie same negatywy na temat porodów w Dk. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #216 dnia: 30 Sty 2009, 17:02:28 »

gość

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: 30 Sty 2009, 21:40:03 »
evo 77 podaj swojego maila to ci wszystko napiszę.ja też rodziłam w odense więc wiem,co i jak.pozdrawiam

eva77

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: 30 Sty 2009, 22:10:46 »
Bardzo chętnie posłucham też twojej opinii.Mój mail to evamuller@wp.pl.Dziękuję za zainteresowanie.Pozdrawiam

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #219 dnia: 30 Sty 2009, 22:26:37 »
Aniu85.
Ja rodziłam pół roku temu w Rigshospital w Kopenhadze i miałam cesarskie cięcie. Mój poród zakończył się cesarką, ponieważ po prawie 3 dobach skurczy miałam tylko 2 cm rozwarcia i nie było postępu porodu. Poza tym mała bardzo źle znosiła skurcze i lekarz powiedział, że nie wytrzyma do pełnego rozwarcia. Wszystko potoczyło się bardzo szybko. Na salę wpadło 10 osób które mi się przedstawiły( nie pamiętam ani jednego nazwiska hi hi  ;) ). Dostałam znieczulenie i przewieźli mnie na salę operacyjną. Mój mąż był cały czas przy mnie. Wszyscy byli bardzo mili i cały czas powtarzali żebym się nie bała i że wszystko było ok.

6 godzin po porodzie przyszła pielęgniarka i kazała mi wstać z łóżka i iść do toalety. Ponoć im szybciej się wstaje po cesarce tym lepiej, bo wyjmują wtedy cewnik i nie ma się potem problemów z pęcherzem. Ja posłuchałam pielęgniarki i poszłam. Bolało ale zacisnęłam zęby i jakoś dałam radę. Opieka w szpitalu była wspaniała. Pielęgniarki zawsze uśmiechnięte służyły pomocą i dobrą radą, bez względu na porę dnia czy nocy. Można było bez obaw o wszystko pytać. Dla nich głupie pytania po prostu nie istnieją. 

Jeżeli chodzi o to co ze sobą zabrać do szpitala, to ja miałam przygotowaną całą walizę rzeczy i nic mi się nie przydało. W szpitalu wszystko było: ciuszki dla dziecka, ciuchy dla mamy, podpaski. Skorzystałam tylko z własnego mydła, szamponu, pasty do zębów i
szczoteczki. Do domu wypuścili mnie po 2 dniach. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pytania, chętnie pomogę. Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamusie.
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #220 dnia: 30 Sty 2009, 22:41:39 »
Dziekuje RybkoWillego:)Pytam bo wiem ze zycie pisze rozne scenariusze...A ja mam spora wade wzroku i wiem ze to moze(ale nie musi)kwalifikowac mnie do cesarskiego ciecia.

paczusowa86

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: 02 Lut 2009, 19:36:21 »
 ;D witam ja jestem w 6 tygodniu ciąży,termin porodu mam na 20 wrzenia 2009 :) chciałabym dowiedzieć się od jakiejś młodej mamuśki jak wyglądają tu szpitale,np w Esbjerg...opieka w nich itd...Zamierzam rodzić tutaj,ponieważ mąż tu pracuje,mieszkamy tutaj 2 lata więc nie będę jechać rodzić do Ojczyzny,bo chcemy byc tu wszyscy razem :) pozdrawiam i czekam na odpowiedź :***

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #222 dnia: 02 Lut 2009, 19:54:51 »
Cytuj (zaznaczone)
jak wyglądają tu szpitale
O tym będziesz mogła się przekonać osobiście jeszcze przed porodem.
Szpitale organizują dni otwarte i można wtedy zwiedzać porodówkę,pokoje po porodzie itp.
Ja zamierzam skorzystać i wybrać się na zwiedzanie "mojego" szpitala po trzydziestym tyg.ciąży.

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #223 dnia: 02 Lut 2009, 19:59:25 »
Dni otwarte?A to bardzo ciekawe:)A nie wiesz moze jak czesto sa organizowane?Czy to juz konkretnie trzeba sie dowiadywac w danym szpitalu?Tez chetnie bym skorzystala z takiej mozliwosci.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #224 dnia: 02 Lut 2009, 20:08:17 »
Taką ulotkę informacyjną dostałam od swojej położnej.
Tam gdzie planuję rodzić,"Åbent Hus" jest w środę w każdy nieparzysty tydzień.
Oczywiście w innych szpitalach mogą to być inne dni.Zapytaj położnej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #224 dnia: 02 Lut 2009, 20:08:17 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 330753
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 22448
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 42632
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 52051
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 45717
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand