poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prosze o pomoc...  (Przeczytany 4150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nowy1111

• Gość
Prosze o pomoc...
« dnia: 09 Kwi 2008, 18:19:10 »
Witam !
Pracuje w Danii od u rolnika... Brutto zarabiam 21000 kr. Sprawa pierwsza dotyczy pieniedzy za ferie...
Szef powiedzial mi ze on ferie wyplaca w inny sposob niz w innych miejscach tzn. mam normalna pelna wyplate przez caly rok i ferie mam tak jakby wliczone w pensje, wiec za tydzien ferii mam tak jak za tydzien pracy... Ale jak gdzies wyczytalem ferie to 12,5 % pensji brutto wiec liczac to z rocznego dochodu wychodzi mi 31500 kr.wiec w sumie wiecej niz zarabiam tygodniowo... Cy jestem w ten sposob oszukiwany ??

Druga sprawa to dni w tygodniu urzedowo lub koscielnie wolne od pracy...
I tu mam tez niby umowe ze przez pierwszy rok mi wyplata za te dni nie przyslugiwala i po roku  mam 7 godzin placone.
Natomiast tu

http://forsiden.3f.dk/apps/pbcs.dll/artikkel?Dato=20070130&Kategori=POLSK&Lopenr=70130028&Ref=AR%20&profile=2535

znalazlem cos takiego

" S/h oraz wolne dni podczas urlopu:
(S/h oznacza kościelne dni świąteczne nie przypadające w niedzielę)

3,5% jako zapłata za kościelne dni świąteczne nie przypadające w niedzielę, oraz 3,25% jako zapłata za dodatkowe i specjalne wolne dni podczas urlopu – co daje łącznie 6,75% odkładane na Twoje konto s/h (pamiętaj, aby przed odejściem z pracy wypłacono Ci tę sumę). "

Czy to z naczy ze ja te dni sam z gory place z podatku i tu tez jestem oszukiwany ?

Z gory slicznie dziekuje wszystkim za pomoc...

Pozdrawiam.

Andrzej

Klingon

• Gość
Odp: Prosze o pomoc...
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwi 2008, 16:26:39 »
Zależy pod jaką umowę zbiorową podlegasz. Powinno to pisać na twojej umowie o pracę. Normalnie na urlop jest odkładane 12,5% dla pracowników wynagradzanych godzinowo. Natomiast pracownicy wynagradzani miesięcznie otrzymują w czasie urlopu chyba 105% wypłaty.
Na święta odkłada się tak samo jak na urlop (SH opsparing). Te sprawy nie mają nic wspólnego z podatkiem. Na początek dowiedz się pod jaką umowę zbiorową podlegasz (overenskomst).
« Ostatnia zmiana: 11 Kwi 2008, 16:18:47 wysłana przez Klingon »

nowy1111

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwi 2008, 15:58:16 »
Zależy pod jaką umowę zbiorową podlegasz. Powinno to pisać na twojej umowie o pracę. Normalnie na urlop jest odkładane 12,5% dla pracowników wynagradzanych godzinowo, i chyba 105% wypłaty dla pracowników wynagradzanych miesięcznie.
Na święta odkłada się tak samo jak na urlop (SH opsparing). Te sprawy nie mają nic wspólnego z podatkiem. Na początek dowiedz się pod jaką umowę zbiorową podlegasz (overenskomst).

Hej !
Nie chodzi mi o to pod jaka umowe zbiorowa podlegam tylko konkretnie czy w ten sposob jak opisalem jestem oszukiwany na jakies tam pieniadzi i w jaki sposob to robi...

Pozdrawiam. Andrzej

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwi 2008, 16:21:35 »
To czy jesteś oszukiwany zależy od umowy jaką zawarłeś z pracodawcą. Np. czy zarabiając 132 kr na godzinę jest się oszukiwanym? Zależy od umowy.

nowy1111

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwi 2008, 15:44:28 »
Naprawde nikt nie potrafi mi pomoc ............?????????????????

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwi 2008, 21:08:06 »
A czy ty nie potrafisz przeczytać co ci Klingon napisał ??
Albo ewentualnie sprecyzuj pytanie bo nic nie wynika z tego co napisałeś, a pytanie mądrzejszego (Klingona) o to jaką umowę podpisałeś olewasz.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwi 2008, 22:35:03 »
Naprawde nikt nie potrafi mi pomoc ............???????

Ja Ci pomogę !

Ja bym się wykończył psychicznie, gdybym cały czas podejrzewał pracodawcę o to, ŻE JESTEM OSZUKIWANY  !!!
Nie pracuj u człowieka do którego nie masz zaufania !
S/H zanczy po duńsku søndag/hellidage... i nigdy nie spotkałem się z tym, że za to ktoś dostał dodatkowe 6,75% od dochodu rocznego brutto !!!
Ja dostawałem zawsze 3,5% i nie czułem się oszukiwany
Co to za brednie - zapłata za dodatkowe i specjalne wolne dni podczas urlopu Czyli jeszcze raz chcesz mieć płacone S/H ?

I na koniec - Wszystkie twoje dzienne smutki powinny być omówione w UMOWIE O PRACĘ !!!!!
I powinieneś należeć do związków zawodowych. Wtedy oni by się martwili - czy nie jesteś oszukiwany.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwi 2008, 22:35:03 »

nowy1111

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwi 2008, 10:20:05 »
Nie napisalem jaka mam umowe podpisana bo to juz sie dowiedzialem ( czesc umowy jwst niezgodna z prawem i nie ma w niej nic o s/h dage a o feriach tylko tyle ze bede dostawal z wyplata ).
Zwiazki tez odpadaja bo pracuje u bardzo wplywowego goscia i wiem ze jak pojde do zwiazkow to moge zapomniec o dalszej karierze w Danii. Co do placenia S/h dage to jak napisalem wogole nie mialem ich placonych... Mam pensje 21000 brutto i jestem rozliczany tylko z godzin przepracowanych... Dlatego pytam jaki procent i z czego idzie na wyzej wspomniane wolne dni zeby wiedziec jak z nim rozmawiac
Co do ferie penge to wydaje mi sie ze jak jestem rozliczany godzinowo to powinienem miec ferie konto i na nim 12,5 % od rocznego dochodu - czyz nie tak powinno byc ?? Oczywiscie mowie tu o kwotach brutto.

Wierzcie mi ze jak bym chcial to wyjasnic tak jak powinno byc zrobione ( zwiazki, skat itp. ) to jestem pewny ze moge wracac do PL, dlatego prosze o informacje bo jedynym wyjsciem dla mnie to jest rozmowa z nim i pokazanie mu czarno na bialym jak mnie oszukuje...

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwi 2008, 11:20:47 »
Nie napisalem jaka mam umowe podpisana bo to juz sie dowiedzialem
A ja mogę sobie zobaczyć w szklanej kuli. :-\

Co do ferie penge to wydaje mi sie ze jak jestem rozliczany godzinowo to powinienem miec ferie konto i na nim 12,5 % od rocznego dochodu - czyz nie tak powinno byc ??
Jeżeli jesteś rozliczany godzinowo to tak.

Tu jest umowa zbiorowa do której skrótu powyżej podałeś link.
Overenskomst for Jordbrug
ROZDZIAŁ D: CHOROBA, URLOP ITD.
§11 Dni wolne
§12 Dni świąteczne wypadające w dni pracy
§13 Urlop i pieniądze urlopowe

Musisz zachęcić kogoś do przeczytania tej umowy - poświęcenia swojego czasu na twoje sprawy. :-\

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwi 2008, 11:58:41 »
I nawet sie nie pofatygowales by na te kule spojrzec!!! A tam wszytsko bylo jak na szklanej kuli lezacej na dloni...
Wstydz sie  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwi 2008, 11:58:41 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15503
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1