Ogólne > Hydepark
Artykuly o Danii w prasie polskiej
Jomir:
Oczywiscie bledy medyczne w Polsce nie zdarzaja sie wcale?
Co do poziomu uslug: zwroc uwage na materialy wykorzytstywane przez lekarzy w Polsce poczawszy od "maszynki do borowania" zebow, przez skaner USG skonczywszy na strzykawkach jednorazowych, a nawet kompresach (nie powiem gazowych, bo gazowe tu juz prawie zanikaja).
Poszperaj na internecie i zobacz w co ubrany jest personel opieki domowej w Danii, a w co w Polsce...
Ze nie wspomne o ubraniu chirurga... chocby czepku czy maseczce...
Bylam na sali operacyjnej zarowno w Polsce jak i w Danii i to nie w charakterze pacjenta w narkozie.
NIestety, przykro stwierdzic, ale tak jak powiedzialam, to co w Polsce jest nowoscia, tu jest standardem.
Lekarze zabiegani??? TUTAJ???? NIe pomylilo Ci sie czasem z Polska.
Na naszym forum bywa nasz polski lekarz, moze niech sie wypowie, na temat biegania z jezorem do ziemi tu i tam....
Nie chce twierdzic, ze Daniia to kraina mlekiem i miodem plynaca, ale uwazam, ze do dyskusji trzeba uzywac konkretnych argumentow, a te obalaja wszelkie mity.
Z jednym sie zgodze... lekarze bardziej sceptycznie podchodza do chorob i do lekarza z powodu byle kichniecia sie nie lata... ale jezeli porownujemy poziomy to naprawde ciezko jest porownywac.
lilia:
Naprawdę tak uważasz..?? Na system opieki szkolno- przedszkolnej też..? :P
Jomir:
Lillio, nie da sie dyskutowac ze sloganami. System opieki szkolno-przedszkolnej ma bardzo szerokie znaczenie i by je porownac i ocenic, trzeba by prownywac i oceniac poszczegolne jego czesci.
Ja bym chciala zwrocic uwage na jedno... INNE nie zawsze oznacza gorsze...
INNE oznacza, ze jest inne niz do tego przywyklismy.By prownywac, trzeba bazowac na faktorach. By oceniac, trzeba siegac do wynikow.
lilia:
Ależ oczywiscie,że inne nie znaczy gorsze. Ale po pewnym okresie pobytu mogę stwierdzić, kiedy to "inne" znaczy mimo wszystko "gorsze".. :)
Całość systemu szkolno -przedszkolnego jest lepsza w Polsce ( przynajmniej do wieku ok.10lat- dalej się nie orientuję), ale to jest dyskusja na priva, albo oddzielny wątek.. ::)
jamjurand1:
Mirrrrra!!
Ze w Polskich szpitalach jest tragicznie to wiem i tego wcale nie musisz mi opowiadac, mieszkam w Danii od bardzo wielu lat i sytuacja w Polsce mnie tak bardzo nie dotyczy. Moge sie wypowiadac na temat tutejszych lekarzy i sluzby zdrowia na podstawie wlasnych i to bogatych doswiadczen. Mojemu bliskiemu koledze niedawno amputowano nogi 3 razy w ciagu 4 tyg. i to bylo w RH a nie na froncie w Afganistanie, byl zaniedbany przez lekarzy pomimo bardzo czestych kontroli w RH.Osobiscie dostalem odszkodowanie za nieudana operacje wziernikowa. Moglbym kontynuowac do rana ale po co. Mam powazne i uzasadnione zastrzezenia co do podstawy moralnej i atytiudy wielu tutejszych lekarzy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej