Ogólne > Pomoc!

Jak się żyję w Danii?

<< < (7/12) > >>

anha:

--- Cytuj (zaznaczone) ---Trochę łzawie jak czytam tę liczbę izawie. 1,5 mln koron duńskich?!?
--- Koniec cytatu ---
Ja podobnie bo musiałam sobie krople zapuścić bo pomyślałam,że wzrok tracę.
Takiej kwoty to nawet Frederik nie dostaje  ;D
Tak przy okazji.Od 1,5 mln kr miesięcznie to podatek pewnie 70%?

Tula:
Skojarzylo mi sie z zyciem za 175 dkk na miesiac. Kolega podsluchal w skacie rodakow, ktorzy dyskutowali sobie o roznych sprawach i jednemu sie wyrwalo, ze ma takie marzenie, zeby sie przejechac metrem, bo slyszal, ze ono takie fajne i bez motorniczego, ale to za drogo, wiec nie zrobi tego. Rzecz dziala sie w Kopenhadze, bilet na metro na dwie strefy kosztuje 18 koron.
Sa pewne postawy, ktorych nigdy nie zrozumiem.

K3:

--- Cytat: anha w 23 Kwi 2008, 11:09:19 ---Tak przy okazji.Od 1,5 mln kr miesięcznie to podatek pewnie 70%?

--- Koniec cytatu ---

101%... trzeba wtedy doplacic jeszcze  ;D ;D ;D ;D ;D

Manior:
Przy takich dochodach to opłaci się mieć pomoc porządnego rewizora.
Najlepiej - statsautoriseret revisor. Taki to potrafi porozkładać dochód w koszty, fundusze emerytalne itd.
Rozliczenie roczne małej firmy kosztuje w granicach 8.000 - 20.000 koron.

pozdrawiam

Marys:

--- Cytat: Mirra w 20 Kwi 2008, 18:18:14 ---Musisz, jesli masz centrum interesow zyciowych w Polsce (na przyklad zone, dzieci.... obligacje, nieruchomosci, ktore wynjamujesz.... )

--- Koniec cytatu ---

Posiadanie w polsce nieruchomosci absolutnie nie jest przeslanka, pozwalajaca uznac, ze centrum interesow zyciowych pozostalo w Polsce. Bzdura.

Posiadanie malzonka w Polsce (nie ogolnie - rodziny) moze przesadzac na niekorzysc, tzn. uznanie Polske za osrodek zyciowy. I tutaj slowa uznania dla dunskiej mentalnosci - jak najdluzej keræste, jak najpozniej zona :)
Dzieci absolutnie nie wyznaczaja centrum interesow zyciowych. Nawiasem mowiac - przypomne stara prawde (dotyczy facetow) - kochaj wszystkie dzieci, bo kazde moze byc twoje :)

Zgodnie z prawem miedzynarodowym i podpisana umowa Polska - Dania nalezy uzyskac status rezydenta podatkowego w Danii (dokument taki wydaje Skat) i wtedy (po spelnieniu jeszcze formalnosci w polskim US) zyskuje sie prawo do ograniczonego obowiazku podatkowego w Polsce, co praktycznie oznacza placenie podatku w Polsce tylko od dochodow uzyslkanych w Polsce.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej