Ogólne > Podatki
strata pracy/zasiłek
ktosik:
--- Cytat: Mirra w 31 Mar 2009, 10:28:27 ---Ja znam tylko jedna prawde, wynikajaca z przepisow.
Prosze bardzo:
http://www.kk.dk/Borger/Oekonomi/Kontanthjaelp/~/media/9A31DA8425F14F0BAB9C7E26B770AB38.ashx
Str. 4 pkt. 1.
Kontanthjælp eller starthjælp
For at kunne modtage kontanthjælp skal du kunne
dokumentere ophold i Danmark, Færøerne eller
Grønland i 7 ud af de seneste 8 år. Hvis du ikke kan
det, er du ikke berettiget til kontanthjælp, men vil
derimod kunne søge starthjælp.
Dlatego, jezeli ktos szerzy herezje, chce by wykazal sie faktami, a nie opowiesciami z poczty pantoflowej.
[Posted on: 31 Marzec 2009, 09:30:52]
A tu reguly dla "DAGEPENGE"
Regler for at få dagpenge
For at få dagpenge, skal du:
være registreret som arbejdssøgende i dit lokale jobcenter fra den første dag du er ledig
have været medlem af en a-kasse i mindst ét år
have været beskæftiget som lønmodtager i mindst 52 uger inden for de sidste tre år, hvis du er fuldtidsforsikret.
have været beskæftiget som lønmodtager i mindst 34 uger inden for de sidste tre år, hvis du er deltidsforsikret.
have udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i væsentligt omfang i en tilsvarende periode
stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder bl.a. at du skal søge og kunne overtage arbejde.
Bekræfte jobsøgning hver uge på Jobnet.dk
[Posted on: 31 Marzec 2009, 09:32:35]
--- Koniec cytatu ---
Tylko,ze powyzszy przepis mowiacy o koniecznosci zamieszkiwania w Danii w 7 z ostatnich 8 lat nie dotyczy obywateli UE/EØS.
Sprawdzone w praktyce! Polecam lekture:
http://www.aeldresagen.dk/Medlemmer/raadgivning/vaerdatvide/kontanthj%C3%A6lp/Sider/Default.aspx
cytat: "ansøgeren skal have opholdt sig i riget i sammenlagt 7 år inden for de sneste 8 år. Reglen gælder ikke for EU/EØS-borgere, idet omfang disse efter EU-retten er berettiget til hjælpen."
oraz
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=115636
sa tam bardzo szczegolowo opisane zasady obowiazujace obywateli UE/EØS
cytat: "Kravet om, at ansøgeren skal have opholdt sig her i riget i sammenlagt 7 år inden for de seneste 8 år, og kravet om ordinær fuldtidsbeskæftigelse i Danmark i 2 år og 6 måneder inden for de seneste 8 år gælder ikke for EU/EØS-borgere, i det omfang disse efter EU-retten er berettigede til hjælpen"
Aby otrzymac kontanthjælp trzeba spelnic jeden (nietrudny do spelnienia) warunek - jaki poszukajcie sami - nie ma wszystkiego na tacy :)
Pozdrawiam.
Jomir:
DLaetgo zgadzam sie z Toba, jak ktos zna inna prawde niech sie nia podzieli.
D... kazdy ma swoja, ale na cudza lubi tez popatrzec...
Chocby po to by ja obrobic ;D
Tula:
No, wreszcie jakies linki :) Zasiadam do lektury i innych zachecam, dziekujac gosciowi za podanie tychze :).
Przeczytalam, odszczekuje, ze nie mozna dostac kontanthjælp, na swoje usprawiedliwienie dodam, ze na stronie borgerservice w Kopenhadze nic na temat szczegolnych uprawnien dla obywateli UE nie bylo.
Wszystkim szukajacym szczescia w komunie radze zatem wydrukowac regulacje z linkow podanych przez goscia i z nimi sie udac ;).
willy:
Wczoraj OSOBIŚCIE widziałem pisemko o przyznaniu KONTANHJÆLP dla osoby która przepracowała w Danii około roku (ale chyba mniej niż rok), nie płaciła A-kasse ani niczego innego. Z pisma nie wynika na jak długo została pomoc przyznana, jest tylko data początkowa. Został przyznany opiekun z komuny, trzeba się co jakiś czas meldować na spotkaniu i chyba logować na jakąś stronkę internetową (nie słuchałem zbyt dokładnie).
Jest to co najmniej 2 osoba którą znam osobiście która dostała taka pomoc.
Jak to się ma do obowiązujących przepisów - nie mam pojęcia ....
Komuna to Kopenhaga.
lilianka:
ja znam przypadek z Vejle Kommune
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej