poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Myślalam,że to uczciwa firma :(((  (Przeczytany 25542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Myślalam,że to uczciwa firma :(((
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Cze 2008, 00:49:21 »
:) Dzieki Dana za odswiezenie watku, mialam wlasnie zamiar go szukac, bo jestem bardzo ciekawa nowych wiesci od Lilli.
Lilla??? Jak sie sprawy rozwinely???
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-3
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Cze 2008, 01:43:53 »
Witaj Mirra  :)
Widze, ze nie śpisz. Niestety, wszystko, co napisala Lilia to prawda. Myslę, ze ona sama opowie ciąg dalszy. Zastanawiajace dla mnie jest dlaczego firma o dobrej reputacji pozwala sobie na tak bezwstydne lamanie prawa. A co sadzisz o tych dodatkach do pracy wieczorami i w nocy? Sadzę, ze są jakieś prawne regulacje mówiace o tym w jakiej wysokości powinny być one wypłacane. Nie wiem jednak, gdzie tego szukać. Podobnie z pracą w soboty, niedziele i święta.
Serdecznie Cię pozdrawiam  :)

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Cze 2008, 08:02:39 »
Witaj Dana,

Jeżeli byłaś objęta układem zbiorowym (overenskomst) to jest jego nazwa na twojej umowie o pracę. Tam są opisane wszystkie warunki pracy i płacy.

Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Cze 2008, 11:12:52 »
Hej Dana,
Jestem rownie zaskoczona jak Ty.
Znalam Addeco od kilku lat, nawet z nimi wspolpracowalismy. Sprawiali wrazenie profesjonalnego, ustandaryzowanego koncernu.
Tak wiec poczatkowo myslalam nawet, ze mowimy tu o dwoch roznych firmach.
Mysle, ze warto by sprawe naglosnic rowniez w polskich mediach.
Firma ta w obecnym ksztalcie nie zasluguje na dalsza ezgystencje na rynku.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Cze 2008, 18:06:56 »
Mirra, nic dodać, nic ująć. W istocie, to co się tam dzieje przypomina wolną amerykankę. Jednak nie sądzę, że sprawa dotyczy całej firmy, jedynie ta część odpowiedzialna za rekrutację pracowników z Polski zachowuje się w sposób odbiegający od przyjętych standardów. Idę dzisiaj do 3F. Ciekawe, co mi powiedzą? Myślę, że jest znacznie więcej osób, które chętnie opowiedziałyby swoje doświadczenia z tą częścią Adecco, ale z różnych względów nie chcą, nie mogą, lub boją się nagłaśniać sprawę. Możliwe, że ciągle pracują dla Adecco i boją się utraty pracy, i ewentualnie poniesienia dodatkowych kosztów. Umowa z Adecco, w większości przypadków zawiera klauzulę dotyczącą zwrotu kosztów kursu w wysokości 10000 koron przy zerwaniu umowy przed upływem pół roku. Również ta część umowy związana z mieszkaniem jest obwarowana koniecznością opłaty za trzy miesiące przy zerwaniu umowy przez pracownika. I jeszcze koszty ewentualnego remontu po wyprowadzce. Podobno jest to kwota 20000 koron, ale to jest informacja typu "jedna baba drugiej babie", więc niesprawdzona, ale w świetle wydarzeń wielce prawdopodobna.
Bolesne jest to, że w tak lekceważący i upokarzający sposób traktuje się ludzi. I po prostu się ich krzywdzi. Ja mam dużo lepszą sytuację, bo mogłam się spakować i powiedzieć "pa, pa" ale niewiele osób może sobie na to pozwolić. Mówię biegle po angielsku, trochę po duńsku i mam duńskich przyjaciół, ale wiele rekrutowanych przez Adecco osób nie poradzi sobie samodzielnie. Dlatego należą się Lilii ogromne brawa za siłę, ogromną determinacje i brak lęku. Ta dziewczyna jest naprawdę niezwykła i wspaniała  :)  :)  :)

[Dodane: 19 Czerwiec  2008, 12:27:40]

Byłam dzisiaj w 3F. Byli wielce zainteresowani  :D Zobaczymy co z tego wyniknie. Szczególnym zainteresowaniem obdarzyli kwestię mieszkań i opłat za nie. I dobrze  ;)
Czekam na wiadomości od Lili. Potrzebuję trochę więcej informacji, żeby zacząć rozmowy z mediami w Polsce. Tak się składa, że mam trochę znajomych pracujących w tej branży (w ogólnopolskich mediach) i bardzo chętnie użyję tych kontaktów  ;D  ;D  ;D Każdego, kto jest zainteresowany proszę o mailowy kontakt. Pozdrowienia dla wszystkich. Mirra, a może masz jeszcze jakieś pomysły i propozycje? Zrobimy Adecco kampanię reklamową?  ;D

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Cze 2008, 11:32:11 »
Ależ jestem,jestem. Miałam krótkie przymusowe wakacje z dala od internetu :(
Wszystko w Danii idzie powoli,ale posuwamy się do przodu  ;D

Dziękuję Ci niezmiernie Dana,za dopisanie swojej części w tym wątku! Bardzo bym chciała,żeby odważyło się pisać więcej ludzi- to jest potrzebne,żeby wszystkie powyższe informacje dotarły do jak największej liczby osob,które są- lub były- w jakikolwiek sposób związane z Adecco w Danii.

Tak jak pisałam - sprawą interesuje się DR1 i już mam informację,że będą chcieli zrobić program i robić wywiady z poszkodowanymi przez Adecco Polakami.
Teraz mamy sezon ogórkowy,więc mamy jeszcze trochę czasu, wobec czego "zwieramy szeregi" ;D

A wszystkim oszukanym przez Adecco przypominam- antyadecco@interia.eu
Piszcie,jest nas coraz więcej  ;D!!!

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lip 2008, 12:23:50 »
Witam wszystkich,
Nie miałam ostatnio dostępu do internetu. Jutro idę ponownie do 3F. Odezwę się po rozmowie z nimi.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

[Posted on: 29 Czerwiec  2008, 21:27:38]

Przepraszam Klingon, zapomniałam Ci podziękować za podpowiedź  :) Mój kontrakt jest w związkach, musiałam go tam zostawić razem z innymi dokumentami, bo Pan, z którym rozmawiałam chciał się skonsultować z prawnikami.  Oczywiście kontrakt jest objęty układem zbiorowym. Serdeczne pozdrowienia :)

[Posted on: 29 Czerwiec  2008, 21:35:35]

Zanosi sie na to, ze jeszcze dlugo pochodze do 3F. Pan mi powiedzial, ze jest w ciezkim szoku, bo nic mu sie nie zgadza. Inny pan zadzwonil do Adecco, zeby ustalic wedlug ktorego porozumienia zostal zawarty moj kontrakt, na co otrzymal odpowiedz, ze: "eeee... nie wiem" Duzy profesjonalizm. I chyba to juz nie jest smieszne, a moze wlasnie zaczyna byc.
Pozdrowienia

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lip 2008, 12:23:50 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Lip 2008, 14:32:27 »
Mozna to skomentowac jednym slowem: sommerferie (wakacje)...

Tak na powazne, Adecco bedzie przeciagac sprawe, zwiazki sprawdzac kazdy papierek i tak sprawa moze potrwac dosc dlugo.

Zycze cierpliwosc.

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Lip 2008, 16:51:03 »
Dziekuje Mała  :)
Dzisiaj znowu byłam w 3F. Wygląda na to, że faktycznie zajmie to dużo czasu, ale mi się nigdzie nie spieszy ;D

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Lip 2008, 10:10:53 »
Mnie i chłopakom również ;D
My swoje, a sprawa,powolutu będzie się toczyła własnym torem. Mam ochotę ukręcić polskiej szajce z duńskiego Adecco łeb,za wszystko,cośmy przez nich przeszli, i na pewno im tego nie popuszczę.. ;D ;D ;D

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Lip 2008, 23:58:48 »
czesc. jezeli chodzi o adecco, to musze stwierdzic, ze jest to najmniej sympatyczna firma posredniczaca, z jaka mialam do czynienia w Danii. Co prawda nie mam az tak przykrych doswiadczen jak lilia, czy Dana, ale adecco wywarlo na mnie zle wrazenie. Chodzi o zwyczajne podejscie do ewentualnego pracownika. zero zainteresowania, zero szacunku, zero informacji. bylismy z mezem w  filii w kolding. jakas blondyna sprawiala wrazenie, ze chce nam pomoc, ale jej kolega po fachu przysluchujac sie naszej rozmowie (po angielsku), podpowiedzial kolezance (po dunsku), ze absolutnie, znajomoc jezyka dunskiego jest konieczna. Nijak sie to mialo do informacji uzyskanych w innych agencjach posrednictwa pracy. ogolnie czulismy sie tam calkowicie "olani". zle wrazenie. a po tym, co tutaj czytam, to jestem w szoku. Gratuluje lilia odwagi i determinacji, trzymam kciuki. i z tego, co sie orientuje, mieszkasz niedaleko ribe, moze jakies spotkanie w takim razie:) pozdrawaim wszystkich.

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Lip 2008, 12:41:00 »
Ponownie witam wszystkich zainteresowanych :-)
Postanowilam, ze bede na biezaco informowac o postepach w sprawie, a wlasnie dzisiaj kolejny raz bylam w zwiazkach. I poprostu ... smiac mi sie chce:-) Adecco popisalo sie kompletna ignorancja. Nic sie z niczym nie zgadza. W odpowiedzi na pismo od opiekujacego sie mna Pana z 3F wyslali mu ksiazeczke, ktora rzekomo powinna regulowac sprawy mojego zatrudnienia :-) pominawszy fakt, ze Pan ma tych ksiazeczek z 300, to nawet milo z ich strony, tylko, ze... moj kontrakt nie powinien byc regulowany wlasnie ta ksiazeczka, tylko inna - to tak na poczatek  ;D
ale jesli przyjmiemy wersje, ze ta ksiazeczka jest o.k. to i tak reszta sie nie zgadza  ;D  ;D  ;D
Prawdopodobnie z zadna ksiazeczka sie nie zgadza. Zdaje sie, ze maja problem, chyba coraz wiekszy. A ja im nie odpuszcze!!! Nie lubie gdy ktos traktuje innych jak idiotow. To mi najbardziej przeszkadza, bo mnie osobiscie obraza. Jakim prawem nasi rodacy z Adecco w taki sposob traktuja innych Polakow? Wszyscy, ktorzy pracuja, lub pracowali dla tego oddzialu Adecco byli i sa oszukiwani

[Posted on: 24 Lipiec  2008, 22:29:59]

To ostatnie zdanie jest bardzo wazne!!! Nie mam juz zadnych watpliwosci, ze chodzi o jakies pomylki, ich dzialanie jest celowe i bylo do niedawna skuteczne. Takie panstwo w panstwie.
A niedlugo zaczne im robic kampanie promocyjna w Polsce  :D ;) Juz nie moge sie doczekac  ;D Moze ktos chce sie dolaczyc? Jesli tak, to prosze o kontakt mailowy z Lilia.
Serdeczne pozdrowienia

[Posted on: 24 Lipiec  2008, 22:37:33]

P.S. Przepraszam za brak polskiej czcionki, to z powodu ogolnego podekscytowania.

[Posted on: 24 Lipiec  2008, 22:40:03]

Kolejny raz przeczytałam wszystkie posty w tym wątku i pomyślałam sobie, że jestem okropnie mściwą babą  ::) I zadałam sobie pytanie, co najbardziej mnie zezłościło<zmotywowało>wkurzyło w tej całej sprawie? Otóż rzeczywiście zażądanie karty szpitalnej mojej Mamy. To jest szczyt braku kultury, taktu, szacunku do innego człowieka. Jest to również sprzeczne z prawem, jak i złamaniem tajemnicy lekarskiej. To była w moim przypadku przysłowiowa kropka nad "i". Nie ukradzione godziny, błędy w wynagrodzeniu, czy brak jakiejkolwiek, deklarowanej wszakże pomocy w rozwiązywaniu problemów. Poczucie władzy i bezkarności. Krystaliczne chamstwo.
Serdeczne pozdrowienia  :)
To by

Offline flyvemaskine

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Sie 2008, 23:08:05 »
Też tam pracowałem.... Dzisiaj powiem tyko tyle.   Po kilku miesiącach pracy zwróciłem się o podwyżkę. W odpowiedzi usłyszałem, że mam sobie ją sam załatwić u pracodawcy ,który mnie wynajmuje z Adecco. No to sobie ją załatwiłem ale już po odbyciu karencji i już jako stały pracownik firmy .  W przeciwieństwie do innych od początku zadawałem niewygodne pytania i starałem się dociec jaka jest moja sytuacja.
Teraz jestem wdzieczny firmie Adecco.... w szczególności osobom pracujacym w sekcji polskiej ,że swoją "opiekuńczą" polityką zmobilizowały mnie do szybkiego opuszczenia jej szeregów.  Specjalnych pretensji do tych ludzi nie mam , choć często ku temu były powody. Podejrzewam ,że ci polsko języczni pracownicy Adecco zostali w podobny sposób wplątani do nieczystej gry jak my przyjeżdżajacy z Polski.
Myślę ,że to nie oni byli pomysłodawcami tej "piramidy". Ich zwierchnikami są Duńczycy. Sami wiecie czego się nie zrobi aby utrzymać się w pracy.
Jak się zacznie kręcić taka karuzela to trudno ja zatrzymać. To smutna i pouczająca lekcja. Teraz trzeba wypić to piwo.
Pozdrawiam Wszystkich zaangażowanych w tą sprawę oraz kibiców.

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Wrz 2008, 01:37:16 »
Odswiezam watek, bo mysle, ze tak trzeba. Pojawila sie plotka, ze polscy dunczycy z Adecco zwalniaja sie z pracy. Moze ktos wie czy to prawda? a swoja droga to ciekawe dlaczego sie zwalniaja  ;D Tymczasem zwolnili kolejnych pracownikow tymczasowych, zupelnie w stylu z dnia na dzien, bez proby szukania nowego pracodawcy. Panowie, o ktorych wspominam maja kontrakt do lutego. Nie jestem upowazniona do pisania na ten temat, wiec ograniczam sie do podania tej informacji.
Moja sprawa w 3F zajmuje sie coraz wiecej osob, w tym prawnik. Ja mam czas, ale obawiam sie, ze osoby odpowiedzialne z Adecco juz go nie maja. I nie sadze, ze stalo sie tak z powodu mojej jednej malutkiej sprawy. Skumulowalo sie duzo wiecej. Szczerze mowiac nie obchodzi mnie kto personalnie mnie okradal, czy byl to Polak, Dunczyk, Turek, kobieta, mezczyzna, gej czy tranwestyta. Chociaz doskonale wiem, kto skreslal godziny na moich podpisanych przez pracodawce tygodniowkach. Raczej nie wierze w piramide strachu, ale to moje osobiste odczucie.
Bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczow i zapraszam do udzialu w watku.

[Posted on: 20 Sierpień  2008, 03:30:44]

Witam Wszystkich ponownie,
Z duzym trudem znalazlam strone naszego "bohatera" Zdaje sie, ze zmienili nazwe i pan szef, oraz pani wazna juz tam nie pracuja... Zainteresowanym podaje linka do ich strony, mam nadzieje, ze zadziala 8 ;)
http://cc.msnscache.com/cache.aspx?q=adecco+bygge+og+anlaeg&d=73872422355430&mkt=da-DK&setlang=da-DK&w=f24ba52f,ad83bb50
Ciag dalszy nastapi.... :)
Serdeczne pozdrowienia.

maria 711

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Wrz 2008, 03:38:42 »
Witam wszystkich serdecznie!

Cieszę się, że trafiłam na to forum, gdyż miałam właśnie podpisać umowę z Adecco . To co tu przeczytałam dało mi troszkę do myślenia.
Jeśli możecie- podpowiedzcie mi, jaka firma organizuje pracę w Danii łącznie z kursem języka. Jestem pielęgniarką i szukam pracy właśnie w tutaj. Może ktoś podpowie mi coś ciekawego.
 ;D ;D ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 11 Wrz 2008, 03:38:42 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13791
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
Firma w Dk

Zaczęty przez Firma w DKDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5990
Ostatnia wiadomość 03 Gru 2014, 12:37:11
wysłana przez frisms
firma Tommy - szukam opinii, czy ktoś jeżdził ?

Zaczęty przez niziolek1Dział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7431
Ostatnia wiadomość 07 Lut 2013, 19:11:45
wysłana przez niziolek1
problem - mieszkanie, depozyt a firma remontowa po wyprowadzeniu sie

Zaczęty przez help_meDział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 11845
Ostatnia wiadomość 19 Sie 2007, 17:32:41
wysłana przez Klingon
Polska firma a podatek w Danii.