Ogólne > Edukacja
Studieprøve????
Jomir:
CHyba sie nieco pozmienialo, niestety. Ja zuzylam dopabuse 1,5 roku na nauke dunskiego. Wlasnie zaczelam Studieprøve i od razu na wstepie przeprowadzono ze mna bardzo konkretna rozmowe - do czego mi to, jakie mam motywacje, pomimo ze oceny byly wystarczajace do podjecia nauki.
Pozniej dopabuse nauczyciel mi wyjasnil, ze Kommuna nie chce placic za SP dluzej niz pol roku i nie ma znaczenia, ze na bezplatna nauke mam jeszcze 1,5. Jesli bede chciala zostac w szkole dluzej niz czas wyznaczony przez komunne, szkola bedzie musiala uczyc mnie za darmo, stad tez nacisk na wybieranie tylko kandydatow "rokujacych" opuszczenie szkoly po jednym semestrze.
Kurcze, gdybym wiedziala teraz, ze te 3 lata bezplatnej nauki sa wyznaczone zdaniem DP, inaczej bym to rozegrala, bo niestety DP 3 zamyka wszystkie inne mozliwosci za wyjatkiem SP.
yoursoul:
Mirra - czemu wszystkie ? A co z mozliwoscia kontynuowania nauki dunskiego w VUC ? Pytam , bo to moja strategia ...
Jomir:
Nie wiem jak jest z VUC, wiem, ze za kurs jezykowy dla lekarzy i pielegniarek (w celu podszkolenia slownictwa branzowego) kazano mi (dokladnie mojej firmie zaplacic). I wowczas przy kolejnej rozmowie ze szkolami, powtarzano w kolko, ze po DP3 nieodplatnie pozostaje mi juz tylko Studieprøven.
yoursoul:
nauka w VUC jest nieomal za darmo
mam cennik za rok 2008/09 :
dunski dla cudzoziemcow ( po zdanym egzaminie Danskprøve 2 : 100 kr
dunski na poziomie AVU ( 2 moduly ) kosztuje 100 kr ,
dunski na poziomie HF ( 2 lata nauki) kosztuje 300 kr za calosc
calkiem przyzwoicie 8)
mala_z_Aarhus:
Tak, na papierze wyglada to niezle. W zaleznosci od klas moga trafic sie sami obcokrajowcy lub jak rodzynek w ciescie, jakis Dunczyk/Dunka, ktorzy nie ukonczyli normalnej szkoly (poziom podstawowy lub sredniej) i nie sa to raczej orly.
Powiem tak, jakiekolwiek sprog center wydaje mi sie lepszym wyborem niz VUC. Przynajmniej kazdy ma na celu zdanie egzaminu, np DP2, DP3 i ludzie sa nauczeni korzystac ze slownika. W VUC czesto zdaza sie, ze traci sie 40 min czasu na wyjasnienie 10 slowek, znalezienie przymiotnikow w tekscie lub moj hit - praca grupowa, ktora najczesciej jest kleska, bo skoro nikt nie przeczytal tekstu, to ciezko. Do AVU czesto wysylani sa ludzie przez kommune, wiec ich motywacja do nauki jest zerowa. Ale mozna samemu sprobowac i zobaczyc.
AVU to dunska 9. i 10. klasa folkeskole.
HF to gymnasium.
Prosze pamietac, ze sa rozne wersje chodzenia do VUC - nauka jezyka, a przerobienie calego materialu danej klasy z np: matematyki, nauk przyrodniczych itd.
A sa kursy wieczorne, najczesciej 1 w tyg - duzo pracy samodzielnej lub poranne to ok. 2,5 razy 45 min (1 zajecia).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej