Ogólne > Edukacja

Studieprøve????

<< < (9/16) > >>

Svaria:
Hejka,

Ja rownierz skonczylem PD3 m 5 i planuje zrobic Studieprøve.

W moim przypadku zanim zaszaleje na module 6 musze pocwiczyc jescze pisanie po dunsku (tak to jest jak w firmie oficjalnym jezykiem jest angielski i wszelka dokumentacja robiona jest po angielsku ;/) zanim szkola zgodzi sie mnie przyjac na kurs z modulu 6.

Jezeli sa ludzie z podobnymi problemami to polecam na VUC FVU-Dansk - nauka czytania i pisania po dunsku, 4 poziomy, praktycznie za darmo :)

Co do samego wymaganego minimum na Studieproøven:

Trzeba miec np. w mojej szkole srednia 10 ale robia wyjatki jak sie ma srednia 7

Niemniej jednak jak ktos nie spelnia wymagan to i tak i tak wiele szkol robi wewnetrzne kwalifikacyjne egzaminy na modul 6.
Problem polega na tym ze komuna takich przypadkow finansowac nie chce nawet jak sie udowodni ze ma sie miejsce na uczelni etc....
Cena modulu 6 to niestety koszt rzedu 18.000 za semestr (wlaczajac w to koszt egzaminu) ;/

Jezeli sa ludzie ktorym nie zalezy na kursie lecz na samym dokumencie to kazdy moze isc na egzamin Studieprøven indywidualnie (prywatnie) bez koniecznosci uczeszczania na kurs. Cena to okolo 1.500 DKK za obie czesci (pisemna i ustna)
Takie rozwiazanie polecam tylko ludziom ktorzy sa naprawde dobrzy z jezyka dunskiego.

PS Takie pytanko - zna ktos moze jakies alternatywy dla Studieprøven i modulu 6 ?

Z powazaniem
Svaria

Jomir:
NIe ma wielu. Bo na przyklad moglby to byc egzamin gimnazjalny, no ale wtedy trzeba by odbebnic gimnazjum, a bynajmniej ostatnia klase.

Co do Studieprøven, warto powalczyc w przypadku tych siodemek.
Dunczycy jak zwykle "strachy na lachy"...
Mialam DP3 na siodemki. Warunkowo zostalam przyjeta na Studieprøven, poniewaz nauczyciele potwierdzili, ze spokojnie napisalabym na 10, gdybym nie miala migreny... ale nie o to chodzi....
Chce powiedziec, ze mimo tych siodemek na starcie, wlasnie zdalam dwie czesci probnego egzaminu studieprøven:
læseforståelse na 42 punkty (czyli jeden punkt od 10) oraz wypracowanie na 7.

Ocena z DP 3, jak widac nie jest wyznacznikiem...
Dodam, ze w grupie mam ludzi, ktorzy w Danii sa 6-10 lat, a moje oceny sa najwyzsze w klasie.

Tak wiec, warto pojsc do Studievejleder i porozmawiac, sama rozmowa jest juz sprawdzianem.

CO do warunkow:
Jezeli chodzi o moja szkole, tak jak u CIebie 10 lub warunkowo 7, jezeli chodzi o przyjecie.
Jezeli chodzi o egzamin, to wlasnie testy, o ktorych napisalam powyzej sa wyznacznikiem dopuszczenia do egzaminu.
Jezeli po tych testach nauczyciele orzekna, ze nie masz szansy na zdanie egzaminu, jezeli mimo wszystko chcesz go zdawac, musisz za niego zaplacic.  Jezeli zdasz, szkola zwraca pieniadze.

Svaria:
Rowniez uwazam ze ocena z DP3 nie jest wyznacznikiem.
I zgodze sie ze "strachy na lachy" jezeli chodzi o egzaminy i zaliczanie w nas sa duzo mniejsze niz w dunczykach. Po PD3 da radespokojnie zaliczyc Studieprøven tylko czy jest sens robic to tylko dla papierka jak i tak wiele uczelni wymaga minimum 7 z kazdej czesci ? Po co pozniej szamotac sie z kolejnymi podankami i wyjasnieniami ze sobie na danym kierunku ktos poradzi etc (wiadomo i ten wymog jest do przejscia gdyz kazde podanie na kvote 2 jest rozpatrywane wzglednie indywidualnie - dokumentacje, listy motywacyjne, dodatkowe wywiady etc)

Ja w swojej szkole mialem przeprowadzona symulacje calego egzaminu (tylko objetosciowo - czasowo zostalo to skrocone)
zanim zaczalem modul 6.

Ogolnie - bez problemu radze sobei z czescia ustna, dyktandami (pod warunkiem ze w poblizu mam slownik dk-dk). Czytaniem ze zrozumieniem, uzupelnianiem wyrazow etc. Jedyne co lezy to wypracowanko i czysta gramatyka sie klania :)

Moglbym isc teraz na ten egzamin ale isc tylko po to by zaliczyc to sztuka dla sztuki.
Skoro i tak i tak za mnie komuna nie chce zaplacic, bo po miedzy PD3 a checia uczeszczania na Modul 6 minelo pol roku to moge sobie pozwolic na to by przez pierwsza polowe 2009 doszlifowac gramatyke i pisownie a w drugiej polowie zrobic calkiem powazne podejscie pod Studieprøven.

Jeszcze myslalem by isc na VUC - Dansk som 2. sprog - cos po miedzy PD3 a Studieprøven

Z powazaniem
Svaria

Jomir:
A Ty jestes pewien tych regul w komunie?
Piszesz, ze odmowili CI poniewaz uplynelo pol roku od zakonczenia DP 3.
Tak jak napisalam wczesniej, cala moja grupa to ludzie, ktorzy sa w Danii 6-12 lat.
Gdyby ktos kabusewal sie takimi zasadami, to nie mogli by byc na Studieprøven. No bo przeciez nie mogli by dopabuse co zdac DP3, bo nikt by im za Dp 3 nie zaplacil, gdyby chcieli podjac nauke po np. 9 latach pobytu w Danii.
Gdybym byla na Twoim miejscu powalczylabym nieco.

Jezeli o mnie chodzi, to papierek mi do niczego nie potrzebny, chcialam podniesc swoje kompetencje jezykowe, co tez sie dzieje z lekcji na lekcje - 15 godzin tygodniowo swoje robi.

Co do Studieprøven nie uwazam, ze jest az takie latwe. Aczkolwiek uwazam, ze Dunczycy tez przesadzaja twierdzac, ze jest ekstremalnie trudne. Tak naprawde duzo zalezy od tego na jaki tekst sie natrafi.

Svaria:
Zgadzam sie jezeli chodzi o stopien trudnosci :)
I zgadzam sie ze warto podniesc kompetencje

Co do komuny:
Jestem pewien bo juz tam walczylem (kilka tygodni)

Moje argumenty byly dosyc solidne -
W planach i to wcale nie odleglych studia (juz zlozylem podania czekam na decyzje etc) - czyli w skrocie ze jestem zdecydowany co chce dalej studiowac
Plus do pracy by bardziej inzyniersko pisac sprawozdania (po mimo iz sa po angielsku :) )

A ich ze wcale nie musza za to placic (powolali sie na odpowiednie paragrafy) zwlaszcza ze mialem 7 i do tego pol roku po fakcie i skonczylo sie to otrzymaniem kolejnego z rzedu pisemka - ze ich rola zostala wykonana, zaplacili mi za PD3 ktory bez problemow pozwala mi funkcjonowac w spoleczenstwie dunskim.
Wszystko zalezy od czlowieka. Raz tam trafilem na sympatyczna kobiete ktora chciala niemal od reki wyrazic zgode.
Pech chcial ze akurat tego dnia mialem szkolenia w pracy ;/

Niestety z tymi ludzmi dyskutowac sie nie da ale na szczescie koszty zostana pokryte przez firme w ktorej pracuje

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej