poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Studieprøve????  (Przeczytany 37239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Studieprøve????
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Sty 2009, 15:58:45 »
CHyba sie nieco pozmienialo, niestety. Ja zuzylam dopabuse 1,5 roku na nauke dunskiego. Wlasnie zaczelam Studieprøve i od razu na wstepie przeprowadzono ze mna bardzo konkretna rozmowe - do czego mi to, jakie mam motywacje, pomimo ze oceny byly wystarczajace do podjecia nauki.
Pozniej dopabuse nauczyciel mi wyjasnil, ze Kommuna nie chce placic za SP dluzej niz pol roku i nie ma znaczenia, ze na bezplatna nauke mam jeszcze 1,5. Jesli bede chciala zostac w szkole dluzej niz czas wyznaczony przez komunne, szkola bedzie musiala uczyc mnie za darmo, stad tez nacisk na wybieranie tylko kandydatow "rokujacych" opuszczenie szkoly po jednym semestrze.

Kurcze, gdybym wiedziala teraz, ze te 3 lata bezplatnej nauki sa wyznaczone zdaniem DP, inaczej bym to rozegrala, bo niestety DP 3 zamyka wszystkie inne mozliwosci za wyjatkiem SP.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Sty 2009, 16:03:37 »
Mirra - czemu wszystkie ? A co z mozliwoscia kontynuowania nauki dunskiego w VUC ? Pytam , bo to moja strategia ...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Sty 2009, 17:32:39 »
Nie wiem jak jest z VUC, wiem, ze za kurs jezykowy dla lekarzy i pielegniarek (w celu podszkolenia slownictwa branzowego) kazano mi (dokladnie mojej firmie zaplacic). I wowczas przy kolejnej rozmowie ze szkolami, powtarzano w kolko, ze po DP3 nieodplatnie pozostaje mi juz tylko Studieprøven.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Sty 2009, 19:00:13 »
nauka w VUC jest nieomal za darmo
 mam cennik za rok 2008/09 :
dunski dla cudzoziemcow ( po zdanym egzaminie Danskprøve 2 : 100 kr
 dunski na poziomie AVU ( 2 moduly ) kosztuje 100 kr  ,
 dunski na poziomie HF ( 2 lata nauki) kosztuje 300 kr za calosc
calkiem przyzwoicie  8)

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Sty 2009, 23:42:46 »
Tak, na papierze wyglada to niezle. W zaleznosci od klas moga trafic sie sami obcokrajowcy lub jak rodzynek w ciescie, jakis Dunczyk/Dunka, ktorzy nie ukonczyli normalnej szkoly (poziom podstawowy lub sredniej) i nie sa to raczej orly.

Powiem tak, jakiekolwiek sprog center wydaje mi sie lepszym wyborem niz VUC. Przynajmniej kazdy ma na celu zdanie egzaminu, np DP2, DP3 i ludzie sa nauczeni korzystac ze slownika. W VUC czesto zdaza sie, ze traci sie 40 min czasu na wyjasnienie 10 slowek, znalezienie przymiotnikow w tekscie lub moj hit - praca grupowa, ktora najczesciej jest kleska, bo skoro nikt nie przeczytal tekstu, to ciezko. Do AVU czesto wysylani sa ludzie przez kommune, wiec ich motywacja do nauki jest zerowa. Ale mozna samemu sprobowac i zobaczyc.
AVU to dunska 9. i 10. klasa folkeskole.
HF to gymnasium.

Prosze pamietac, ze sa rozne wersje chodzenia do VUC - nauka jezyka, a przerobienie calego materialu danej klasy z np: matematyki, nauk przyrodniczych itd.

A sa kursy wieczorne, najczesciej 1 w tyg - duzo pracy samodzielnej lub poranne to ok. 2,5 razy 45 min (1 zajecia). 

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Sty 2009, 08:25:30 »
W  duzym stopniu sie zgadzam z Toba Mala - tzn . jesli nauka dunskiego , to  przede wszystkim w sprogcenter .

Zeby dojasnic : pomysl z VUC podaje jako alternatywe na kontynuowanie nauki po ukonczeniu sprogcenter - gdy ktos ma ochote uczyc sie dalej , ale nie ma ochoty  isc na studia do ktorych jest potrzebne studieprøven .
Chodze do sprogcenter na dunski i do VUC na angielski , mam wiec pewna skale porownawcza .Nie jest tak zle w VUC jak piszesz . Nawet uwazam ze zajecia sa ciekawsze  , choc zapewne w duzym stopniu zalezy to od nauczyciela prowadzacego i od tego z jaka grupa ma do czynienia .

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Sty 2009, 15:28:25 »
A ja mysle, ze to reguly obowiazujace w Twojej szkole. Co szkola, komuna to obyczaj....

Mirra nie zauwazylas ,ze szkola zmienila nazwe , teraz jest to Lærdansk Sprogcenter, zmienily sie reguły, sa nowe egzaminy , sa nowi szefowie.
Ale juz sie nie odzywam  :-\, chcialm tylko poinformowac, ze szkola zmienia sporo starych reguł, wiec warto sie zaintersowac jak to wyglada teraz .

P.S. Widze , juz z twojego postu  ostatniego powyzej, ze juz zdarzyłaś sie zorientowac po rozmowie z nauczycielka  ;).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 13 Sty 2009, 15:28:25 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Sty 2009, 18:58:53 »
Moja szkola nie zmienila nazwy.
Poza tym co innego chodzenie do szkoly, a co innego pojscie na egzamin.
Nikt nie moze Cie zmusic do pojscia na egzamin.
Na DP mozesz chodzic przez 3 lata.... po 3 przestana placic.
Napisze do znudzenia... przestana placicl... do egzaminu nie zmusza!
Chociaz w naszej szkole jezeli porozmawia sie z dyrektorem ds. studenckich jest mozliwe przedluzenie nauki na SP o pol roku.

[Posted on: 13 Styczeń  2009, 17:22:37]

Dzisiaj nauczyciel objasnial nam zasady przystepowania do Studieprøven w naszej szkole.

W marcu zrobia nam testy, poza tym caly czas nauczyciele obserwuja nasza prace. Po tescie powiedza nam kto moze podchodzic do egzaminu.
Osoby, ze tak powiem niewyznaczone, moga oczywiscie podejsc do egzaminu, ale beda musialy zaplacic za niego po 600 DKK za kazda czesc.

Nie ma najmniejszego problemy by osoby, ktore do egzaminu nie podejda chodzily nadal do szkoly, az do sesju listopadowej.
To samo dotyczy osob, ktore mimo "naznaczenia" nie beda chcialy do egzaminu podejsc, jednak w takiej sytuacji bedzie trzeba swoja decyzje uzasadnic.

Tak wiec, tak jak pisze od poczatku. Nie ma zadnego zmuszania do podejscia do ezgaminu.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lut 2009, 21:16:02 »
Chodze sobie na ten kurs juz prawie 2 miesiace i wcale nie jest lepiej ;). Læseforståelse zdaje psim swedem, za to lytteforståelse poki co zdalam raz. Makabra jakas. Nasz nauczyciel nam powtarza, zebysmy porzucili ambicje, ze to jest naprawde trudny egzamin i ze juz dwojka z niego to jest osiagniecie :D. Zobaczymy, czy uda mi sie ja "osiagnac" w listopadzie ;D.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Lut 2009, 21:51:23 »
Uda sie uda :)
Bedzie tak jak z DP3 - wielka panika, a na koniec DZIESIATECZKI  ;D

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Mar 2009, 11:22:15 »
Hejka,

Ja rownierz skonczylem PD3 m 5 i planuje zrobic Studieprøve.

W moim przypadku zanim zaszaleje na module 6 musze pocwiczyc jescze pisanie po dunsku (tak to jest jak w firmie oficjalnym jezykiem jest angielski i wszelka dokumentacja robiona jest po angielsku ;/) zanim szkola zgodzi sie mnie przyjac na kurs z modulu 6.

Jezeli sa ludzie z podobnymi problemami to polecam na VUC FVU-Dansk - nauka czytania i pisania po dunsku, 4 poziomy, praktycznie za darmo :)

Co do samego wymaganego minimum na Studieproøven:

Trzeba miec np. w mojej szkole srednia 10 ale robia wyjatki jak sie ma srednia 7

Niemniej jednak jak ktos nie spelnia wymagan to i tak i tak wiele szkol robi wewnetrzne kwalifikacyjne egzaminy na modul 6.
Problem polega na tym ze komuna takich przypadkow finansowac nie chce nawet jak sie udowodni ze ma sie miejsce na uczelni etc....
Cena modulu 6 to niestety koszt rzedu 18.000 za semestr (wlaczajac w to koszt egzaminu) ;/

Jezeli sa ludzie ktorym nie zalezy na kursie lecz na samym dokumencie to kazdy moze isc na egzamin Studieprøven indywidualnie (prywatnie) bez koniecznosci uczeszczania na kurs. Cena to okolo 1.500 DKK za obie czesci (pisemna i ustna)
Takie rozwiazanie polecam tylko ludziom ktorzy sa naprawde dobrzy z jezyka dunskiego.

PS Takie pytanko - zna ktos moze jakies alternatywy dla Studieprøven i modulu 6 ?

Z powazaniem
Svaria
« Ostatnia zmiana: 17 Mar 2009, 12:45:21 wysłana przez Svaria »
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Mar 2009, 16:27:08 »
NIe ma wielu. Bo na przyklad moglby to byc egzamin gimnazjalny, no ale wtedy trzeba by odbebnic gimnazjum, a bynajmniej ostatnia klase.

Co do Studieprøven, warto powalczyc w przypadku tych siodemek.
Dunczycy jak zwykle "strachy na lachy"...
Mialam DP3 na siodemki. Warunkowo zostalam przyjeta na Studieprøven, poniewaz nauczyciele potwierdzili, ze spokojnie napisalabym na 10, gdybym nie miala migreny... ale nie o to chodzi....
Chce powiedziec, ze mimo tych siodemek na starcie, wlasnie zdalam dwie czesci probnego egzaminu studieprøven:
læseforståelse na 42 punkty (czyli jeden punkt od 10) oraz wypracowanie na 7.

Ocena z DP 3, jak widac nie jest wyznacznikiem...
Dodam, ze w grupie mam ludzi, ktorzy w Danii sa 6-10 lat, a moje oceny sa najwyzsze w klasie.

Tak wiec, warto pojsc do Studievejleder i porozmawiac, sama rozmowa jest juz sprawdzianem.

CO do warunkow:
Jezeli chodzi o moja szkole, tak jak u CIebie 10 lub warunkowo 7, jezeli chodzi o przyjecie.
Jezeli chodzi o egzamin, to wlasnie testy, o ktorych napisalam powyzej sa wyznacznikiem dopuszczenia do egzaminu.
Jezeli po tych testach nauczyciele orzekna, ze nie masz szansy na zdanie egzaminu, jezeli mimo wszystko chcesz go zdawac, musisz za niego zaplacic.  Jezeli zdasz, szkola zwraca pieniadze.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Mar 2009, 16:50:42 »
Rowniez uwazam ze ocena z DP3 nie jest wyznacznikiem.
I zgodze sie ze "strachy na lachy" jezeli chodzi o egzaminy i zaliczanie w nas sa duzo mniejsze niz w dunczykach. Po PD3 da radespokojnie zaliczyc Studieprøven tylko czy jest sens robic to tylko dla papierka jak i tak wiele uczelni wymaga minimum 7 z kazdej czesci ? Po co pozniej szamotac sie z kolejnymi podankami i wyjasnieniami ze sobie na danym kierunku ktos poradzi etc (wiadomo i ten wymog jest do przejscia gdyz kazde podanie na kvote 2 jest rozpatrywane wzglednie indywidualnie - dokumentacje, listy motywacyjne, dodatkowe wywiady etc)

Ja w swojej szkole mialem przeprowadzona symulacje calego egzaminu (tylko objetosciowo - czasowo zostalo to skrocone)
zanim zaczalem modul 6.

Ogolnie - bez problemu radze sobei z czescia ustna, dyktandami (pod warunkiem ze w poblizu mam slownik dk-dk). Czytaniem ze zrozumieniem, uzupelnianiem wyrazow etc. Jedyne co lezy to wypracowanko i czysta gramatyka sie klania :)

Moglbym isc teraz na ten egzamin ale isc tylko po to by zaliczyc to sztuka dla sztuki.
Skoro i tak i tak za mnie komuna nie chce zaplacic, bo po miedzy PD3 a checia uczeszczania na Modul 6 minelo pol roku to moge sobie pozwolic na to by przez pierwsza polowe 2009 doszlifowac gramatyke i pisownie a w drugiej polowie zrobic calkiem powazne podejscie pod Studieprøven.

Jeszcze myslalem by isc na VUC - Dansk som 2. sprog - cos po miedzy PD3 a Studieprøven

Z powazaniem
Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Mar 2009, 18:28:31 »
A Ty jestes pewien tych regul w komunie?
Piszesz, ze odmowili CI poniewaz uplynelo pol roku od zakonczenia DP 3.
Tak jak napisalam wczesniej, cala moja grupa to ludzie, ktorzy sa w Danii 6-12 lat.
Gdyby ktos kabusewal sie takimi zasadami, to nie mogli by byc na Studieprøven. No bo przeciez nie mogli by dopabuse co zdac DP3, bo nikt by im za Dp 3 nie zaplacil, gdyby chcieli podjac nauke po np. 9 latach pobytu w Danii.
Gdybym byla na Twoim miejscu powalczylabym nieco.

Jezeli o mnie chodzi, to papierek mi do niczego nie potrzebny, chcialam podniesc swoje kompetencje jezykowe, co tez sie dzieje z lekcji na lekcje - 15 godzin tygodniowo swoje robi.

Co do Studieprøven nie uwazam, ze jest az takie latwe. Aczkolwiek uwazam, ze Dunczycy tez przesadzaja twierdzac, ze jest ekstremalnie trudne. Tak naprawde duzo zalezy od tego na jaki tekst sie natrafi.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Mar 2009, 18:53:56 »
Zgadzam sie jezeli chodzi o stopien trudnosci :)
I zgadzam sie ze warto podniesc kompetencje

Co do komuny:
Jestem pewien bo juz tam walczylem (kilka tygodni)

Moje argumenty byly dosyc solidne -
W planach i to wcale nie odleglych studia (juz zlozylem podania czekam na decyzje etc) - czyli w skrocie ze jestem zdecydowany co chce dalej studiowac
Plus do pracy by bardziej inzyniersko pisac sprawozdania (po mimo iz sa po angielsku :) )

A ich ze wcale nie musza za to placic (powolali sie na odpowiednie paragrafy) zwlaszcza ze mialem 7 i do tego pol roku po fakcie i skonczylo sie to otrzymaniem kolejnego z rzedu pisemka - ze ich rola zostala wykonana, zaplacili mi za PD3 ktory bez problemow pozwala mi funkcjonowac w spoleczenstwie dunskim.
Wszystko zalezy od czlowieka. Raz tam trafilem na sympatyczna kobiete ktora chciala niemal od reki wyrazic zgode.
Pech chcial ze akurat tego dnia mialem szkolenia w pracy ;/

Niestety z tymi ludzmi dyskutowac sie nie da ale na szczescie koszty zostana pokryte przez firme w ktorej pracuje

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 17 Mar 2009, 18:53:56 »

tłumaczenie forskudsopgørelse

Zaczęty przez goscDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7029
Ostatnia wiadomość 09 Kwi 2008, 15:56:20
wysłana przez gosc
Polacy w okolicach Aalestrup, Farsø, Viborg, Hobro, Aars

Zaczęty przez YeomannnDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7855
Ostatnia wiadomość 18 Lut 2008, 18:44:45
wysłana przez Yeomannn
ulga za podwjne prowadzenie domu (Dobbelt husførelse)

Zaczęty przez maggie23Dział Podatki

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 20307
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2014, 10:07:25
wysłana przez andrejos
szkoły języka w Hjørring ?

Zaczęty przez picardiDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6390
Ostatnia wiadomość 28 Maj 2008, 14:13:18
wysłana przez KamiLka
tłumacz Polski w 3F nordøst Vendsyssel( 3f - związki zawodowe)

Zaczęty przez mawiDział Pomoc!

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 59877
Ostatnia wiadomość 01 Wrz 2012, 09:02:24
wysłana przez Dunhill