Ogólne > Pomoc!

prosze o pomoc

<< < (4/5) > >>

mala_z_Aarhus:

--- Cytat: lebowski w 11 Cze 2008, 17:11:16 ---nawet w dni wolne od pracy moim obowiazkiem jest mycie kuchni i sprzatanie po kolacji.
--- Koniec cytatu ---

Jedyny wniosek: nie ma pani dni wolnych, bo nawet gosposia ma wychodne.

--- Cytat: lebowski w 11 Cze 2008, 17:11:16 ---pracodawcy, ktorzy co rok zatrudniaja obcokrajowcow nie znajacy procedur, to jakas dziwna sprawa.

--- Koniec cytatu ---

Tak, to wygodne dla nich, zwlaszcza, ze to pani jest stratna juz teraz 900kr.

Klingon:
Nie ma powodu kłócić się ale też nie wykorzystywać - np. na pewno nie pracowałbym w dni wolne (wystarczy z uśmiechem i asertywnie powiedzieć że masz wolne dzisiaj). To samo dotyczy wypłaty - ja bym zapytał się gościa jak on to obliczył i niech się gimnastykuje. Wypłata za 6 dni powinna być 4.857 + 607 feriepenge + ewentualny dodatek za pracę w weekend. To jest suma brutto (przed podatkiem).

lebowski:
policzyl to tak: 17000-2690=14310/22 dni robocze=650. 650kr razy 6 dni=3900kr, po czym dal mi 3000 (na czarno). i tak wyglada moja rzeczywistosc :( dlatego chcialabym bez konsekwencji wykrecic sie z tej pracy.

Manior:

--- Cytat: lebowski w 11 Cze 2008, 17:11:16 ---....przy wykonywaniu tych czynności czuje się akurat jak kopciuszek a nie pracownik, ktory zna swoje prawa, a pracodawca je respektuje.na moja niekorzysc przemawia fakt, ze nie naleze do osob, ktore kloca sie o cos i dochodza swoich praw.......
--- Koniec cytatu ---

Spotkałem się już z tym odczuciem w pracy. Człowiek uczciwy oczekuje, że inni są uczciwi w stosunku do niego. Oczekuje, że druga strona sama się zorientuje, że robi coś nie moralnego.
A życie pokazuje, że kto się sk............. urodził, ten kanarkiem nie umrze. I dlatego trzeba przezwyciężyć wewnętrzne opory i postawić sprawę jasno i bez zaangażowania uczuciowego.
Trudno może stracisz tę pracę, ale nie będziesz miała potem żalu do samej siebie, że pozwoliłaś się traktować jak - kopciuszek. Możesz stracić, bo może oni sobie obliczyli, że muszą trafić frajera. Jak nie trafią to im się to nie opłaci. Czyli, jeżeli się postawisz to i tak nie dadzą Ci więcej - "bo Cię szczerze polubili". Jeżeli się z tym jeszcze nie spotkałaś to wiedz, że są ludzie którzy potrafią bez zmrużenia oka bezczelnie naciągać innych.
(Cały czas chodzi mi jeszcze po głowie duński program "Kontanten" z ich konkursem na znalezienie najbardziej nieuczciwego handlarza samochodów. Brrrrrr....)

Myślę, że jeżeli przedstawisz im czarno na białym, że robią Cię w konia, nie naliczając 12,5% "feriepenge" (kwot wakacyjnych), zmuszając do darmowej pracy itd. to jest to złamanie obowiązujących umów na rynku pracy. W tym momencie możesz im oświadczyć, że zrywasz umowę o pracę w trybie natychmiastowym. Nikt Cię nie może zmusić, żebyś pracowała miesiąc wypowiedzenia, jeżeli wiadomo jest, że nie dostaniesz za to godziwej zapłaty. Decyzja należy do Ciebie.

To są tylko interesy. Jeżeli jesteś miękka - stracisz.

Pozdrawiam

Manior

[Dodane: 11 Czerwiec  2008, 20:30:22]

--- Cytat: lebowski w 11 Cze 2008, 20:27:19 ---policzyl to tak: 17000-2690=14310/22 dni robocze=650. 650kr razy 6 dni=3900kr, po czym dal mi 3000 (na czarno). i tak wyglada moja rzeczywistosc :( dlatego chcialabym bez konsekwencji wykrecic sie z tej pracy.

--- Koniec cytatu ---

Moje uwagi:
Praktykowane jest używanie przelicznika 21 dni roboczych na miesiąc:
17000 -2690=14310/21 = ca. 680 na dzień. / 7,5 = 91 na godz.   moim skromniusim zdaniem - troszkę mało.
Pracowałaś 6 pełnych dni: 6 * 680 = 4.080 brutto
Na czarno, bez papierków nie daje Ci podstawy do naliczania "feriepenge"

Pozdrawiam

Klingon:
asertywny - 'wyrażający w sposób szczery, bezpośredni, otwarty własne poglądy, a także domagający się respektowania włsnych praw (nie odmawiając tych samych praw innym)': Być asertywnym, znaczy zachowywć się w sposób, który pozwala działać we własnym, najlepiej pojętym interesie.

PS. Nie trać humoru - problemy z pracodawcą na niego źle rzutują a nie na ciebie. 8)

[Dodane: 11 Czerwiec  2008, 21:25:52]
Na początku wątku podał yoursoul link do wynagrodzenia w tej branży, np. niewykwalifikowany gastronom
- miesięcznie: 16.877,45 kr.
- za godzinę: 105,27 kr.
Czyli 16.877,45 / 105,27 = 160,33 godzin miesięcznie
17.000 / 160,33 = 106 kr. - taką stawkę masz na godzinę.

Tu jest układ zbiorowy po duńsku Overenskomst 2007-2010 zawarty między HORESTA-A i 3F dla twojej branży.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej