czesc. no i stalo sie, zapeszylam.tydzien temu pisalam, ze dostalam fajna prace na fajnych warunkach, z kazdym dniem jednak jestem coraz bardziej rozczarowana i zla.jestem z natury bardzo pogodna osoba, a jedna z moich cech jest ufnosc.praca, ktora dostalam miala polegac na pomocy w prowadzeniu gospodarstwa agroturystycznego (sprzatanie domkow, prace w ogrodzie, obsluga klientow). wszystko pieknie, piekna miejscowosc, praca wyglada na fajna.rzeczywistosc jest jednak inna.podpisalam umowe, ktorej tresc napisze na koncu.fajnie.teraz zajmujemy sie formalnosciami (mam obywatelstwo niemieckie, wiec jest prosciej).zaczela sie praca.w umowie mam napisane, ze pracuje 37 godz w tyg.normalne.przy podpisywaniu poinformowano mnie, ze bede pracowac 40. ok.nie ma problemu.wyplata opiewa na 17000 koron btutto, minus 2679 koron na jedzenie i mieszkanie.ok. nie ma stawki godzinowej.kwota obejmuje calosc moich uslug.zaczelam pracowac.nigdy nie mialam problemow z pracami tego typu,bo doswiadczenie w sprzataniu i ogrodzie mam spore, zdobyte w niemczech.nalezy dodac, ze niemcy sa wymagajacy i nie lubia placic za zla robote. nikt nigdy nie narzekal na moja prace, wrecz przeciwnie.a tu sie okazalo, ze szefowej nie podoba sie tempo mojej pracy.musze dodac, ze nigdy w zyciu nie widzialam tak zaniedbanego ogrodu, wiec pracy trzeba wlozyc sporo, zeby doprowadzic go do porzadku. dzisiaj poinformowala mnie, ze ze wzgledu na to, ze jestem zbyt wolna, powinnam pracowac wiecej niz 8 godzin dziennie, nie sprecyzowala ile.mam wrazenie, ze ta kobieta chce ze mnie zrobic kogos w rodzaju niewolnika.wycisnac jak cytryne, bo przeciez nie bedzie mi placic nadgodzin.jakakolwiek praca w weekend (a w tego rodzaju gospodarstwach jest jej duzo), spowoduje godziny wolne do wybrania w tygodniu.nie ma mowy o pieniadzach.nie wiem, czy tego rodzaju zachowania sa tu normalne.to moja pierwsza praca w danii.ale ja nigdy nie spotkalam sie z czyms takim.prosze pomozcie mi, poradzcie co mam zrobic. jak dzisiaj skonczylam prace po 8 godzinach, to szefowa zdziwiona zapytala, i co teraz masz wolne?? atmosfera jest ciezka, bo mieszkam z nimi i jem z nimi. jak to wyglada prawnie w danii? czy moga ode mnie wymagac czegos takiego?jak sie zachowac?
a tu wpisuje tekst umowy.
Ansættelsen er tidsbegrænsed fra den 03.06.08 til 31.10.08.
Arbejdet omfatter primært gårdens turistvirksomhed (ferieboliger - bed and breakfast)- bl.a. rengøring af boliger, opredning, vask og lign. Endvidere vedligeholdelse af gårdens udenomsarealer, have/park - områder.
Arbejdstid 37 timer om ugen.
Den samelde månedlige bruttoløn er på 17000kr.
Der indbetales 12,5% feriegodtgørelse via FerieKonto.
Lønmodtager betaler for kost og logi pt. 2679,00 kr per måned - og der stilles eget værelse og badeværelse til rådighed.
Lønnen udbetales bagud den sidste hverdag i måneden indsat på lønmodtagerens bankkonti.
Der aftales gensiding 1 måndes opsigelsesvarsel.
z gory dzieki za wszelka pomoc i sugestie.
pozdrawiam serdecznie.