poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 245222 razy)

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
  • W życiu zdarzają się chwile, o które warto walczyć
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #285 dnia: 26 Sty 2012, 13:40:54 »
Witam, za 3 miesiące będę rodzic i tak się zastanawiam co należy przygotować do szpitala kiedy pod koniec ciąży zacznie się poród. Co muszę zabrać ze sobą dla mnie i dla maluszka ? Słyszałam, że niby w szpitalu dają wszystko dla dzidziusia ale pytam dla pewności, jak to jest z ciuszkami dla dziecka, butelkami, pieluszkami itd ??
Dodam także, że będę rodzić w szpitalu w Aarhus.
Pozdrawiam mamusie i przyszłe mamusie :)

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #286 dnia: 26 Sty 2012, 14:16:56 »
Witam, za 3 miesiące będę rodzic i tak się zastanawiam co należy przygotować do szpitala kiedy pod koniec ciąży zacznie się poród. Co muszę zabrać ze sobą dla mnie i dla maluszka ? Słyszałam, że niby w szpitalu dają wszystko dla dzidziusia ale pytam dla pewności, jak to jest z ciuszkami dla dziecka, butelkami, pieluszkami itd ??
Dodam także, że będę rodzić w szpitalu w Aarhus.
Pozdrawiam mamusie i przyszłe mamusie :)

I dobrze slyszalas, pisalysmy o tym juz wiele. W szpitalu jest wszystko co potrzebne dla dziecka a dla siebie wez podstawowe kosmetyki czylli szczoteczka i pasta do zebow no i kapcie. Butelki nie potrzebne przeciez bedziesz karmila piersia ?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #287 dnia: 26 Sty 2012, 14:26:06 »
Ja bym sie jednak zapytala poloznej.
Mi polozna zasugerowala zabranie ubranek dla dziecka. Powiedziala, ze czasem jak jest sadny dzien, to pralnia sie nie wyrabia czasowo i czasem brakuje. Butelka czy smoczek znajda sie w razie potrzeby na oddziale, wiec tez sie nie martw.
Podpaski, wkladki laktacyjne, pieluszki - sa na oddziale.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline kaaarolina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #288 dnia: 26 Sty 2012, 15:55:05 »
Ja rodzilam w Århus. tak jak pisala ktoras z dziewczyn wez tylko podstawowe kosmetyki dla siebie. ubranek dla dzieci jest tyle ze chyba musialoby cale miasto zaczac rodzic zeby zabraklo:) butelki tez maja ale w razie potrzeby dokarmienia dziecka robia to z takich malych "kubeczkow" - zupelnie nie wiem jak to nazwac:)
aaaa tylko nie zapomnij wziac ubran dla dziecka na wyjscie ze szpitala:)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #289 dnia: 26 Sty 2012, 20:13:39 »
KIELISZKI  ;D

Offline kaaarolina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #290 dnia: 26 Sty 2012, 21:20:10 »
oooo Kieliszki!:) dzieki Jomir-nie wpadlabym na to ze moje dziecko w pierwszych dniach zycia pilo z kieliszkow heh

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #291 dnia: 29 Sty 2012, 14:18:28 »
Witajcie , chce Was poinformowac,ze zostalam mamusia 11 dni temu  :D  :) wg planu urodzil sie chlopczyk  :) 51 cm dlugi i 3400 wagi .

Co do porodu,bylam nastawiona ,ze bedzie to cos ciezkiego,okropny bol i wiele godzin boli itd ... Jednak to nie prawda ! Porod nie jest tak straszny jak go pisza ! Nie mialam zadnych skurczy,czulam tylko pobolewanie w dole brzucha jak na miesiaczke i gdyby nie odeszly mi wody nie wiedzialabym ,ze to to ! Ale i tak musialam zadzwonic najpierw do mamy i zapytac czy to moze juz  :) zanim wybralismy sie do szpitala musialo minac jeszcze troche czasu ,bo czekalam na meza ,ktorego nie bylo w domu.Ledwo zdazylismy dojechac do szpitala,w drodze juz czulam jak maly sie pcha na swiat.Bylo to doslownie jak na filmach  ;D na szczescie zdazylismy.Polozna przygotowala wszystko i moze przy 3cim pchnieciu maluch byl na swiecie.I na prawde nie bojcie sie dziewczyny bo to nie jest takie straszne! Wsluchujcie sie tylko w swoje cialo ,ktore samo pomaga aby dzidzia sie urodzila. I na prawde znieczulenie nie jest potrzebne,to chyba hormony jakos dzialaja ,ze porod to takie wspaniale zjawisko ,ktorego nie zapomni sie do konca zycia  :)

Rodzilam na Skejby , bardzo mili ludzie, ale nie jest tak jak w Aalborg ,ze pytaja o zgode praktykantow - u mnie byla mlodziutka uczennica ,ktora bardzo ladnie sobie radzila na praktykach .Byl to jej pierwszy porod ,zrobila sobie zdjecie na koniec z synkiem .

Porodem nie bylam wcale zmeczona , po 3 godz wrocilam do domku na wlasne zyczenie .W domu nie umialam zasnac po tym przezyciu bo ciagle myslalam o moim malenstwie ,mimo ze ono spalo spokojnie az do rana  :) :)

pozdrawiam wszystkie mamusie - tez te przyszle

ps .dodam ,ze pilam herbatke z lisci malin - byc moze ona pomogla mi przejsc przez skurcze bezbolesnie - ja przynajmniej w to wierze ....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #291 dnia: 29 Sty 2012, 14:18:28 »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #292 dnia: 29 Sty 2012, 14:38:31 »
Moje gratulacje  ucałuj malucha  :-* :-* :-*

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #293 dnia: 29 Sty 2012, 17:03:50 »
Gratulacje AGG :)))

Offline mary79mary

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #294 dnia: 21 Mar 2012, 13:30:20 »
Dziewczyny mam planowane cc w kwietniu. Spedze w szpitalu kilka dni i zastanawiam sie co ze soba zabrac. Wiem, ze sa tam podpaski czy pieluchy dla malego.

Ale ze soba powinna zabrac szlafrok, klapki, kosmetyki (szampon, balsam do ciala, krem do buzi, paste i szczoteczke, grzebien, zel pod prysznic) bielizne dla siebie, ubranka na wyjscie dla dziecka, recznik.

Czy cos jeszcze??

Bede w Herlev Hospital.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #295 dnia: 21 Mar 2012, 14:05:40 »
piżamę lub koszulę do karmienia. wez ewentualnie  jeden zestawik ubranek,ktore moglabys w szpitalu zalozyc. Jak ja bylam w szpitalu,to akurat bylo tyle dzieci, ze czyste ubranka dla maluchow znikaly predko, a pralnia nie nadążała prac, wiec warto jeden "zapas" miec ze sobą na wszelki wypadek. Skoro spedzisz tam pare dni,mozesz zabrac komputer, internet bezprzewodowy jest na salach, bedziesz miala w wolnych chwilach kontakt z rodziną :) jak maluch bedzie spal.
butelki, silikonowe nakladki, laktatory-wszystko jest w szpitalu do dyspozycji jesli bedziesz potrzebowac.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #296 dnia: 31 Mar 2012, 18:06:52 »
Witajcie po przerwie  :) Reksio postanowił wrócić do świata żywych, po porodzie i trzech intensywnych tygodniach z Maluszkiem  :D

9 marca o 3.15 urodziłam naszą wyczekiwaną Wiktorię  - stąd też czasowa zmiana awatara  ;D

Pozdrawiam wszystkich!!!
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #297 dnia: 31 Mar 2012, 19:16:36 »
Wielkie gratulacje dla mamy, cory i taty.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #298 dnia: 31 Mar 2012, 19:33:30 »
Skoro jedno jest na świecie,
Róbcie zaraz drugie, trzecie.
Bo gdy razem duża grupa,
Wtedy i radości kupa! 

Moje gratulacje  :) :) :)

Offline Sofi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #299 dnia: 31 Mar 2012, 21:42:40 »
Dziewczyny mam planowane cc w kwietniu. Spedze w szpitalu kilka dni i zastanawiam sie co ze soba zabrac. Wiem, ze sa tam podpaski czy pieluchy dla malego.

Ale ze soba powinna zabrac szlafrok, klapki, kosmetyki (szampon, balsam do ciala, krem do buzi, paste i szczoteczke, grzebien, zel pod prysznic) bielizne dla siebie, ubranka na wyjscie dla dziecka, recznik.

Czy cos jeszcze??

Bede w Herlev Hospital.

Ja miałam cesarkę w szpitalu w Herlev i wyszłam 2 doby po porodzie także nie szykuj się na długi pobyt. Dla maluszka śpioszki i kafatniki są a także pieluszki, dla Ciebie koszule nocne, podpaski, majtki z siatki. A tak na marginesie: całkiem spoko jedzenie (szwedzki bufet) no i przyznam że opieka też jest wspaniała, szpital godny polecenia.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #299 dnia: 31 Mar 2012, 21:42:40 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6873
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8229
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6812
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9078
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12486
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga