poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: SKAT rozliczenie 2012  (Przeczytany 18378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ALP84

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
SKAT rozliczenie 2012
« dnia: 16 Kwi 2013, 13:52:38 »
Witam, po sprawdzeniu wszystkiego mam poprawne rozliczenie już wykonane przez Skat, gdyż moja syt się nie zmieniła nie doszły mi żadne ulgi.Mam pytanie czy jest to już gotowe rozliczenie? Nie muszę robić już nic, chodzi mi o jakieś zatwierdzenie tego co już jest w systemie?
pytam dla upewnienia

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: SKAT rozliczenie 2012
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwi 2013, 15:17:57 »
Nie musisz  :D.
Jeśli nie wprowadzasz zmian, to gotowe.
" Polak gorszego sortu"

Offline mateusz57

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwi 2013, 06:50:05 »
Mam pytanie do każdego użytkownika posiadającego większe pojęcie na temat rozliczeń. Mianowicie pracowałem w Dani w 2012 w okresie 04.06.12 - 05.07.12. Po powrocie do Polski otrzymałem FORSKUDSOPGORELSE i właśnie z tym dokumentem udałem się do biura rozliczeniowego i Pan zajmujący się rozliczeniami powiedział ze na podstawie tego dokumentu można rozliczyć się. Ale wczoraj otrzymałem ARSOPGORELSE 2012, czy mógłby mnie ktoś właściwie nakabusewać co robić dalej ? Z góry dziękuje i pozdrawiam :-[

Offline mateusz57

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwi 2013, 06:52:31 »
Pit oczywiście rozliczony na podstawie FORSKUDSOPGORELSE

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwi 2013, 11:40:43 »
po powrocie dostales Forskudsopgørelse chyba na 2013r,
Pani sie mylila...   zrob korekte.

Offline mateusz57

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwi 2013, 12:08:12 »
pisze ze jest to Forskudsopgorelse 2012 i ten dokument dałem do rozliczenia ale żeby tu oddać aby miec spokój z urzędem w Polsce. Natomiast wczoraj doszło mi Arsopgorelse i mam pytanie mianowicie pisze tu ''restskat for 2012 inkl procenttillaeg 4.476 wraz z tym jest druczek do przelewu bankowego, czy ja to teraz muszę zapłacić czy oddać po prostu do jakiegos biura które mi wypełni te rubryczki wszystkie bo naprawde byłem tylko miesiąc i nie orientuje się wogóle, proszę o szybką odp

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwi 2013, 12:47:11 »
pisze ze jest to Forskudsopgorelse 2012 i ten dokument dałem do rozliczenia... proszę o szybką odp
Odpowiedz błyskawiczna... rozliczyłeś sie na podstawie planowanych dochodów , a nie rzeczywistych wiec pewnie beda różnice.
Lepiej skorzystaj z jakiegoś biura... takowe możesz  wyszukać tu na poloniInfo, w ogłoszeniach.

P.S.
Za jakie stawki pracowałeś ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwi 2013, 12:47:11 »

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwi 2013, 13:35:34 »
A ma Pan kartę podatkową? W prawym górnym rogu tego dokumentu znajduje sie numer tastselv kode. Proszę nie korzystać z biur rachunkowych w Polsce, bo jaką dają Panu gwarację, że rozliczenie jest poprawne? Prawdopodobnie należy się Panu zwot podatku, a nie zapłata. (Chyba, żę nastukał Pan wiele nadgodzin.) Nie jestem biegły w prawie podatkowym duńskim, więc poczekam na odpowiedź mądrzejszych ode mnie. Zakładam, że to forum jest pro publico bono, więc na pana problem szybko znajdzie się rozwiązanie.

Offline mateusz57

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwi 2013, 15:48:00 »
odnośnie stawki to była to praca na akord, a dwa odnośnie tego tastselv kode nic takiego na niczym nie widze, potrzebuje pomocy bo nie wiem teraz czy z tego servicebrev i selvangivelsen rozliczac czy jak :( pozatym nic nie moge znalezc w Krakowie tylko wszystko przez internet

Offline mateusz57

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Kwi 2013, 15:56:56 »
A jeżeli chodzi o nadgodziny to nie wykonywałem takich prac, robiło się tak żeby zdąrzyć na czas

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Kwi 2013, 16:16:54 »
A jeżeli chodzi o nadgodziny to nie wykonywałem takich prac, robiło się tak żeby zdąrzyć na czas

Na druku Forskudopgørelse (karta przewidujaca zarobek na dany rok za czym utalona zostaje stawka ulgi i naleznego podatku), powinien znajdowac sie tastselv kode w prawej gornej czesci pierwszej strony gdzie uwidoczniony jest CPR nr. Daje on dostep do opcji rozliczenia sie przez internet w Skat. W Polsce niestety nie rozliczysz podatku dunskiego, najpierw tutaj a pozniej w oparciu o tak otrzymane juz prawidlowe Årsopgørelse (roczne rozliczenie podatkowe) mozna rozliczyc w Polsce dochody uzyskane za granica w celu zwrotu podatku ktory zostal zaplacony w Danii.
Gdy nie posidasz tastselv kode, musisz pisemnie (email) wystapic do Oddzialu Skat gdzie sie rozliczasz o przeslanie Ci tego kodu i podac gdzie maja Ci oni go przeslac. A dalej jak wyzej.

Przy czym z mojej obserwacji wynika, ze skat udzielajac kwot wolnych od podatku w forskudopgørelse, uwzglednia ulgi itd. jednak gdy na koniec roku nie otrzyma potwierdzenia tych ulg od podatnika, czyli podatnik sie sam nie rozliczy wpisujac odpowiednie rubryki, udaje, ze tych ulg nie ma i jest niedoplata podatku (takie sprawdzam co wiesz jak nie gora nasza), czyli podatnik musi zaplacic do Skata.
Nie jest to oczywiscie norma, bo sa rowniez i normalne rozliczenia bez udzialu podatnika i jest ok nawet ze zwrotem nadplaconego podatku.
Indywidualne podejscie do kazdego przypadku i zalezne od Urzedu.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2013, 16:27:12 wysłana przez 1941 »

Offline mateusz57

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Kwi 2013, 17:13:16 »
No to tak na tym Forskudsopgorelse nie ma czegos takiego jak tastsselv kode jest tastselv-telefon tylko a CPR jest umieszczone na drugiej kartce wraz z numerem. Druga rzecz nie mam pojęcia co wpisywać w te rubryczki wszystkie są nieruszone, a ja Skatowi pod koniec roku nic nie płaciłem bo po prostu nie zostałem o tym poinformowany, miałem odcięty z wypłaty podatek w wysokości 8 % i na tyle się skończyło. Jeżeli wyśle email do Skata to czas rozliczenia będzie się znacznie przedłuzał i ja nie zdąrze do końca kwietnia tego rozliczyć, a przecież musze. Jeszcze jedna rzecz czyli te rubryczki co są do wypełnienia to wszystkie tam kwoty się sumują i odejmuję się to od tego co mam "retskat for 2012 inkl. procenttillaeg  4.476.00 ? :-[

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Kwi 2013, 17:25:31 »
Pracował Pan miesiąc czasu na akord, ma Pan w ogóle CPR-nummer ? (Prawy górny róg pierwszej strony każdego pisma od SKAT). Znam przypadek pracy bez CPR, wtedy jest 60 % podatku.

1941 - szacunek. Nie pomyliłem się pisząc, ze są tu madrzy ludzie.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Kwi 2013, 17:27:47 »
No to tak na tym Forskudsopgorelse nie ma czegos takiego jak tastsselv kode jest tastselv-telefon tylko a CPR jest umieszczone na drugiej kartce wraz z numerem. Druga rzecz nie mam pojęcia co wpisywać w te rubryczki wszystkie są nieruszone, a ja Skatowi pod koniec roku nic nie płaciłem bo po prostu nie zostałem o tym poinformowany, miałem odcięty z wypłaty podatek w wysokości 8 % i na tyle się skończyło. Jeżeli wyśle email do Skata to czas rozliczenia będzie się znacznie przedłuzał i ja nie zdąrze do końca kwietnia tego rozliczyć, a przecież musze. Jeszcze jedna rzecz czyli te rubryczki co są do wypełnienia to wszystkie tam kwoty się sumują i odejmuję się to od tego co mam "retskat for 2012 inkl. procenttillaeg  4.476.00 ? :-[

Nie no litosci, czytales moj post?
Ok. z tego co piszesz rozlicz sie w Polsce z tego Årsopgørelse co masz a swoja droga zrob jak Ci napisalem jak przyjdzie Ci te juz naprawione drugie Årsopgørelse to w Polsce najwyzej zlozysz korekte.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwi 2013, 17:33:20 »
Ktos na podstawie Twojej umowy wyliczyl przyslugujacy Ci fradrag (ulge w podatku), wpisz to co podawales do wyliczenia zaliczkowej deklaracji podatkowej i po klopocie.
Zlec to komus przez neta, jak juz pisalem jest tu mnóstwo ludzi na forum którzy za "drobna" oplata zrobią to za ciebie.

P.S.
Pytanie o twoje stawki godzinowe w Danii bylo po to aby ustalic czy jestes jednym z tych co pracuja za 50 koron i "psujesz" rynek pracy(czytaj; teraz martw sie sam), czy byla to standardowa praca wakacyjna na duński kontrakt i duńskie warunki placowe(czytaj; cos poradzimy)
biorac pod uwage Twoja niedoplate zarobiles okolo11000 brutto co sie rowna maksymalnie 70 koron na godzine brutto
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2013, 17:51:01 wysłana przez varszafiak »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwi 2013, 17:33:20 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19327
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki