poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w PL  (Przeczytany 78746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozliczenie w PL
« Odpowiedź #90 dnia: 02 Kwi 2011, 22:28:03 »
Mnie chodzi o to ze od 2008 jesli nawet wyszedl by jakis podatek do zaplacenia w PL to po wpisaniu go w odpowiednia rubryke w rozliczeniu rocznym dostawales ulge w takiej wysokosci jakiej byl podatek do zapalcenia.A wiec wychodzilo na zero,co za tym idzie mogles w Danii zarobic nawet miljon koron a wpolsce nie zaplaciles zadnego podatku.Wszystko dzieki uldze abolicyjnej.Wiec jesli ktos by to sprawdzal to chyba tylko jakis pasjonat albo urzednik skarbowy z powolania.Po mojemu do 2007 to jedna bajka a od 2008 to juz inna.Al eto moja opinia.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Kwi 2011, 00:04:20 »
A no tak.Skat przesłał  do US  .Tyle tylko że abolicja  chyba nie dotyczy korekt,nie wiem jak to ugryźć.Jestem umówiony w poniedziałek  w US z korektą.

Nie myl ulgi abolicyjnej z abolicją podatkową.
Ulga abolicyjna obowiązuje od 2008 roku, abolicja podatkowa obejmowała dochody uzyskane do 2007 włącznie
zagraniczne.

Pytanie dość istotne: za rok 2007 rozliczyłeś się normalnie, a potem wniosku o abolicję podatkową nie złożyłeś?

Offline asia1234

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Kwi 2011, 02:11:39 »
Witam. Ja odkąd  pracuję w DK zawsze rozliczałem się w PL,a raczej rozliczało mnie biuro rachunkowe. W ubiegłym tygodniu dostałem wezwanie do  US ,celem wyjaśnienia i złożenia korekty PIT-a za rok 2007.Chodzi  o to,że pani  rozliczając mnie ,popełniła błąd.Ogólnie mówiąc,mam  mniejsze kwoty na  rozliczeniu ,niż te co podał skat  do PL.Dodam że cały rok pracowałem  w Dk.Teraz poszedłem  do innego biura z tymi dokumentami i tam,pan mi powiedział ,że nie jestem pierwszy. W moim przypadku po korekcie wychodzi że mam zapłacić 7tyś.zł.Pytanie moje brzmi;Jakie są szanse że tego nie bedę musiał płacić dodam,że obawiam się iż kolejne lata ,czyli 2008 i 2009 też będą wymagać korekty.
Jestem na biezaco w tym temacie gdyz moj maz dostal tez wezwanie za 2007 i tez musi zaplacic,mimo zlozenia Nip-3.teraz pozostaje Ci napisanie pisma tzw.czynnego zalu oraz prosby na ewentualne rozlozenie na raty Twojego dlugu.wzory tych pism znajdziesz na necie.i jak najszybciej rob korekte lat 2008 i 2009 bo odsetki sa zabojcze!u nas to 1/3 samej glownej kwoty!jak masz wiecej pytan to pisz na priv.pozdrawiam

[Posted on: 03 Kwi 2011, 02:02:18]

Mnie chodzi o to ze od 2008 jesli nawet wyszedl by jakis podatek do zaplacenia w PL to po wpisaniu go w odpowiednia rubryke w rozliczeniu rocznym dostawales ulge w takiej wysokosci jakiej byl podatek do zapalcenia.A wiec wychodzilo na zero,co za tym idzie mogles w Danii zarobic nawet miljon koron a wpolsce nie zaplaciles zadnego podatku.Wszystko dzieki uldze abolicyjnej.Wiec jesli ktos by to sprawdzal to chyba tylko jakis pasjonat albo urzednik skarbowy z powolania.Po mojemu do 2007 to jedna bajka a od 2008 to juz inna.Al eto moja opinia.
To nie pasjonaci sprawdzaja,a urzednicy,ktorzy sa powiadamiani przez skat.jak mi powiedzial naczelnik us w Pl to dlatego,ze podawalismy nasze polskie adresy i przy rocznym rozliczaniu sie tu,w Dk,wpisywalismy zjazdy i inne ulgi.i nie interesuje ich to,ze ktos robil u posrednika,ze miales prace sezonowa.zarobiles-oddaj.trudno,mus to mus!nie oszukujmy sie ale wielu naszych bralo tu ulgi ,a w Pl nie okazywalo dochodow i skat tez to sprawdza.a jesli chodzi o ta abolicje to tez nie jest tak,jak piszesz.po prostu swoje dochody zagraniczne rozliczalo sie metoda proporcjonalna,potem z wylaczeniem z progresja i roznica byla do zaplaty!fakt,ze byla nizsza niz gdyby trzeba bylo rozliczac sie metoda proporcjonalna,jak to obowiazywalo.teraz,kiedy placi sie 38%i zarobki nie sa tak wysokie to normalne,ze nic sie w Pl nie zaplaci.ale ,jak sie bylo tu pierwszy raz,to nie oszukujmy sie,zarabialismy bardzo dobrze i dlatego trzeba doplacic w Pl!jak pisalam wczesniej,mezowi nawet NIP-3 nie pomogl.

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Kwi 2011, 07:40:02 »
Piszesz że NIP-3  nie pomógł,mi pan w biurze rachunkowym powiedział,że są  szanse,powołać się  właśnie na  NIP-3,Rozmawiał z Panią Naczelnik US.Ja nie składałem,bo z wyliczeń poprzedniego biura wynikało że nie muszę ,wychodziłem na 0.Będę musiał zapłacić,to trudno,ale to nie zmienia faktu że czuję się oszukany przez ''tamto'' biuro .

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #94 dnia: 03 Kwi 2011, 08:28:26 »
Jestem na biezaco w tym temacie gdyz moj maz dostal tez wezwanie za 2007 i tez musi zaplacic,mimo zlozenia Nip-3.teraz pozostaje Ci napisanie pisma tzw.czynnego zalu oraz prosby na ewentualne rozlozenie na raty Twojego dlugu.wzory tych pism znajdziesz na necie.i jak najszybciej rob korekte lat 2008 i 2009 bo odsetki sa zabojcze!u nas to 1/3 samej glownej kwoty!jak masz wiecej pytan to pisz na priv.pozdrawiam

[Posted on: 03 Kwi 2011, 02:02:18]

To nie pasjonaci sprawdzaja,a urzednicy,ktorzy sa powiadamiani przez skat.jak mi powiedzial naczelnik us w Pl to dlatego,ze podawalismy nasze polskie adresy i przy rocznym rozliczaniu sie tu,w Dk,wpisywalismy zjazdy i inne ulgi.i nie interesuje ich to,ze ktos robil u posrednika,ze miales prace sezonowa.zarobiles-oddaj.trudno,mus to mus!nie oszukujmy sie ale wielu naszych bralo tu ulgi ,a w Pl nie okazywalo dochodow i skat tez to sprawdza.a jesli chodzi o ta abolicje to tez nie jest tak,jak piszesz.po prostu swoje dochody zagraniczne rozliczalo sie metoda proporcjonalna,potem z wylaczeniem z progresja i roznica byla do zaplaty!fakt,ze byla nizsza niz gdyby trzeba bylo rozliczac sie metoda proporcjonalna,jak to obowiazywalo.teraz,kiedy placi sie 38%i zarobki nie sa tak wysokie to normalne,ze nic sie w Pl nie zaplaci.ale ,jak sie bylo tu pierwszy raz,to nie oszukujmy sie,zarabialismy bardzo dobrze i dlatego trzeba doplacic w Pl!jak pisalam wczesniej,mezowi nawet NIP-3 nie pomogl.

Do 2007 obowiazywala abolicja podatkowa.Przy prawidlowym poddaniu sie abolicji kazda zaleglosc podatkowa za dochody zagraniczne byla anulowana.A ci ktorzy do 2007 zaplacili jakis podatek w PL dostawali zwroty.

To nie ma znaczenia jakie ulgi i odliczenia mamy w Danii poniewarz od 2008 obowiazuje ulga abolicyjna.Przy prwidlowym rozliczeniu w polsce dochodow zagranicznych po zastosowaniu ulgi abolicyjnej podatek ktory powinno sie zaplacic w polsce wychodzi ZERO.Nie zwalnia to jednak z rozliczania sie z docodu zagranicznego w Polsce.PO mojemu problem kolegi pytajacego i Twojego meza wynikaja z bledow w pitach.

Podatnik Y uzyskał w 2008 roku dochody wyłącznie w Finlandii w kwocie stanowiącej równowartość 70 tys. zł. Kwota podatku odprowadzonego w tym kraju wyniosła równowartość 9,5 tys. zł.

Przy zastosowaniu metody zaliczenia wysokość należnego w Polsce podatku od dochodów fińskich wyniosła 6 tys. zł (15,5 tys. zł łącznej kwoty podatku należnego w Polsce - 9,5 tys. zł odliczonego podatku fińskiego).

Przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją podatek należny w Polsce wynosiłby 0 zł (każda stopa procentowa odniesiona do zerowej podstawy, jaką w tym przypadku stanowi polski dochód, zawsze daje w efekcie kwotę zero).

Kwota przysługującej ulgi abolicyjnej w tym przypadku wynosi 6 tys. zł (6 tys. zł - 0 zł), a w konsekwencji kwota podatku do dopłaty w Polsce również wyniesie 0 zł (tj. będzie równa kwocie obliczonej przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją).

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/113179,podatnicy_moga_korzystac_z_ulgi_abolicyjnej.html

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Kwi 2011, 12:09:10 »

Zlozylam NIP 3 kilka lat temu, tutaj pracuje i US nie chce zadnych podatkow ode mnie, mimo, ze mam polski adres, wiec nie rozumiem dlaczego musicie placic, oczywiscie wazna jest data zlozenia tego dokumentu. Oczywiscie podatek od polskich dochodow place i w Polsce i w Danii.
Nie wiedzialam, ze musze robic roczne rozliczenie, ale wystarczylo uzupelnienie PIT ow i pismo o nie karanie za nieterminowe dostarczenie, nawet sie okazalo, ze zaplacilam za duzo polskiego podatku i dostalam zwrot.

Offline wiolinia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Kwi 2011, 12:17:34 »
Tak to jest z biurami liczą na szybko np. całoroczny dochód z ostatniego løna albo Årsopgørelse przeliczaj na złotówki wg jakiegoś średniorocznego kursu  ??? a powinna być przeliczona każda wypłata w dniu zaksięgowania po kursie dnia. Nie wliczają Feriepenge a powinni etc. Potem są efekty.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 03 Kwi 2011, 12:17:34 »

tylda

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Kwi 2011, 12:54:19 »

Tak, odsetki od zera naprawdę muszą być zabójcze...
Po co straszysz człowieka, skoro nie masz pojęcia o czym piszesz? Twój mąż miał kontrolę dotyczącą 2007 roku, a to zupełnie inna sytuacja - wówczas nie obowiązywała ulga abolicyjna (obowiązująca od 2008 r.), dlatego przy zadeklarowaniu dochodów uzyskanych w Danii na ogół wychodził spory podatek do zapłaty w Polsce (niekorzystna metoda odliczenia proporcjonalnego).
Twój mąż mógł łatwo uniknąć tych kłopotów i konieczności płacenia podatku składając wniosek abolicyjny (był na to czas do 6 lutego 2009), ale nie zrobił tego.

[Posted on: 03 Kwi 2011, 12:44:40]

Bzdury.
Kompletnie nie masz pojęcia o abolicji podatkowej oraz o uldze abolicyjnej.
Nie siej dezinformacji na forum.

[Posted on: 03 Kwi 2011, 12:49:29]

Tak to jest z biurami liczą na szybko np. całoroczny dochód z ostatniego løna albo Årsopgørelse przeliczaj na złotówki wg jakiegoś średniorocznego kursu  ??? a powinna być przeliczona każda wypłata w dniu zaksięgowania po kursie dnia. Nie wliczają Feriepenge a powinni etc. Potem są efekty.

Dochod wykazany w Årsopgørelse zawiera feriepenge oraz podatek odprowadzony od nich.

Offline wiolinia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #98 dnia: 03 Kwi 2011, 15:27:19 »
Dochod wykazany w Årsopgørelse zawiera feriepenge oraz podatek odprowadzony od nich.

Ja nie napisałam, że nie zawiera.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 03 Kwi 2011, 16:20:40 »

Jesli biorą dochód z Årsopgørelse to wliczają feriepenge tym samym. Wbrew temu co napisałaś.

Offline amager30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #100 dnia: 05 Kwi 2011, 16:33:47 »
Jedna ważna uwaga, ulga abolicyjna nie dotyczy zwrotu podatku zagranicznego

wiec jeżeli ktoś w 2008 roku był polskim rezydentem podatkowym, pracował w Danii  i wpłacał podatek ale  w 2010 otrzymał zwrot jakieś części podatku to tą część musi  wykazać w zeznaniu pit za 2010 i wpłacić do urzędu podatkowego.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 05 Kwi 2011, 20:14:33 »
Jedna ważna uwaga, ulga abolicyjna nie dotyczy zwrotu podatku zagranicznego

wiec jeżeli ktoś w 2008 roku był polskim rezydentem podatkowym, pracował w Danii  i wpłacał podatek ale  w 2010 otrzymał zwrot jakieś części podatku to tą część musi  wykazać w zeznaniu pit za 2010 i wpłacić do urzędu podatkowego.

Można tego uniknąć, rozliczając się w Polsce po rozliczeniu w Danii i wykazując dzięki temu ostateczną kwotę zapłaconego w Danii podatku.
Taki sposób rozliczenia będzie zgodny z duchem przepisów o uldze abolicyjnej, której celem było ujednolicenie sytuacji polskich podatników pracujących w krajach z którymi umowy przewidują rozliczenie za pomocą wyłączenia z progresją i i tych podatników, którzy muszą rozliczać się metodą proporcjonalnego odliczenia. Ci pierwsi nie muszą przecież rozliczać z polskim US zwrotu zagranicznego podatku.

Offline amager30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Kwi 2011, 00:39:59 »
Można tego uniknąć, rozliczając się w Polsce po rozliczeniu w Danii i wykazując dzięki temu ostateczną kwotę zapłaconego w Danii podatku.
Taki sposób rozliczenia będzie zgodny z duchem przepisów o uldze abolicyjnej, której celem było ujednolicenie sytuacji polskich podatników pracujących w krajach z którymi umowy przewidują rozliczenie za pomocą wyłączenia z progresją i i tych podatników, którzy muszą rozliczać się metodą proporcjonalnego odliczenia. Ci pierwsi nie muszą przecież rozliczać z polskim US zwrotu zagranicznego podatku.

co do "ducha" to
Rzecznik Praw Obywatelskich w wystąpieniu skabusewanym do Ministra Finansów (nr RPO-607716-VI/09/AB) zauważył, że omawiany przepis art. 45 ust. 3a pkt 5 ustawy o pdof w rzeczywistości niszczy zamierzenia ustawy abolicyjnej. Jednak Minister Finansów udzielając odpowiedzi stwierdził, że celem ustawodawcy nie było objęcie zakresem ustawy abolicyjnej również zwrotu podatku zapłaconego za granicą.

a odnośnie zwrotu to zwrot trzeba rozliczyć w roku otrzymania czyli np zwrot 1.05.2009 w rozliczeniu za 2009 , zresztą SKAT wysyłając informacje podaje podatek jako zapłacony pomimo iż był  w całości zwrócony w roku następnym.
tutaj jest link z jedna z interpretacji http://interpretacje.tmxp.pl/Podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych/Przedmiot-i-podmiot-opodatkowania/Nieograniczony-obowiazek-podatkowy/201002-Holandia-praca-rezydencja-rezydent-podatkowy.html

jeżeli masz jakieś akty prawne to chętnie poczytam

tylda

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Kwi 2011, 00:56:31 »
co do "ducha" to
Rzecznik Praw Obywatelskich w wystąpieniu skabusewanym do Ministra Finansów (nr RPO-607716-VI/09/AB) zauważył, że omawiany przepis art. 45 ust. 3a pkt 5 ustawy o pdof w rzeczywistości niszczy zamierzenia ustawy abolicyjnej. Jednak Minister Finansów udzielając odpowiedzi stwierdził, że celem ustawodawcy nie było objęcie zakresem ustawy abolicyjnej również zwrotu podatku zapłaconego za granicą.

a odnośnie zwrotu to zwrot trzeba rozliczyć w roku otrzymania czyli np zwrot 1.05.2009 w rozliczeniu za 2009 , zresztą SKAT wysyłając informacje podaje podatek jako zapłacony pomimo iż był  w całości zwrócony w roku następnym.
tutaj jest link z jedna z interpretacji http://interpretacje.tmxp.pl/Podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych/Przedmiot-i-podmiot-opodatkowania/Nieograniczony-obowiazek-podatkowy/201002-Holandia-praca-rezydencja-rezydent-podatkowy.html

jeżeli masz jakieś akty prawne to chętnie poczytam

Wiem, ze cześć urzędów skarbowych w taki sposób interpretuje przepisy o uldze abolicyjnej. Jednak nie wszystkie.
Moja rada jest taka: wykazać w rozliczeniu faktycznie zapłacony podatek, a w przypadku zakwestionowania tego przez US zaskarżyć taką decyzję do Sądu Administracyjnego powołując się właśnie na deklarowane intencje ustawodawcy tworzącego przepisy o uldze abolicyjnej.
Co do informacji przekazywanych przez Skat polskim urzędom skarbowym - ja nie mam takiej wiedzy, że różnią się one od duńskich rozliczeń rocznych. Jeśli Ty taką wiedzę posiadasz, podziel się.

Offline czerwiec99

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-4
« Odpowiedź #104 dnia: 06 Kwi 2011, 11:32:21 »
Witam,od roku 2007 do stycznia 2010 pracowalam w Danii. Przez te wszystkie lata rozliczalam sie tu w Danii i w Polsce. Od lutego 2010 jestem na kontanthjælp. Rozliczyla mnie osoba ktora pracuje w US i wyszlo mi do zaplaty 9tys zl ! Nigdy przez te lata nie musialam zwracac US ani grosza. Czy to jest mozliwe zeby z pobierania zasilku wyszlo az tyle do zaplaty? Na dodatek ta Pani twierdzi ze Skat musi oddac mi te pieniadze w co szczerze mowiac bardzo watpie!
Czy ktos z szanownych forumowiczow byl albo jest w podobnej sytuacji?
Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 06 Kwi 2011, 11:32:21 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9190
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23418
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10218
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc