poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w PL  (Przeczytany 78668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
Rozliczenie w PL
« dnia: 27 Sty 2011, 17:20:36 »
Mam takie pytanie , skat poprosił mnie o dostarczenie rozliczenia PIT z kraju. Jak mnie poinformowali na podstawie tych rozliczeń należy mi się ulga. Z tym , że ja przez ostatnie lata rozliczałem się tutaj , żona zaś mieszkająca w kraju rozliczała się w Urzędzie Skarbowym. Co trzeba zlożyć w US , jakie druki wypełnić i co dołączyć (czy roczne rozliczenie w DK) Rozumiem , że przy braku podwójnego opodatkowania jest to tylko informacja dla US o dochodach uzyskanychza granicą. Proszę o pomoc , sprawa pilna! najlepiej na czysio@wp.pl  Dziekuję i pozdrawiam.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozliczenie w PL
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sty 2011, 20:26:36 »
A czy skladales coroczne zeznania pit do US w polsce ktore do 2010 wlocznie powinno sie skladac?Z tego co piszesz to rozliczales sie tylko w DK.Wiele osob pracujacych w DK olewalo rozliczenie w polsce poniewaz nie mialo tam dochodu.Ale to byl blad poniewaz do 2010 mimo iz sie nie uzyskiwalo dochodu w PL byl obowiazek skladania pit.Po uwzglednieniu tzw. "ulgi abolicjnej(2008-2010)" i tak podatku sie nie placilo ale taki obowiazek byl.Za nie zlozenie pitu w PL w ustawowym terminie sa kary.I teraz jesli potrzebujesz zaswiadczenie z US w PL to masz problem!

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sty 2011, 13:41:50 »
Zurich - obowiazek skladania pitu w PL byl wowczas, gdy ktos posiadal status rezydenta podatkowego w Polsce. Nie jest tak, ze kazdy musi skladac pit w PL.

Chodzi o to, ze SKAT uwaza, ze on byl rezydentem podatkowym w Polsce, dzieki czemu moze miec ulgi w DK. Autor - pewnie jest rezydentem podatkowym w Polsce - zona w PL, centrum interesow zyciowych w PL - zatem moze miec ulgi w DK, ale wowczas musi sie rozliczac w Polsce - czego nie robil. Jesli mial spore ulgi i placil malo podatku w DK to moze miec do zaplaty podatek w PL.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sty 2011, 15:31:07 »
A ja dodam, ze SKAT bedzie coraz czesciej zadal dokumentaci rezydencji podatkowej z PL. A to po to, aby ludzie nie unikali placenia podatkow poprzez udawanie w obu panstwach, ze placa podatek w tym drugim...
Jesli ktos chce ulge w DK, to niech udowodni, ze placi w PL; w przeciwnym przypadku bedzie placil w DK.
Niestety, sami sobie na to zapracowalismy...

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sty 2011, 16:11:39 »
Wlasnie siedze skupiony na odpowiedzia SKATu, ktora przyniosl listonosz. Proba argumentacji zachowania prawado ulg za wyzywienie i jazdy do Polski, nie przyniosla oczekiwanego rezultatu. Podatnik (forumowicz) poddany kontroli podatkowej za 2009 (a przy okazji SKAT zainteresowal sie takze 2008) uwazal, jego "centrum" nadal jest w PL poniewaz tam ma mieszkanie i pelny obowiazek podatkowy potwierdzony zaswiadczeniem CRF-1 z US, zarejestrowana wlasna dzialalnosc godpodarcza w Polsce, mieszkanie i 1 dziecko tam a jedno razem z podatnikiem tutaj w Danii, pracuje w Danii od 2008, pobiera tutaj rodzinne na dziecko w Danii, dodatek do czynszu, ma kredyt w dunskim banku. Przedlozenie certyfikatu CRF-1 o rezydencji i pelnym obowiazku podatkowym w Polsce i dokumentacji zarejestrowania dzialanosci nie mialo wplywu na negatywna odpowiedz Skatu, a mianowice, podatnika  centrum uwazane przez Skat to Dania, tym bardziej ze osoba nie potrafila wykazac PIT-u z PL dokumentujacego placenie podatku. DodatkowauwagaSkaty: w przypadku gdyby nawet podatnik placil podatek w PL i bylaby mowa o obowiazku podatkowym w obu krajach, to Dania oceniajac, gdzie lezy ”centrum” podatnika bierze pod uwage, gdzie jest normalne miejsce pobytu, tzn. nie gdze podatnik ma swoje mieszkanie, ale gdzie najwiecej przebywa. Skat podal dokladna ilosc dni pobytu w Danii odliczjac dni pobytu w PL, ktore podatnik sam zadeklarowal wpisujac kwote ulgi – nie trudno to wyliczyc.
Problem ulg zostal juz w pewein sposob uregulowany, ograniczeniem do max. ulgi 50.000 kr. od 2010.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sty 2011, 00:22:07 »
Witam wreszcie znalazłem chwilę i się dołącze do mojego postu. Roga ty jesteś jak krajowy doradca podatkowy na obczyźnie , to prawda. Co do mnie to sytuacja jest bardzo zblizona to tego co wyżej napisaleś. Jestem tutaj kilka lat, mam rodzinę w PL itd. Z tym , że ja staram się wszystko robić z głową , tym bardziej jeśli chodzi o skat. W tym celu od samego początku korzystam z usług kobiety , mającej tutaj swoją firmę i naturalnie zajmującą się takimi sprawami. Dla mnie jest proste , pracuję i zarabiam więc płacę za usługi aby w przyszłości nie płakać , że mnie skat sciga i rząda zwrotu nienależnych mi pieniędzy. Miałem już dwie szczegółowe roczne kontrole i wszystko ok. Post był ponieważ pierwszy raz po wysłaniu kompletu dokumentów , takich jak Roga pisałeś , urząd poprosił o dosłanie zeznań rocznych w PL. Pani ze skatu w rozmowie z moją panią od podatków wytłumaczyła szczegółowo co i jak. Fradrag się należy bo spelniam kryteria , między innymi zmiany pracodawców , żona w Pl bezrobotna od dawna itd. Powiedziała również , że po dostarczeniu tych zeznań sprawa zostanie pozytywnie przez nią rozpatrzona. Więc pytanie było jak to się załatwia w US w kraju. Niestety nikt nie odpowiedział na forum. Jutro mam nadzieję wszystkiego się dowiedzieć , wysłałem ojca na spotkanie do US. Co do tego co niektórzy pisali to jakieś bzdury , mylą pojęcia. Rozliczenie w PL jest dobrowolne a nie obowiązkowe. Chodzi o to aby ktoś kto np: nagle kupi sobie dom , auto , firmę a nie pracował , mógł w razie kontroli udowodnić pochodzenie swoich pieniędzy. Napiszę co i jak , po telefonie z domu.Pozdrawiam Marek

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sty 2011, 17:38:17 »
czy ktos wie czy taka sytuacja jest mozliwa? Cytat:uwaga ci ktorzy pracowali badz pracuja i placa tylko 8% podatku nie cieszcie sie ze wszystko jest tak ladnie pieknie jak wyglada wy nie placicie zadnego podatku w danii dlatego ze jestescie rezydentami polski i macie sie z zarobkow w danii rozliczyc w polsce a tam zaplacicie 40% podatku od kwoty zarobionej i bedziecie wyleczeni pisze to ku przestrodze dla wszystkich tych ktorzy jak ja byli nieuswiadomieni mnie juz skarbowka uswiadomila mam zaplacic 30 tys zlotych tak to polaka w .... robia pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 31 Sty 2011, 20:42:47 wysłana przez Juta »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sty 2011, 17:38:17 »

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sty 2011, 18:05:53 »
Otóż Panowie sytuacja z US nie jest taka prosta, jak wam się wydaje. Nikt nie ma GPS-u w tyłku i US nie wie gdzie się pracuje dlatego, jeżeli spełniliśmy warunek  (183 dni+) to w US należy przedłożyć dokument o zmianie rezydencji podatkowej, a jeżeli tego nie zrobimy, to mamy obowiązek się rozliczać corocznie ( odkąd weszliśmy w posiadanie nr NIP). A co do rozliczeń nie jest wcale tak strasznie, pod warunkiem, że się nie ma dodatkowych dochodów w Polsce ponad te z Danii.

Offline rats

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sty 2011, 20:31:55 »
Otóż Panowie sytuacja z US nie jest taka prosta, jak wam się wydaje. Nikt nie ma GPS-u w tyłku i US nie wie gdzie się pracuje dlatego, jeżeli spełniliśmy warunek  (183 dni+) to w US należy przedłożyć dokument o zmianie rezydencji podatkowej, a jeżeli tego nie zrobimy, to mamy obowiązek się rozliczać corocznie ( odkąd weszliśmy w posiadanie nr NIP). A co do rozliczeń nie jest wcale tak strasznie, pod warunkiem, że się nie ma dodatkowych dochodów w Polsce ponad te z Danii.

i tu sie kolego grubo mylisz polski us ma dokladne info gdzie pracowales i ile zarobiles a jezeli chodzi o rezydencje podatkowa to jak w dk placisz 8% to jest tylko skladka na rynek pracy czyli podatku d danii nic nie placisz awiec rozliczasz sie w pl przyjmujac tylko ze zarabiasz te 12 tys koron miesiecznie to daje ok 130000 koron rocznie czyliok 75 tys zl i to jest 3 prog podatkowy w pl czyli 40% a to jest 30 000 zl podatku mowie tu o progach podatkowych za 2006 rok zapytacie skad to wiem bo mnie tak us zalatwil :( z pozdrowieniami dla tych ktorzy pracuja na 8% :)

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sty 2011, 21:06:04 »

i tu sie kolego grubo mylisz polski us ma dokladne info gdzie pracowales i ile zarobiles a jezeli chodzi o rezydencje podatkowa to jak w dk placisz 8% to jest tylko skladka na rynek pracy czyli podatku d danii nic nie placisz awiec rozliczasz sie w pl przyjmujac tylko ze zarabiasz te 12 tys koron miesiecznie to daje ok 130000 koron rocznie czyliok 75 tys zl i to jest 3 prog podatkowy w pl czyli 40% a to jest 30 000 zl podatku mowie tu o progach podatkowych za 2006 rok zapytacie skad to wiem bo mnie tak us zalatwil :( z pozdrowieniami dla tych ktorzy pracuja na 8% :)

Przecież funkcjonowała ustawa o abolicji.?

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sty 2011, 21:09:53 »
Ona obejmowala ale chyba tylko rezydentow podatkowych  ktorzy w danym roku podatkowym rozliczli sie wlasnie poza granicami polski i byli w tym momencie rezydentami podatkowymi np.w danii.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sty 2011, 21:23:19 »
Ustawę stosuje się do podatników (osób fizycznych), którzy przynajmniej w jednym roku podatkowym, w okresie od 2002 roku do 2007 roku:
-         uzyskiwali przychody z pracy za granicą, w państwach, z którymi obowiązywała w latach 2002 – 2007 metoda proporcjonalnego odliczenia, bądź z którymi Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania i
-         mieli miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (podlegali nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce).

Coś takiego znalazłem , ja skorzystałem z tej formy rozliczenia  mam spokój i lekki sen.

Offline rats

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sty 2011, 21:27:37 »
Ustawę stosuje się do podatników (osób fizycznych), którzy przynajmniej w jednym roku podatkowym, w okresie od 2002 roku do 2007 roku:
-         uzyskiwali przychody z pracy za granicą, w państwach, z którymi obowiązywała w latach 2002 – 2007 metoda proporcjonalnego odliczenia, bądź z którymi Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania i
-         mieli miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (podlegali nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce).

Coś takiego znalazłem , ja skorzystałem z tej formy rozliczenia  mam spokój i lekki sen.
a placiles w dk tylko 8% podatku??
poczytajcie tutaj http://www.poloniainfo.dk/poradnik-mainmenu-64/144-rozliczenia-2006 zwlaszcz przyklad 1 i 2
acha od 01012011 cos sie podobno zmienilo ale to sie zmienia co 2 lata a zmiany sa bardzo niewielkie praktycznie niezauwazalne

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Sty 2011, 21:31:52 »
a placiles w dk tylko 8% podatku??
poczytajcie tutaj http://www.poloniainfo.dk/poradnik-mainmenu-64/144-rozliczenia-2006 zwlaszcz przyklad 1 i 2

Ja większości płaciłem 8 procent.

Offline rats

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sty 2011, 21:32:38 »

Ja większości płaciłem 8 procent.

a rozliczales sie z tego w pl?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sty 2011, 21:32:38 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9183
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23382
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10167
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc