poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Duńska czy polska szkoła do dziecka  (Przeczytany 46507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KaśkaM

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Duńska czy polska szkoła do dziecka
« dnia: 04 Maj 2011, 19:24:56 »
Witam,
Planujemy wraz z chłopakiem przeprowadzić się do Danii w okolice Kopenhagi. Mam synka 7 latka, który od września musi iść do szkoły.
Wiem, że jest szkoła polska przy ambasadzie lecz zastanawiam się czy jest szkoła duńska dla takich dzieci, które nie znają duńskiego.
Dzieci szybko oswajają się z językami obcymi ale nie wiem czy dla niego typowa szkoła duńska nie byłaby zbyt dużym problemem.

Bardzo proszę was o podpowiedź. Jak wy zorganizowaliście szkołę waszym dzieciom.

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Duńska czy polska szkoła do dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maj 2011, 20:27:30 »
http://www.copenhagen.polemb.net/index.php?document=41

Zwróc uwage na : Lekcje odbywają się w soboty. Szkoła prowadzi nauczanie w systemie uzupełniającym, tzn. tylko z tych przedmiotów, których nie ma w szkole, do której uczniowie uczęszczają od poniedziałku do piątku.

Czy nauczanie od poniedzialku do soboty to nie za duzo dla 7 latka?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline KaśkaM

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maj 2011, 21:00:13 »
Jak musiałby to wytrzyma. Ale chodzi mi bardziej o opinie wysłanie go do duńskiej szkoły. A może ktoś zna taką szkołę przystosowawczą dla dzieci obcokrajowców (o ile coś takiego jest w Danii)

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maj 2011, 21:02:57 »
witam dziecko nie chodzi od razu do normalnej duńskiej szkoły tylko bedzie chodził do szkoły jezykowej a potem jak opanuje podstawy to i stwierdza ze da rade w normalnej szkole.moja córka miała 8 lat jak dali ja do jezykowej szkoły było ciezko dla dzieci to bardzo duże obciążenie po roku przeniesli ja do szkoły blisko domu teraz niema problemu z komunikacja,jeśli chodzi o język bo jesli chodzi o poziom wiedzy to masakra az boje sie o nia co bedzie jesli bedzie trzeba zjechac.w soboty chodzi do polskiej szkoły ale nie ma zabardzo co sie ta szkoła przejmować nauczyciele mówią że to jest tylko po to aby dzieci niemiały problemu z jezykiem polskim,bo jesli chodzi o nauke to nie sa wstanie przerobic w 4 godziny materiału z całego tygodnia takze duży nacisk w domu na uzupełnianie ćwiczen itp,nie jest łatwo.my teraz zapisaliśmy córke do internetowej polskiej szkoły libratus,polecam,zupełnie inne podejscie do nauki dzieci i sprawdzanie ich wiedzy i na jakim poziomie sa.córka ma teraz 11 lat ale powiem szczerze ze kolejna moja córka nie pójdzie tutaj do dunskiej szkoły.,rozpocznie edukacje w polsce.wiedza ktora jest w dunskich szkołach przeraza mnie

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maj 2011, 10:45:41 »
Nie moglem sie opanowac wiec pisze o polskim poziomie nauczania: wczoraj pasek do zegarka zmieniala mi  w Szcz. dziewczyna mag. biologi, znam w Kbh dziewczyne po filozofi pracujaca na zmywaku, co za marnotrawstwo!: polskie systemy nauczania nie potrafia nauczyc dzieci, mlodzierzy krytycznego i samodzielnego myslenia i to jest zdecydowana i bardzo istotna roznica.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maj 2011, 11:40:43 »
Nie potrafia nauczyc i nawet nie zamierzaja. W ostatniej "Polityce" przeczytalam wlasnie bardzo ciekawy tekst o tym jak dramatycznie wyglada przygotowanie do matury i jak zle uczeni sa maturzysci. Slynna zasada 3xZ (zakuc, zdac, zapomniec) obowiazuje, a sprawdzanie wiedzy za pomoca glupkowatych testow oducza samodzielnego myslenia, kreatywnosci i uzywania mozgu. Nauczyciele akademiccy tez sa zalamani, bo na pierwszy rok studiow trafiaja osoby dramatycznie niedouczone.
Nie twierdze, ze dunski system nauczania jest swietny. Oni chyba poszli za bardzo w druga strone i zbyt duzy nacisk klada na kreatywnosc, umiejetnosc wspolpracy i umiejetnosc rozwiazywania problemow, zapominajac o wiedzy, o pewnej porcji materialu ktory trzeba zwyczajnie wkuc na pamiec.

[Posted on: 05 Maj 2011, 11:34:34]

A wracajac do tematu. Bedac na twoim miejscu wyslalabym dziecko do dunskiej szkoly zgodnie z zaleceniami kommuny, a w domu pracowala z nim nad jezykiem polskim. Ale ja tylko teoretyzuje ;)

Offline baerchen

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-3
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maj 2011, 12:11:02 »
to jest prawda wkuwanie na pamiec roznych bzdur, ktore nikomu nie sa do niczego potrzebne, ktore nie daja zadnej przyszlosci, ktore nie daja mozliwosci wykorzystania w zawodzie? i do czego to prowadzi? jest cala armia bezrobotnych magistrow zyjacych wiele kolejnych lat na garnuszku rodzicow, mentalnie i amicjonalnie skrzywionych, nie dajacych sobie szansy pomoc z powodu przerostu formy nad trescia.... to smutne,
tutejszy system jest zgola przeciwstawny jak juz wielu pisalo,  czy lepszy? pod warunkiem ze sie zyje tutaj, wtedy mozna latwo sie wybic, laczac cechy wrodzonego zamilowania do nauki wraz z kreatywnoscia i otwartoscia na zmiany, bo tacy wlasnie powinni byc wspolczesni mlodzi europejczycy :-)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maj 2011, 12:11:02 »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maj 2011, 13:31:32 »
sorry, mlodziez nie mlodzierz  :-[

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maj 2011, 14:15:44 »
Witam,
Planujemy wraz z chłopakiem przeprowadzić się do Danii w okolice Kopenhagi. Mam synka 7 latka, który od września musi iść do szkoły.
Wiem, że jest szkoła polska przy ambasadzie lecz zastanawiam się czy jest szkoła duńska dla takich dzieci, które nie znają duńskiego.
Dzieci szybko oswajają się z językami obcymi ale nie wiem czy dla niego typowa szkoła duńska nie byłaby zbyt dużym problemem.

Bardzo proszę was o podpowiedź. Jak wy zorganizowaliście szkołę waszym dzieciom.

Z góry dziękuję za pomoc.

jak sobie wyobrazasz to aby dziecko mialo nie isc do dunskiej szkoly?z kim sie bedzie bawilo, z wami?wyjdzie na podworko i co?bedzie mowilo do dzieci po polsku?naprawde nie rozumiem podejscia.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maj 2011, 14:34:37 »
laczac cechy zamilowania do nauki wraz z kreatywnoscia i otwartoscia na zmiany, bo tacy wlasnie powinni byc wspolczesni mlodzi europejczycy :-)
Brawo. Nic dodac nic ujac ;D

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maj 2011, 14:56:42 »
co niektórzy pisza bez sensu albo ich dzieci niechodza do dunskiej szkoły ,ja wiem ze w polsce jest duzo nauki,ale uwazam ze to potegoje na przyszłosc,taki polak potrafi poradzic sobie w kazdej sytuacji,a dunczyk już nie.a ta pani po filozofi ze robi na zmywaku to nie wina jej wykształcenia wiedze ma ,a to ze taka praca no coz.ja opisałam przykład szkoły do ktorej chodzi moja corka jest w 5 klasie a oni nawet niemusza umiec tabliczki mnozenia jak to oni mowia na wszystko przyjdzie czas,ja widze ze moja corka zamiast isc do przodu to stoi w miejscu i kazdy kto wie jak wyglada system nauczania w dunskich szkołach wie o czym mówie.jak przegladam zeszyty i cwiczenia corki z dunskiej szkoły to szok koniec roku szkolnego i jak jest tam zapełnione gora 10 stron to wszystko a o zeszytach niewspomne 2 kartki.ostatnio miałam problem z corka poniewaz z klasa pojechali na basen i zarzenowana przyszła do domu bo mowi ze w przebieralni gołe baby były ,prosiłam nauczycieli aby zapewnili jej jakas prywatnosc  to zdziwieni ze o co mi chodzi ja wiem dla nich to normalka ale dla mnie i dla polskiego dziecka nie ktore wychowało sie w polsce.byłam zła bo po wyjsciu z zebrania polski tłumacz był zły na nas ze to o co sie oburzamy ze jest bez sensu a nasza corka ma sie do tego przyzwyczaic szok a jak nam sie to nie podoba to mamy zjechac do polski jak ona mogła takie cos powiedziec.co ma piernik do wiatraka.wkurzył mnie ten tłumacz nawet na zebraniu nie mówiła wszystkiego albo łagodniejszych słow urzywała

[Posted on: 05 Maj 2011, 14:39:26]

z gadzam sie z powyzsza opinia.nie macie pojecia ile złego jest w dunskich szkołach.miałam ostatnio przykry incydent corka cos tam powiedziała niewiem skad jej to sie wzieło ze ona mysli ze wyrzucimy ja z domu bo cos złego zrobiła a jej kolezaneczki w szkole powiedzieli swoim rodzicom ze jej polska kolezanka została wyrzucona z domu na cały dzien ze została pobita ze do domu mogła tylko po pizame przyjsc normalnie masakra a sprawa tak sie skonczyła ze rodzice i osoba z klubu przy szkole zgłosili ten fakt na policje i do komuny,wyjasnienia stres i przerazenie naszej corki ze takie cos szkoła zrobiła.nikt z nami o tym fakcie nie rozmawiał czy to prawda itp.nawet nie mamy prawa zadac przeprosin od tych osob co nam takie cos zrobili z szargali nasze dobre imie w polsce nie dopomyslenia.normalnie palanty i w szkole i wszedzie ok pieniadze maja dobre ale to tyle,nic poza tym.ich lekarze powinny jechac sie doszkalac nawet.t widze w polsce tylko niestety brak kasy

[Posted on: 05 Maj 2011, 14:47:26]

wyobrazcie sobie ze kaza mi oddac moje 9 miesieczne dziecko do złobka bo ma uczyc sie dunskiego a w wieku 3 lat zrobia jej testy ile umie za za mało to na doszkalenie wysla .nie zamierzam tutaj zostac na stałe wiec nie zamierzam postepowac tak jak oni chca normalnie odechciewa mi sie tutaj byc wiecej stresu niz pozytku z tych pieniedzy bedzie wykoncza mnie psychicznie.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maj 2011, 17:15:24 »
Nadusiaa,

Czytajac twoj ostatni post zastanawiam sie czy jestes absolwentka polskich szkol czy ofiara?

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maj 2011, 17:45:38 »
nie za bardzo rozumiem o co chodzi.jak mozesz to rozwiń.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maj 2011, 17:53:47 »
...a mamy rok 2011, Włosy jeżą się na głowie jak sie cos takiego czyta.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline KaśkaM

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maj 2011, 19:23:51 »
1. Mój syn zaczyna dopabuse szkołę
2. Nigdy nie słyszał słowa po duńsku
3. Ja także nie znam tego języka

Jak dziecko podejdzie do takiego dziecka nauczyciel, który nie może się z nim porozumieć a co dopabuse mówić o nauce.
Może jestem w błędzie. Wyjaśnijcie mi jak to wyglądało na waszych przykładach.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maj 2011, 19:23:51 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26873
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18085
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39905
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19168
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?