poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 245988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lisu1408

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
CIĄŻA
« dnia: 19 Cze 2011, 09:22:41 »
WITAM,MAM PYTANIE- PRACUJĘ W DANII I PŁACĘ PODATKI.ŻONA JEST W POLSCE I SPODZIEWAMY SIĘ DZIECKA,CZY Z TEGO TYTUŁU MOGĘ STARAĆ SIĘ O PIENIĄDZE W DANII TYPU BECIKOWE?POZDRAWIAM

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Cze 2011, 09:45:48 »
w Danii nie ma becikowego. Po urodzeniu dziecka moze Pan otrzymywac tak zwane rodzinne co kwartal.

Offline magde1985

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Cze 2011, 09:47:37 »
W Danii nie ma czegos takiego jak becikowe. Jedyne o co mozesz sie starac to rodzinne, ktore jest wyplacane co 3 miesiace. Ojcu przysluguje tez urlop  (platny 14 dni), ale nie jestem pewna czy nalezy sie na dziecko urodzone w Polsce.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Cze 2011, 10:12:04 »
.....Ojcu przysluguje tez urlop  (platny 14 dni), ale nie jestem pewna czy nalezy sie na dziecko urodzone w Polsce.
Należy się.

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Cze 2011, 12:11:31 »
a becikowe dostaniesz w Polsce :)

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
CIĄŻA
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lip 2011, 18:29:15 »
Witajcie przyszle mamusie i juz mamusie  :)  ,

Jestem w ciazy i mam kilka pytan dla tych z was ,ktore przechodza/ly lub rodza/rodzily w Danii .

1.Jak wyglada sprawa zwolnienia lekarskiego ? Jest to trudne ?Kiedy poszlyscie na zwolnienie ?

2. Czy w szpitalu jest dobra opieka?A moze rodzilyscie na Skejby (Århus)?

Chetnie nawiaze tez kontakt z ciezarnymi z okolic Århus -Skanderborg -Horsens -Silkeborg-Odder .

pozdrawiam
Agnieszka

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sie 2011, 14:48:25 »
własnie też mnie to interesuje jak wyglada za zwolnieniem lekarskim.przedstawie po troszku moja sytuacje.w lutym usunieto mi ciaze byłam w piatym miesiacu malenstwo bardzo chore.przezyłam to strasznie,w czerwcu miałam spotkanie w sprawie dziecka i potwierdzenia badan znowu wszystko wrociło.teraz dowiedziałam sie ze jestem w ciazy zle sie czuje,jestem zmeczona nic mi sie nie chce robic nie mam sił oczy mi sie same zamykaja,czuje sie zmeczona,dowiedziałam sie ze mam tez niedoczynnosc tarczycy i musze brak tabletki,w dodatku strasznie boje sie o dziecko nie moge spac kazda wizyta na usg to bedzie dla mnie strach ze usłysze cos złego.w jobcenter babka chce mnie wysłac do pracy sprzatac ale ja nie mam sił,co mam zrobic aby dostac zwolnienie.moj lekarz dunski jest głupi i co kolwiek o niego prosic to powie nie wiec na zwolnienie napewno nie mam co liczyc,czy nie wiecie moze czy wilga tez ciezarnym moze wystawic zwolnienie ,doradzcie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sie 2011, 14:48:25 »

vred

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sie 2011, 16:42:59 »
Witam
Jestem "ciezarowka" z Horsens :) i chetnie nawiaze kontakt  z ciezarnymi z okolicy.

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sie 2011, 20:46:39 »
Nadusia. Jak ja bylam w ciazy tez staralm sie o zwolnienie. Bylam po 2 poronieniach i tez nie moglam od lekarza dosprosic sie zwolnienia. Zalatwilam sobie zwolnienie tez od jakiegos polskiego lekarza-moze i Wilga nie pamietam, z Kopenhagi jakis. A po jakims czasie dostalam papier z komuny ze moj lekarz rodzinny ma wystawic zaswiadczenie o moim stanie zdrowia. Na szczescie trafilam na innego lekarza co pozytywnie dla mnie wypelnil te papiery i napisal ze nie moge pracowac. Potem jeszcze mialam male problemy u pracodawcy bo ten lekarz wystawil rachunek dla mojego szefa 500 koron za zwolnienie, a moj szef wogole nie zadal od lekarza zwolnienia.Tak ze daruj sobie zalatwianie zwolnienia od Wilgi bo wydasz na marne pieniadze a i tak z papierami bedziesz musiala sie udac do swojego lekarza rodzinnego. Naciskaj o zwolnienie. Jesli boisz sie o zdrowie maluszka, po prostu mow ze bardzo zle sie czujesz itp...U mnie w przychodni przyjmuja rozni lekarze, moze u Ciebie tez mozna zapisac sie do innego. I mysl pozytywnie. Nie wiem jak wyszly badania Twojego dzidziusia, ale pewnie dobrze skoro zdecydowalas sie na druga ciaze. Wiec nie ma co sie zamartwiac na zapas.

Offline Mrozik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Sie 2011, 09:39:42 »
Zalezy od szczescia na jakiego lekarza trafisz,moja zona miala to szczescie i cale 9 miesiecy ciazy przesiedziala na chorobowym.Moze tez zalezec od tego jaka wykonujesz prace,akurat moja zona pracuje w fabryce kurczakow na nocce,gdzie jest zimno i slisko.

Offline kaaarolina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Sie 2011, 09:58:01 »
hej
rzeczywiscie ze zwolnieniem w ciazy jest problem i tez wydaje mi sie ze zalezy to od lekarza, ja ciaze przechodzilam bardzo zle od samego poczatku, mialam tak zle wyniki krwi ze nie moglam ustac na nogach bo od razu robilo mi sie slabo, to samo z jazdą autobusem, 15minutową droge do pracy musialam pokonywac na co najmniej 2 raty...w pracy glownie siedzialam albo lezalam tak tragicznie sie czulam, szef wysylal mnie do lekarza po zwolnienie a lekarz odsylal mnie spowrotem do pracy - bo to przeciez w ciazy normalne...jestem po poronieniu i tez strasznie balam sie o dziecko, kazdy dzien to byl stres, do tego kilka razy w pracy po wysilku krwawilam lekko ale do lekarza nic nie przemawialo, pomogla mi kolezanka z pracy - dunka po 40stce, zmienilam lekarza i pojechalam na wizyte do nowego z tą kolezanka - wytlumaczyla mu na czym polega moja praca, powiedziala ze nie jestem w stanie pracowac - po prostu opisala moja sytuacje - zwolnienie dostalam od razu, tzn nie bylo to chorobowe a niezdolnosc do pracy - dzieki temu ani ja ani tym bardziej moj szef nie musielismy za to placic.

Offline nadialiss

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sie 2011, 12:16:38 »
Hej wszystkim:)Jestem w 34 tygodniu ciazy i mam kilka pytan do Was dziewczyny...Co prawda to moja druga ciaza,ale pierwsza w DK:)
Chcialam zapytac czy jest prawda to ze mozna starac sie o doplate do mieszkania,jesli tylko moj maz pracuje i czy naleza sienam jakies pieniadze za urodzenie dziecka:)Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.Jestem z Thisted,moze ktoras z Was rowniez?:)

Offline kaaarolina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sie 2011, 13:07:01 »
pieniedzy za urodzenie dziecka nie ma, sa natomiast wyplacane na Nemkonto pieniadze na dzieci (kwartalnie) - automatycznie, o doplate na mieszkanie mozna ubiegac sie w komunie co nie oznacza ze sie takie dofinansowanie dostanie.

Offline nadialiss

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Sie 2011, 16:16:11 »
Dziekuje za odpowiedz Kaaarolina  :)Z tego co sie dowiadywalismy z mezem,to dostaniemy tzw becikowe z meza firmy:)A o pieniazkach ktore sa wyplacane na dziecko kwartalnie wiem,poniewaz dostajemy na starsza corke(9lat).Pozdrawiam i do uslyszenia!

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sie 2011, 20:39:16 »
pierwsze słysze zeby maz cos dostał na dziecko z firmy.nie ma takiego czegos w danii jak becikowe ,on dostanie tylko maciezynskie 2 tygodnie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sie 2011, 20:39:16 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6989
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8546
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6920
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9213
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12644
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga