poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 245227 razy)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #210 dnia: 23 Lis 2011, 09:24:18 »
Ja tez polecam rodzenie z tata. Ma to ogromny wplyw na uczucia ojcowskie, wzmacnia uczucia miedzy partnerami, itp. O tym wszyscy wiedza.
Aczkolwiek jest jeszcze aspekt czysto techniczny. Ja sie smieje, ze tak naprawde ja sobie tylko lezalam, a lekarz z mezem odwalili cala robote :)
Ale taka tez jest prawda w przypadku cesarki. Zaraz po wydobyciu, zwazeniu, zmierzeniu itp. Malej, maz dostal ja w ramiona i od tego momentu to on sie o nia troszczyl.
Ja mialam znieczulone cale nogi, na rekach mase "pierscionkow" od aparatury, wiec to moj maz musial mala do cycka przystawic, polozyc mi na pierwsiach itp.
Pierwsze godziny po porodzie, rowniez nalezaly do mojego meza - przewijal Mala, podawal mi ja, przynosil jedzenie, a nawet i karmil :)

Nie wyobrazam sobie, jakby to wszystko mialo sie potoczyc, gdybym miala byc sama w szpitalu.
No i widok szczescia mojego meza, po ujrzeniu Malej bezecnny, mam w pamieci caly czas, mimo ze minelo juz prawie 10 miesiecy.
Na wszelki wypadek polozna utrwalila to tez na zdjeciu :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #211 dnia: 23 Lis 2011, 09:46:06 »
ja nawet nie wiem jakiego typu mialam CC, czy takie jak Jomir,gdzie miesnie brzucha były rozchylane czy ciete, tego dnia był stres o dzieci i cala reszta jakos mi umkneła. Dostając znieczulenie w kregoslup przed CC miałyście miejscowo znieczulone miejsce wkłucia się? mi pierwsza pani anestezjolog powiedziala ze cos mi da, a druga(na ktora niestety trafilam) powiedziala, ze ona nic nie daje,bo rozne kobiety mają rozny prób tolerancji bolu i wiekszosc tego nie potrzebuje. Ja niestety bardzo zle to wkłucie wspominam,bardzo sie bałam i bardzo mnie bolało. To jedyne nieprzyjemne wspomnienie z porodu i miesiecznego pobytu w szpitalu. Mąż oczywiscie był ze mną caly czas i bardzo predko dostał wpierw pierrwsza córe na rece, a potem drugą, uśmiech mu z twarzy nie schodził  ;D

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #212 dnia: 23 Lis 2011, 10:38:26 »
Witam wszystkie przyszle i juz szczesliwe mamy jak i dumnych tatusiow:)
mam pytanie z calkiem innej beczki. zapisalam sie do grupy mam z dzidziusiami mniej wiecej w tym samym wieku. jest to dla mnie nowosc. wczoraj dostalam smsa, ze moze zamiast regularnego spotkania wybralybysmy sie do kina, bowiem istnieje cos takiego jak baby bio. Czy ktos z Was mial do czynienia z czyms takim? z czym sie to je? czy ja moge zabrac moja 2 miesieczna coreczke do kina? na Twilight breaking down?? jak ktos ma doswiadczenia w tej materii, to bardzo prosze o komentarz. Dzieki. pozdrawiam.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #213 dnia: 23 Lis 2011, 14:23:30 »
W kazdym kinie jest inaczej.
W naszym, malym wiejsko-miejskim, dzieciaczki zostaja poza sala i pracownik kina zajmuje sie dzieciaczkami, ma telefony do mam i w razie czego wysyla sms, ze mama jest potrzebna.

W duzych kinach jest tak, ze po porstu film jest sciszony i dzieciaczki sa na sali.

Moze skontaktuj sie z kinem by sie dowiedziec jak to bedzie wygladalo w tym konkretnym przypadku?

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #214 dnia: 23 Lis 2011, 14:26:02 »
Z tego co wiem (od koleżanki, która sobie to chwaliła  :)) to jest to seans w kinie, przed południem, skabusewany do rodziców niemowląt. Podczas filmu światło jest przytłumione a nie zgaszone i dźwięk nie jest taki głośny jak normalnie w kinie. Tutaj też było tak, że jeśli mamusia/tatuś nie chcieli budzić maluszka, to zostawiają je w wózku przed salą, pod opieką personelu. Jak maluch się obudzi, to przynoszą go rodzicowi. Wszystko pod nadzorem  :D Chodzi tu głównie o to że jest to seans zamknięty dla zwykłej publiczności.

Ale jak jest gdzie indziej, to nie wiem  ;D Mogę znowu tylko pisać za Aalborg  ;D  ;D  ;D

A o konkretny film to musisz się już sama zapytać na co idą.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #215 dnia: 28 Lis 2011, 13:02:58 »
Hej Wam,dzwonila do mnie dzisiaj pielegniarka ,przyjdzie mnie odwiedzic w srode .Przy ostatniej wizycie u poloznej dostalam ta oferte i ja przyjelam,ale nie pytalam po co w zasadzie to jest  :) powiedziala ,ze bedzie to trwalo ok godzinki .
Mialyscie tez takie wizyty ?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #216 dnia: 28 Lis 2011, 13:17:38 »
Kazda kommuna ma inna oferte. Nasze spotkania z pielegniarkami zaczely sie dopabuse po narodzinach malej.

My natomiast zalapalysmy sie na program "ABC - Astma i alergia zaczynaja sie w dziecinstwie", w jego ramach bylam juz w ciazy objeta badaniami i opieka specjalistow. Musialam tez lykac tran i witamine D w czasie ciazy. Po urodzeniu mala przeszla rozne badania, nawet testy alergiczne. Jestesmy troche jakby "krolikami doswiadczalnymi", ale za to mamy pobrana i przechowywana krew pepowinowa, Mala jest pod stala opieka pediatry, pulmonologa i kardiologa. Oceniane jest jej zdrowie, ale i tez rozwoj. Po roku, dwoch i trzech rowniez ocena psychologa dzieciecgo.  W razie zachorowania, mozemy jechac bezposrednio do szpitala , zamiast kontaktowac sie z lekarzem rodzinnym.
Mala poki co tfu tfu, zdrowa jak ryba, ale zawsze dobrze miec takie zabezpieczenie.

Jezeli chodzi o program, to do nas akurat list przyszedl z zapytaniem czy nie chcemy, ale zawsze tez mozna spytac polozna, czy nie maja czegos ciekawego.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #216 dnia: 28 Lis 2011, 13:17:38 »

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #217 dnia: 07 Gru 2011, 18:42:41 »
no i po wizycie  :) masz racje Jomir , kazda komuna ma inna ofete ... Ja jestem z innej komuny niz bede rodzic a oferte dostalam z tej kommuny w ktorej mieszkam.
A wiec jest to oferta 6 wizyt pielegniarki , pierwsza przed porodem i kolejne po ...a glownym powodem tych odwiedzin jest sprawa oszczedzania kommuny -za to ,ze wypisuja wczesniej ze szpitala oferuja wizyty . Po porodzie dostane oferte wspolnych spotkan z innymi mamami z okolicy,dostalam broszurke na temat karmienia ,ogolnie pytala jak sie czuje ,czy jestesmy gotowi ,czy mamy doswiadczenie ,obawy .Krotko opowiedziala jak to wyglada na poczatku z karmieniem i ze moze byc ciezko itd.
To spotkanie bylo raczej takie zapoznawcze przy kawie i ciastku ,a ta godzinka zleciala bardzo szybko  :)

Ogolnie to jestesmy zadowoleni z wizyty .

[Posted on: 30 Lis 2011, 18:27:50]

poniewaz wyszly mi niebieskie zyly na nodze lekarz zalecil mi rajstopy uciskowe , znalazlam takie na necie , problem w tym ,ze w ofercie opisane jest raz,ze sa to rajstopy ,innym razem,ze sa to ponczochy ,a na zdjeciu wyglada to na skarpety  :D

Jak myslicie ?
sa to rajstopy czy ponczochy ?

http://www.shopping4net.dk/Apotek/Gravid-Amning/Stoettestroemper/Mabs-Graviditetsstrumpbyxa-Beige.htm

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #218 dnia: 07 Gru 2011, 19:11:58 »
Wysłałam Ci odpowiedź na prywatnym  :)

[Posted on: 07 Gru 2011, 19:07:42]

I spróbuj sklep "Sahva Care", powinien być w Aarhus, tam właśnie też mają takie rzeczy, ewt. kupowałam kiedyś przeciwżylakowe w Sallingu, produkowała niemiecka Lufthansa dla stewardess  :) Miałam wtedy stojącą pracę i były rewelacyjne  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #219 dnia: 07 Gru 2011, 19:35:41 »
Kiedys tu czytalam, ze ktoras szczesliwa mama blizniakow, chciala info o promocji na te zwierzaki na kolkach. Wczoraj, chyba, widzialam w reklamie Bilki, 200-300 kr taniej.

Pozdrawiam :)

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #220 dnia: 07 Gru 2011, 20:24:36 »
dziekuje, jednak szczesliwa mama bliźniaczek kupiła w angielskim sklepie internetowym, wyszło po 522 kr z wysyłką za sztuke.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #221 dnia: 07 Gru 2011, 20:51:03 »
dziekuje, jednak szczesliwa mama bliźniaczek kupiła w angielskim sklepie internetowym, wyszło po 522 kr z wysyłką za sztuke.
To przeplacilas, i to sporo , ale usmiech dzieci najcenniejszy :)

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #222 dnia: 08 Gru 2011, 09:54:24 »
no nie wydaje mi sie, standardowa cena to 800 kr/szt,a w promocji w bilce 599 kr:
http://www.bilka.dk/Boern/Legetoej/Wheely-bug--61734000010(Purchase_Other_DS)

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #223 dnia: 08 Gru 2011, 12:01:30 »
Oj gapa ze mnie, czy "zl" wymienilas na "kr" ? :) Zle przeczytalam , wybaczenia :)

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #224 dnia: 12 Gru 2011, 17:47:35 »
Do agg
4 cm rozwarcia odpowiadaja skurczom co 5 minut i trwajacym ok. minute.
Tjaa.. Ja też posłuchałam tych bajek, które nam opowiadali na spotkaniu przygotowującym do porodu - kazali nam dzwonić do szpitala dopabuse, gdy skurcze będą co 4-5 minut i trwały minutę. Moje skurcze trwały połowę tego więc czekaliśmy. Jak zrobiło się już za ostro, to zadzwoniliśmy do szpitala i na szczęście nie daliśmy się namówić miłej pani w słuchawce, żeby sobie jeszcze posiedzieć w domu. Uparłam się, że jedziemy i już - i całe szczęście, bo jak zajechaliśmy do szpitala, to rozwarcie było...9 cm. Dobrze, że nie urodziłam w samochodzie. Może w większości przypadków się to zgadza z częstotliwością i długością trwania skurczów, no ale czlowiek nie jest robotem - jak się okazało.

Reksio nie czytalas mnie , ja mam 35 km do szpitala i kazali mi czekac az wody odejda :)

Podobnie - życzę powodzenia wszystkim tym, które się dowiedziały, że mają przyjechać do szpitala dopabuse po odejściu wód płodowych. Wody nie zawsze odchodzą odpowiednio wcześnie - ja miałam już te swoje 9 cm, a wody płodowe dopabuse odeszły po ich przebiuciu przez położną.

W Polsce załatwienie cc podobno kosztuje to kilka tysięcy złotych, mniej lub bardziej oficjalnie - powtarzam to co slyszałam nie wiem czy to prawda. Ja nigdy nie wybrałabym cc na własne życzenie z wielu względów. Poród naturalny był wspaniały i będę to powtarzać wszystkim, które jeszcze nie rodziły, na przekór tym wszystkim pesymistycznym historiom porodowym, które się z reguły słyszy. Jeszcze na sali porodowej zapowiedzieliśmy położnym, że jeszcze się z raz, dwa razy spotkamy  :)
Wcześniej bałam się bardzo porodu, ale im bliżej terminu tym nastawienie było coraz pozytywniejsze a strach mniejszy. Trochę nad tym starałam się pracować mentalnie, choć właściwie to trudno się przygotować do czegoś, czego się nie zna.
U nas na kursie mówili, że cc w Danii jest tylko w uzasadnionych przypadkach medycznych, a nie na życzenie. Mnie się kojarzy swoboda wyboru czy chce się rodzić naturalnie, czy obejść trudy porodu za pomocą cesarki z tymi duńskimi sklepami, w których można sobie zrobić misia - wchodzisz, wybierasz skórkę misia, wypychasz trocinami, wybierasz ubranko i wychodzisz z misiem...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #224 dnia: 12 Gru 2011, 17:47:35 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6873
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8229
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6812
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9078
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12486
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga