poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 245313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #300 dnia: 31 Mar 2012, 22:03:26 »
Witajcie po przerwie  :) Reksio postanowił wrócić do świata żywych, po porodzie i trzech intensywnych tygodniach z Maluszkiem  :D

9 marca o 3.15 urodziłam naszą wyczekiwaną Wiktorię  - stąd też czasowa zmiana awatara  ;D

Pozdrawiam wszystkich!!!

Nareszcie sie odezwalas :)) Pieknie Ci gratuluje Reksio. Niech sie zdrowo chowa coreczka :) Buziaki !

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #301 dnia: 02 Kwi 2012, 11:31:14 »
:)  Serdeczne gratulacje Reksio. Niech cię córeczka dobrze chowa :)
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
  • W życiu zdarzają się chwile, o które warto walczyć
« Odpowiedź #302 dnia: 03 Kwi 2012, 11:00:38 »
Gratuluję :) ja jeszcze 5 tygodni według planu, będę rodzić w Randers. Nie ukrywam że się boję, ale będę najszczęśliwsza na świecie bo przytulę mojego Maluszka :)
Pozdrawiam

Offline asiorekk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #303 dnia: 03 Kwi 2012, 11:22:54 »
kingamagda no to powodzenia szybkiego i bezbnolesnego porodu życze:)  mi pozostało jeszcze 11 tyg i będę rodzić w Hvidovre;) a mam pytanie do wszystkich mam czy któraś z was wie może gdzie w Kopenhadze można sie zapisać do szkoły rodzenia i karmienia ale po angielsku? z tego co mówiła położna są takie dwie szkoły ale nie powiedziała gdzie. Jeśli któraś z was tam chodziła to prosiłabym o jakieś namiary:) dzięki wielkie i pozdrowionka dla wszystkich ciężarówek:)

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #304 dnia: 03 Kwi 2012, 14:31:37 »
Gratuluję :) ja jeszcze 5 tygodni według planu, będę rodzić w Randers. Nie ukrywam że się boję, ale będę najszczęśliwsza na świecie bo przytulę mojego Maluszka :)
Pozdrawiam
zmienilas plany ?? Pamietam,ze mialas zamiar rodzic na Skejby .
Ja osobiście polecam Skejby ;-) bardzo miła "obsługa".

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #305 dnia: 03 Kwi 2012, 14:40:03 »
kingamagda no to powodzenia szybkiego i bezbnolesnego porodu życze:)  mi pozostało jeszcze 11 tyg i będę rodzić w Hvidovre;) a mam pytanie do wszystkich mam czy któraś z was wie może gdzie w Kopenhadze można sie zapisać do szkoły rodzenia i karmienia ale po angielsku? z tego co mówiła położna są takie dwie szkoły ale nie powiedziała gdzie. Jeśli któraś z was tam chodziła to prosiłabym o jakieś namiary:) dzięki wielkie i pozdrowionka dla w
szystkich ciężarówek:)

asiorekk - nie chodziłam do żadnej szkoły rodzenia ani karmienia ,choć z ostatniego zawalilam sprawę bo sie nie przygotowalam w tym temacie.Radzę troche o tym poczytać wczesniej.ja po prostu nie wierzylam ,ze bede miała czym karmić i pewnie dlatego karmie teraz z butli :-/ .No ale tez fakt ,ze karmienie piersia to troche zajmujące zajęcie i gdybym karmiła w ten sposób to nie wyszlabym ani z pizamy ani z domu :-D zrozumiesz za niedlugo dlaczemu ;-)
co do porodu o nic sie nie bój,polecam herbatke z lisci malin ,bo wierzę ,ze mi pomogła (o porodzie pisałam kilka postow wczesniej )
spokojnie,bedzie dobrze.Nie bójcie sie dziewczyny.

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #306 dnia: 04 Kwi 2012, 11:40:09 »
9 marca o 3.15 urodziłam naszą wyczekiwaną Wiktorię  - stąd też czasowa zmiana awatara  ;D
Ale piękna Dzidzia! Gratuluję serdecznie!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #306 dnia: 04 Kwi 2012, 11:40:09 »

Offline klerka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #307 dnia: 04 Kwi 2012, 13:02:42 »
kingamagda no to powodzenia szybkiego i bezbnolesnego porodu życze:)  mi pozostało jeszcze 11 tyg i będę rodzić w Hvidovre;) a mam pytanie do wszystkich mam czy któraś z was wie może gdzie w Kopenhadze można sie zapisać do szkoły rodzenia i karmienia ale po angielsku? z tego co mówiła położna są takie dwie szkoły ale nie powiedziała gdzie. Jeśli któraś z was tam chodziła to prosiłabym o jakieś namiary:) dzięki wielkie i pozdrowionka dla wszystkich ciężarówek:)

Ja zrobilam rozeznanie w szkolach rodzenia i karmienia w CPH. Rigshospitalet ma wyklady na ktore mozna chodzic mimo ze sie tam nie rodzi, sa prowadzone po angielsku i sa za darmo. Nie sa to zajecia z oddychania, tylko wyklady, ale podobno to wystarczy, przynajmniej na poczatek. Nikt nie sprawdza obecnosci ani zadnych papabusew.
http://www.rigshospitalet.dk/menu/AFDELINGER/Juliane+Marie+Centret/Klinikker/Obstetrisk+Klinik/In+English/Pregnancy_and_delivery/Antenatal_classes/Antenatal+class+in+English.htm

Offline oliwcia_kg

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #308 dnia: 04 Kwi 2012, 13:47:17 »
Witam wszystkie mamusie i przyszłe mamusie  ;) planowo za 3 tyg. będę rodzić w Hvidovre i chciałabym się zapytać czy któraś z was tam rodziła??? Intersuje mnie jak tam jest no i jaka opieka pozdrawiam :P     Nie ukrywam , że ten ostatni miesiąc strasznie się boje... pozdrawiam :D

Offline swette_1986

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
    • Status GG
« Odpowiedź #309 dnia: 04 Kwi 2012, 14:11:12 »
Witam wszystkie mamusie i przyszłe mamusie  ;) planowo za 3 tyg. będę rodzić w Hvidovre i chciałabym się zapytać czy któraś z was tam rodziła??? Intersuje mnie jak tam jest no i jaka opieka pozdrawiam :P     Nie ukrywam , że ten ostatni miesiąc strasznie się boje... pozdrawiam :D
Hey ja rodziłam w Hvidovre 10 miesięcy temu. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że nie miałam się do czego "doczepić" :) jestem baaardzo zadowolona i gdybym miała znów wybierać wybrałabym oczywiście znów szpital w Hvidovre. Opieka bardzo dobra, lekarze, położne wszyscy uśmiechnięci mili i skory do pomocy. No ale wiadomo zależy od gustu...Moja znajoma rodziła również w Hvidovre i nie ma najlepszej opinii zwłaszcza o personelu, bo jak twierdziła po porodzie ona powinna odpoczywać a dzieckiem powinni się zająć "szpitalni" niestety było inaczej i stąd to rozczarowanie..Ja jestem bardzo zadowolona. Polecam!! :)
Życzę szczęśliwego rozwiązania wszystkim przyszłym mamusiom :)
Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko.
— Albert Einstein

Offline oliwcia_kg

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #310 dnia: 04 Kwi 2012, 14:18:06 »
Dzięki wielkie :D A możesz mi jeszcze napisać jak to jest maluszek jest ciagle przy mamie ??? czy gdzieś go zabierają jak to tam jest?? pozdrawiam

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #311 dnia: 04 Kwi 2012, 15:38:14 »
Ja tez rodzilam w Hvidovre :-) fakt ze było to 3 lata temu ale myśle ze się nic nie zmieniło, znam wiele kobiet które tam rodziły i wszystkie są zadowolone tak samo jak ja.... Dziecko jest cały czas przy tobie, personel miły, uśmiechnięty i pomocny :-)

A twoja znajoma to przypadkiem w Polsce wczeniej nie rodziła? Bo tam dziecko zabierają po porodzie :-)a tak wogole co za wielka opieka jest po porodzie? Trzeba przewinac i nakarmić a dziecko i tak cały czas śpi....

Offline swette_1986

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
    • Status GG
« Odpowiedź #312 dnia: 04 Kwi 2012, 19:41:42 »
No właśnie moja znajoma pierwsze dziecko urodziła tu w Danii :) ja swoje dziecko miałam przy sobie cały czas...nikt mi go nie zabierał. Naprawdę nie ma się czego obawiać w razie problemów nawet tych najmniejszych i najbardziej błahych będziesz miała pomoc pielęgniarek przez cały czas pobytu w szpitalu.
Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko.
— Albert Einstein

Offline Ratatata

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 21
« Odpowiedź #313 dnia: 05 Kwi 2012, 08:42:38 »
W Polsce rzeczywiście dziecko jest zabierane po porodzie przez położne na jakiś czas a czasem nawet przynoszone tylko na karmienia  ::)
Dziwna praktyka ... :-\
Tutaj dziecko od samego początku jest przy mamie i tylko przy niej i uważam,że tak powinno być wszędzie ,pierwsze godziny po porodzie są niezmiernie ważne dla prawidłowego wytworzenia więzi emocjonalnych ,po co separować dziecko od matki,zwłaszcza na samym starcie ?

Oliwcia ,nic się nie bój ... nie ma czego ,będziesz pod dobrą opieką ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Kwi 2012, 08:52:43 wysłana przez Ratatata »

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #314 dnia: 05 Kwi 2012, 12:48:12 »
polozne biora dzieci od matek zeby  matki odpoczely szczegolnie w nocy jest to wazne.
ja rodzilam w Dani we Frederiksund dawno temu, dzieci byly przy matkach, plakaly na przemian zadna z nas nie spala:( bylo nas wtedy 4 na sali , byc moze teraz sa pojedyncze sale , to co innego .goscie do innych matek przychodzili tabunami, dzieci darly sie pamietam, ze nie moglam sie doczekac wypisu ,wtedy jeszcze lezalo sie po porodzie pare dni.
dzieci nie spia caly czas , wiele placze i to czesto,wtedy wazne jest zeby odciazyc matki, ktore sa zmeczone po porodzie ,  nieraz  czekaja starsze dzieci w domu, wiec jest to jedyna okazja do odpoczynku.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #314 dnia: 05 Kwi 2012, 12:48:12 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6875
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8232
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6815
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9080
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12489
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga