poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 245204 razy)

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #375 dnia: 08 Cze 2012, 09:54:12 »
Pneumokki byly w tej malutkiej strzykawce, na druga nozke. Bardzo bola.
Mam nadzieje, ze uzywacie masci Emla na znieczulenie?

Ja kupuje sama i nakladam Misce, na 2-3 godziny przed szczepieniem. Warto, bo dziecie szczepienie bezstresowo przechodzi.

ożżżżżżżżż, dlaczego nikt mi o tym magicznym specyfiku nie powiedział? całe udko smarujesz? musze kupic koniecznie.

Offline anetka089

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #376 dnia: 08 Cze 2012, 10:05:21 »
Emla- czy to jest maść zakupiona w Danii i bez recepty? Za nie dlugo tez nas czeka szczepienie i chcialabym aby moja niunia przeszła do bezboleśnie.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #377 dnia: 08 Cze 2012, 10:16:31 »
Emle mozesz kupic w Danii bez recepty, albo w formie masci, albo w formie plastrow. Przy szczepieniach i pobieraniach krwii u maluchow bardzo dobre. Zreszta tutaj to jest powszechnie znane, przynajmniej mi sie tak wydaje, a troche czasu z moim malym w szpitalach spedzilam, mowia na to potocznie tryllecrem.
Mala rada, dobrze jest zrobic probe, moze uczulac.
http://www.apoteket.dk/Laegemidler/Medicinhaandbogen/MedicineHandbookItemPage.aspx?id=1070

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #378 dnia: 08 Cze 2012, 13:05:06 »
Przypuszczam, że gdyby tak było jak piszesz to witamin nie sprzedawaliby w duńskich aptekach - a sprzedają.

Spytałam o to moją lekarkę i potwierdziła. Z tym że dopóki Sundhedsstyrelsen nie zatwierdzi tych badań, to z półek nie znikną. A ja zgaduję, że nie znikną nigdy bo to potężna kasa  8)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #379 dnia: 08 Cze 2012, 13:51:04 »
Emla jest w dunskich aptekach i sklepach medycznych (internetowych).
Kosztuje tyle samo co w Polsce, wiec nie ma co z Polski ciagac.
Vaxa... az dziw bierze, ze sie kurczwe do tej pory nie zgadalasmy!!!
Smaruje sie powiedzmy punkotowo (kwadracik ok. 3x3 cm), w okolicy planowanego wklucia.
Maluszki dostaja szczepionki w udka.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #380 dnia: 08 Cze 2012, 13:59:14 »
a to szczepienie na 15 mcy to w jedno udko,czy tez dwa?Troche spoznione robimy to szczepienie, przez przymusowe wakacje w PL :P A lekarzowi trzeba pokazac gdzie sie posmarowalo,zeby tam kuł?

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #381 dnia: 11 Cze 2012, 17:24:59 »
Wiesz Reksio, problem polega na tym, ze Ty znasz ludzi w lekarskim srodowisku, a ja w nim pracuje (wiec nie tylko znam, ale jestem czescia tego srodowiska).

Zgadzam sie absolutnie z tym, ze Twoja sprawa jak i w jaki sposob chronisz swoje dziecko, masz do tego prawo, ba nawet i obowiazek.

CO do autyzmu i szczepionek. Moja droga, NIKT do tej pory, NIGDY nie udowodnil powiazania.
Uwierz mi, ze jestem w temacie, bo mam dziecko autystyczne, wlasnie z rocznika 1997, kiedy odkryto niby serie "wadliwych" szczepionek, ktore spowodowaly "bum" austystyczny.
Jestem czlonkiem stowarzyszenia, ktore sledzi sprawy i ba! tylko czeka na to by otrzymac odszkodowanie. Niestety, nie ma wciaz i obawiam sie, ze dlugo nie bedzie wystarczajacych dowodow.
DOdam jeszcze, moja droga, ze w przypadku autyzmu, jest to o tyle trudniejsze, ze do tej pory, tak naprawde nie dotarto do genezy choroby.
Tak wiec, zanim butnie wykrzyczysz komus w twarz swoja prawde, sprawdz dobrze swoje argumety.
CO do autorytetu. Absolutnie nie aspiruje do bycia autorytetem dla kogokolwiek na forum, zwlaszcza dla Ciebie.
Generalna rada... w y l u z u j ... przyda CI sie dobre samopoczucie dla maluszka...

Czary spojrz do ksiazeczki zdrowia, tam masz wyszczegolnione (na ostatniej stronie na okladce) kiedy i jakie szczepienie.

Dla zainteresowanych poważnymi skutkami ubocznymi (autyzm m.in.) szczepień niemowląt dwa linki. Długie artykuły ale absolutnie polecam przeczytanie  :) To nie jest początek kolejnej dyskusji ale miałam wg. Jomir znaleźć konkrety. Do niej i tak nic nie dotrze, ale inne panie mogą się zainteresować  :)

http://wolnemedia.net/zdrowie/szczepienia-i-powiklania-poszczepienne-u-niemowlat-i-malych-dzieci/

http://www.faceci.com.pl/subskrypcja40.html
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #381 dnia: 11 Cze 2012, 17:24:59 »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #382 dnia: 11 Cze 2012, 17:29:13 »
Według mojej lekarki Emla jest bardzo skuteczna przy nakłuciu ciałka (dzięki znieczulającej miejscowo lidokainie) ale do szczepienia mi nie poleciła, bo samo szczepienie i tak boli i na to nie pomoże. Za to poleca przy pobieraniu krwi  :) U mojej lekarki pielęgniarka szczepi w pośladki  8)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #383 dnia: 11 Cze 2012, 17:42:11 »
Sama nazwa www.faceci.com.pl mówi wyraznie z jak "wiarygodna" strona ma sie do czynienia.

www.wolnemedia.net zamieszcza prywatne zdanie 1 (slownie jednego) niemieckiego lekarza, przedrukowane z jego wlasnej strony internetowej. kazdy moze sobie zrobic strone i pisac co mu sie zywnie podoba. Wiarygodnosc potwierdzona naukowymi badaniami - zero.
Zreszta sama strona wolnemedia.net zastrzega sobie, cytat: Poglądy wyrażane przez autorów są ich prywatnymi poglądami i nie muszą odzwierciedlać poglądów administracji "Wolnych Mediów".

Cos dla przeciwwagi: http://jyllands-posten.dk/international/europa/article4606297.ece
Tylko w zachodniej Europie zmarlo w pierwszych 9 miesiacach 2011 9 osób, 7 to byly dzieci. A przeciez epidemii jeszcze nie bylo.
A jakie jest ryzyko ze niezaszczepione dziecko spotka zarazonego afrykanczyka na wakacjach albo w Fakcie? Coraz wieksze.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #384 dnia: 11 Cze 2012, 17:57:33 »
Sama nazwa www.faceci.com.pl mówi wyraznie z jak "wiarygodna" strona ma sie do czynienia.
:o >:(

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #385 dnia: 11 Cze 2012, 18:10:11 »
AE nie oceniaj po nazwie, chyba nie jesteś aż tak powierzchowną osobą? Tu trzeba czytać... ze zrozumieniem. I napisałam chyba że do dla informacji dla zainteresowanych, a nie jako początek dyskusji, więc ja się w to nie wpisuję  ;D Ale skoro twierdzisz że autor artykułu jest niewiarygodny (wykształcony i praktykujący lekarz) to wg. ciebie żaden lekarz nie jest wiarygodny. No chyba że weterynarz  ;D

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #386 dnia: 11 Cze 2012, 18:23:24 »
Reksio  :) ja mam taki sam stosunek do szczepień ,sama też nie szczepię się!

Zawartość szczepionek formaldehyd ,rtęć i związki aluminium,fenol /kwas węglowy/,borax /środek mrowkobójczy/,metanol ,farby,aceton /rozpuszczalnik ,zmywacz do paznokci/,gliceryna,środek antyzamarzacz,MSG  i kilka innych trucizn oraz toksyczne tkanki organów zwierzęcych i ich krwi /np.małp ,krów ,kurcząt,świń ,owiec ,psów itd/,zwierzęcy środek zakażający /np.SV40 ktory wywołuje raka,komórki ludzkich płodów pochodzących z aborcji,wiele obcych protein ....

resztę zobaczycie w filmiku prawda o szczepionkach

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #387 dnia: 11 Cze 2012, 18:32:32 »
Wolne forum, kazdy moze podawac linki do czego chce...

Kazdy moze sie szczepic albo i nie, wolno mu...

Podajesz linki przeciw szczepionce a ja za :-)
I owszem, prywatne zdanie jednego lekarza nie jest dla mnie wyrocznia a po prostu prywatnym zdaniem. Wolno mu, mnie tez.

Po nazwie owszem mozna i trzeba oceniac jak najbardziej - to sie nazywa krytyczne podejscie do zródla wiadomosci.

P.S Do varszafiak - przepraszam  ;D  ;D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #388 dnia: 11 Cze 2012, 18:52:26 »
Nie, to się nazywa powierzchowne i płytkie podejście, co tylko świadczy o tobie. Ale każdy jest inny i ma do tego prawo  ;D
Jest takie powiedzenie polskie " Nie sądź książki po okładce" - dla mnie mądry przekaz, dla ciebie najpewniej "ludowa" bzdura  8)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #389 dnia: 11 Cze 2012, 18:58:29 »
Dla zainteresowanych poważnymi skutkami ubocznymi (autyzm m.in.) szczepień niemowląt dwa linki. Długie artykuły ale absolutnie polecam przeczytanie  :) To nie jest początek kolejnej dyskusji ale miałam wg. Jomir znaleźć konkrety. Do niej i tak nic nie dotrze, ale inne panie mogą się zainteresować  :)

http://wolnemedia.net/zdrowie/szczepienia-i-powiklania-poszczepienne-u-niemowlat-i-malych-dzieci/

http://www.faceci.com.pl/subskrypcja40.html
Reksio, blaaaagam...
Jeden z autorow jest lekarzem rodzinnym (nawet bez tytuly doktora medycyny), a drugi redaktorem gazety "Nasz dziennik"....
No comments!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #389 dnia: 11 Cze 2012, 18:58:29 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6873
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8229
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6812
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9078
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12486
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga