poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Niezrozumiałe Dokumenty ze SKAT  (Przeczytany 24173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Niezrozumiałe Dokumenty ze SKAT
« dnia: 06 Lip 2011, 14:03:35 »
Witam

MaM problem z tym SKATE. Kompletnie nie wiem czego oni ode mnie chca. Bylem erazmusem w dani i korzystalem co najwyzej raz czy 2 z pomocy ich sluzby medycznej. Nie pracowałem w ogole. Generalnie w 2010 roku to bylem tylko pierwsze 2 tygodnie stycznia i zaraz pozniej wracalem juz do domu...

Jakies pare miechow temu dostalem to Arsopgorelse i tam nagle wzielo mi sie (z tego co zrozumialem) ae mam do "odbioru" jakies 1300 DKK (nie wiem czy nie podatku drożyżnianego). TRoche zglupialem i napisalem do Skata maila. odp była taka:

"Hello Kamil

The "Årsopgørelse 2010" that was send to you is  fault.

Sorry - you don´t have right to this money (1.300 kr.)"

a dzisiaj dostałem coś znowu i nie wiem czy czasem tam nie trzeba zaplacic 1299 dkk... nie moge dojść jak to działa. w załączeniu przesylam fotki tego co mi dzisiaj przyszlo.

PROSZE POMOZCIE MI BO JA NIE WIEM JUZ O CO IM CHODZI....

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
Odp: Niezrozumiałe Dokumenty ze SKAT
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lip 2011, 14:16:23 »
Wyglada na to ze poprzednio wyplacili ci za duzo i masz do zwrotu 1299 kr w 3-ech ratach platnych we wrzesniu, pazdz i list.

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lip 2011, 14:31:15 »
nie znam duńskiego kompletnie. to wychodzi na to ze to ja im mam za cos placic czy oni mi? mi babka z skat napisala ze nie mam prawa do tych pieniedzy to po co wysylaja jeszcze raz to do mnie.

kur... nie ogarniam tego..
moze mi ktos pomoc?;/

inna

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lip 2011, 14:37:26 »
Z tych kompi malo co mozna wyczytac. Ale pisza ze oni ci wplacili za duzo (1299) kwote ktora ty muszisz teraz oddac.

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lip 2011, 14:42:04 »
no to ale ta babka napisala mi ze nie mam do tej pasy prawa wiec nawet nic juz z tym nie robilem, kasy tej nie mam to chyba jest logiczne... a oni teraz pisza zebym oddal im cos co sami mi nie dali...

i co ja teraz mam zrobic?:D

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lip 2011, 15:00:01 »
Prawdopodobnie zaplaciles za malo podatku w 2010.
To jest normalne ze rozliczenie przychodzi dopabuse rok pozniej.

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lip 2011, 16:53:53 »
Prawdopodobnie zaplaciles za malo podatku w 2010.
To jest normalne ze rozliczenie przychodzi dopabuse rok pozniej.

no jak? przeciez pisalem ze w danii nie pracowałem i nie płaciłem zadnych podatków

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lip 2011, 16:53:53 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lip 2011, 17:43:31 »
A z czego sie utrzymywales bedac "erazmusem" w Danii ?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

inna

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lip 2011, 18:16:37 »
Nie ma nic innego jak zaplacic trudno. Inni maja 6000 tyd inni 1990  ::)

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lip 2011, 18:52:26 »
Wygląda na to, że SKAT żąda zwrotu pieniędzy, które jak twierdzi Ci wypłacił. Jeżeli masz jeszcze maila ze SKATA z odpowiedzią, że początkowo przyznane pieniądze Ci się nie należą, to prześlij go do SKATA i opisz jeszcze raz sprawę od początku, podłączając wszystkie dokumenty dotyczące tej sprawy. Skoro SKAT twierdzi, że Ci wypłacił, to musi mieć potwierdzenie przelewu, którego pewnie nie ma i sprawa się wyjaśni. Nie dotyczy to na pewno wizyt u lekarza, ani udzielonego Ci przez ERASMUSA stypendium. Sama miałam przyjemność być kiedyś zaproszoną przez rząd duński na stypendium, ale od otrzymanej kwoty nie płaciłam ani korony podatku. Również po powrocie do Polski dostałam rozliczenie, ale to było po prostu 0,00 DKK. Nie płać nic, sprawa jest na pewno do wyjaśnienia.

P.S. Bałagan w dokumentach jest w każdym kraju, czasem mniejszy, czasem większy. Koleżanka zamówiła kilka miesięcy temu  dodatkową tablicę rejestracyjną do samochodu. Suma z jej konta została ściągnięta, ale tablic pomimo kilku telefonów i dwóch osobistych wizyt, obietnic oddzwonienia z wyjaśnieniem, jeszcze nie dostała. Urząd nie umie znaleźć jej zamówienia na tablicę, więc tablicy nie chce wyprodukować, a to, że kasa od marca jest u nich na koncie, to ich nie obchodzi, bo przecież nie mają zamówienia. Wydaje mi się, że to właśnie w SKACIE te tablice załatwia...

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lip 2011, 22:02:57 »
A z czego sie utrzymywales bedac "erazmusem" w Danii ?

Erazmusi utrzymuja się głownie z dofinansowania które dostają na uczelni macierzystej, czyli w moim przypadku uczelni polskiej, mialem dodatkowo jakieś tam odłożone pieniądze z pracy wakacyjnej.

Nie ma nic innego jak zaplacic trudno. Inni maja 6000 tyd inni 1990  ::)

nie rozumiem. jak oni mogą żadać ode mnie zebym im oddał coś czego nigdy mi nie dali. Tylko dostałem wczesniej ten PIT od nich ze mam 1300 kr jakiegos gron check ale tak czulem ze jako osoba ktora w 2010 byla tylko 2 tygodnie w danii i nigdy tam nie pracowala to nie mam do nich prawa, jak napisalem maila to to sie potwierdzilo i teraz oni chca zebym oddal im te pieniadze o ktorych sami pisali ze nie mam prawa i ja ich nie dostalem na konto. Przelewu zadnego nie moglo byc bo konta w danii nie zakladalem a na moje konto w pl nic nigdy nie przyszlo od nich, poza tym nigdzie tego nr konta nie podawalem.

CzaryMary ja w 2010 dostałem takie samo rozliczenie, wszedzie 0. Tylko w tym roku coś sobie wymyslili. ponoc ten gron check dawali wszystkim tylko ze jak widac niektorzy do niego nie maja prawa a teraz zadaja zwrotu czegos czego mi nie dali.

Bałagan jest u nich to pewne. sam fakt ze cos mi wyslali swiadczy o ich jakosci i skutecznosci. To nie jest moja wina, ja maila do nich napisalem i niech sprawe zalatwiaja. Ja napewno nic z wlasnej kieszeni placic nie bede. Zadnej kasy od dunskiego rzadu nie dostalem, zadnej kasy im dawac nie bede i koniec kropka. Frajera niech szukaja gdzie indziej... zebym mial sie sądzić z nimi to tego kurde nie zaplace!

Offline kosa683

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lip 2011, 22:06:30 »
Na stronie którą podaje poniżej jest przetłumaczone całe rozliczenie ze skat z 2007 r. ale na pewno większość się powtarza więc lepiej to wszystko zrozumiesz

http://jest.info/Skat/TastSelv/Aarsopgoerelse_begraenset.html

Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lip 2011, 02:02:48 »
Nie rozumie dlaczego tyle dyskusji o sprawie tak prostej. Czyzby nikt z szanownych forumowiczow nabusezliczal sie w Danii za 2010?
A wiec, rzad dunski w podatku za 2010 ustanowil rekompensate/obnizenie wyliczonego podatku w wysokosci 1.300 kr. + 600 kr. na dziecko. Oczywiscie rekompensata nalezy sie osobom zatrudnionym. Skoro pytajacy nie byl zatrudnionym i nie mial dochodu to rekompensata sie nie nalezala. Terazdrugasprawa. Jezeli Skat blednie wyplacil podatnikowi 1.300 kr. to powinno to wynikac z pierwszego Årsopgøresle 2010 jakie otrzymal od Skat. Kwota i data wyplaty podana jest na tym Årsopgøresle 2010.
Jezeli podatnik nie posiada Nemkonto, nie oznacza to, ze w terminologii Skatu nie otrzymal tej kwoty - tak dziala system.
Skat trakrtuje kwote jako wyplacona, ale stwierdzajac blad prosi o zwrocenie kwoty. Jezeli jest tak jak pisze pytajacy - nalezy zignorowac ostatnie pismo. Jezeli natomiast otrzymal 1.300 kr. to oczywiscie nalezy je zwrocic.
Podobnie wyglada sprawa z "normalnymi" podatnikami rozliczajacymi sie z dochodow w Danii. 

[Posted on: 07 Lip 2011, 01:50:44]

Årsopgørelse 2010, ktore zalaczyls to Opgør. nr. 2 datowane 12.5.2010. Oznacza to ze jest to drugie rozliczenia/wersja. Pierwsza, wlasnie z tymi 1.300 kr. ma okreslenie Opgør. 1 i datowane jest prawdopodobnie na poczatku marca 2011.
(4.3.2011 tak sadze). Na tym rozliczenie/Årsopgørelse 1 jest podana kwota 1.300 kr. i data dyspozycyjnosci. Moze nawet nie wiesz, ze dostales ta kwote na swoje konto w Danii? - jezeli takie konto miales. Jezeli tak o musisz ta kwote zwrocic. Jezeli nie to nie masz problemu.
Jezeli chcesz juz w ogole reagowac zamiast niezdrowo sie podniecac t przeczytaj uwaznie pierwsze rozliczenie i ewentualnie napiszdo Skatu odnoszac do 1-go rozliczenia z zapytaniem na jakie konto kwota 1.300 koron zostala wplacona.

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lip 2011, 11:00:41 »
Dzięki wielkie za wytlumaczenie. Masz racje, niezdrowo się zdenerwowalem na ten system. Żadnego konta w danii w banku nie zakladalem, mam tylko konta w pl ale na 100% na zadno z nich nic nie wplynelo z danii. Napisalem wczoraj do Skat maila z prosba o wyjasnienie sytuacji i teraz czekam na odpowiedz.

Czy jeśli zignoruje ten ostatni list i nic z nimi sensownego nie ugadam (mejlowo np) to nie będą mnie już nękać? Czy raczej mógłbym się spodziewać jakichs listów ponaglających itp?

pozdrawiam

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lip 2011, 16:02:33 »
Czyzby nikt z szanownych forumowiczow nabusezliczal sie w Danii za 2010?
A wiec, rzad dunski w podatku za 2010 ustanowil rekompensate/obnizenie wyliczonego podatku w wysokosci 1.300 kr. + 600 kr. na dziecko. Oczywiscie rekompensata nalezy sie osobom zatrudnionym.

Wlasnie dostalam årsopgørelse i kwota 1300 kr powieksza moj podatek, a nie pomniejsza, u moich dunskich znajomych jest tak samo. Wiec czy to blad w rozliczeniach, czy tez zle interpretujesz przepisy?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lip 2011, 16:02:33 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19029
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17850
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23421
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12111
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie