poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prosze o Pomoc!!!  (Przeczytany 14104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Prosze o Pomoc!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Wrz 2011, 11:34:30 »
Dobra jest widze że wy na tym forum to tak mądrzy jak ja.Warszawiak zajebisty jestes naprawde!!! gadałem z Dziewczyną z 3F i mówi że jak mam żółta karte to żaden problem bez wzgledu czy siedze w PL czy DK zasiłek mi sie należy.

[size=1

i tak i nie bo jeżeli przebywasz w Polsce to Ci się juz nie należy Duński zasiłek
w Danii musisz załatwić świadectwo pracy i z tym dokumentem w Polsce do urzędu pracy i owszem w Polsce będziesz brał zasiłek

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Wrz 2011, 11:43:29 »
O ile pamietam, to sa jakies reguly w jakim czasie (sadze, ze pare dni) masz zglosic strate pracy w Jobcenter; do Polski musial zawiezc dobytek po stracie mieszkania, to w pewnym stopniu zrozumiale.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Wrz 2011, 14:48:16 »
Owszem zasilek dla bezrobotnych jesli jestes czlonkiem A kassy - nalezy sie do 3 miesiecy, musisz spelnic kilka warunków, tutaj masz wiecej i dokladnie:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gJYcYhbt7EcJ:https://www.borger.dk/Emner/arbejde-dagpenge-orlov/dagpenge-og-kontanthjaelp/Sider/Dagpenge-i-udlandet.aspx+dagpenge+udlandet&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline marsela

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Wrz 2011, 15:49:26 »
gadałem z Dziewczyną z 3F i mówi że jak mam żółta karte to żaden problem bez wzgledu czy siedze w PL czy DK zasiłek mi sie należy

No Ale jak dostajesz zasilek, to musisz  chodzic na kursy wytyczone od Komuny czy tez A-kasse,,,,,,kiedys  bylo  latwiej dostac  zasilek,,,teraz  nawet jak jestes na  chroobowym, to wysylaja  Cie na  jakies beznadziejne  spotkania;/  Niestety jezeli chcesz dostac pieniazki, musisz okazac troche  inicjatywy,,,,,,,kazdy by chcial brac i nie okazywac nic w  zamian ;D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Wrz 2011, 19:01:46 »
Roga o czym ty piszesz ??? czy aby jestes pewna iz przebywajac jakis czas na kontanhjaelp zaczynasz od teoretycznie od zera  ze statusem czy o co chodzi , masz na mysli iz podejmujac prace musimy starac sie o pozwolenie na pobyt i prace raz jeszcze? bo tak wnioskuje po twoim pscie... jesli masz taka wiedze to jest to bardzo wazne a nikt wczesniej o tym nie wspominal
Nie mam najmniejszych watpliwosci co do konsekwencji przebywania na kontanthjælp i nie posiadania pracy po wstrzymaniu tej pomocy socjalnej. A wiec, jezeli straciles prace nie z wlasnej winy i nie masz zadnego ubezpieczenia (A-kasse), musisz natchmiast zglosic sie do Jobcenter. W ten sposob, zgodnie z przepisami Unii, zachowujesz swoj status osoby przynalezacej do rynku pracy (arbejdsstatus) i mozesz uzyskac pomoc socjalna w formie kontanthjælp. Kontanhjælp nie jest wyplacana wiecznie. O redukcji stawki kontanhjælp i zaprzestaniu przez komuny wyplacania kontanhjælp, pisano juzkilkakrotnie tutaj na forum.
Jezeli w trakcie przebywania na kontanhjælp nie znajdziesz pracy i komuna przestanie wyplacac pomoc socjalna – tracisz swoj status na podstawie ktorego zarejestrowales swoj legalny pobyt w Danii. Komuna wyplacajac kontanthjælp, powiadamia Statsforvaltningen o twojej sytuacji i po wstrzymaniu wyplaty kontanhjælp ponownie informuje Statsforvaltningen. Statsforvaltningen wysyla do ciebie pismo, w ktorym prosi o przedlozenie dokumentacji zatrudnienia. Jezeli nie posiadasz pracy, musisz opuscic Danie w ciagu 14 dni. Taka sama procedurra dotyczy przebywania na dlugim zwolnieniu lekarskim i oswiadczenie lekarzy, ze jestes zdolny do wykinywania pracy (jakiejkolwiek). Tracac podstawe zarejestrowania swojego pobytu na podstawie zatrudnienia musisz, jezeli jestes na utrzymaniu malzonka, zarejestrowac pobyt na podstawie laczenia rodzin.
Prawo do uzyskania stalego pobytu w Danii (generalnie po 5 latach) przyznawane jest przy spelnieniu pewnych warunkow, miedzy innymi nie korzystanie z pomocy socjalnej w tym okresie.
Konkretny przyklad: osoba przbywajaca na kontanthjælp, nie spelnila warunkow przyznawania pomocy socjalnej, wyjezdrzajac do Polski na pogrzeb ojca, co zglosila w komunie. Ustalono okres
Przebywaniapoza Dania na 10 dni. Osoba nie dotrzymala tej umowy i wrocila do Danii po 30 dniach. Komuna wstrzymala natychmiast wyplate pomocy socjalnej i powiadomila o tym Statsforvaltningen. Procedura jak powyzej – pismo z prosba o przedstawienie dokumentu zatrudniena, albo opuszczenie Danii w ciagu 14 dni.   

Bortfald af opholdsret
Din opholdsret kan bortfalde, hvis de betingelser, der lå til grund for udstedelsen af dit bevis for registrering, ikke længere er til stede.
Prawo pobytu traci swoja waznosc, jezeli warunki na podstawie ktorych wystawiono dokument rejestracji pobytu, nie sa aktualne.
Det kan eksempelvis være, fordi du ikke længere har arbejde eller på anden måde ikke længere forsørger dig selv.
Przykladem moze byc brak zatrudnienia lub brak mozliwosci samodzielnego utrzymywania sie.
Hvis grundlaget for dit ophold i Danmark ændres, skal du have et nyt bevis for registrering.
Jezeli podstawa zarejestrowania pobytu w Danii ulegla zmianom, musisz uzyskac nowy dokument rejestracji pobytu.

Offline Szymon1987

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Wrz 2011, 19:56:03 »
o Kurcze teraz to już nie wiem nic lol
i w dodatku okazało się że nie mam żółtej karty  takze chyba jednak nic z tego nie wyjdzie
Po drugie ludziska ja nie moge przebywać w DK ponieważ szef dawał mi mieszkanie a nie bede placił i siedział tam bezczynnie no ale pojade do jobcenter i zobacze co z tego bedzie...

[Posted on: 06 Wrz 2011, 19:54:26]

Owszem zasilek dla bezrobotnych jesli jestes czlonkiem A kassy - nalezy sie do 3 miesiecy, musisz spelnic kilka warunków, tutaj masz wiecej i dokladnie:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gJYcYhbt7EcJ:https://www.borger.dk/Emner/arbejde-dagpenge-orlov/dagpenge-og-kontanthjaelp/Sider/Dagpenge-i-udlandet.aspx+dagpenge+udlandet&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk
po duńsku nie za bardzo rozumiem...

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Wrz 2011, 20:58:37 »
Mysle, ze powinnismy dac sobie spokoj w doradzaniu Szymonowi. Przez 2,5 roku mial czas zastanowic sie nad ryzykiem w razie zwolnienia z pracy. Nie ma A-kasse, nie ma zoltej karty i prawdopodobnie nie jest juz w Danii, oczekujac mozliwosci uzyskania pomocy od systemu dunskiego na odleglosc, przebywajac w Polsce. Byc moze wladze dunskie powinny otworzyc Jobcentra w wiekszych miastach Polski, tak aby mozna bylo sie tam zglosic i otrzymywac kontanhjælp w kraju  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Wrz 2011, 20:58:37 »

Offline Szymon1987

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Wrz 2011, 13:13:20 »
Mysle, ze powinnismy dac sobie spokoj w doradzaniu Szymonowi. Przez 2,5 roku mial czas zastanowic sie nad ryzykiem w razie zwolnienia z pracy. Nie ma A-kasse, nie ma zoltej karty i prawdopodobnie nie jest juz w Danii, oczekujac mozliwosci uzyskania pomocy od systemu dunskiego na odleglosc, przebywajac w Polsce. Byc moze wladze dunskie powinny otworzyc Jobcentra w wiekszych miastach Polski, tak aby mozna bylo sie tam zglosic i otrzymywac kontanhjælp w kraju  ;D
Hehehe jak widzisz już wszyscy przestali :) ale spoko ja już sie czegoś tam  dowiedziałem i myśle że coś załatwie dzis w nocy jade do dk a jutro rano do  jobcenter zarejestrowac sie ze straciłem prace itp nie mam żółtej karty lecz mam STATSFORVALTNINGEN także jestem zarejestrowany czy coś tam... i mam znajomego w dk i tam się zamelduje na ten czas jak co to poinformuje co z tego wszystkiego wyszło...pzdr

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Wrz 2011, 16:40:16 »
Szymon,

Czy mozna juz zarezerwowac bilety (2 w trzecim rzedzie, najdalej) na dramatyczne przedstawienie w Jobcenter z toba w roli tytulowej? Mozna placic Visa Card?
Powodzenia.. :) :)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Wrz 2011, 17:20:03 »
dasz rade pamiętaj tylko ze jestes najwarzniejszy  i ze żadne Job czy inne centrum nie bedzie ci podskakiwać.

Kibicuje szymonowi1987...

...biegnij Szymon biegnij....

Offline Szymon1987

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Wrz 2011, 14:27:59 »
Niektórzy z was to są ale głupki co do waszych odpowiedzi...
No byłem w dk dostał bym ten (kontjhjelp?) lecz za 7000 do 10000 tys dkk nie opłaca mi się siedzieć w dk ponieważ no każdy wie że trzeba tam za coś żyć...także walić to i walić Danie :) nawet ( a-kasse ) zeby ją dostać musisz przebywac w dk dobra nie mam czasu spadam Yo Ziomki z Dk... :D

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Wrz 2011, 14:41:26 »
Szymon,
Wielu z nas, forumowych "pomagabusew", bedzie sie teraz zastanawiala czy pomoc w przyszlosci "bezradnym" nieborakom, a w rzeczywistosci prawdopodobnie cynicznym cwaniakom, prostakom jak ty.
Na pewno teraz oszczedzimy czas i energie :)

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Wrz 2011, 15:11:44 »
Ciekawe ile uda mu sie wyzebrac.

poloniainfo.dk