poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nordea rasisci  (Przeczytany 37817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nutka53

• Gość
Odp: nordea rasisci
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Lis 2012, 19:10:40 »
,,KOMUNO WROC,, TO BYŁ IDEALNY SYSTEM

ludzie tesknia za bezpieczenstwem ,boja sie ze skoncza na ulicy bez srodkow do zycia a system dunskiego panstwa zapewnia nam to bezpieczenstwo
ja jak to ja -patrze krytycznie i sa rzeczy co mi sie nie podobaja ale ogolnie wiecej mi sie podoba niz niepodoba :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Lis 2012, 19:18:26 »
ludzie tesknia za bezpieczenstwem ,boja sie ze skoncza na ulicy bez srodkow do zycia a system dunskiego panstwa zapewnia nam to bezpieczenstwo
ja jak to ja -patrze krytycznie i sa rzeczy co mi sie nie podobaja ale ogolnie wiecej mi sie podoba niz niepodoba :)
Problem polega na tym, ze zapewnia zbyt duzej grupie osob. Jest wiele osob, ktore bez pomocy komuny, mialy by sie calkiem niezle, ale skoro "SIE NALEZY", to ciagna do oporu. I tu lezy problem systemu.
System sam w sobie moze nie idalny, glupi nie jest, jednakze bazuje na uczciwosci obywatelskiej, ktora nie kazdy moze sie pochwalic.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Lis 2012, 19:19:53 »
dobry Boze,,,,,nie wiem ...moze na kube jedz
No właśnie do tej pory duński system był oparty na filarach socjalizmu, do takiego kraju przyjechaliśmy. To teraz to powiedz wszystkim naszym rodakom co ciągną ze wszystkich stron matkę socjalizmu.  Ale to nic, znam rodzinkę co ciągną ile się da, non stop kombinują jak tu być na kontanthjælp, i oczywiście mówią że wolą demokrację bo socjalizm jest do bani. Tylko niech na dobre zniknie socjalizm w danii to wtedy będą płakać za socjalizmem jak w Pl. Jak było tak było, ale nikt  się nie martwił, o to czy będzie miał za co przeżyć i czy jutro nie dostanie wypowiedzenia. życie towarzyskie tkwiło pełną parą. Dzieci jeździły na kolonie, rodzice na wczasy. Maluch z dachem i przyczepką, to była frajda.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Lis 2012, 19:26:59 »
napisala:  "..ta idea w wykorzystywanie  swiadczen i narodzenie sie spoleczenstwa ktoremu doplaca sie wiele roznych zapomog chociaz nie sa one istotne jak na przyklad pieniadze na dzieci dla osob o bardzo wysokich dochodach, ulgach do sprzatania,odpisach oplat za zwiazki zawodowe itd,mowila ze nie tak to mialo wygladac..."

Moze i z zalozenia nie mialo tak wygladac, jak tworzono "velfærd - spolecznstwo". Zz czasem spoleczenstwo, ktore stawalo sie coraz bogatsze (swoja praca), uwazalo, ze takie same prawa i przywileje naleza sie rowniez tym ktorzy na to pracuja i ze naleza sie wszystkim solidarnie, np. jednakowa dlawszystkich Fokepension. Czy tak powinno byc? - mozna dyslutowac za i przeciw. Mysle, ze ograniczenie tych wydatkow Panstwa tylko do pewnej grupy osob/rodzin nie mialoby zbyt duzego wplywu na budzet panstwa, natomias zaczynamy poruszac bardzo zasadnicza sprawe, mianowicie czy zachowac model panstwa/spoleczenstwa solidarnego. Osobiscie uwazam, ze tak
Tu moze nalezalo by dodac, ze podlozem kultury dunskiej jest wysoka moralnosc, a w jej ramach poczucie obowiazku pracy. System zakladal, ze kazdy, kto tylko jest w stanie, pracuje. Nie pracuja tylko CI, ktorzy naprawde nie moga. Stad tez rowne prawa dla pracujacych i niepracujacych. Jak i spoleczne przyzwolenie na utrzymywanie slabszych grup spolecznych. Niestety z biegiem czasu duzo sie w spoleczenstwie zmienilo. W miedzyczasie naplynelo mnostwo obcokrajowcow z roznych czesci swiata i z rozna mentalnoscia. Tak wiec stopniowo system ulegal deformacji. Az nadeszly czasy EU, w ktorych zmuszono Danie do dostowania przepisow do ram Unijnych i wkrotce sie okazalo, ze rzad Janosik ma coraz mniej bogatych "do obrabiania", a coraz wiecej porzebujacych do obdarzenia...
I teraz jest co jest. Konczy sie zabawa w Janosika, zaczyna w Salomona - czyli wypelnianie pustego proznym.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Lis 2012, 19:50:32 »
Wszystko fajnie i pieknie ,ale przedetem zyło sie lepiej ,do pracy gonili nabusebow ,miałas prace ,a to ze chata nie było wyposazona w wypoczynek ze skory tylko w wersalki to mały pikus .ja obstaje przy swoim i szanuje twoje zdanie ,czułam sie bezpiecznie przedtem,tak reasumujac to i tu nikt nie jest pewien czy jutro nie otrzyma wypowiedzenia ,a to ze poleci po zasiłki i wszystkie pomoce jakie jest w stanie wyłuskac to nie mozna nazywac ze jest bezpiecznie ,bo i taka Dania przestanie byc KROWA DOJNA ,gdzies sie cos zaczyna i konczy .ale ilu bedzie dyskutujacych tyle bedzie opinii.w Polsce tez ludzie nauczyli sie duuuuzo narzekac ,na to nie maja ,tego nie płaca ale pozyczke na wczasy do Grecji ,tunezji to wezma ,no bo jeden od drugirgo musi byc lepszy ,a jeden z drugim przed sasiadami nie chce byc gorszy i wyzej nosi ogon niz powinien .zdania beda podzielone ,gdyby w Polsce było tak jak kiedys to nie jeden z nas by tam siedział do dzisiaj i nie myslał o gonitwie za chlebem po Europie

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Lis 2012, 19:57:50 »
Az nadeszly czasy EU, w ktorych zmuszono Danie do dostowania przepisow do ram Unijnych i wkrotce sie okazalo, ze rzad Janosik ma coraz mniej bogatych "do obrabiania", a coraz wiecej porzebujacych do obdarzenia...
I teraz jest co jest. Konczy sie zabawa w Janosika, zaczyna w Salomona - czyli wypelnianie pustego proznym.
Miałaś na myśli hrabiego czy murgrabiego? I co na to Jaśnie Pani?
Choć z drugiej strony dokręci się śrubę chłopstwu i znowu wpadnie parę dukatów do skarbczyka  :) ci z Austro-Węgier już odwalają pańszczyznę za ca 40DK   ;D ;D ;D

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Lis 2012, 20:41:10 »
wszystkim wam przyznaje racje i zgadzam sie z tym co piszecie,,,,,mi tez sie zdaje ze dunski system nie wytrzymal presji uni, oparty byl na zasadzie :wspolnego wplacania do wspolnej kasy a stalo sie tak ze zaczeli wybierac z niej ci co nic do niej nie wplacili, -zaden system takiego czegos nie wytrzyma i jeszcze jak doszedl kryzys ekonomiczny -to i tak mnie dziwi ze sie jeszcze nie zalamal chociaz widac jakie sa ciecia . to prawda ze powstala klasa ludzi ktorym dobrze jest na kontanthjælp i nie chca pracowac -ale to jest grupa ludzi z jakims tam misbrug -alkoholicy,narkomani i dunczycy wola im zaplacic co miesiac aby uniknac kryminalizacji tego srodowiska -bo ta kosztowalaby spoleczensto wiecej niz dawanie im kasy co miesiac wiec wybieraja mniejsze zlo -jest grupa ludzi ktorych sytuacja zyciowa zmusila do popbierania kontanthjælp ale chca oni sie wyrwac z tej zapomogi ale sa jeszcze zwyczajni kombinatorzy ktorzy policzyli ze oplaca sie im nie pracowac i nie maja zamiaru szukac pracy -i to z nimi nalezaloby cos zrobic, -tak samo wyglada sytuacja z mlodzieza na SU i kontanthjælp -ci pierwsi dostaja grosze,musza kupowac ksiazki,bilety miesieczne i ucza sie codzien,musza pisac i oddawac duzo wypracowan -a roiesnicy biora kontanthjælp i nic nie robia -to tak jakby nagradzano lenistwo i nicnabusebienie a karano tych co sie ucza -

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 20 Lis 2012, 20:41:10 »

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Lis 2012, 21:08:24 »
nutka rekawy sobie mozna powyrywac na nabusebstwo .jest nastepny temat ,,POMOCY,, a w nim pytanie moja zona w 5 miesiacu ciazy ,nie pracowała tu w Danii ani jednego dnia ,i najwazniejsze ,,czy dostanie kase ,, nic nie dac a brac ,ludzie i jak ma byc dobrze to osioł by nie wytrzymał takiego dojenia ,studnie bez dna ,potrzeba załatwic BEDNARZA by denko jakies wmontował  :P

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Lis 2012, 21:43:54 »
teraz zaluje, ze odpowiedzialam w tym watku. :P moze jak nie bedziemy reagowac, to nie bedzie takich glupich pytan? ;)

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Lis 2012, 22:10:06 »
nie zaluj kitty ze odpowiedzialas bo maja nie wesola sytuacje a dziecko w drodze to i zal czlowiekowi,moze ten przyszly ojciec chcialby wiecej godzin pracowac ale nie dostal ich bo nie ma pracy,,,ja nigdy nikomu nie zycze zle bo sama przeszlam w zyciu duzo iwiele widzialam,,, wierze ze karma czlowieka dopadnie gdzie by nie byl na swiecie a ze ludzie dostaja nauczke od zycia to normalne i najwazniejsze zeby wyciagnac wnioski.
mi sie zdaje ze wiekszosc ludzi chce zyc normalnie,bez stresu,spokojniei uczciwie,dorobic sie wlasnego domu z ogrodkiem,,kazdy przyjezdza ze swoimi marzeniami -najwazniejsze dla mnie zeby ludzie nie spelniali tych swoich marzen za cene szczescia innych ludzi

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Lis 2012, 22:10:48 »
teraz zaluje, ze odpowiedzialam w tym watku. :P moze jak nie bedziemy reagowac, to nie bedzie takich glupich pytan? ;)
kitty nie pisz tak .ale powiedz sama ,tylko patrza zeby ciagnac ,mnie az krew zalewa .my na takich pracujemy ,nie chce sie az pisac .pozdrwiam .miłej nocki .głowa do gory

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Lis 2012, 22:15:51 »
nie zaluj kitty ze odpowiedzialas bo maja nie wesola sytuacje a dziecko w drodze to i zal czlowiekowi,moze ten przyszly ojciec chcialby wiecej godzin pracowac ale nie dostal ich bo nie ma pracy,,,ja nigdy nikomu nie zycze zle bo sama przeszlam w zyciu duzo iwiele widzialam,,, wierze ze karma czlowieka dopadnie gdzie by nie byl na swiecie a ze ludzie dostaja nauczke od zycia to normalne i najwazniejsze zeby wyciagnac wnioski.
mi sie zdaje ze wiekszosc ludzi chce zyc normalnie,bez stresu,spokojniei uczciwie,dorobic sie wlasnego domu z ogrodkiem,,kazdy przyjezdza ze swoimi marzeniami -najwazniejsze dla mnie zeby ludzie nie spelniali tych swoich marzen za cene szczescia innych ludzi
nutka zal jest ludzi ale zobacz w co sie to wszystko zamienia ,tylko w pytanie ,,ile trzeba miec godzin zeby dostac ? czy oboje dostaniemy kase ? ten człowiek  jak przejzysz jego wiadomoscito od sierpnia  tylko patrzy ile gdzie i jak , .jak mieszkanie za drogie to zmienic na tansze ,a jak sie przyjzysz to ogon nosza wyzej jak ja ty czy wiekszosc pracujacych .mnie głowa boli od tego wyłudzania kasy z budzetu .kazdy przeszedł duzo w zyciu , i niestety łapy po jałmuzne nie wyciagałam ,jak sie zakłada rodzine to niestety albo stety trzeba brac odpowiedzialnosc za rodzine a nie liczyc ile panstwo da .takie jest moje zdanie ale i szanuje twoje

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Lis 2012, 23:35:56 »
Przyjaciel moze za ostro sie wyrazila, ale zgadzam sie z nia.

Nie rozumiem tez, ze 13.000 koron (jak znam Polakow to na reke), nie wystarcza.
Sorry, ale jak przyjechalam do Danii (nie bylo to 20 lat temu), to przez rok zylismy za 20.000 z dwojka dzieci i psem (duzym psem).
Za mieszkanie placilismy podobnie, plus za szkole corki. I starczalo, a nawet z tysiac dwa odlozylismy.
Kontrolowalismy wydatki, planowalismy zakup jedzenia (lista zakupow z gazetki) i dalo sie! Dalo sie tez wyjsc do kina, czy zabrac dzieci do parku rozrywki. Nie na codzien, ale tez i nie raz w roku.

Owszem, ze ceny jedzenia poszly w gore, ale kurcze nie 100%.

Tyle, ze po co kombinowac i oszczedzac, jak mozna tak po prostu dostac???

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Lis 2012, 08:38:23 »

Sorry, ale jak przyjechalam do Danii (nie bylo to 20 lat temu), to przez rok zylismy za 20.000 z dwojka dzieci i psem (duzym psem).
Za mieszkanie placilismy podobnie, plus za szkole corki. I starczalo, a nawet z tysiac dwa odlozylismy.
Kontrolowalismy wydatki, planowalismy zakup jedzenia (lista zakupow z gazetki) i dalo sie! Dalo sie tez wyjsc do kina, czy zabrac dzieci do parku rozrywki. Nie na codzien, ale tez i nie raz w roku.

Owszem, ze ceny jedzenia poszly w gore, ale kurcze nie 100%.

Tyle, ze po co kombinowac i oszczedzac, jak mozna tak po prostu dostac???

My żyliśmy za jakieś 16.000 i odłożyliśmy całkiem sporo pieniędzy.
No cholera, jak człowiek nauczył się oszczędności w Polsce, to i nie trwoni ich w Danii, a odkłada, jeśli potrafi.

Ba, i też żyliśmy w małym domku, w całkiem przyjemnym miejscu, jedliśmy dobre rzeczy ( a nie chleb tostowy ) i starczało też na wypady do Polski. No, żesz...!!!

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Lis 2012, 14:53:08 »

racja, trudno sie nie zgodzic.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 21 Lis 2012, 14:53:08 »

jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21564
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
nordea

Zaczęty przez ld pinkDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3549
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2011, 10:53:32
wysłana przez ld pink
Nordea i Scandia wycofują się z Polski

Zaczęty przez maryo1977Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3668
Ostatnia wiadomość 29 Maj 2019, 20:07:16
wysłana przez kart4
Przelew z netbank nordea krok po kroku

Zaczęty przez Przelew z nordeaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11739
Ostatnia wiadomość 23 Paź 2008, 19:27:20
wysłana przez Tula
Nordea, placenie rachunkow online.

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6542
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2015, 05:20:57
wysłana przez happybeti