poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nordea rasisci  (Przeczytany 37867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
  • Reputacja: +0/-0
Odp: nordea rasisci
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Lis 2012, 16:10:41 »
wlasnie dlatego zaluje. ja na poczatku z mezem mialam 10.000 na miesiac, bo nie mialam pracy i zylismy. wiec nie rozumiem, jak nie da sie zyc za 13.000? za chwile urodzi sie dziecko, dostana pieniazki na nie, jakas doplata do mieszkania i spokojnie wystarczy. chyba, ze ktos chce miec 50.000 na miesiac. no to sorry. :P

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Lis 2012, 18:25:25 »
Teraz to ja mam inny dylemat. Bo mnie to już zaczyna drażnić jak słyszę "jak dają to biorę kontanthjælp" w pl mają domy, samochody na pl blachach w danii ale kontant trzeba brać. Zastanawia się czy nie wysyłać maili do kommune czy skat i  niech sprawdzają. I jeszcze jak siedzą na kontant to dopabuse po 4 latach idą do szkoły. Bo na praktyki się nie chce a o szukaniu pracy nie wspomnę. Mnie to żołądek się przewraca. Zaczynało się jako avisbud, po gazetach na vikar a i po południu jeszcze do szkoły. a takiemu to normalnie.....................
Będę chyba robił jeszcze zdjęcia jak jeżdżą pl autami. I naszą-klasę podeśle ;)

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Lis 2012, 18:31:14 »
Teraz to ja mam inny dylemat. Bo mnie to już zaczyna drażnić jak słyszę "jak dają to biorę kontanthjælp" w pl mają domy, samochody na pl blachach w danii ale kontant trzeba brać. Zastanawia się czy nie wysyłać maili do kommune czy skat i  niech sprawdzają. I jeszcze jak siedzą na kontant to dopabuse po 4 latach idą do szkoły. Bo na praktyki się nie chce a o szukaniu pracy nie wspomnę. Mnie to żołądek się przewraca. Zaczynało się jako avisbud, po gazetach na vikar a i po południu jeszcze do szkoły. a takiemu to normalnie.....................

E, podsyłać nic nie musisz ;) Na stronie borger.dk - jest taka opcja, niemal przy każdej dziedzinie "anmeld snyd"... 8) ;)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Lis 2012, 18:51:47 »
mlodzieza na SU i kontanthjælp -ci pierwsi dostaja grosze,musza kupowac ksiazki,bilety miesieczne i ucza sie codzien,musza pisac i oddawac duzo wypracowan -a roiesnicy biora kontanthjælp i nic nie robia -to tak jakby nagradzano lenistwo i nicnabusebienie a karano tych co sie ucza -
I tutaj nalezy dodac, ze ta grupe mlodziezy, ktora sie uczy, ci ktorzy studiuja i ci ktorzy ucza sie konkretnego zawodu, tą modziez nalezy popierac i wspierac ile sie da. To przed nimi lezy wielkie zadanie przejecia, kontynuowania i ulepszania systemu stowrzonego przez poprzednikow. Dania moze tylko dac sobie rade, majac wyksztalconych obywateli. Oczwiscie zawsze bede prace, niewymagajace zbyt wysokich kwalifikacji, zwykle czynnosci produkcyjne itp., ktore mozna "sprzedac"/zlecic sile roboczej w innych krajach. O inne miejsca pracy niewykwalifikowanej, beda zabiegac obywatele innych krajow - tak dlugo jak dlugo w tych krajach nie podniesie sie wyraznie stopa zyciowa i warunki socjalne. A wiec nauka, wiedza, fach, douczanie sie i podnoszenie swoich kwalifikacj przez cale aktywne zycie zawodowed - to klucz do uzyskania stabilizacji nie tylko ekonomicznej. Zwracam coraz wieksza uwage, ze wielu rodzicow ktorzy przyjechali tutaj aby zostac na dluzej a moze i na zawsze, kladzie ogromny nacis na to aby ich dzieci sie uczyly. 

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Lis 2012, 19:13:56 »

no tak... najlepiej podpieprzyć, napisać donos... bo po co ktoś ma mieć
zazdrość, że ktoś dostaje a ty pracujesz? serce cię boli?
typowo polskie...
i żeby nie było... ja pracuję, niczego nie dostaję, nie kombinuję i nie popieram kombinatorstwa, nie narzekam na to co mam ale nigdy przenigdy nie przyszło mi do głowy mieć pretensje do kogoś, że coś tam sobie załatwił. Niech to sobie roztrzasa we wlasnym sumieniu.
No ale osobiście zetknęłam się z podejściem "niczego nie podpowiem bo dlaczego ktoś ma mieć lepiej niż ja".
Polak Polakowi wilkiem.
Przykre

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Lis 2012, 19:30:29 »
I tutaj nalezy dodac, ze ta grupe mlodziezy, ktora sie uczy, ci ktorzy studiuja i ci ktorzy ucza sie konkretnego zawodu, tą modziez nalezy popierac i wspierac ile sie da. To przed nimi lezy wielkie zadanie przejecia, kontynuowania i ulepszania systemu stowrzonego przez poprzednikow. Dania moze tylko dac sobie rade, majac wyksztalconych obywateli. Oczwiscie zawsze bede prace, niewymagajace zbyt wysokich kwalifikacji, zwykle czynnosci produkcyjne itp., ktore mozna "sprzedac"/zlecic sile roboczej w innych krajach. O inne miejsca pracy niewykwalifikowanej, beda zabiegac obywatele innych krajow - tak dlugo jak dlugo w tych krajach nie podniesie sie wyraznie stopa zyciowa i warunki socjalne. A wiec nauka, wiedza, fach, douczanie sie i podnoszenie swoich kwalifikacj przez cale aktywne zycie zawodowed - to klucz do uzyskania stabilizacji nie tylko ekonomicznej. Zwracam coraz wieksza uwage, ze wielu rodzicow ktorzy przyjechali tutaj aby zostac na dluzej a moze i na zawsze, kladzie ogromny nacis na to aby ich dzieci sie uczyly.
Jeżeli uważasz że armia wykształconych bezrobotnych jest w stanie coś zmienić to gratuluję życiowego optymizmu. Ja wiem że Helle tak żarliwie przemawia ale że ty dajesz się na to nabierać tego nie wiedziałem. A z jednym się zgadzam w Nordea  przyda się ktoś wykształcony który zrozumie że to przyszedł klient do banku  ;)

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Lis 2012, 19:49:05 »

Polak Polakowi wilkiem.
Przykre
Ja rozumiem jak ktoś naprawde stracił prace itd.
Ale jak ktoś ma po 2-3 samochody, posiadłość w PL a tu piszę jaki on biedny to sorry. to idzie z moich podatków. Teraz pomyśl inaczej, obetną kolejne zabiegi w szpitalu( bo tak już coraz więcej obcinają gratisowych zabiegów zdrowotnych) aby mieć kaskę dla osób które są kontanthjælp. I teraz ty potrzebujesz taki zabieg. i musisz zapłacić kilka tysięcy a twój sąsiad napawa się jakie to duńskie państwo jest naiwne i daje mu kase. Teraz się zastanów co lepsze nieurażona duma czy czyste sumienie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 21 Lis 2012, 19:49:05 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Lis 2012, 20:03:02 »
To nie jest zazdrosc o stan posiadania innego.
Tak naprawde trudno zrozumiec, ze panstwu pieniadze z nieba nie spadaja?
My wszyscy na to placimy, by ktos siedzial w domu.

Czasy dobrobytu w Danii sie skonczyly, zaczyna brakowac pieniedzy na cele publiczne. Te pieniadze nieslusznie wyplacone komus, sa najczesciej zabrane komus innemu.
Byc moze Twoje dziecko, ktore chodzi do szkoly bedzie siedzialo kolejny rok na zuzytym krzesle, bo szkola nie ma na nowe pieniedzy.
Byc moze bedziesz czekac na konsultacje lekarska 2 miesiace dluzej, z powodu "ciec na personelu".
Byc moze dziecku Twojej przyjaciolki nie dadza jablka na podwieczorek, bo trzeba sie "zamknac w okreslonej kwocie" na dzien.
Duzo mam takich przykladow mnozyc?

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Lis 2012, 21:00:57 »
no tak... najlepiej podpieprzyć, napisać donos... bo po co ktoś ma mieć
zazdrość, że ktoś dostaje a ty pracujesz? serce cię boli?
typowo polskie...
i żeby nie było... ja pracuję, niczego nie dostaję, nie kombinuję i nie popieram kombinatorstwa, nie narzekam na to co mam ale nigdy przenigdy nie przyszło mi do głowy mieć pretensje do kogoś, że coś tam sobie załatwił. Niech to sobie roztrzasa we wlasnym sumieniu.
No ale osobiście zetknęłam się z podejściem "niczego nie podpowiem bo dlaczego ktoś ma mieć lepiej niż ja".
Polak Polakowi wilkiem.
Przykre
czy ty czytasz to co piszesz? załatwic sobie cos ? kase ? na ktora ja i ty i inni ktorzy pracuja i sie składamy.a u takich kombinatorow nowa fura ,komora najnowsza i jest ok? i jeszcze w planach 10 wyjazdow do kraju naszego no do Polski ,no bo co tu robic kasa wpływa i sie nudzi ; a moze sie okazac ze za rok lub 2 jak ty stracisz prace to dostaniesz kapstelek od piwka  z napisem ,,KROWA DOJNA JUZ N I E  D A J E .I CO WTEDY POWIESZ ?OJ MOCNO NAPISANE  Polak Polakowi wilkiem kto chce niech sie brata z takimi .ja jezdze mercedesem starym wazne zeby jezdził ,iphona 3 kupiłam sobie 3 lata temu i to tylko 3 bo dbam o swoje bezpieczenstwo i sama siebie zabezpieczam ,a naprawde stac mnie na to zeby szpanowac i rzucac kasa ,ale po co? po to zeby za 2 miesiace isc i prosic panstwo dunskie o pomoc ,bo na chleb niemam?.przez pomyłke ci podziekowałam za twoj post ,a chciałam cie zacytowac , a po drugie nie zazdrosc kto co ma ,ale jak ma to niech zarobi sobie na to a nie dziaduje , DZIADOSTWO  I TYLE  ty nie kombinujesz a  KUPOWANIE MELDUNKU TO NIE JEST KOMBINOWANIE ,uderz w stoł a nozyce sie odezwa.daj sobie spokoj z tym umoralnianiem ,czy zazdrosc czy nie dominuje nad uczciwoscia
« Ostatnia zmiana: 21 Lis 2012, 21:31:28 wysłana przez PRZYJACIEL »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #69 dnia: 21 Lis 2012, 21:57:33 »
Chyba Jomir cos pomieszales, nie mowilem o kredycie tylko o otworzeniu konta. A co do paszportu to z tego co wiem dowod osobisty  jest wystarczajacym dokumetem powierdzajacym tozsamosc na terenie Uni. W Polsce ktos cie pyta o paszport? Pracowalem juz w Austrii i Francji i tam otworzenie konta odbywa sie bez problemu mimo ze jestes Polakiem.

hmmm. doskonale znam system bankowy we Francji, nie wiem jak jest w Austrii. We Francji nie ma prooblemu otworzenia konta mimo (?) ze jestes polakiem, zalezy tylko jakim polakiem ;). Bank nie ma obowiazku "przyjac" cie do banku i wobec wielu osob podchodzi selektywnie i mowi "nie dziekuje", moze sprobuje pan w innym banku. W Danii kazda osoba moze miec co najmniej Nemkonto. Takie sa przepisy i bank nie moze odmowic zalozenia takiego konta, poniewaz na to konto, nie mowiac juz o dochodach z pracy wplywaja swiadczenia jak kontanhjælp, rodzinne, renty inwalidzkie, emerytury itp.

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #70 dnia: 21 Lis 2012, 23:02:14 »
PRZYJACIÓŁKO droga, od umoralniania specjalistką na tym forum jesteś ty. Twoje posty wręcz zjeją jadem. Ja odniosłam się się tylko do części o donosicielstwie.  Nie chcę się już rozwijać bo temat wątku jest zupełnie inny.
Fakt, ogłoszenie o meldunku wystawiłam ja ale wiesz w czyim imieniu i dlaczego? Zabrakło ci argumentów więc z tej strony uderzyłaś?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #71 dnia: 21 Lis 2012, 23:04:15 »
Jeżeli uważasz że armia wykształconych bezrobotnych jest w stanie coś zmienić to gratuluję życiowego optymizmu. Ja wiem że Helle tak żarliwie przemawia ale że ty dajesz się na to nabierać tego nie wiedziałem. A z jednym się zgadzam w Nordea  przyda się ktoś wykształcony który zrozumie że to przyszedł klient do banku  ;)

Nie uwazam, ze armia wyksztalconych bezrobotnych cos zmieni, ale uwazam ze ludzie wyksztalceni maja zdecydowanie wieksza szanse na uzyskanie pracy niz niewykwalifikowni. Swiat nie stoi w miejscu i ci ktorzy zdobyli jakis zawod czy wyksztalcenie 10-15 lat w wielu branzach dzisiaj sa "polanalfabetami" jezeli sie nie doksztalcaja i nie podnosza swoich kwalifikacji. Uwazam, ze lepsza armia wyksztalconych, a tutaj ma na mysli wszystkie zawody a nie tylko
wyzsze studia, niz armia  ludzi niewyksztalconych. Jest to oczywiste, a to ze aktualnie ciezko z praca. To nie pierwszy i nie ostatni raz. A propo Nordei , to rowniez klient powinien zrozmiec ze przyszedl do banku :)

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 22 Lis 2012, 20:54:57 »
PRZYJACIÓŁKO droga, od umoralniania specjalistką na tym forum jesteś ty. Twoje posty wręcz zjeją jadem. Ja odniosłam się się tylko do części o donosicielstwie.  Nie chcę się już rozwijać bo temat wątku jest zupełnie inny.
Fakt, ogłoszenie o meldunku wystawiłam ja ale wiesz w czyim imieniu i dlaczego? Zabrakło ci argumentów więc z tej strony uderzyłaś?
taniutka newbie12 ,mi argumentow nie zabraklo ,tylko chciałam ci pokazac ze wysilasz sie na forum a sama kombinujesz ,czy dla siebie czy nie to mały pikus ty sie pod tym podpisałas.umoralnianie to ty jako polonistka masz we krwi ,ty jak tylko wejdziesz do dyskusji probujesz narzucac swoje zdanie ,zawsze ci ktos nie pasuje.poczytaj swoje wszystkie posty i zrozumiesz co piszczy w trawie .na mnie juz tez naskoczyłas w ktoryms poscie .ale i sa tacy ludzie jak ty .dobrze ze robisz to z kultura .a tak na marginesie ilu bedzie ludzi dyskutujacych tyle bedzie opini :)

Offline Sanczow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Lis 2012, 20:42:19 »
Cholera tam wie jak jest we francji czy w austrii, ale powiem wam że w Kenii otworzyłem konto bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń jedyne co to różowa karta odpowiednik żółtej i pozwolenie na bytowanie czasowe, a resztą zajął się bank

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Lis 2012, 20:55:34 »
No to jedziemy do Kenii !

A kontanthjælp w Kenii maja?  ;D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 23 Lis 2012, 20:55:34 »

jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21597
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
nordea

Zaczęty przez ld pinkDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3554
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2011, 10:53:32
wysłana przez ld pink
Nordea i Scandia wycofują się z Polski

Zaczęty przez maryo1977Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3672
Ostatnia wiadomość 29 Maj 2019, 20:07:16
wysłana przez kart4
Przelew z netbank nordea krok po kroku

Zaczęty przez Przelew z nordeaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11746
Ostatnia wiadomość 23 Paź 2008, 19:27:20
wysłana przez Tula
Nordea, placenie rachunkow online.

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6547
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2015, 05:20:57
wysłana przez happybeti