poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: polskie produkty w Netto  (Przeczytany 27834 razy)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: polskie produkty w Netto
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Sty 2013, 18:23:59 »
Nieprawda. To właśnie było ( m.in. ) podwaliną do wielkiego kryzysu w latach 30-tych.
Zachęcam do zgłębienia historii.
Oj, oj sunny bo ludzi przestraszysz ;). Przyczyn bylo o wiele wiecej i one razem do kupy wziete zadecydowaly o kryzysie. Natomiast pojedyncze z nich zawsze byly i beda sie pojawiac falowo. To prawo historii :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Sty 2013, 20:44:23 »
A ja z chęcią sięgam po produkty polskie, bo lubię i bo mi smakują  :)

Offline mokka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Sty 2013, 22:18:26 »
Dobre wiesci, polskie produkty w Dani. Na poczatku pewnie nie bedzie ich za wiele, ale zawsze cos :) :-)
 Z jednej strony rozumiem Dunczykow, obawa przed nieznanym.
Ale z drugiej strony idac na zakupy do fakty. netto, irmy itp. sklepow z wyborem produktow cienko. Troche lepiej ma sie sytuacja np. w Fotexie. Ale mimo wszystko kupic sok dla malenkiego dziecka czy cherbatke koperkowa nie ma szans( przynajmiej ja nie znalazlam) i mozna by tak bylo wymieniac...
Swego czasu mieszkalam przez kilka lat w Irlandi, i tam bodajz w 2006r. wprowadzili do marketow tzw. polskie polki ( kapusta kiszona, paszteciki, ogorki kiszone, soki wedliny itp.) Nigdy nie spotkalam sie tam ze sprzeciwem Irlandczykow. Nas rodakow bylo i jest tam o wiele wiecej niz tu, ale narod Irlandzki jest inaczej nastawiony do swiata. Bardziej otwarty , rozrywkowy, przyjazny . Tam w weekend zycie tetnilo, a tu cisza( moze poza centrum).
 :)Dunczycy wola spokoj. I w moich oczach dla nich wszystko co nie dunskie, skandynawskie , jest gorsze.
 Taka ich natura.
Nikt przeciez nie mowi , ze 90% asortymentu netto bedzie z polski. A my w polskich sklepach mamy ich produkty.
Danio chyba czas bardziej otworzyc sie na to co dobre.
  :)

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Sty 2013, 09:53:10 »
Niestety rodacy na rewolucje bym sie nie nastawial, stawiam na ewolucje! Pozdrawiam Wszystkich

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Sty 2013, 11:01:20 »
No to ja liczę na żubrówkę  ;D ;D

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Sty 2013, 11:06:15 »
A jeszcze gdyby tak oryginalna Gorzka Zolodkowa......... i Biala Dama, ach.... Pozdrawiam Wszystkich A moze zrobimy mala liste postulatow pod rozwage dla decydujacych o asortymencie, ktos wie gdzie to wyslac moze. I oczywiscie ze z probkami produktow zeby nie bylo, ze jakis kot w worku.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Sty 2013, 15:07:49 »
A jeszcze gdyby tak oryginalna Gorzka Zolodkowa......... i Biala Dama, ach.... Pozdrawiam Wszystkich A moze zrobimy mala liste postulatow pod rozwage dla decydujacych o asortymencie, ktos wie gdzie to wyslac moze. I oczywiscie ze z probkami produktow zeby nie bylo, ze jakis kot w worku.
O yes ! Ja prosze (wrecz blagam ;D) o polski prawdziwy twarog z od chudego po poltlusty do tlustego. Polskie parowki lukowskie, najpyszniejsze w swiecie, polski prawdziwie chleb pszen-zyto. Moj syn prosi, by do "listy zyczen" dopisac bulki wroclawskie :). Wiecej zyczen, poki co, nie mamy... Oczywiscie: kiszona polska kapusta i kiszone ogoreczki i sledziki marynowane- to zawsze i o kazdej porze, ale mysle , ze to oklepane zyczenia, niegodne "listy zyczen" ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 13 Sty 2013, 15:07:49 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Sty 2013, 15:19:50 »
Danio chyba czas bardziej otworzyc sie na to co dobre.
  :)

Dobre - dla kogo?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Sty 2013, 15:28:25 »
Dobre - dla kogo?

Dla tych, co jeszcze tesknia...

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Sty 2013, 15:33:32 »
@ roga  :)- dla każdego coś dobrego ;).Skoro mamy w Danii produkty kuchni chinskiej, włoskiej, meksykańskiej itd, dlaczegoby nie polskiej?
No, ale ja bym z tym hurraoptymizmem też nie przesadzała...pewnie towary będą może i polskie, ale "dublujące " duńskie  :-\... a szkoda....w końcu nikt nie zmusza nikogo do kupowania...
Ja oprócz "oczywistych oczywistości" to kiełbasę krakowską chętnie bym na półkach widziała :P.I może tańsze , polskie "słodkie" masło...

...I tu nawet nie o tęsknotę chodzi, a po prostu o wybór i otwarcie na nowe smaki.
" Polak gorszego sortu"

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Sty 2013, 15:40:03 »
O yes ! Ja prosze (wrecz blagam ;D) o polski prawdziwy twarog z od chudego po poltlusty do tlustego. Polskie parowki lukowskie, najpyszniejsze w swiecie, polski prawdziwie chleb pszen-zyto. Moj syn prosi, by do "listy zyczen" dopisac bulki wroclawskie :). Wiecej zyczen, poki co, nie mamy... Oczywiscie: kiszona polska kapusta i kiszone ogoreczki i sledziki marynowane- to zawsze i o kazdej porze, ale mysle , ze to oklepane zyczenia, niegodne "listy zyczen" ;D

Ależ na to nie masz co liczyć. Sieć Netto nadając komunikat o "polskich produktach", nie będzie sprowadzała udziwnionych rzeczy typu papabusewe bułki wrocławskie ( by the way - łatwo upiec samemu ), kiszone ogórki, czy kapustę. Na pewno nie będzie polskiego chleba ( zwłaszcza, że duński jest znakomity ), w twaróg również śmiem wątpić.

Mówiąc o "polskich produktach", sieć będzie sprowadzała w większym stopniu ( niż dotychczas ), produkty polskich producentów, często przepakowane w duńskie opakowania ( również jak dotychczas ). Dzięki temu sieć będzie mogła lepiej konkurować z sieciami Lidl i Aldi, o których była w mediach mowa.

Już teraz jest mnóstwo polskich produktów na półkach Netto, zachęcam do czytania opakowań. Większość najtańszych wędlin w Fakcie, część z Netto, pochodzi z Polski. A polskie parówki są niemal w każdym sklepie. ( lub niemieckie, na przemian - duńskich nie "uświadczysz" ).

Żaden, zdrowo myślący menedżer, nie weźmie na siebie ryzyka sprowadzania "typowo polskiej" żywności dla duńskiego konsumenta !!!

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Sty 2013, 15:41:46 »
Dobre - dla kogo?

To prawda, że nie dla większości Duńczyków. Kubki smakowe nie te same ;)
A na serio - roga, od czasu Twojego wyjazdu z Polski naprawdę mnóstwo się zmieniło i w Polsce jest obecnie znacznie więcej produktów o naprawdę znakomitej jakości, niż na "naszych" duńskich półkach.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Sty 2013, 15:52:45 »
Ależ na to nie masz co liczyć. Sieć Netto nadając komunikat o "polskich produktach", nie będzie sprowadzała udziwnionych rzeczy typu papabusewe bułki wrocławskie ( by the way - łatwo upiec samemu ), kiszone ogórki, czy kapustę. Na pewno nie będzie polskiego chleba ( zwłaszcza, że duński jest znakomity ), w twaróg również śmiem wątpić.

Mówiąc o "polskich produktach", sieć będzie sprowadzała w większym stopniu ( niż dotychczas ), produkty polskich producentów, często przepakowane w duńskie opakowania ( również jak dotychczas ). Dzięki temu sieć będzie mogła lepiej konkurować z sieciami Lidl i Aldi, o których była w mediach mowa.

Już teraz jest mnóstwo polskich produktów na półkach Netto, zachęcam do czytania opakowań. Większość najtańszych wędlin w Fakcie, część z Netto, pochodzi z Polski. A polskie parówki są niemal w każdym sklepie. ( lub niemieckie, na przemian - duńskich nie "uświadczysz" ).

Żaden, zdrowo myślący menedżer, nie weźmie na siebie ryzyka sprowadzania "typowo polskiej" żywności dla duńskiego konsumenta !!!
   Ak, domyslam sie :). To chyba jasne. A to byla tylko moja "lista poboznych zyczen", czyli rzeczy, za ktorymi tesknie najbardziej

ps. ja wcale nie chce jesc najtanszych wedlin, czy paskudnych parowek , bo polskie. Napisalam chyba czytelnie, ze parowki LUKOWSKIE, a to wyobraz sobie naprawde duza roznica. Papabusewe bulki wroclawskie :o :o :o???  To Ty jakies podroby ohydne,  dmuchance jadasz, przykro mi!  Ja mowie o PRAWDZIWYCH polskich wroclawskich bulkach. Czaisz roznice????
 I nie twierdze, ze dunski chleb jest do bani, mowie tylko, ze tesknie za polskim pszen-zyt.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Sty 2013, 16:06:09 »

Myślę, że i duńczycy w obronie żubrówki pójdą na strajk pod tym samym sztandarem z polakami  ;) :) ;D
 i wspólnie zaśpiewają "jeszcze żubrówka nie zginęła póki my żyjemy"  ;) 8)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Sty 2013, 16:16:23 »
To prawda, że nie dla większości Duńczyków. Kubki smakowe nie te same ;)
A na serio - roga, od czasu Twojego wyjazdu z Polski naprawdę mnóstwo się zmieniło i w Polsce jest obecnie znacznie więcej produktów o naprawdę znakomitej jakości, niż na "naszych" duńskich półkach.
Pytanie dotyczylo czy maja byc dobre dla tutaj mieszkajacych polakow czy dla dunskich konsumentow - przeciez tylko o to chodzi, janie o to czy ja wiem jakie dzisiaj sa na polskich polkach towary. Doskonale znam mechanizm rynkowy i nigdy bym nie stawial na sprzedaz polskich produktow w Danii, tylko aby zadowolic niewielka grupe konsumentow. Tak rez robi Netto. Na ten temat  odpowiedziano juz w jednym z postow, ze dunski menadzer nie mysli o mieszkajacych tutaj polskich klientach. Taka jest prawda, chyba ze za kilka lat w Danii bedzie mieszkalo 200-300.000 polakow ;).   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Sty 2013, 16:16:23 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17975
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 49633
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58451
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 56163
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19475
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy