poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Skomplikowana sprawa - dagpenge, wykształcenie, inna pomoc..?  (Przeczytany 68614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

MalaCzarna

• Gość
Odp: Skomplikowana sprawa - dagpenge, wykształcenie, inna pomoc..?
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Lut 2013, 21:05:03 »
Aisak a pisz od serca na ile tylko masz ochotę ! A jak ktoś potrzebuje pomocy niech też pisze !
Nie może być przecież tak że np.matka pisze o swoich przeżycia i zamiast współczucia,zrozumienia ,rady dostaje połajankę .
AK prosi o pomoc dostaje obuchem w głowę , bo jak śmie pytać i prosić o wyjście z sytuacji?!
Tam jest dziewczyna której zycie się wali i... szczęscie ma wspaniałą koleżankę !
Wpadło kilka osób do wątku przejęli się pomogli ,udzielili rady. Pęknie!!!

Dzięki ci Boże, że są Polacy którzy są zaradni,przedsiębiorczy i wykorzystują to dla innych!!!

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Lut 2013, 22:33:41 »
Nie zawsze wspólczucie i zrozumienie to najlepsza pomoc, nie zawsze to co oczekuje proszacy o rade czy pomoc jest mozliwe/legalne/uczciwe/najlepsze.

Najczesciej "kærlig puf" pomoze wiecej niz glaskanie po glówce, nikt jeszcze nie stanal na "wlasnych nogach" od glaskanie po glówce. Takie glaskanie bardziej przybliza do dna...

Ale glaskajacy ma sie taaaak dobrze, bo jest taaaaakim dobrym czlowiekiem a ze to glaskanemu nie pomoze...? A co to ma do rzeczy....

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Lut 2013, 22:53:35 »
Nie zawsze wspólczucie i zrozumienie to najlepsza pomoc, nie zawsze to co oczekuje proszacy o rade czy pomoc jest mozliwe/legalne/uczciwe/najlepsze.

Najczesciej "kærlig puf" pomoze wiecej niz glaskanie po glówce, nikt jeszcze nie stanal na "wlasnych nogach" od glaskanie po glówce. Takie glaskanie bardziej przybliza do dna...

Ale glaskajacy ma sie taaaak dobrze, bo jest taaaaakim dobrym czlowiekiem a ze to glaskanemu nie pomoze...? A co to ma do rzeczy....

Masz rację .Dlatego słuszne było dać AK radę - tak jak zresztą to sama uczyniłaś ,a przeszkadzającym też "radę"(absolutnie nie wolno takich osób głaskać po głowce) .Zgadzam się ! Można zagłaskać kota na śmierć !

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Lut 2013, 03:46:35 »
Aisak a pisz od serca na ile tylko masz ochotę ! A jak ktoś potrzebuje pomocy niech też pisze !
Nie może być przecież tak że np.matka pisze o swoich przeżycia i zamiast współczucia,zrozumienia ,rady dostaje połajankę .
Nieraz "połajanka" takiej "nieszczęśliwej matce" się należy, bo jest "nieszczęśliwa" na własne zyczenie - piszę teraz o "drobiazgach", np. wynikających z różnic kulturowych miedzy nami a Duńczykami, wychowaniu dzieci czy systemie edukacyjnym, nie mam na myśli prawdziwych tragedii rodzinnych, zeby nie było, że taka s... ze mnie ;).

[/quote] AK prosi o pomoc dostaje obuchem w głowę , bo jak śmie pytać i prosić o wyjście z sytuacji?!
Tam jest dziewczyna której zycie się wali i... szczęscie ma wspaniałą koleżankę !
Wpadło kilka osób do wątku przejęli się pomogli ,udzielili rady. Pęknie!!!

Dzięki ci Boże, że są Polacy którzy są zaradni,przedsiębiorczy i wykorzystują to dla innych!!!

[/quote]

Jedną z tych "zaradnych, przedsiębiorczych i wykorzystujących to do pomocy innym" jest m. in. Jomir. Poczytaj jej posty bez uprzedzeń, zobacz, z iloma ludźmi dzieli się swoja wiedzą i doświadczeniem.

No, ale Jomir ma być "darmową kancelarią prawną", udzielić rady, pogłaskać ewentualnie po główce, broń boże, by miała prawo powiedzieć swoje zdanie, co o tym czy innym przypadku mysli ::).

Zreszta te moje słowa nie tylko do Jomir sie  odnoszą, bo takich osób jak ona jest więcej tu na forum. I , przykro to stwierdzic, przez niektórych uzytkowników traktowani sa "instrumentalnie".Na zasadzie " Podzieliłeś się wiedzą/doświadczeniem, ok., to teraz siedź cicho".
Ileż to razy Roga był atakowany, bo "ośmielił się " skomentować (jak zwykle neutralnie i wyważenie) jakiś przypadek.
Że aż chce się "klasyka" zacytować " W d....ach się wam poprzewracało...." ;) ;D.

Kiedy do ludzi dotrze, ze wszyscy tu pomagający, udzielający rad, robia to DOBROWOLNIE, bo są DOBRYMI LUDŹMI i chcą pomóc ?
Dziela się z nami swoja wiedzą i czasem, a traktowani są na zasadzie "Murzyn zrobił swoje, Murzyn może odejśc (w tym przypadku zamknąć się i siedzieć cicho, do następnego razu, gdy ktos napisze "pomocy!!!" ).
A już nie daj bóg, jak odpowiedź jest "nie po myśli" pytajacego...Wtedy dopabuse zaczyna się "jaaaazda"..., a często obrzucanie błotem. Bo, oczywiście, wszyscy inni MAJĄ PRAWO "powiedzieć swoje zdanie", które często wygląda jak wrzask z meliny, takim językiem sie posługują. A niech ktos IM spróbuje zwrócic uwagę... 8)
Raczej tych głośno wrzeszczących i naprawdę opluwających innych nikt nie tyka, nie?
Łatwo jest "czepic się " Jomir, Rogi, czy @ae@ i dawać im "przyjacielskie rady". Jest się "bezpiecznym", bo wie się, że z ich strony nie grozi wylanie na łeb kubła pomyj...
Żałosne... ::)

MC, ale za to jedno zawsze masz u mnie "plusa"- niezaleznie od tego, jak możemy się różnić w poglądach, Ty zawsze starasz się pisać grzecznie, mozna z Tobą "pokłócić się" normalnie ;) :D .
« Ostatnia zmiana: 02 Lut 2013, 04:04:50 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Lut 2013, 09:01:31 »
....,a przeszkadzającym też "radę"(absolutnie nie wolno takich osób głaskać po głowce) ....

Tylko kto ma prawo decydowac kto przeszkadza a kto nie?

Ty? Ja? Allah? Krasnoludki?

Wystarczy napisac cos co komus nie po mysli juz jest sie przeszkadzajacym, wystarczy wlasne zdanie - inne niz jego/twoje/jej/kogos i juz jest sie przeszkadzajacym.

Polska umiejetnosc prowadzenia rozmowy, wymiany pogladów, dyskusji jest nieistniejaca.
Albo ktos sie z innym pogladem zgadza albo jest trolem internetowym, debilem, idiota, nie jest polakiem, zdrajca - cytaty z poloniinfo, te bardziej wulgarne ominelam.

Milego dnia zycze
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Lut 2013, 09:44:12 »

MC, ale za to jedno zawsze masz u mnie "plusa"- niezaleznie od tego, jak możemy się różnić w poglądach, Ty zawsze starasz się pisać grzecznie, mozna z Tobą "pokłócić się" normalnie ;) :D .

Dzięki za plusa !  ;) Ależ oczywiście możemy się "kłócić" razem grzecznie , potem nieźle w innym watku się bawić i to z kolei mnie się w tobie podoba.Nie chowasz urazy.  :)

Co do reszty twojego wpisu ,można teoretyzować ,ale ja pisałam o tym i tylko o tym przypadku .
Myślę, że temat został wyczerpany,ja powiedziałam już wszystko .
Sorry, że nie potrafię być klakierem, ale taka już jestem jestem- wierna swoim zasadom ,nie można mnie"kupić"

Zjadłam własnie moje smaczne "zielsko" .  ;)
Za oknem zaświeciło słoneczko idę pobiegać, a potem na basen popływać .
Chyba to jest rozsądniejsze niż wysiadywanie przy komputerze  ;) :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 02 Lut 2013, 09:44:12 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Lut 2013, 10:21:48 »
Nie wiem jak Ty, ale je siedzie na krzesle :)  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Lut 2013, 10:42:42 »

Jak zawsze, kolejny raz mogę liczyć na twoją uszczypliwość. Dziękuję, że mnie nie zawiodłaś !
(Co to znaczy "dobra" koleżanka ...  ;) )

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Lut 2013, 12:00:24 »

Normalnie to się na dupie siedzi  ;D  ;D  ;D
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Lut 2013, 14:25:48 »
No i pobiliscie rekord naliczylam 50 postow nie na temat.

Czy tak ma wygladac forum poloniainfo. w 2013? W samej nazwie forum stoi skrot info. ktory oznacza w glownej mierze forum informacyjne.

Zalozcie jakis nowy watek np. "O dupie marynie" i bedziemy wtedy mogli wszyscy cos,cokolwiek napisac nie tamat i takie tam wypociny.

Ten watek jest tak zasmiecony ze tylko strona pierwsza nadaje sie do czytania.

No wlasnie facebook ma to co tutaj by sie przydalo,usuwanie postow nie na temat w sensie spam.

Faja masz fajny pomysl najpierw splacic dlugi a potem pomyslec o szkole.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Lut 2013, 15:16:54 »
...Czy tak ma wygladac forum poloniainfo. w 2013? W samej nazwie forum stoi skrot info. ktory oznacza w glownej mierze forum informacyjne...

Nie, nie oznacza forum informacyjne, to tylko ty tak sobie interpretujesz nazwe. Wymiana informacji to wlasnie dyskusje, poglady, punkty widzenia.

Hm...Czyli jyllandsposten.dk oznacza pisanie listów na Jutlandii a bt.dk nic nie znaczy? ebuy.com ze sie kupuje litere E?  :D

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Lut 2013, 16:47:34 »
No i pobiliscie rekord naliczylam 50 postow nie na temat.

Czy tak ma wygladac forum poloniainfo. w 2013? W samej nazwie forum stoi skrot info. ktory oznacza w glownej mierze forum informacyjne.

Zalozcie jakis nowy watek np. "O dupie marynie" i bedziemy wtedy mogli wszyscy cos,cokolwiek napisac nie tamat i takie tam wypociny.

Ten watek jest tak zasmiecony ze tylko strona pierwsza nadaje sie do czytania.

No wlasnie facebook ma to co tutaj by sie przydalo,usuwanie postow nie na temat w sensie spam.

Faja masz fajny pomysl najpierw splacic dlugi a potem pomyslec o szkole.

Sama załóż, jak masz ochotę ;).
Jak widać, jesteś własnie jedną z tych osób, o których pisałam, ze traktują to forum i ludzi dobrowolnie na nim udzielających rad, jak darmową kancelarię prawną.Idź do adwokata, zapłać mu 1000 koron za godzinę i wtedy będziesz mogła wymagać wypowiedzi "na temat".
Jomir, Roga,  @ae@  i inni , którzy poświęcają swój czas i pomagają ludziom tu, sa przez ciebie traktowani na zasadzie "Dobra, powiedziałeś, co potrzebowłam, to sp...." >:( >:( >:(

"Spam" oznacza coś całkiem innego, sprawdź w słowniku.
" Polak gorszego sortu"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Lut 2013, 16:55:32 »
Jak zawsze, kolejny raz mogę liczyć na twoją uszczypliwość. Dziękuję, że mnie nie zawiodłaś !
(Co to znaczy "dobra" koleżanka ...  ;) )

Mala, sobota jest, odrobine dobrego humoru.
Kurde, moje dzieci sie z tego "siedzenia na komputerze smialy" jak po kilka lat mialy.
No, ale jak pisalam, jak sie chce znalezc uszczypiliwosc to sie ja wszedzie znajdzie. LUZ KOBIETO!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Lut 2013, 17:26:54 »
Mala, sobota jest, odrobine dobrego humoru.
Kurde, moje dzieci sie z tego "siedzenia na komputerze smialy" jak po kilka lat mialy.
No, ale jak pisalam, jak sie chce znalezc uszczypiliwosc to sie ja wszedzie znajdzie. LUZ KOBIETO!

Jaa  :o nie mam luzu ? Dziś zaliczyłam biegi, basen ,kawę u znajomych, a ty nie możesz od komputera odejść,
 bo musisz znowu komuś coś udowodnić  ;) :D

A napisałam przy komputerze,a nie na komputerze . Lubisz przekręcać  cooo ?  ;) :D

A teraz idę farbować włosy (jutro muszę być na bóstwo) ,więc proszę do mnie nie pisać .  :D ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 02 Lut 2013, 17:26:54 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14217
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12277
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2008, 08:54:54