Ogólne > Hydepark
Duńczyk mnie okradł-Polka
lonewolf:
Czyli innymi slowy..
Preferujmy odbior osobisty , tak najbezpieczniej o ile to mozliwe
Jomir:
--- Cytat: Reksio w 04 Lut 2013, 23:39:14 ---Na DBA to się nazywa NemID-validering a nie cpr validering koleżanko ;) i jest pokazane w formach płatności. A co daje to można sobie poczytać, klikając na ikonkę :)
--- Koniec cytatu ---
To na Trendsales maja w takim razie cpr-validering czy cos tam.
W sumie nie wazne jak sie to nazywa. Generalnie chodzi o to, ze w miare jest sprawdzone przez portal istnienie i adres tej osoby.
Pisze w miare, bo jak sie chce, to cuda mozna zrobic.
Chociaz na przyklad Trendsales, sprawdza tez adresy IP. I jak pewien adres zostal zablokowany, to nie da sie z niego zalozyc nowego konta, dopoki sie nie udowodni, ze jest sie inna osoba i mieszka sie pod innym adresem.
No i to ubezepieczenie transakcji ...
Wtedy mozna kupic bez ogladania, bo jak tylko cos wyglada nie tak, to odsylasz. A jak sprzedajacy "sie rozplynal", albo nie chce przyjac, to negocjuje Trendsales za Ciebie i na koniec wyplaca odszkodowanie.
Prosto, latwo i przyjemnie :)
Reksio:
--- Cytat: lonewolf w 05 Lut 2013, 01:08:06 ---Czyli innymi slowy..
Preferujmy odbior osobisty , tak najbezpieczniej o ile to mozliwe
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie, ja jeśli kupowałam coś droższego to sama jechałam sprawdzić co i jak i czy działa :) Ewt. brałam kogoś, kto się znał w temacie.
aisak:
--- Cytat: sopocianka w 04 Lut 2013, 20:33:55 ---Postanowilam kupić dziecku komputer iMac.
Niestety, są strasznie drogie, więc wyszukalam na dba...
Wysłałam maila, smsy i dogadalan sie, na pewna kwotę pieniędzy.
Rozmawiałam z tym "panem" przez tydzień,
w sprawie komputera, płatności i wysyłki z Aarhus.
Dostałam numer konta, wyslalam pieniądze i tyle widziałam komputer :)
Facet przestał odbierać telefony, smsy i maile.
Zgłosiłam sprawę na policję, do dba, a także w banku.
Policjanci dzwonili do niego i rozmawiali na temat komputera.
Facet stwierdził, ze sprzedał komuś innemu i ze jest biedny :)
--- Koniec cytatu ---
ufff, przepraszam, ze "podziekowalam", w takim szoku bylam, ze zle mi sie klikneklo. Bardzo Ci wspolczuje. I zal mi Twojego dzieciaka, pewnie czuje sie teraz bardzo pokrzywdzony :(.
Flaki z dupy bym takiemu powyrywala, osobiscie, szkoda, ze daleko od mieszkam...! Poza tym kufa co za prawo, facet sie przyznal do zlodziejstwa, politi wysluchalo i..... spoko na posterunek wrocilo??????????? Masakra zupelna! Nic mnie nie obchodzi, ze moze mala szkodliwosc czynu, jak ktos kradnie, to Kodex Hammurabiego niezaleznie, czy to male piwko czy caly jabol! Oraz niezaleznie czy Dunczyk czy Polak!.
Malwina Malec:
Wysłałaś przypadkowej osobie pieniądze na konto?
Matko trzymajcie mnie bo mi słabo...
Szkoda, że nie kupowałaś domu poprzez sms..
Mówią, że pełno złodziei w internecie...Jak widać interes sam się kręci
Jutro weź w netto spisz z tablicy ogłoszenie o sprzedaż po czym przypnij pinezką pieniądze i poproś, żeby towar dostarczyli do domu...;/
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej