poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Du skal tale polsk  (Przeczytany 26777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: Du skal tale polsk
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Cze 2013, 10:43:20 »
Calyten problem tkwi w tym "Enhedslistens og SF's vælgersegment af bz-ere, bistandsklienter samt andre arbejdssky elementer vil jo ikke have nogen job så længe de uhindret kan få lov til at ligge på sofaen og hæve verdens højeste overførselsindkomster! Og de uduelige jobcentre og sociale myndigheder gør intet for at få danskerne i gang!

Alle disse samfundsnassere foregiver bare at det er åh så frygteligt at andre har taget deres jobs - men sandheden er jo at de ikke selv har søgt dem! Og de fleste af disse dovne nassere er ikke 140 kr. værd i timen - men det er derimod en polak som er flittig og loyal ! "

A ja w zyciu nie zatrudnie dunskiego håndværke - w zyciu to co zostawili po robocie w moim domu i ile realnie pracowali to szok. DOPabuse firma z Pl dokonczyla po przedszkolu bo qwa nawet nie potrafili dobrze okien zamontowac

A Ty pracujesz jako samozatrudnienie czyli własna firma, czy u polskiego pracodawcy?
W Polsce rowniez sa fachowcy i fachowcy, robilem kilka remontow w Polsce w kilku mieszkaniach wiec mozemy podyskutowac co pozostawiaja polscy fachowcy i jak wykonyja prace  >:(
Natomiast pozniej szukaj wiatru w polu, bo likwiduja dzialalnosc i jutro firma na zone, szwagra, a na zmiane on sam ale juz inny podmiot gospodarczy i poc...... mnie w ........ .
Tak samo jest w Danii, nic ujac nic dodac.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Cze 2013, 11:04:31 »
nie kazdy polski pracodawca to oszust :) dusnkie firmy tez oszukuja na potege moze nie tak jak polskieale rowniez.tyle ze co do DK firm nikt tego tak nie naglasnia jak w spr firm zinnych krajow.poza tym ja mam prace i nie narzekam.
a co do poszanowania pracy przez dunczykow moglabym dyskutowac.nie wszystcy dunczycy sa tacy sami tak samo jak polacy i inne nacje.

Dunscy pracodawcy szemrani w normalnych warunkach przez Polakow normalnie zyjacych i pracujacych w Danii sa omijani szerokim łukiem. Natomiast pracuja u Danczykow jako wykwalifikowani pracownicy zgodnie z ukladami zbiorowymi dokładnie na takich samych zasadach jak Dunczycy. Dla wszystkich jest miejsce jak nie destruuje sie rynku i nie niszczy nagminnie nieuczciwymi praktykami.
Ja nie mam nic przeciwko polskim fachowcom jednak gdy konkuruja na obecnym rynku zgodnie z zasadami jakie sa na tym rynku a nie przenoszac realia polskie na rynek dunski. Prosze bardzo, niech firmy placa takie same podatki, zatrudniaja na takich samych zasadach nawet wyłacznie polskich pracownikow i niech fachowoscia konkuruja i zdobywaja zlecenia. Zdobeda niezbedne certyfikaty zapłaca za nie i do roboty.
Jesli ktos zostal oszukany to jedynie jacys zaczynajacy, ktorzy przyjechali zarobic kase "sezonowi" robotnicy, ktorym kasa przesłania rzeczywistosc i zdrowy rozsadek. Czesto rownie "fachowi" jak ich dunscy tak krytykowani koledzy (bo tacy tez sa to prawda) i nisko wykształceni i słabo osadzeni w realiach dunskich. Ze słabym nawet angielskim. Wiec jak ofiara i okazja sama sie pcha w rece, nie oczekujmy od wszystkich Dunczykow, ze beda gorszymi frajerami niz Polacy, sa tacy i tacy jak w kazdym spoleczenstwie.
Po to tu kazdy przyjechal aby zarobic i godnie zyc. Jednak zauwazyłem, ze Dunczycy inaczej traktuja mieszkajacych tu Polakow i pracujacych gdzie Dania jest ich głownym domem, a inaczej wszystkich ktorzy przyjechali tu tylko w celach zarobkowych. Niestety tak to jest i tak bedzie.
W Polsce tez firmy niezbyt sa zadowoleni jak pracowali Chinczycy, czy obecnie Białosusini, Ukraincy i inni gdzie psuja rynek zarobkami, bo oni rowniez nie zyja w Polsce zbieraja kase i wywoza ja do swoich krajow jak Polacy kozystajacy caly czas z ulg za wyjazdy do Polski, diety w długoterminowym okresie itd. Podatki zadne, odpłyp gotowki z rynku krajowego dosc znaczny, moze nie zanaczacy lecz zauwazalny.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Cze 2013, 11:11:21 »
nic nowego nie powiedzialas.moi znajomi dunczycy maja firme budowlana.ani jednego dunskiego pracownika. na hydraulike i elektryke biora dunskiego podwykonawce z ktorym wspolpracuja od lat.sami powiedzieli ze dunczyka zatrudnic musieliby wtedy kiedy obcokrajowcy wyjada.
dwa zaden dunczyk nie zrobi tyle i tak jak polak.trzy dunczycy robia wszystko na jeden kopyt.zeby nie zagraniczne firmy i ich pomysly budynki nowopowstajace oraz remonotwane od podstaw bylyby nuuuuudne.
a 4 jesli chodzi o uslugi jakiekolwiek niestety dania musi dostosowac sie do przepisow unijnych.calkiem niedawno dostala po dupie za to ze robi co chce wiec nie sadze zeby powtorka z rozrywki miala miejsce

Jesli chodzi o Unie, Ty chyba zyjesz na jakim innym swiecie!
Czytasz gazety, wiesz co sie dzieje we wszystkich krajach??? Jezeli oni nie zaczna wprowadzac ograniczen i rozsadnych regulacji to te rzady zaczna padac jak muchy.
Nie sadze aby Unia ryzykowala dalsza swoja destrukcje. Ufnosc w Unie niejednego juz zgubiła, jakkolwiek idee Unii popieram jednak nieco zmodyfikowana w zasadach.
No ale Ty pewnie blizej Brukseli, to wiesz lepiej.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Cze 2013, 11:20:25 »
a skad ty wiesz ile bierze polski fachowiec oddelegowany do pracy w DK.poza tym duny rowniez za praca uciekaja do innych krajow i rowniez zaczynaja od stawek niskich.
moj maz przyjezdzajac 10 lat temu do DK zaczynal od stawki 50kr..uwierz nawet za ta kwote zylo mi sie dosc dobrze.teraz zarabia bardzo dobre pieniadze.nie pobieramy zasilkow socjali zadnych dodatkow.

a co do unii..rozne kraje chcialy zablokowac unijne prawo.niestety takowe jest tylko jedno.jak sie jest w unii trzeba sie dostosowac.mozna wprowadzic w krajach ograniczenia owszem ale to musi byc uzgodnione ze wszystkimi.
i tak czytam prase ogladam wiadomosci.bez pracownikow zagranicznych w roznych krajach wiekszosc robot stala by latami nietknieta.
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Cze 2013, 11:34:06 »
a skad ty wiesz ile bierze polski fachowiec oddelegowany do pracy w DK.poza tym duny rowniez za praca uciekaja do innych krajow i rowniez zaczynaja od stawek niskich.
moj maz przyjezdzajac 10 lat temu do DK zaczynal od stawki 50kr..uwierz nawet za ta kwote zylo mi sie dosc dobrze.teraz zarabia bardzo dobre pieniadze.nie pobieramy zasilkow socjali zadnych dodatkow.

a co do unii..rozne kraje chcialy zablokowac unijne prawo.niestety takowe jest tylko jedno.jak sie jest w unii trzeba sie dostosowac.mozna wprowadzic w krajach ograniczenia owszem ale to musi byc uzgodnione ze wszystkimi.
i tak czytam prase ogladam wiadomosci.bez pracownikow zagranicznych w roznych krajach wiekszosc robot stala by latami nietknieta.

Tak trzymaj!!! ;D ;D ;D
To jaka kwote delegacji płacisz pracownikowi delegowanemu, bo akurat pracuje z wynajeta firma z Polski do specjalistycznego motazu linii produkcyjnej i wiem ile oni dostaja, wiec napisz konkretna kwote delegacji, nie stawki za jaka pracuja oraz kto oplaca zakwaterowanie???
Prosze bardzo, sprawdzam!

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Cze 2013, 11:43:21 »
Tak trzymaj!!! ;D ;D ;D
To jaka kwote delegacji płacisz pracownikowi delegowanemu, bo akurat pracuje z wynajeta firma z Polski do specjalistycznego motazu linii produkcyjnej i wiem ile oni dostaja, wiec napisz konkretna kwote delegacji, nie stawki za jaka pracuja oraz kto oplaca zakwaterowanie???
Prosze bardzo, sprawdzam!
po pierwsze nie zajmuje sie montazami linii produkcyjnych itp.znam sie na wykonczeniowce oraz prowadzeniu baru pubu.po drugie z tego co wiem(firma gdzie pracuje teraz) pracownicy oddelegowani z pl firm do pracy w dk dostaja od 60-85kr/h stawka w zaleznosci od umiejetnosci.za mieszkanie nie placa dojazdy itd wszystko jest na koszt firmy.
a co do stawki mojego meza to mowilam to bylo 10 lat temu.teraz pracuje zupelnie gdzie indziej i za duuuuuzo wyzsza stawke.
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Cze 2013, 11:51:33 »
po pierwsze nie zajmuje sie montazami linii produkcyjnych itp.znam sie na wykonczeniowce oraz prowadzeniu baru pubu.po drugie z tego co wiem(firma gdzie pracuje teraz) pracownicy oddelegowani z pl firm do pracy w dk dostaja od 60-85kr/h stawka w zaleznosci od umiejetnosci.za mieszkanie nie placa dojazdy itd wszystko jest na koszt firmy.
a co do stawki mojego meza to mowilam to bylo 10 lat temu.teraz pracuje zupelnie gdzie indziej i za duuuuuzo wyzsza stawke.

Wiec pracownicy sa rznieci w d..... rowno, bo nie dostaja dodatku tzw. delegacji, to co piszesz to psia stawka ktorej tyle zostalo gdy odjeto im koszty ich wyzywienia i zamieszkania na ktore sami zarobili, wiec firma za nic nie płaci, jest dystrybutorem kasy za czynsz i kupuje zarcie dla roboli (bo tak ich traktujecie z tego wynika) za ich pieniadze.
To tyle Kolezanko!
Ja uznaje ta dyskusje za zakonczona bo w tych okolicznosciach, nie chce miec z Toba nic wspólnego!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Cze 2013, 11:51:33 »

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Cze 2013, 11:59:30 »
Wiec pracownicy sa rznieci w d..... rowno, bo nie dostaja dodatku tzw. delegacji, to co piszesz to psia stawka ktorej tyle zostalo gdy odjeto im koszty ich wyzywienia i zamieszkania na ktore sami zarobili, wiec firma za nic nie płaci, jest dystrybutorem kasy za czynsz i kupuje zarcie dla roboli (bo tak ich traktujecie z tego wynika) za ich pieniadze.
To tyle Kolezanko!
Ja uznaje ta dyskusje za zakonczona bo w tych okolicznosciach, nie chce miec z Toba nic wspólnego!!!
ja mowilam o stawce jakiej wiem i nie interesuje mnie reszta.poza tym zeby tak im zle bylo to raczej by nie zgadzali sie na prace za takie pieniadze.tak samo jak i kazdy kto pracuje na czarno w danii bez posrednictwa jakichkolwiek firm.mi zeby stawka nie odpowiadala nie pracowalabym za granica za takie pieniadze bo tyle samo mozna dostac w pl.
poza tym sa firmy i firmy nie zapominaj.duny zatrudniajacy za 50kr polaka na czarno arabskie firmy zatrudniajace polakow za 50kr albo mniej tez na czarno i jeszcze dochodza z tego oplaty za mieszkanie wyzywienie itd itp.znam kilka takich firm.i lata mi to ze w h*a wala pracownikow.jesli ktos zna swoja wartosc nigdy nie zgodzi sie pracowac za psie pieniadze

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Cze 2013, 12:03:57 »
Ponadto 3F wybitnie walczy z budowlanka polska na tereni Danii
Alez co Ty mowisz ;) Nie walczy, tylko sie troszczy o to, by tym z Europy Wschodniej placili tyle, co Dunom, jakis rok temu przeciez mieli kampanie w autobusach i na plakatach ;)
Jesli dobrze pamietam, to w 3F wlasnie jest najwiecej Polakow zrzeszonych, bo maja polski oddzial 8).
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Cze 2013, 12:09:00 »
Alez co Ty mowisz ;) Nie walczy, tylko sie troszczy o to, by tym z Europy Wschodniej placili tyle, co Dunom, jakis rok temu przeciez mieli kampanie w autobusach i na plakatach ;)
Jesli dobrze pamietam, to w 3F wlasnie jest najwiecej Polakow zrzeszonych, bo maja polski oddzial 8).

To był taki skrót myslowy, ale przeciez bardzo dobrze mnie zrozumiałes.  :)
Chodzilo mi dokladnie o to, o czym napisałes.
Ale czy nie slusznie?, zestawiajac z "dobrodziejstwem" jakie roztacza martuchna, wobec polskich fachowców????

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Cze 2013, 12:14:02 »
W dobre intencje 3f nie wierze. Ich interwencja w "obronie" pracownikow z Europy Wschodniej skonczy sie tak, ze nikt ich legalnie nie zatrudni, bo nie beda konkurencyjni.
Co zas do reszty, masz racje, pracownicy "oddelegowani" sa robieni w ch..., ja sie tylko dziwie, ze sie na to godza i ze sie im chce tyrac, nabijajac kieszen posrednikowi. Stawka 85 dkk na godzine to jest smiech na sali przy tak ciezkiej pracy.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Cze 2013, 12:16:40 »
W dobre intencje 3f nie wierze. Ich interwencja w "obronie" pracownikow z Europy Wschodniej skonczy sie tak, ze nikt ich legalnie nie zatrudni, bo nie beda konkurencyjni.
Co zas do reszty, masz racje, pracownicy "oddelegowani" sa robieni w ch..., ja sie tylko dziwie, ze sie na to godza i ze sie im chce tyrac, nabijajac kieszen posrednikowi. Stawka 85 dkk na godzine to jest smiech na sali przy tak ciezkiej pracy.

Do konca i ja nie wierze 3F, no ale jesli chodzi o dzikie wykorzystywanie pracownikow przez Polakow (polskie firmy, choc nie wszystkie) to ................. . Przy czym nie zatrudnia z braku konkurencyjnosci, jednak dunczyk zatrudni za nalezna minimalna stawke, jednak obowiazujaca legalnie w Danii. Dzika Ameryka sie skonczy jedynie, no tak mysle i taka mam nadzieje. "Odwilz" tez troche przyjdzie jak drgnie dla poprawy ekonomii w EU, ale kiedy????

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 44
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Cze 2013, 15:36:30 »
Czy jest naprawde w ogole sens przejmowac sie artykulem z EB :D ?

To cos jak nasz Fakt czy cos podobnego. Wiadomo, ze artykuly czy raczej psuedoartykuly sa nastawione na tania sensacje, polaryzacje, dyskusje, pobudzenie najnizszych instynktow ludzkich. No i Dunczykow bez pracy :P

Mamy Unie Europejska i wspolne prawa, wiec jak ktos chce, to moze sobie zatrudniac nawet i Nepalczyka i wymagac zeby u niego w pracy murarze mowili po dunsku i po nepalsku(?) :)

Nasteony artykul bedzie o Polaku, ktory pobil Dunczyka kielbaska krakowska w Kopenhadze.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Cze 2013, 15:41:54 »
Problem jest natury tego typu, ze ogłoszenie jak gdyby wyklucza mowiacych w obu jezykach. Cos podobnego z flydende dansk, tylko do tego oczywiscie w Danii nikt nie ma problemow, ze dyskryminuje sie inne nacje oni sa u siebie. Tu zadzialalo w druga strone i ubodło. Ponadto 3F wybitnie walczy z budowlanka polska na tereni Danii poniewaz jest tego jak grzybow po deszczu od malutkich ekip po spore firmy itd itd  ;)
Nå jakiej zasadzie to ogłoszenie wyklucza mówiących w obu językach? Jest napisane po duńsku wiec oczywiste jest, że duński musisz znać. Czy gdyby było napisane, że wymagają języka angielskiego lub hiszpańskiego też twierdził byś,że to ogłoszenie wyklucza mówiących po dunsku i hiszpańsku?
Co do wymagań flydende dansk ? To jest dla Ciebie dyskryminacja? Dyskryminacja to była by gdyby nie przyjęli do pracy Polaka dlatego, że jest polakiem, ale nie dlatego, że ów Polak nie jest się w stanie odpowiednio komunikować.
A to, że 3f walczy z polską budowlanka na terenie Danii to akurat bardzo dobrze.

Offline mariuszk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Cze 2013, 16:52:58 »
http://www.fagbladet3f.dk/temaer/bagmaendene/640324723e69410e991d5a53e669025c-20130312-se-video-fuld-direktr-ydmyger-polakker

Tu sobie zobaczcie jak Wlasciciel firmy ktora sie oglasza nabija sie z naszych rodakow.Zreszta na temat jego firmy jest duzo takich artykulow ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Cze 2013, 16:52:58 »

Polsk skattefup for 50 mio. kr.

Zaczęty przez @ae@Dział Podatki

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 17085
Ostatnia wiadomość 25 Maj 2010, 16:50:07
wysłana przez CzaryMary
dansk polsk center??????co to jest za stronka?

Zaczęty przez jk.dk6Dział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8128
Ostatnia wiadomość 16 Sie 2009, 01:26:54
wysłana przez mariusz k
Tlumaczenie z dunskiego na polsk

Zaczęty przez mazalDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 10901
Ostatnia wiadomość 26 Mar 2015, 03:45:41
wysłana przez happybeti