poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Du skal tale polsk  (Przeczytany 26778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Du skal tale polsk
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Cze 2013, 19:32:02 »
Alez co Ty mowisz ;) Nie walczy, tylko sie troszczy o to, by tym z Europy Wschodniej placili tyle, co Dunom, jakis rok temu przeciez mieli kampanie w autobusach i na plakatach ;)
Jesli dobrze pamietam, to w 3F wlasnie jest najwiecej Polakow zrzeszonych, bo maja polski oddzial 8).
Tjaaa , podobnie 3f stara sie o Polakow w firmach sprzatajacych.... :-\ :-\ :-\  Szkoda gadki-szmatki o tym zwiazku....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Cze 2013, 23:25:39 »
Nå jakiej zasadzie to ogłoszenie wyklucza mówiących w obu językach? Jest napisane po duńsku wiec oczywiste jest, że duński musisz znać. Czy gdyby było napisane, że wymagają języka angielskiego lub hiszpańskiego też twierdził byś,że to ogłoszenie wyklucza mówiących po dunsku i hiszpańsku?
Co do wymagań flydende dansk ? To jest dla Ciebie dyskryminacja? Dyskryminacja to była by gdyby nie przyjęli do pracy Polaka dlatego, że jest polakiem, ale nie dlatego, że ów Polak nie jest się w stanie odpowiednio komunikować.
A to, że 3f walczy z polską budowlanka na terenie Danii to akurat bardzo dobrze.

Odwracasz kota ogonem.
Ale nie ma przeciez zadnych ograniczen, mozesz pracowac za stawke 65 kr.
Twierdze, ze zarowno jedne jak i drugie ogloszenie jest dyskryminujace i gdyby byly napisane poprawnie to nie zmienia faktu  selektywnego nastawienia ze wzgledu na narodowosc.
Natomiast przestan mi tu juz z ta znajomoscia Dunskiego, bo akurat watpie czy mowisz flydende dansk. Chyba, ze chodzilas tu do szkoly i przedszkola zanim dobrze zaczelas powic po polsku pep.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Cze 2013, 07:13:58 »
Odwracasz kota ogonem.
Ale nie ma przeciez zadnych ograniczen, mozesz pracowac za stawke 65 kr.
Twierdze, ze zarowno jedne jak i drugie ogloszenie jest dyskryminujace i gdyby byly napisane poprawnie to nie zmienia faktu  selektywnego nastawienia ze wzgledu na narodowosc.
Natomiast przestan mi tu juz z ta znajomoscia Dunskiego, bo akurat watpie czy mowisz flydende dansk. Chyba, ze chodzilas tu do szkoly i przedszkola zanim dobrze zaczelas powic po polsku pep.
Jaki fakt selektywny? Ogłoszenie jest po duński ergo skabusewane jest do ludzi posługujących się tym językiem. Znajomość języka polskiego jest wymogiem, ale już nie narodowość polska. Idąc Twoim tokiem rozumowania to wymaganie prawa jazdy jest ograniczeniem, dyspozycyjności jest ograniczeniem a kto wie może kursu odslugiwania wózków widłowych też jest ograniczeniem? W końcu ogranicza tych którzy tego kursu nie mają. Jeśli pracodawca uważa że potrzebuje pracownika z płynnym duńskim to pisze to w ogłoszeniu. Tym bardziej teraz kiedy może sobie pozwolić na podwyższenie wymagań.
A poziom płynności mojego duńskiego niech Ci nie zaprząta głowy. Jest płynny. Może z bardzo mocnym obcym akcentem, bo przyjechałam tu mając dziesci lat , ale słownictwo i gramatyka są płynne.
Za bardzo się sfiksowałeś na przekonaniu, że ewentualna płynność językowa jest dostępna tylko dla tych, którzy są tu od dziecka.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Cze 2013, 07:39:52 »
Jaki fakt selektywny? Ogłoszenie jest po duński ergo skabusewane jest do ludzi posługujących się tym językiem. Znajomość języka polskiego jest wymogiem, ale już nie narodowość polska. Idąc Twoim tokiem rozumowania to wymaganie prawa jazdy jest ograniczeniem, dyspozycyjności jest ograniczeniem a kto wie może kursu odslugiwania wózków widłowych też jest ograniczeniem? W końcu ogranicza tych którzy tego kursu nie mają. Jeśli pracodawca uważa że potrzebuje pracownika z płynnym duńskim to pisze to w ogłoszeniu. Tym bardziej teraz kiedy może sobie pozwolić na podwyższenie wymagań.
A poziom płynności mojego duńskiego niech Ci nie zaprząta głowy. Jest płynny. Może z bardzo mocnym obcym akcentem, bo przyjechałam tu mając dziesci lat , ale słownictwo i gramatyka są płynne.
Za bardzo się sfiksowałeś na przekonaniu, że ewentualna płynność językowa jest dostępna tylko dla tych, którzy są tu od dziecka.

Zafiksowalas sie przekonaniem o kwalifikacjach zawodowych w ogloszeniu i wyzszych wymaganiach kwalifikacji "zawodowych".
To nie jest dział handlowy firmy miedzynarodowej, tylko ogłoszenie dla budowlanca, wiec jaki wpływ na kwalifikacje zawodowe, dla wykształconego lub doswiadczonego zawodowo budowlanca, ma stopien sprawnosci poslugiwania sie jezykiem jezeli rozmumie i potrafi sie porozumiec choc nie dosc płynnie??? Nie chodzi tu o narodowosc?, smiechu kupa!!!
Chyba ze wladajac jezykiem dunskim, bardziej gladko jezykiem wylize ktos fuge miedzy ceglami  ;D ;D ;D

Podobnie jest z mowiacymi po polsku. Co z tego ze ogłoszenie po dunsku, jak wiadomo, ze szukajacy pracy kozystaja z pomocy kogos kto zna jezyk dunski aby mu "roszyfrował" ogloszenie. Ponadto pewne zwroty sa utarte dla czytajacych nawet z niewielka znajomoscia jezyka dunskiego. Wiec nastawienie na narodowaosc!!! jest az nadto oczywiste, zebyscie nie wiem jak zaklinali rzeczywistosc.

Tusk tez mowi, ze mamy ekstra w kraju, ale tak nie jest. Nastepni tez raj zbuduja  ;D ;D ;D
Wiec daj spokoj juz z ta bezsensaowna polemika, bo ani ja Cie nie przekonam, ani Ty nie podzielisz mojego zdania.
Ja nie wyrabiam sobie zdania kierujac sie za czy przeciw z powodu przekonan, oceniam co tak naprawde faktycznie sie zdazyło i zadnej ideologii do tego nie dorabiam.
« Ostatnia zmiana: 06 Cze 2013, 08:10:37 wysłana przez 1941 »

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Cze 2013, 15:28:32 »
o czym wy tu w ogole dyskutujecie? wystarczy wpisac imie i nazwisko tego oszusta i 1 linek jaki wykakuje
http://www.fagbladet3f.dk/temaer/bagmaendene/e20d9a84a3874d2d9891f2ac6bf127a1-20130303-snyder-polakker-for-tre-millioner

toczycie bezsensowna  i durna dyskusje o to czy to jest dyskryminacja, czy nie. koles po prostu chce kolejnych ludzi oszukac.
tu jest prosta sprawa, mowisz po polsku= bedziesz oszukany.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Cze 2013, 15:44:01 »
Zafiksowalas sie przekonaniem o kwalifikacjach zawodowych w ogloszeniu i wyzszych wymaganiach kwalifikacji "zawodowych".
To nie jest dział handlowy firmy miedzynarodowej, tylko ogłoszenie dla budowlanca, wiec jaki wpływ na kwalifikacje zawodowe, dla wykształconego lub doswiadczonego zawodowo budowlanca, ma stopien sprawnosci poslugiwania sie jezykiem jezeli rozmumie i potrafi sie porozumiec choc nie dosc płynnie??? Nie chodzi tu o narodowosc?, smiechu kupa!!!
Chyba ze wladajac jezykiem dunskim, bardziej gladko jezykiem wylize ktos fuge miedzy ceglami  ;D ;D ;D
 :)
Podobnie jest z mowiacymi po polsku. Co z tego ze ogłoszenie po dunsku, jak wiadomo, ze szukajacy pracy kozystaja z pomocy kogos kto zna jezyk dunski aby mu "roszyfrował" ogloszenie. Ponadto pewne zwroty sa utarte dla czytajacych nawet z niewielka znajomoscia jezyka dunskiego. Wiec nastawienie na narodowaosc!!! jest az nadto oczywiste, zebyscie nie wiem jak zaklinali rzeczywistosc.

Tusk tez mowi, ze mamy ekstra w kraju, ale tak nie jest. Nastepni tez raj zbuduja  ;D ;D ;D
Wiec daj spokoj juz z ta bezsensaowna polemika, bo ani ja Cie nie przekonam, ani Ty nie podzielisz mojego zdania.
Ja nie wyrabiam sobie zdania kierujac sie za czy przeciw z powodu przekonan, oceniam co tak naprawde faktycznie sie zdazyło i zadnej ideologii do tego nie dorabiam.
To zupełnie tak samo jak i ja, żadnej ideologii do tego nie dopisuję
. Przynajmniej w tym się zgadzamy.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Cze 2013, 09:05:54 »
To zupełnie tak samo jak i ja, żadnej ideologii do tego nie dopisuję
. Przynajmniej w tym się zgadzamy.

Tylko, bo w zyciu sie nie zgodze, ze w zakres kwalifikacji zawodowych dla budowlanca wchodzi znajomosc jezyka  ;D ;D ;D
To sa cechy osobowe a nie kwalifikacje zawodowe dla budowlanca!!! Nie pisało nic w ogłoszeniu ze budowlaniec z fukcja tłumacza np. lub koordynatora pracy polskich pracownikow we wspołpracy z duskim kabusewnictwem.
Twoje prawo jazdy i wozki tez nie trafione, to sa dodatkowe uprawnienia i mozliwosci wykonania dodatkowych czynnosci zawodowych.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Cze 2013, 09:05:54 »

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Cze 2013, 09:20:13 »
Tylko, bo w zyciu sie nie zgodze, ze w zakres kwalifikacji zawodowych dla budowlanca wchodzi znajomosc jezyka  ;D ;D ;D
To sa cechy osobowe a nie kwalifikacje zawodowe dla budowlanca!!! Nie pisało nic w ogłoszeniu ze budowlaniec z fukcja tłumacza np. lub koordynatora pracy polskich pracownikow we wspołpracy z duskim kabusewnictwem.
Twoje prawo jazdy i wozki tez nie trafione, to sa dodatkowe uprawnienia i mozliwosci wykonania dodatkowych czynnosci zawodowych.
Absrachujac od ogłoszenia, znajomość języka kraju w którym się mieszka nie jest cechą osobową tylko koniecznością. Cecha osobowa to punktualność, dyspozycyjność, odpowiedzialność. Zaś umiejętność komunikowania się jest podstawą. I nie opowiadaj mi bajek, że budowlaniec nie musi znać języka. A w jaki sposób porozumie się z pracodawcą, klientem, hurtownikiem, kolegą z pracy? W jaki sposób omówi plany budowy, że już o głupiej przerwie na frokost nie wspomnę.
Znajomość języka to równocześnie możliwość wykonywania dodatkowych czynności zawodowych, że o rozwoju i bezpieczeństwie nie wspomnę.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Cze 2013, 10:34:35 »
Dla mnie ten anons to, przede wszystkim, zupelnie udana prowokacja mediow i 3F, albo potrzeba zatrudnienia kogos ktory moze  komunikowac sie i koordynowac zadania z innymi polskimi grupami na budowie.
« Ostatnia zmiana: 07 Cze 2013, 11:06:32 wysłana przez zpatentem »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Cze 2013, 11:13:52 »
Absrachujac od ogłoszenia, znajomość języka kraju w którym się mieszka nie jest cechą osobową tylko koniecznością. Cecha osobowa to punktualność, dyspozycyjność, odpowiedzialność. Zaś umiejętność komunikowania się jest podstawą. I nie opowiadaj mi bajek, że budowlaniec nie musi znać języka. A w jaki sposób porozumie się z pracodawcą, klientem, hurtownikiem, kolegą z pracy? W jaki sposób omówi plany budowy, że już o głupiej przerwie na frokost nie wspomnę.
Znajomość języka to równocześnie możliwość wykonywania dodatkowych czynności zawodowych, że o rozwoju i bezpieczeństwie nie wspomnę.

Angielski.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Cze 2013, 11:18:04 »
Dla mnie ten anons to, przede wszystkim, zupelnie udana prowokacja mediow i 3F, albo potrzeba zatrudnienia kogos ktory moze  komunikowac sie i koordynowac zadania z innymi polskimi grupami na budowie.

Z tresci ogłoszenia nie wynika  :(
Bardziej skłaniam sie do tezy, o poszukiwaniu "jeleni", ktorych mozna zrobic w ciula. Lukashero dobrze wygrzebał.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Cze 2013, 11:33:07 »
W anonsie nie ma nic podejrzanego, 140 + jakis tam akordløn to niezla oferta na poczatek.O pozniejszych realiach nie ma co zgadywac; stanowisko na pewno juz zajete o ile kiedykolwiek istnialo.Jezeli facet mial juz zapasy z 3F to jest obecnie na pewno ostrozny. Przepychanki z 3F to kosztowna sprawa (kontrolne naloty, pieniadze, czas i nerwy) dlatego tez dunscy pracodawcy niechetnie wspolpracuja z polskimi firmami, wola dunskie z zatrudnionymi polakami.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Cze 2013, 11:45:02 »
W anonsie nie ma nic podejrzanego, 140 + jakis tam akordløn to niezla oferta na poczatek.O pozniejszych realiach nie ma co zgadywac; stanowisko na pewno juz zajete o ile kiedykolwiek istnialo.Jezeli facet mial juz zapasy z 3F to jest obecnie na pewno ostrozny. Przepychanki z 3F to kosztowna sprawa (kontrolne naloty, pieniadze, czas i nerwy) dlatego tez dunscy pracodawcy niechetnie wspolpracuja z polskimi firmami, wola dunskie z zatrudnionymi polakami.

W rzeczy samej.
Tylko przeczytaj ten artykuł, lukashero.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Cze 2013, 11:58:19 »
Angielski.
Nareszcie do mnie dotarło Ty piszesz o budowlancach pracujących w kraju angielskojęzycznym zatrudnionych u angoelskojezycznego pracodawcy. A to w tym przypadku zgadzam się z Toba

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Cze 2013, 12:24:45 »
Przepychanki z 3F to kosztowna sprawa (kontrolne naloty, pieniadze, czas i nerwy)...
Hvad fabler du om :o :o :o ;)?

To chyba nie znasz mozliwosci dunskiego pracodawcy oszusta, ktory ma gdzies zwiazki, do ktorych nalezy. O 3F wlasnie mowie. A 3F grzecznie dyga przed nim, bo on Dunczyk... ::). Natomiast polskim pracownikom mowi,ze pominni pojsc na kompromis :o z pracodawca. Kompromis typu: 50-50 ::). Czyli w tlumaczeniu , "za robote otrzymacie tylko polowe tego co sie nalezy, cieszycie sie, prawda?" ::) ::) ::).

Jakie kontrolne naloty, jakie nerwy :o :o :o? Kto i gdzie, bo na pewno nie tam, gdzie trzeba... A jesli juz...to TYLKO  na pokaz i TYLKO dla mediow...

Jak zwykle ....cale 3F....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 07 Cze 2013, 12:24:45 »

Polsk skattefup for 50 mio. kr.

Zaczęty przez @ae@Dział Podatki

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 17085
Ostatnia wiadomość 25 Maj 2010, 16:50:07
wysłana przez CzaryMary
dansk polsk center??????co to jest za stronka?

Zaczęty przez jk.dk6Dział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8128
Ostatnia wiadomość 16 Sie 2009, 01:26:54
wysłana przez mariusz k
Tlumaczenie z dunskiego na polsk

Zaczęty przez mazalDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 10901
Ostatnia wiadomość 26 Mar 2015, 03:45:41
wysłana przez happybeti