Ogólne > Edukacja
Wyprawka szkolna
Idris:
--- Cytat: happybeti w 03 Sie 2013, 05:42:09 ---
Nie, War, nie uważam, że popełniłam błąd, "czepiając się" słówka "obciachowe" .
Tak się składa, że temat pudełek śniadaniowych "przerabiam" po raz trzeci właśnie ;), i , uwierz mi, każda mama wie, jakie "tematy" są "na topie" na aktualnym etapie życia jej dziecka. Dla mnie "oczywistą oczywistością" wydaje się posłuchanie dziecka i sprawienie mu radości, gdy będzie sobie mogło wybrać "wzorek " na pudełku.
Nie wiem, co daniamiał na myśli, przestrzegając pytająca mamę przed tym "obciachem" , bo z jego wypowiedzi jasno to nie wynikało.
Tłumaczenie, ze "nie obciachowy" znaczy odpowiedni dla danego wieku w ogóle mnie nie przekonuje, bo to tak, jakby traktował pytająca osobę jak ostatnią kretynkę, która w ogóle nie wie, co lubi jej dziecko i synkowi kupi pudełko z Barbie, choć ten jest na etapie , powiedzmy, mangi.
Qrczę- no, takie rzeczy o swoim dziecku się wie i koniec. Nie muszą "eksperci" z Polonii o tym pisać, no, litości!!!
Co do papabusewego worka, to podejrzewam, że na pewnym etapie życia szkolnego, tak, powiedzmy, w gimnazjum, może on byc "cool" ;) .
Ale właśnie o to mi chodziło, o tę "stygmatyzację" dzieci, które są uczone od najmłodszych lat, że MUSZĄ mieć to, co markowe, najdroższe, trendy, bo inaczej "obciach" . Że pudełko z Netto za 30 koron to "obciach" , bo nie dość "ekskluziw" .
Choć po korekcie Psycho zaczęłam się zastanawiac, czy faktycznie kolega daniad, w końcu będący w Danii o wiele dłużej ode mnie , miał na mysli madpakke czy madkasse ;). Ja mogłam z niewiedzy i niedostatecznej znajomości języka przyjąć, że chodzi o pudełko, ale być może faktycznie chodzilo o "madpakke" ;). A wtedy kontekst "obciachowości" sniadania w ogóle może postawić całą dyskusję w nowym swietle ;D ;D ;D.
A w ogóle to myślałam, że swoją odpowiedzia sprowokuję jakąś fajną dyskusję, wymianę poglądów na temat "być " i "mieć", ale , niestety, nie wypaliło ;)- skończyło się na steku inwektyw bez pokrycia ze strony kolego daniad. No, trudno, bywa ;) 8).
i jeszcze do malinki :)
Powiedz, moja droga , ilu ludziom tu, na forum, TY pomogłaś ?
Bo jakoś nie zauważyłam Twoich cennych rad i odpowiedzi na zadawane pytania.
Nie imputuj ludziom interesowności, bo każdy tu dzieli się swoją wiedzą bezinteresownie.
Nie wiem, kto chciał od ciebie 1000 koron za poradę, na pewno nie ja.
Nie sądź innych swoją miarą, koleżanko.
--- Koniec cytatu ---
Betti tak się tej obciachowosci i tego co użytkownik daniad za obciachowe uważa, przyczepilas, że można by pomyśleć, że wiesz lepiej co autor za obciachowe uważa od samego autora. Dziwne, że nie zaczęłaś go krytykować za to, że radził kupić dobry dres i plecak.
Może i chciałaś w ten sposób wywołać dyskusję ale, zaczęłaś od czepiania się i jatrzenia i nie chcesz odpuścić choćby nie wiem co.
Dziwne, że tak od razu stawiasz znak równości miedzy obciachowe a brakiem marki
dania_d:
Ja staram się pomóc jak potrafię. Ale cóż są tacy co chyba chcą wszystkich zniechęcić i objąć monopol na doradzanie. Ale ja mam taką propozycję.
Po tym artykule nerwy mi już puściły
http://www.tv2oj.dk/artikel/174662:Randers--Paagreb-polak-med-17-cykler
I od teraz jak zobaczę jakiegoś....... naszego co kombinuje, ma rower na pace itd. To będę doradzał POLITI. Oni nie dosyć że nie będą krytykować mojej pracy, pomocy to jeszcze mi zapłacą za najdrobniejsze doniesienie 500 kr. I polecam to robić każdemu może jak te ...........zobaczą że tu już tak lekko nie będzie kraść itd to może się następnym razem zastanowią. Trzeba coś zrobić z tym p... gównem w Danii. Oczywiście zaraz po tym poscie odezwą się ........... Ale nie zrażam się bo na 99 % odezwą się ci co kradną i kombinują
remek:
Pewnie Cię zaskoczę, ale mam takie samo zdanie.
remek:
Mieć!!! najczęściej to jednak jest: siano pod "kopułą".
happybeti:
--- Cytat: Idris w 03 Sie 2013, 13:10:12 ---Betti tak się tej obciachowosci i tego co użytkownik daniad za obciachowe uważa, przyczepilas, że można by pomyśleć, że wiesz lepiej co autor za obciachowe uważa od samego autora. Dziwne, że nie zaczęłaś go krytykować za to, że radził kupić dobry dres i plecak.
Może i chciałaś w ten sposób wywołać dyskusję ale, zaczęłaś od czepiania się i jatrzenia i nie chcesz odpuścić choćby nie wiem co.
Dziwne, że tak od razu stawiasz znak równości miedzy obciachowe a brakiem marki
--- Koniec cytatu ---
Cóż, Idrys...mogłabym powiedziec, że "kto jest bez grzechu..." ;)...
Przyczepiłam się, bo tak to zinterpretowałam, tak to zabrzmiało dla mnie . Skoro piszący nie wyraża się dostatecznie jasno, skoro jest miejsce na interpretację wypowiedzi, skąd te pretensje do mnie, że powiedziałam, co myślę o takiej postawie ?
Przecież w całym tym wątku wy wszyscy tez oceniacie mnie, moje podejście i interpretujecie po swojemu moje słowa. No i ok- staram się bronić swojego stanowiska, na tyle merytorycznie i nie zniżając się do obrzucania nie zgadzającego się ze mną inwektywami, na ile się da. O co kaman? Macie inne zdanie, nie podzielacie mojego- ok, miejcie :). Jak juz pisałam, "przyczepiłam się ", mając nadzieję na ogólniejszą dyskusję- tak, naiwniara, hehe ;D.
BTW, widzę, że tylko Psycho kojarzy, co miałam na myśli ;).
Z nadziei na dyskusję i wymianę poglądów zrezygnowałam 8)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej