poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rodzina zastępcza  (Przeczytany 16852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: rodzina zastępcza
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Wrz 2013, 00:53:59 »
Tak ja bylam swiadkiem jak syn mojego szefa klocil sie z matka.Gowniarz ma 16 lat .Tak darl ryja ze jak ja juz nie wytrzymalam to bylo bardzo glosno i jak dla mnie to wiedzialam ze zaraz zacznie sie najgorsze.tak darli oboje te geby ze piana im az szla .On rzucal po chalpie wszystkim co stalo na jego drodze i ona tez .W pewnym momencie dolecial do niej i tak ja popchnal ze na stole sie zatrzymala .Oczy wyszly mi z obrit .a ta pozbierala sie i zadzwonila po meza .Ten przyjechal po pol godzinie i baaaardzo spokojnie rozmawial ze synem.no kuzwa myslalam ze film ogladam.Potem usiedli wszyscy przy stole i cos tam jedli.Ja wystraszona na maxa a ta mi zaczela tlumaczyc ze tu nie Polska ze dzieci sie bije ze z dzieckiem trzeba rozmawiac .tak sobie tylko pomyslala dziecka nie wilno ALE DZIECKO MOZE?Czy Poæska naprawde slynie ze stosowania kar cielesnych?
Tak, nie raz bylam swiadkiem. Male dziecko, duze dziecko wrzeszczace i bijace bezradnego rodzica ,a w koncu oddajace go do domu przytulnej starosci...

Oto Cywilizacja wlasnie ;)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Wrz 2013, 00:55:43 »
Tak, nie raz bylam swiadkiem. Male dziecko, duze dziecko wrzeszczace i bijace bezradnego rodzica ,a w koncu oddajace go do domu przytulnej starosci...

Oto Cywilizacja wlasnie ;)
No, nie to co u nas w Polsce, gdzie dzieci z miloscia, troska i oddaniem opiekuja sie starymi rodzicami, zgodnie z czwartym przykazaniem.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Wrz 2013, 01:00:37 »
No, nie to co u nas w Polsce, gdzie dzieci z miloscia, troska i oddaniem opiekuja sie starymi rodzicami, zgodnie z czwartym przykazaniem.
Ja tam nie interesuje sie porownaniami jak jest w Polsce, Chinach czy na Czarnym Ladzie. Mnie interesuje, kto po dunskich dzieciakach bezstresowo wychowywanych posprzata teraz burdel w moim domu :o. Bo ja tego nie rusze :D

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Wrz 2013, 06:34:56 »
Ha ha ha daj ogloszenie na polonie.jaka ty bezradna jestes.ponoc jest tam bezrobocie .Wiec jeden drugiemu pomoze.Do dziela aisak ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Wrz 2013, 08:48:01 »

Nooo... Jak na przyklad tutaj:
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-zabil-babcie-mlotkiem-cialo-schowal-pod-podloga,nId,1006753
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Wrz 2013, 13:11:23 »
no co ty ?bratowa pracuje w domu spokojnej starosci w Polsce .I bys sie zdiwil jacy ludzie tam spedzaja swoje koncowki zycia .Sa to przewaznie rodzice dzieci np.lekarzy ,sedziow i osob bardzo wysoko postawiontch.Poki rodzice byli na fleku i byli w stanie odchowac swoje wnuki i przyrzadzac przyjecia pospolitej smietanki spolecznej bylo ok.Jak juz zniedolezniali i wyglad nie taki (no bo co reszta elity powie)to buch matke czy ojca do PDS .Dziadkowie poobstawiaja sie fotkami w swoim malenkim ,,M0,,i wzdychaja jakie to maja kochane dzieci .przychodzi weekend czy swita to wypatruja czy ktos z dzieci czy wnukow zabierze ja czy jego na pare godzn.Obraz nedzy i rozpaczy.uwiez mi ze to trzeba byc wyzutym ze wszystkich uczuc by tak w zyciu postepowac .Przykazania?dla kogo gdyby tak naprawde sie do nich stosowac to nie trseba by bylo czekac w kolejce zebys na starosc dostal schronke w domu starcow .Zebys czekal czy twoj opiekun przyjdxie i cie nakarmi bo rece ci tak lataja ze nie jestes w stanie trafic łyzka do ust.Przykre ale prawdziwe

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Wrz 2013, 13:27:21 »
Skoro juz ciagniesz temat, to prosze, napisz. Jakie jest wg Ciebie idealne rozwiazanie? Jaki masz pomysl na opieke nad rodzicami na starosc?

Maro, sorry za rozwalanie tematu, moze Willy wydzieli.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Wrz 2013, 13:27:21 »

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Wrz 2013, 13:32:18 »
Ja tam nie interesuje sie porownaniami jak jest w Polsce, Chinach czy na Czarnym Ladzie.
Nieslusznie, to daje perspektywe.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Wrz 2013, 13:34:33 »

Hihihihi  ;) 8)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Wrz 2013, 14:02:07 »
O ile porownanie nie jest podane w formie ironii :D

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Wrz 2013, 14:25:32 »
no co ty ?bratowa pracuje w domu spokojnej starosci w Polsce .I bys sie zdiwil jacy ludzie tam spedzaja swoje koncowki zycia .Sa to przewaznie rodzice dzieci np.lekarzy ,sedziow i osob bardzo wysoko postawiontch.Poki rodzice byli na fleku i byli w stanie odchowac swoje wnuki i przyrzadzac przyjecia pospolitej smietanki spolecznej bylo ok.Jak juz zniedolezniali i wyglad nie taki (no bo co reszta elity powie)to buch matke czy ojca do PDS .Dziadkowie poobstawiaja sie fotkami w swoim malenkim ,,M0,,i wzdychaja jakie to maja kochane dzieci .przychodzi weekend czy swita to wypatruja czy ktos z dzieci czy wnukow zabierze ja czy jego na pare godzn.Obraz nedzy i rozpaczy.uwiez mi ze to trzeba byc wyzutym ze wszystkich uczuc by tak w zyciu postepowac .Przykazania?dla kogo gdyby tak naprawde sie do nich stosowac to nie trseba by bylo czekac w kolejce zebys na starosc dostal schronke w domu starcow .Zebys czekal czy twoj opiekun przyjdxie i cie nakarmi bo rece ci tak lataja ze nie jestes w stanie trafic łyzka do ust.Przykre ale prawdziwe

Nie do końca rozumiem co w tym złego. Moja babcia, śp już niestety zawsze mawiała - pamiętajcie - ja na starość nie chce być dla was ciężarem, wy macie swoje życie, swoje sprawy, ja bym chciała mieszkać w domu spokojnej starości. Sporo na ten temat myślałam i ja też tak chcę. Nie chcę by moje dzieci czuły obowiązek zajmowania się mną, będą mieć swoje życie, państwo się mną zajmie. Duńskie dodam :)
Nie rodziłam dzieci po to, żeby miał kto mi podać szklankę wody na starość.
W Polsce panuje takie przekonanie, że "oddać staruszka" gdzieś to najstraszniejszy koszmar? Ale dlaczego? Co mają i lekarze? prawnicy? zrobić. Rzucić pracę?
W Skandynawii to dość popularne, są mieszkania dla starszych, domy opieki, kto potrzebuje pomocy to ją dostaje, według potrzeb. Dlaczego rodzina ma mieć obowiązek rzucania pracy np, lub innych spraw żeby z językiem do pasa pomagać starym i schorowanym. Ja rozumiem, że pomagam, że odwiedzam, ale dlaczego mam się zarzynać, żeby to robić? Moim zdaniem nie tędy droga.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Wrz 2013, 15:14:41 »
Tu się , farvela, z Tobą zgadzam.
Ja też zawsze mówiłam, że taki dom na starość to coś dla mnie ;). Serio, tez nie wyobrażam sobie, bym siedziała dzieciom na karku.

A, jeszcze, Myszko, a propos Twojego postu.
W takich domach są rodzice "śmietanki", bo w Polsce, niestety, tylko lepiej sytuowanych ludzi stac na zapewnienie rodzicom takiego domu opieki :-\. Pamiętam, jak kilkoro moich znajomych niebo i ziemię poruszało, by znależć swoim rodzicom z Alzheimerem miejsce w takim domu. Znajomi jeszcze całkiem młodzi i aktywni zawodowo. Kto miał zajmowac się babcią, która zwyczajnie stanowiła niebezpieczeństwo dla samej siebie , jeśliby ją samą sobie pozostawić ?
Tak to już jest...dzieci wychowujemy nie dla siebie, tylko "dla świata" ...I miejmy nadzieje, ze wychowaliśmy je tyak dobrze, że gdy my znajdziemy się w takim domu, to nie zapomną o nas całkowicie ;).
" Polak gorszego sortu"

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Wrz 2013, 15:50:19 »
Nie martw sie...dziecka ci nie zabiora.
Porozmawiasz w Kommune i opowiesz jak bylo.
Moga ewentualnie poprzychodzic na wywiad do ciebie i poprosic abys sie zgodzil na badania psychologiczne dziecka.
Bez twojej zgody nic nie zrobia...chyba, ze dziecko bedzie mialo slady pobicia, bedzie w domu alkohol, narkotyki, awantury itd
Wiem co pisze, pracuje w domu dziecka i widze jakie dzieci przyjezdzaja.

Jak bedziesz mial rozmowe w Kommune, to popros o tlumacza.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Wrz 2013, 15:53:14 »

Nie do końca rozumiem co w tym złego. Moja babcia, śp już niestety zawsze mawiała - pamiętajcie - ja na starość nie chce być dla was ciężarem, wy macie swoje życie, swoje sprawy, ja bym chciała mieszkać w domu spokojnej starości. Sporo na ten temat myślałam i ja też tak chcę. Nie chcę by moje dzieci czuły obowiązek zajmowania się mną, będą mieć swoje życie, państwo się mną zajmie. Duńskie dodam :)
Nie rodziłam dzieci po to, żeby miał kto mi podać szklankę wody na starość.
W Polsce panuje takie przekonanie, że "oddać staruszka" gdzieś to najstraszniejszy koszmar? Ale dlaczego? Co mają i lekarze? prawnicy? zrobić. Rzucić pracę?
W Skandynawii to dość popularne, są mieszkania dla starszych, domy opieki, kto potrzebuje pomocy to ją dostaje, według potrzeb. Dlaczego rodzina ma mieć obowiązek rzucania pracy np, lub innych spraw żeby z językiem do pasa pomagać starym i schorowanym. Ja rozumiem, że pomagam, że odwiedzam, ale dlaczego mam się zarzynać, żeby to robić? Moim zdaniem nie tędy droga.
taaaa wszystko bylo by dobrze gdyby te domy spokojnej starosci byly naprawde domami spokojnej starosci .bardzo stare przyslowie mowi ,,starego drzewa sie nie przesadza,,choroba to co innego ale nie starosc zwykla ludzka starosc .mebel nie uzyteczny wio na wysypisko.Nie wyobrazam sobie zebym mogla oddac matke czy ojca .mino ze tylko praktycznie mnie na swiat sprowadzili.ale na swoj sposob ich kocham szanuje .Ojciec juz nie zyje .jest matka z ktora kuuuupe lat kontaktu nie mam .i tez jak sie dowiem o ile sie dowiem ze juz nie jest w stanie sama funkcjonowac to zapewnie jej opieke .taka jestem i nikt i nic mnie nie zmieni.jeszcze tu w Danii maja ci ludzie jakos dobrze stworzone warunki ale w naszych polskich domach starosci?bratowa opowiadala ze dzieci wnuki przychodza jak jest dzien emerytury .to jest naprawde przykre.

Offline maro75

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Wrz 2013, 19:34:04 »
Własnie dostałem referat i piszą że dzieci i ja z żoną zostanjemy skabusewani do AKT.Wie ktoś co to takiego?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Wrz 2013, 19:34:04 »

porod w Danii+rodzina

Zaczęty przez jaroslawdkDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6049
Ostatnia wiadomość 17 Lut 2008, 20:18:42
wysłana przez anha
rodzina

Zaczęty przez piotrz01Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4111
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2013, 14:57:16
wysłana przez aisak
CAŁA RODZINA W DANII

Zaczęty przez arobar72Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4770
Ostatnia wiadomość 28 Sie 2012, 18:00:35
wysłana przez slaban
Przeprowadzka z rodziną

Zaczęty przez ninczasekDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 13674
Ostatnia wiadomość 24 Paź 2015, 01:43:26
wysłana przez farvela
rodzina 3 osobowa-przymiarki

Zaczęty przez luck_Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 13685
Ostatnia wiadomość 02 Lis 2007, 11:50:52
wysłana przez malin