poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Proszę o pomoc! FeriePenge  (Przeczytany 10111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline goskaa28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Proszę o pomoc! FeriePenge
« dnia: 16 Cze 2014, 17:11:52 »
Witam, proszę o pomoc w sprawie FeriePege. W Danii pracowałam od 07.01 do 24.04.2013, nie wiedziałam nic o feriepege jak wracałam do Polski. Mój pracodawca mnie nie poinformował. W lutym dostałam pismo odnośnie mojego stanu konta ferie penge i ze moge je odzyskac. Wysłałam pismo, że proszę o przelanie pieniędzy, podałam polskie konto, napisałam w jakiej firmie pracowałam i do kiedy miałam kontrakt (30.06.2013). Odpisali mi, że potrzebują jeszcze parę informacji zanim przeleją mi pieniądze: numer CPR, adres, ksero dowodu osobistego, oraz urlop kiedy wykorzystam w tym roku. Odpisałam im, że wróciłam do Polski pod koniec kwietnia. No bo jaki urolop teraz jak ja nie pracuje tam :/ I mi napisali pismo, że nie wypłacą mi pieniędzy gdyż powinnam napisać im 6 miesięcy po opuszczeniu Danii o tym oraz w jakie dni wykorzystam urlop. No i się zdenerwowałam, ja nic nie wiedziałam o jakimś terminie. Proszę o poradę, nie wiem co mam zrobić. Nie chciałabym stracić tych pieniędzy. Napisać im pismo, że pracodawca mnie nie pinformował i nie znam duńskich przepisów. Miał ktoś taka sytuację? proszę o poradę co mam robić.

Offline goskaa28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Proszę o pomoc! FeriePenge
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Cze 2014, 06:35:05 »
Tak się teraz zastanawiam, a jakbym im napisała, że ja wróciłam np. w listopadzie do Danii bo ja nie wyjechałam na stale ale nie mogłam znaleźć pracy i w tym roku w styczniu wrociłam do kraju znowu. I, że nie wiedziałam , że trzeba powiadomić ich jak przestastane pracować u jednego pracodawcy. Ale, że ja chciałam tam zostać jeszcze i pracować gdzieś indziej. I, że zamierzam jeszcze w tym roku znowu spróbować. Możee nie znam nikogo kto mógłby mi pomóc w tej kwestii dlatego prosze o pomoc tu.

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 21
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Cze 2014, 10:56:39 »
Czesc

zapewne zle Cie zrozumieli bo pieniadze wczasowe z ubieglego roku sa wpierw wyplacalne nastepnego roku od 1.5.2014 do 30.4.2015

wiec Ci sie naleza i o nie dopabuse mozesz ubiegac sie od 1. maja tego roku, tzn. mozesz wczesniej do nich napisac ale po warunkiem ze napiszesz im ze wczasy wpierw rozpoczynasz od np. 1. maja

masz wyszczegolnione ile dni masz na wczasy wiec wpiesz je wszystkie jednorazowo

https://www.borger.dk/Sider/udbetaling-af-feriepenge-udlandet.aspx

jeszcze raz do nich napisz, podaj to co tylko musisz i nic wiecej 

 Dit CPR-nr. - dunski pesel

reszta polskie

navn og adresse
 Bankens navn og adresse
 IBAN-nummer
 SWIFT-kode
 Vedlagt tydelig kopi af dit pas/kørekort

pozwodzenia

« Ostatnia zmiana: 17 Cze 2014, 11:49:30 wysłana przez ksiazecph »

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Cze 2014, 12:08:39 »
to sobie przetlumacz bo to jest wazne w twoim przypadku, to nie ma znaczenia kiedy Danie opuscilas ale od kiedy zmienilas w dunskim urzedzie adres zamieszkania z dunskiego na polski

wiec jesli wymeldowalas sie dawno temu ponad 6 miesiecy to zapomnij o pieniadzach

nastepna raza pamietaj ze kazdemu kto tu pracuje naleza sie pieniadze wczasowe

Du kan få udbetalt alle dine feriepenge fra både det foregående og det indeværende optjeningsår, hvis du fratræder dit lønarbejde og framelder dig folkeregisteret i Danmark i forbindelse med, at du tager ophold i udlandet. Du skal da dokumentere, at du har frameldt dig folkeregisteret over for den, der administrerer dine feriepenge. Kommunen kan give dig dokumentationen. Du skal huske at søge om at få feriepengene udbetalt senest 6 måneder efter, at du fratræder dit lønarbejde og framelder dig folkeregistret. Ellers mister du retten til at få dine feriepenge udbetalt efter denne regel.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Cze 2014, 16:10:42 »
Nie bardzo rozumiem dlaczego  i tez nie wierze w to ze mozna konfiskowac zarobione praca pieniadze juz po uplywie 6 miesiecy czy nawet paru lat. To jest nielegalne, uwazam. Jezeli to prawda (w co watpie) to na pewno mozna sie od tego odwolac
Gdzies 2 lata temu rozmawialem z Feriepenge o mozliwosciach i sposobach wycofania pieniedzy z ich konta do polskiego banku, wskazowki ujalem we wzorcu listu po dunsku ktory to paredziesieciu tutejszych "pacjentow" uzylo (nawet w tym roku) i nikt nie narzekal, paru nawet podziekowalo :)

Offline goskaa28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Cze 2014, 18:32:28 »
Dziękuję za odpowiedzi. W sumie to ja się nie wymeldowałam. Nie wiem czy zrobił to mój pracodawca bo u niego mieszkałam, ale jeżeli tak to gdzieś czytałam, że on jak mnie wymeldowuje to idzie to też do FerieKonto więc powinni zostać powiadomieni. Ja nie wymeldowałam się ale napisałam im w piśmie, że po zakończeniu pracy w kwietniu wróciłam do Polski. Czy mogę to jakoś sprostować, że jednak później przyjechałam z powrotem albo coś. Albo, czy mogę gdzieś sprawdzić kiedy byłam wyrejestrowana. Proszę napiszcie jak to mogę wyprostować.
Wysyłam zdjęcie ostatniego pisma od nich.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Cze 2014, 18:49:27 »
Najlepiej to niech cie pracodawca wymelduje. Nie bardzo wiem jak to mozesz sama zrobic bedac w  Polsce, trzeba by bylo spytac w borgerservice.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Cze 2014, 18:49:27 »

Offline goskaa28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Cze 2014, 18:51:59 »
Ale ja właśnie nie wiem czy ona mnie wymeldowała czy nie, sama tego na pewno nie zrobiłam. Nie odbiera telefonów ode mnie, kontakt z nią jest zerowy. Ciężka kobieta (polka). Ne wiem gdzie to można sprawdzić. Normalnie jestem załamana, tak potrzebuje tych pieniędzy :/

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Cze 2014, 19:01:08 »
wpisz jej nazwisko lub nazwe firmy na google.dk moze znajdziesz inny nr. tel. jutro zuzyje 5min (nie wiecej) i zadzwonie do folkeregister.

Offline goskaa28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Cze 2014, 19:08:42 »
Duńskiego też nie odbiera, pisałam jej maila ale nie odpisała mi. Wszystko bardzo długo załatwia i nie ma z nią żadnego kontaktu. Super, dziękuję za pomoc. Sama nie wiem co mam zrobić ani gdzie iść o poradę.

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Cze 2014, 07:50:31 »
takich informacji nikomu postronnemu nie udziela bez upowaznienia

sama musisz podjechac do nich i zapytac sie czy jestes wymeldowana ale zapewnie tak

jak masz nemid to mozesz zalogowac sie do skat.dk badz feriepenge.dk i sprawdzic czy jeszcze twoje danne istnieja i czy twoj cpr. jest nadal wazny ale nie sadze

duzo tych pieniedzy nie masz ale twoje sa wiec walcz o nie choc to bledne myslenie

za szybka bylas, za duzo im powiedzialas teraz tego sa konsekwencje bo moze by nie dopatrzyli sie

i pamietaj teraz nie zmyslaj i nie klam, w Dani mozesz byc bez ubiegania sie o pobyt do 6-ciu miesiecy ale po uplywie trzech miesiecy musisz ubiegac sie o pobyt

wiec nielegalnie bylas w Dani jak bylas ale przeciez nie bylas wiec uspokoj sie

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Cze 2014, 08:13:26 »
Dzwonilem do folkeregister w Kbh (o ile tu szalalas :) ) ale dzis zamkniete, wiec wyslalem mail za zapytaniem jak sie wymeldowac z Danii bedac juz od dawna w Polsce i bez posiadania nemid (a moze masz takowe?).

No i dostalem odpowiedz:

"
Tak for din henvendelse.

Når man ikke har mulighed for at melde sin udrejse via de offentlige myndigheder, kan man skrive en mail til http://folkeregisteret@okf.kk.dk hvor man oplyser den præcise dato for sin udrejse og til hvilket land (det er valgfrit at skrive en adresse), samt sit navn og fødselsdato.

Så registrere vi udrejsen J

Med venlig hilsen / Kind Regards

Gülsen Suzan Sahiner

KØBENHAVNS KOMMUNE

Kultur- og Fritidsforvaltningen

Københavns Folkeregister

Nyropsgade 1

1602 København K

Telefon: 33666181

Email: c94t@okf.kk.dk

Web: www.kk.dk "

Masz wyslac email na podany emailadr.(tylko gdy bylas zameldowana w Kbh) i podac dokladnie kiedy opuscilas Danie, tez podac dokad sie udalas oczywiscie tez nazwisko i date urodzenia (CPR). Za pare tygodni wyslesz list do Feriepenge z prosba o wyplate feriepenge na twoje osobiste konto bankowe w Polsce i wtedy dawidim :)

« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2014, 08:51:46 wysłana przez zpatentem »

Offline goskaa28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Cze 2014, 17:43:22 »
Dziękuje za informację!! Jestem wdzięczna za każdą odpowiedz. Dzisiaj oddzwoniła do mnie kadrowa mojej byłej szefowej, powiedziała mi, że podpisywałam wypowiedzenie a to trafia do urzędów, ale nie wie czy do ferie konto też, mają to sprawdzić bo jak tak to znaczy że oni zgłosili że wyjechałam z Danii a o wypłatę mogę starać się chyba później niż 6 miesięcy. Właśnie :/ załatwiałam wszystko sama nikt mnie nie poprowadził i chciałam im wszystko napisać tak jak było, mój błąd, ale chciałam być uczciwa :( Kasy jest nie mało więc chciałabym bardzo odzyskać. Ale dziwne że koleżanka wysylała to samo pismo i dostała, ale musiałam trafic na niefajnego urzędnika :( Trzymajcie kciuki i dziękuję jeszcze raz.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Cze 2014, 18:19:16 »
Kadrowa pieprzy glupoty,kogo interesuje twoje wypowiedzenie?  Dostalas ode mnie "rozklad jazdy" i go pilnuj..

Offline goskaa28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lip 2014, 15:36:11 »
Chciałam Wam napisać jak skończyła się moja historia odnośnie Ferie penge.
Dodzwoniłam się do byłej szefowej i ona zadzwoniła do FerieKonto podpytać odnośnie pisma odmownego, oni powiedzieli, że muszą mieć informację o urlopach, kazali wysłać pismo. Tak zrobiłam, napisałam tylko kiedy idę na urlop i na ile dni. No i dostałam pieniążki :) Tak się cieszę, a już myślałam, że nic z tego nie będzie a tu jednak!! Dziękuję wszystkim za rady. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lip 2014, 15:36:11 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15650
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1