poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Komentarze powyborcze?  (Przeczytany 168449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
Odp: Komentarze powyborcze?
« Odpowiedź #255 dnia: 16 Gru 2015, 04:36:32 »
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline Alek233

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 11
  • Reputacja: +20/-4
« Odpowiedź #256 dnia: 16 Gru 2015, 08:38:07 »
Cytuj (zaznaczone)
Widać albo słabo się pan orientuje w materii politycznej, albo też to , że "czyta mnie pan od dawna" , to za mało, bo niejednokrotnie pisałam, że pretensje o "ciemny lud " do Kurskiego, ówczesnego szefa kampanii wyborczej Lecha Kaczyńskiego. To on powiedział te słowa o elektoracie PIS, więc jeśli macie się na kogoś za "ciemny lud" obrażać, , obrażajcie się na speców od marketingu politycznego z PIS- bo to oni tak was , swój elektorat, traktują i nazywają.

Droga Pani ilez razy juz Pani pisała na tym foru o tym. To naprawde jest juz bardzo nudne.

Cytuj (zaznaczone)
Pokazaniu, że jest bogaty i nie obchodzi go los biedoty?
A czy to jest nie prawda!! Czy bogaty zrozumie jak sie zyją ludzia za najniższą krajowa.

Cytuj (zaznaczone)
A co to ma wspólnego z Trybunałem ?
Z łamaniem prawa przez PIS ?

Kto pisal ustawe dla PO?? Przecież Trybunał uznał,że ustawa do konca nie jest zgodna z Konstytucja wiec ,kto tu zaczął łamać prawo.48 orzeczeń nie wykonach przez PO!! Orzeczenia  TK drukowane nawet po 2 miesiacach. Ale o tym bylo cicho.

Cytuj (zaznaczone)
Pani Szydło przed wyborami wymachiwała jakąs teczką z "gotową ustawą", to miał być "priorytet". Jak widac, nie az taki, że nie trzeba po nocy go uchwalać
Dla przypomnienia nowy rząd jest dopabuse od niedawna(1,5 miesiaca. Jak to mowila nie od razu Krakow zbudowano.PO rządziło przez 8 lat i po nocach tez usiłowało zmienic Konstytucje ,ze by mozna bylo sprzedac Lasy Panstwowe dla splacenia roszczen zydowskich.

Cytuj (zaznaczone)
Kto z polityków PO skarżył się na arenie międzynarodowej ?
Wzborcza tego nie pisala.

Powalila mnie Pani tym pytaniem. Po co ostanio byl Schetyna i Petru w Parlamencie Europejskim ???. Pojechali sie poskarzyc jak to Pis lamie demokracje. Ja to mowia kazdy chce uslyszec to co chce :)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #257 dnia: 16 Gru 2015, 11:32:41 »
Nie mam czasu, przeprowadzam sie.
Wiec odpowiem tylko na jedno z tego steku klamstw (albo robisz to nieswiadomie, nie zakladam zlej woli, moze to byc tez efekt wypranego przez niezalezne od rozumu media ).
Schetyna i Petru nie skarzyli sie w Parlamencie Europejskim. Schetyna mial taki zamiar, ale zrezygnowal. Za to PIS+ chetnie i namietnie, o czym wszyscy wiedza.
To, ze rzad bardzo zajety, to wszyscy wiemy. Tylko czy pani Szydlo zna znaczenie slowa "priorytet " ?
co innego bylo mowione w kampanii ciemnemu ludowi :)

BTW, wedlug ostatnich sondazy, to Nowoczesna wyprzedza PIS :)
Jeszcze nigdy nie zdarzylo sie, by w niespelna 2 miesiace po wyborach, rzad mial tak ostry spadek w sondazach.
Widac PIS sie przeliczyl w swych kalkulacjach, na co moze sobie pozwolic  8)
" Polak gorszego sortu"

Offline Alek233

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #258 dnia: 16 Gru 2015, 11:59:37 »
Cytuj (zaznaczone)
BTW, wedlug ostatnich sondazy, to Nowoczesna wyprzedza PIS :)

Taki sondaz jakie byly przed wyborami prezydenckim,ze Bronek mial juz zwyciestwo w I turze.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #259 dnia: 16 Gru 2015, 14:28:28 »
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #260 dnia: 16 Gru 2015, 18:10:42 »
No, właśnie...16 stron dyskusji , gdzie "nikt nam nie wmówi, że czarne jest czarne, a białe jest białe" (znów cytat z Nadpremiera Kaczyńskiego - dla mniej zorientowanych w meandrach polskiej polityki).

Ja nie opuszczam, bo, jak powiedziałam , "nie odpuszczę" i będę kontrować co niektóre bzdury, jakie się tu pojawiają. WSZYSTKICH NIE JESTEM W STANIE... ::)

Krótko do młodego pana Alka..................................... itd. :

Liczyłem na cos zgola innego ,ale nie jestem zaskoczony.Gdy będą pluć w twarz to stwierdzi ze deszcz pada.Braklo mi tylko wypowiedzi Jomir ,ze to fajna dziewczyna i w dodatku pomocna.

I da się w prosty sposób obrócić kota ogonem,coraz lepiej sobie radzisz w dialektyce erystycznej.Schopenhauer bylby dumny.

Swetru do bruseli  pojechał uspokajać europejskich kolegów, taa na pewno ,gamon z przerośniętym ego kreujacego sie na nr.jeden opozycji ,pojechal zbijac polityczne punkty.
Jak jego kolega z po -łamane sa palce demokracji,śmiech na sali.
 setki tysiecy podpisów rodziców odnośnie ustawy o sześciolatkach poszło w ... du.
 teraz łażą  w Pochodach w Obronie Demokracji :)))
Ukradli kasę z OFE a teraz wrzeszczą- konstytucja
Zmienili wiek emerytalny i sporo innych rzeczy bez żadnych konsultacji społecznych a wołają o "wsłuchanie się w głos obywateli

I gamonie nagrabili , teraz parlament europejski zajmować sie będzie tym ,do czego nie ma uregulowań prawnych.To się nazywa zamiatanie miotła nieba stojąc po kostki w gównie.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #261 dnia: 16 Gru 2015, 18:46:12 »
Pewne podobienstwo do petru

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #261 dnia: 16 Gru 2015, 18:46:12 »

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #262 dnia: 16 Gru 2015, 18:49:12 »

Liczyłem na cos zgola innego ,ale nie jestem zaskoczony.Gdy będą pluć w twarz to stwierdzi ze deszcz pada

"To je amelinum... Tego nie pomalujesz"
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #263 dnia: 16 Gru 2015, 19:10:21 »
Podobieństwo do Maliniaka pewnej osoby na świeczniku jest uderzające, kudy Petru do niego :)) 8).

Nie o tym chciałam.
Jak już się "chwaliłam", czasu nie mam, więc odniosę się tm razem tylko do owych sześciolatków.
Państwo Elbanowscy zrobili sobie karierę na "ratujmy maluchy". Założyli fundację, w której 70% wpływów idzie na pensje :))  ::). No, ale ich sprawa, nie kradną, jeśli ktoś dobrowolnie im te pieniądze wpłaca, jego sprawa.
Akcja Elbanowskich przyniosła efekt. Hurra, hurra- sześciolatki w przyszłym roku szkolnym nie pójdą do szkoły . Zostaną w zerówkach. Oczywiście, tym samym, zabraknie miejsc w przedszkolach dla nowych dzieci, ale kto by się tym przejmował- w końcu tradycyjny, katolicki model rodziny , to matka siedząca w domu z dziećmi , a nie jakaś pracująca "feministka", co to by dzieci do przedszkola chiała oddawać.Nie ma tak dobrze. PIS da kiedys 500 na dziecko , praca kobiecie niepotrzebna.
Brak miejsc w przedszkolach to jedno.
Brak dzieci do pierwszych klas, to druga sprawa. Już dziś samorządowcy, pod których rządami sa szkoły, rwą włosy z głowy, co tu zrobić. Do pierwszej klasy w tym roku trafią tylko te dzieci, którym rodzice w ubiegłym roku "załatwili" odroczenie. Ewentualnie PIS w mądrości swojej zaproponował rodzicom dzisiejszych szescioletnich pierwszaków, żeby...powtarzały klasę  ::). Brawo! nic tak dobrze na dziecko nie wpływa, jak powtarzanie klasy, gdy rowieśnicy "idą " dalej. Genialny pomysl pisowskich speców od "ratowania maluchów".
Efekt jest taki, że ze względu na małą ilośc dzieci, niektóre szkoły już dziś mówią o klasach łączonych lub wręcz dowożeniu pierwszoklasistów do innych szkół, tak, by zebrać odpowiednią liczbę dzieci, by można było utworzyc klasę.
Gratulacje dla państwa Elbanowskich  8) 8) 8). "Uratowali" dzieci, fundując im klasy łączone lub dojazdy do odległych szkół. Gratulacje dla PISu , za uszczęśliwienie rodziców , którzy zatrzymali swoje sześciolatki w domach, by im "oszczędzić traumy" .
O takim drobiazgu, jak zwolnienia nauczycieli, dla których nie będzie pracy, ze względu na zbyt małą ilość utworzonych klas, chyba nawet nie warto wspominać, nie ?  8)

Ale, oczywiście, to ja "odwracam kota ogonem" , rodzice dzieci , które będą dowożone do innych szkół, lub uczyły się w klasach łączonych (dla niezorientowanych- klasa łączona to taki twór edukacyjny, gdzie ze względu na zbyt małą ilośc dzieci, dwie klasy, np pierwsza i druga, uczą się razem . Jak to wpływa na uwagę poświęcaną danej grupie dzieci przez nauczyciela, chyba uświadamiać nikogo nie muszę ), na pewno są szczęśliwi , że "uratowali maluchy" .
Jeszcze raz brawa dla PIS  8)

Habanero - "amelinium" , tak brzmiała oryginalna wymowa.
I- masz rację- mnie się nie przefarbuje  8)
" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #264 dnia: 16 Gru 2015, 19:38:54 »
Boze swiety,masakra jakaś.

co mie obchodzi w jakim wieku gówniarstwo zaczyna naukę, jak dla mnie możne być to 4 co 7.
Ważne jest to ze państwo zezwala na inicjatywy i zbieranie podpisów pod referendum._(niezaakceptowanie żadnego)a potem pali tym w piecu.A potem laza w komitetach obrony demokracji i nawoluja by-wsłuchanie się w głos obywateli.

Pisz na temat.Mutatio controversiae.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #265 dnia: 17 Gru 2015, 03:05:42 »
cwsm, bo są pewne związki przyczynowo-skutkowe.
"Co mnie obchodzi, w jakim wieku gówniarstwo zaczyna naukę" - racja, ciebie to raczej nie obchodzi, mnie zreszta tez osobiście nie dotyka. I kto miałby się wypowiadać w takim referendum? Wszyscy obywatele, czy jedynie ci, ktorych problem, czyli nauka dzieci sześcioletnich, dotyczy? Czy referendum może być ograniczone do pewnej grupy obywateli ? Czy w referendum o pewnym wycinku zycia , dotyczącym pewnej grupy obywateli, mają wypowiadać się wszyscy i decydować za nich, co dla ich dzieci będzie dobre ?Uważasz, że zdemenciała babcina, instruowana przez Rydzyka , jak ma głosowac, to odpowiednia osoba, by decydowac, czy dziecko ma iśc do szkoly, czy nie? Czy jej to w jakiś sposób dotyczy? Czy wynik owego referendum byłby w jakiś sposób dla niej znaczący ?
Nie mamy ustroju referendalnego, referenda w Polsce maja dotykac istotnych dla wszystkich obywateli spraw, stąd wymóg ważności itd.
Zwracam ci tez uwagę na pomieszanie pojęć .
To nie "państwo" "łaziło w obronie demokracji", tylko zwykli obywatele. Demonstracja KODu nie była demonstracją propartyjną- w przeciwieństwie do tej PISowskiej  8). Państwo zezwala na inicjatywyobywatelskie i zbieranie podpisów- no, zarzut straszny...lepiej, by nie zezwalało?

Pokazałam tylko skutki populizmu PIS i cofnięcia reformy przez nich.
I w podobny sposób moge się rozprawić z każdym ich tego typu pomysłem, jak obniżenie emerytur, zwłaszcza kobietom , jak zlikwidowanie kolejek w służbie zdrowia przez "darmowe leki dla seniorów" itd, lista "reform" PISu jest długa.

Co do "wypłakiwania się w Brukseli" - rozumiem, że do zajmowania się śledztwem smoleńskim PE jest ciałem jak najbardziej uprawnionym? Czy taki Kongres USA ?
Tak, jak pisałam, do PE zadna oficjalna skarga ze strony PO czy Petru nie wpłynęła.  Wnieśli temat Niemcy. Tak, jak w Polsce był szeroko komentowany temat Ukrainy. To nie m.in. Gosiewska jeździła na Majdan z bigosem , tak nawiasem mówiąc ? Póki co, Niemcy nie przyjeżdżają do Polski, "stawać po stronie" i nie serwują uczestnikom KODu wursta na gorąco.
Co się dzieje w kuluarach PE, tego nie wiesz ani ty, ani ja- nie mamy pojęcia, jak politycy rozmawiają prywatnie z politykami z innych krajów i partii. Co mówili politycy PIS , przed przejęciem władzy, w kuluarach, na temat Polski- nie wiemy. wiemy tylko, jakie oficjalne skargi wnosili.
Dlatego wypowiedź Kaczyńskiego o "najgorszym sorcie Polaków" , co to skarżą się za granicą, jest bezczelnością i hipokryzją. Typowa PISowska moralność Kalego "Jak ktoś Kalemu ukraśc krowę, to źle. Jak Kali komuś ukraść krowę, to dobrze". Wszystko, o co oskarżali PO, robią teraz sami, i to w dwójnasób.
No, ale własnie- jak PIS napluje na ciemny lud, to ten powie, że to deszcz pada.
PIS ma za nic sój elektorat, jest on dla nich jedynie narzędziem do przejęcia władzy i prywatnej zemsty prezesa. Jeszcze sie o tym dobitnie przekonasz, skoro to, co dzieje się do tej pory, nie zdołało cię przekonac. Mi tam rybka- mnie PIS nie rozczaruje, bo doskonale wiedziałam, czego się spodziewać. Ale są tacy, którzy uwierzyli w "normalność "PISu, ze "schowanymi" Kaczyńskim, Macierewiczem, Ziobrą, Pawłowicz itd. Teraz szeroko otwierają oczy , mówiąc "Q..rna, na kogo ja głosowałem! ". I będzie ich coraz więcej. A wtedy- niech się PIS boi...Sami podgrzali atmosfere, sami nakręcają ludzi na tryb "zemsty i rozliczeń". no, to niech uwazają, by czasem się nie przejechać na tym podkręcaniu nastrojów i by ich "naród" nie chcial "rozliczyć"

"Mutatio controversiae" wystąpiłoby, gdybym uznała, że nie mam racji .Sęk w tym, że ja uważam, że to ja mam rację  8). Kulą w płot, cwsm.
"Kolega" Habanero w tym celował- gdy nie miał argumentów, leciały inwektywy i "analiza" mojej skromnej osoby . Jakoś go wtedy nie upominałeś  ???
Ja tematu nie zmieniłam, napisałeś o tych  sześciolatkach, to go tylko rozwinęłam. Po to, by pokazać bezsens cofania reformy. Skoro dajesz takie przykłady, musisz liczyć się z tym, że ktoś się do nich odniesie, nie?
Innymi słowy- przeciwstawiłeś "proobywatelskie , wsłuchujące się w głos narodu" działania PISu "nieobywatelskim " działaniom PO. Jak bardzo są "proobywatelskie",co z nich wynika dla owych sześciolatków, własnie wyjaśniłam w poprzednim poście. Trzeba patrzeć całościowo, nie tylko na akty, ale na ich skutki, nie ?
« Ostatnia zmiana: 17 Gru 2015, 03:22:36 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline anka83.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #266 dnia: 17 Gru 2015, 07:09:07 »
Happybeti bo ludzie już mają dość żyć w państwie , w którym bogaci się bardziej bogacą , a biedniejsi są coraz biedniejsi, mają dość że ich słowo się w ogóle nie liczy, masz rację, ja bym nie chciała żeby mocherowa babcia czy gościu prosto z baru decydował o tym kiedy moje dziecko miałoby iść do szkoły, (zresztą i tak by pewnie na referendum nie poszli, kiedy 50 % uprawnionych do głosowania ostatnio poszło na wybory?) ,ale taka petycja już dotycząca lasów państwowych,  zebrano 2,5 mln podpisów!! to już robi wrażenie, posłowie wszyscy jak leci powinni się pochylić nad tym i przeprowadzić jakieś konsultacje społeczne, politycy obiecują złote góry a gdy dojdą do koryta to mają nas głęboko w poważaniu, pis naobiecywał i chce się z obietnic wywiązać, wysłuchał tych rodziców którzy chcieli znieść obowiązek dla 6-latków, tylko że takie odwracanie teraz tego to już jest bezsensu trochę, powinni iść dalej, postawić na to np. żeby przygotować szkoły do przyjęcia 6 latków , bo takich szkół nieprzygotowanych jest masa i tu był błąd PO, za szybko wprowadzili tą zmianę. Ja na polskie wybory chodzę bo kiedyś chciałabym tam wrócić (nie jest mi tu źle), ale jak wrócić do kraju skoro najniższa krajowa to coś ponad 2 tys koron?  ludzie mają prawo powiedzieć dość, bo się tak żyć nie da, ja jestem anty Rydzykowa, i wogólę antypartyjna,  nie rozumiem jak można mieszać Kościół z polityką, wręcz mnie to odstrasza, ale jak widzę Petru to czuję taką samą odrazę, dla mnie to człowiek który będzie dbał o kieszenie najbogatszych. Co do mediów, jestem zdania że nie są niezależne, milczą jak są jakieś ważne tematy, a robią wielkie hallo z niczego. Konstytucję powinno się zmienić, choćby nawet dlatego żeby znieść immunitety. W Polsce powinny być przeprowadzone głębokie zmiany ale partie powinny szanować nie tylko  swój elektorat
"100 % społeczeństwa w polsce posiada umiejętność czytania i pisania 98% nie wie zupełnie w jakim celu"

Offline Alek233

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #267 dnia: 17 Gru 2015, 08:38:55 »
Cytuj (zaznaczone)
To nie "państwo" "łaziło w obronie demokracji", tylko zwykli obywatele. Demonstracja KODu nie była demonstracją propartyjną- w przeciwieństwie do tej PISowskiej .

Dobre ,ale sie usmialem!! Chyba inna TV ogladalismy i inne zdjecia na necie ogladalas droga Pani. Dalej pisz te monologi ,z ktorych nic nie wynika "wielka polityczko".

Offline Alek233

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #268 dnia: 17 Gru 2015, 09:17:53 »
KOD!!!!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #269 dnia: 17 Gru 2015, 13:42:43 »
Dlaczego biedni sa biedni, a bogaci coraz bogatsi?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #269 dnia: 17 Gru 2015, 13:42:43 »