poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL  (Przeczytany 77103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
Odp: Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL
« Odpowiedź #90 dnia: 03 Mar 2016, 17:51:43 »
To rzeczywiście, chyba mam farta :). A już bałem się, że na Wielkanoc do ojczyzny pojadę bez ważnego dokumentu. Teraz już bezstresowo ;D.

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 142
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +14/-2
  • ..Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru..
« Odpowiedź #91 dnia: 10 Mar 2016, 10:11:08 »
Po 6 ciu mies oczekiwan dostalismy odpowiedz od urzedu w PL-ale musimy przetlumaczyc ja na dunski u tlumacza przysieglego co daje dodatkowe koszta , nie wiem dlaczego komuna nie przetlumacy sobie tego tylko obciaza finansowo nas ? Na E -boks doatalismy tylko kopie -ktos mial taka sytuacje?
Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Mar 2016, 12:01:24 »
lonewolf nie bardzo wiem o czym piszesz  ???
Ja oraz żona poza złożeniem prawka PL w Borgerservice i wniesieniu opłat 280kr na miejscu nic nie załatwialiśmy i nie opłacaliśmy.
Ja już dostałem tydzień temu, żona jeszcze czeka ale składała dwa tygodnie po mnie.

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Mar 2016, 13:16:02 »
jankow-sprecyzuje ,pismo z UM Gdansk przyslali w j.polskim -potwierdzajac zgodnosc danych , posiadanie itp,itd
Pani z kommune wyslala na e box info o otrzymaniu odpowiedzi ale mamy ja przetlumaczyc u przysieglego na dunski badz angielski
Ja swoja droga nie potrafie wyjsc z podziwu , w jaki sposob pracownicy UM moga byc tak ograniczeni umyslowo i na list z zapytaniem w j.angielskim bo w takowym zostal z Danii wyslany odpowiedziec w j . polskim
Sednem sprawy jest to ,iz nie nasza wina jest niekompetencja urzedu w polsce i z jakiej racji mam placic za tlumaczenie.
Urzedy komunikuja sie miedzy soba i my jako "petenci" nie bierzemy w tym udzialu
Odpowiednie oplaty zostaly uiszczone w kommune-czekamy na dokument od pazdziernika ubieglego roku.
dzwonilem do kommune -pani powiedziala , ze mamy to sami zalatwic bo to nie ich problem....tu podnioslo mi sie "cisnienie"...nieznacznie, Grzecznie wiec pania zapytalem "dlaczego nie zapyta sie ona sama droga elektroniczna po angielsku -ponownie i nie poprosi o dokument w j.angielskim aby przyslali go powtornie z PL , poniewaz to ona to zalatwia ,nie ja, ja czekam na dokument -tak na logike biorac...pani powiedziala, ze to nie nalezy do jej obowiazkow....tu nogi mi sie ugiely i usiadlem po "turecku"-zapytalem wiec po co tam jest? Przeciez sam sobie tego nie zalatwie...
Wiec probuje skontaktowac sie z UM w Gdansku i poprosze o ponowne przeslanie dokumentu.
Nie rozumiem co robia  i od czego te panie w kommune sa-to chyba nalezy do ich obowiazkow a nie do moich.
Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #94 dnia: 10 Mar 2016, 16:35:15 »
Rozumiem Twoją frustrację, ale tak "na zimno", to czy zawiniła tu pani z kommune, czy raczej "pani z UM " (tak umownie, bo nie wiemy, kto stoi za takim załatwieniem sprawy ze strony polskiej ) ?
Na logikę wydaje się, iż "pani z kommune" zrobiła wszystko, co do niej należy. Ewentualnie możnaby ją grzecznie poprosić o ponowny kontakt ze stroną polską i poproszenie, by strona polska przesłała stosowny dokument w języku angielskim.
Sam napisałeś o niekompetencji i ograniczeniu umysłowym polskich urzędników.
Dlaczego odpowiadać ma za to pani z duńskiej kommune ?
Być może to, co wchodzi w zakres ich obowiązków, czyli przesłanie dokumentów i prośbę o odpowiedź , dopełniła.
Czy to jej wina, że w polskim urzędzie pracują "analfabeci" ?
I dlaczego to kommune ma dodatkowo płacić za tłumaczenie dokumentu , bo strona polska nie miała na tyle "obycia", by wysłać go chocby po angielsku ?

Jak pisałam, rozumiem Twoje wkurzenie, jako "zwykły petent" nie masz ani wpływu , ani za bardzo możliwości nacisku , no, ale chyba trzeba oddać pani z kommune sprawiedliwość, że to faktycznie "nie jej problem" ;)
" Polak gorszego sortu"

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Mar 2016, 17:25:31 »
Bardzo dziwna sprawa  ???. Ja po przyjściu do Borgerservice, dałem prawko Pl, fotkę, zapłaciłem 280kr. Pani powypełniała papierki, wystawiła terminowe zastępcze prawko DK. Na pytanie jak długo będę czekał, odpowiedziała od 3-6 miesięcy. Ona czyli Borgerservice wysyła PL prawko do Politi w København i oni dalej załatwiają z odpowiednimi urzędami w PL sprawdzając moje uprawnienia i czy nie są czasami zatrzymane lub coś w tym stylu. Zapytałem czemu tak długo.... westchnęła i powiedział, że czasami tak długo czeka się na odpowiedź z Polski. Pożegnałem się i wróciłem do domu.
Jak gdzieś wyże ja napisałem po 55 dniach w skrzynce znalazłem malutką kopertkę z Politi a w niej prawko DK i odesłany wniosek z fotką, który podpisałem i złożyłem w Borgerservice.
Jestem bardzo zdziwiony tokiem biegu twojej sprawy. Wszak sprawy powinny być załatwione pomiędzy urzędami DK i PL.
Ale jazda trafiłeś jak kosa na kamień.

Teraz nie wiem czy sprawdzenia czy posiada się uprawnienia i czy nie są zatrzymane dokonuje Borgerservice? Z twojej sytuacji wynika, że tak. Dopabuse potem po zebraniu dokumentów występują do Politi o wystawienie prawka DK. Tak by to wyglądało.

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #96 dnia: 10 Mar 2016, 17:40:45 »
jankow-procedura odbyla sie identycznie jak u Ciebie-zaplacilismy, dalismy fotki, dostalismy pozwolenie na druczku uprawniajace do poruszania ale tylko w skandynawii.Czas oczekiwania podala taki sam mowiac dokladnie to samo, ze "wszystko zalezy od strony polskiej"
HB - to wlasnie "pania mila" pytalem , nadmieniam grzecznie , aby w tej sytuacji o ile to mozliwe z jej strony o przeslanie ponownej prosby do strony polskiej o przeslanie dokumentu w j.angielskim lub dunskim-wydaje mi sie , ze jest to jednak czesc jej pracy, skoro sie tym zajmuje.
Jak napisalem ja ,tak samo i Ty to zalatwiaja miedzy soba instytucje , nie wacham sie powiedziec , ze szczebla panstwowego i nas jako "petentow" nie powinno sie w to wciagac, mysle ze to tak wyglada -a w tej sytuacji jest na zasadzie " zalatw sobie to ci wypiszemy"
No to chyba jest cos nie tak prawda?
Chodzi glownie o fakt , ze i jedna i druga strona ma to ogolnie w ..pie a my jak nam zalezy to mamy zaplacic za tlumaczenie i wtedy nam sie wyrobi , nie sadzisz ,ze to troche niesprawiedliwe?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 10 Mar 2016, 17:40:45 »

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #97 dnia: 10 Mar 2016, 19:12:30 »
lonewolf - no pewnie, że masz rację.

W głowie to się nie mieści, że mieszają Ciebie w coś, co powinni załatwić między sobą, przecież to nie Ty szedłeś do Borgerservice i błagałeś ich o wymianę prawka, to sprawa urzędowa ... a za taki czas załatwiania sprawy to ich wszystkich "rozstrzelać".
A jechałeś w międzyczasie do Polski? - miałeś jakiś inny dokument potwierdzający, bo obecna śmieszna kartka papieru potwierdzająca posiadanie prawa jazdy (taką samą mógłbym sobie sam wydrukować, a u Was jest zaznaczona kategoria prawda jazdy? - u mnie nawet tego nie ma) tylko na tereny "tutejsze".

no, ale chyba trzeba oddać pani z kommune sprawiedliwość, że to faktycznie "nie jej problem" ;)
Że co beti?  :o
Przeważnie piszesz rozsądnie, ale powyższy komentarz (cały) ... szkoda komentować.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Mar 2016, 03:34:15 »
Spooky, nam pani w Borgerservice mówiła, że jeśli trzeba będzie jechać za granicę, nalezy przyjśc do nich po inny "papierek", ten jest ważny tylko na terenie Danii , jak wszyscy wiemy.
Co do mojego komentarza...hm...ja tylko powiedziałam, że w tym wypadku, czyli lonewolfa, wydaje mi się, że to akurat strona polska "nawaliła" i pretensje do pani z kommune sa troszkę na wyrost- jesli zrobiła, co do niej należy. Zauwaz, że prawo jazdy, o którego wymianę ubiegamy się, jest dokumentem POLSKIM, Dania jedynie odsyła je do Polski i prosi Polskę o sprawdzenie i odpowiedź, czy to ważny dokument itp., by mogła wystawić duńskie prawo jazdy.
Innymi słowy- w tym wypadku Borgerservice występuje jedynie jako pośrednik w załatwieniu sprawy.
Równie dobrze procedura mogłaby wygladać tak, że chcesz miec dunskie prawo jazdy, to sam musisz postarać się o "uwierzytelnienie" polskiego, by Dania wydała ci "swój" dokument.
Zauważ tez, że pytając panią w Borgerservice, ile to potrwa, niezmiennie otrzymujemy odpowiedź, że to tak naprawdę zalezy od strony polskiej, jak sprawnie się z tym "ogarną" .
W przypadku lonewolfa strona polska zawaliła "po całości", bo nie dość, że trwało to wieki, to jeszcze przysłano świstek po polsku, z którym urząd duński "niech sobie robi, co chce"...
Co jest "nabusezsądnego" w moim komentarzu ?
" Polak gorszego sortu"

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
« Odpowiedź #99 dnia: 11 Mar 2016, 05:24:50 »
Witam , pisałem wcześniej , okres zależy wyłącznie od strony polskiej , czym dłużej trzymają u siebie dokumenty tym ...itd. Mówiono mi  w komunie , że były przypadki jednego tygodnia ale były i trzy miesiące czekania. Nie przejmuj się , ja czekam już dwa miesiące i za tydzień jadę na dłuższy urlop , więc nie sądzę , że coś się jeszcze zmieni. Pozdrawiam

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #100 dnia: 11 Mar 2016, 16:55:00 »
A wiem beti, było o tym w tym wątku, ciekawiło mnie jak to wygląda w praktyce.

beti - kurczę, nie wiem czy to jakieś "zduńszczenie" (ale nie piszę tego obraźliwie, tylko analizacyjnie, w sensie, że nie dostrzegasz pewnych faktów, jak gdybyś miała pewnego rodzaju "klapki na oczach" ... i naprawdę nie piszę tego obraźliwie, tylko piszę to, co widzę ... a widzę, że byś kota ogonem odwróciła, by nie wyszło, że duński urząd dał ciała) ... i taki oto jest ten wycinek Twojego komentarza.
Równie dobrze procedura mogłaby wygladać tak, że chcesz miec dunskie prawo jazdy, to sam musisz postarać się o "uwierzytelnienie" polskiego, by Dania wydała ci "swój" dokument.
Na miłość boską! ;) - procedura przecież tak nie wygląda!
Procedura wygląda tak, że oddajesz swoje prawo jazdy w Borgerservice ... i masz dostać duńskie, cała reszta - o czym pisał lonewolf - to są jakieś kpiny i postępowania w stylu wątków z filmów Barei. Przecież po to ta kobieta / ten facet tam są (taką mają pracę), by załatwić nam duńskie prawo jazdy, i jako "oficjalny organ państwa" mają taką moc, jak i możliwości.
I nie chodzi o to, że "Polak wymaga" ... idziesz do sklepu, jest kasjerka ... to Cię obsługuje, przecież nie powie Tobie - chcesz te produkty, to sobie sam "nabij na kasę".
A skoro dostała świstek po polsku to wysyła oficjalnego maila z prośbą o świstek w języku angielskim / duńskim, ot co, co to za problem dla urzędnika? - poza tym to jest korespondencja oficjalna, w związku z pewną sprawą, w której obie strony biorą udział. To, co ta osoba zrobiła, to są po prostu kpiny. Dobra, szkoda już słów.

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #101 dnia: 11 Mar 2016, 17:34:54 »
No wlasnie spooky.
To jest sedno sprawy,obowiazek prawny zostal nalozony na obcokrajowcow-wiec sie dostosowalismy, gdyby to nie bylo konieczne to pewnie bym nie wymienial a ,ze jest ,tak tez zrobilismy.
Pisanie do nas informacji , "ze strona polska przyslala dok. w j polskim i mamy go przetlumaczyc "- czyli niejako naklada sie na nas jako "petentow"obowiazek  przetlumaczenia tego dok. na j.dunski , badz angielski we wlasnym zakresie co do nas nie powinno nalezec , obciazajac nas dodatkowymi kosztami tak, jak cala wymiana byla by  naszym "widzi mi sie ,chce i juz " a nie obowiazkiem prawnym ,jest troche nie na miejscu.
Zaplacilismy za usluge , dopelnilismy obowiazku prawnego narzuconego obcokrajowcom w Danii i nie rozumiem, dlaczego ja jako "petent "mam sobie cos zalatwiac na wlasna reke.
Na propozycje przeslania powtornej prosby do strony polskiej pani mowi grzecznie j.urzedowym , "ze ma to w d..pie" i nie jej problem -to lekka przesada-bo chyba jednak jest i nie zgodze sie z takim tokiem sprawy
Strone polska pomijam,poniewaz wiele rzeczy czasami jest tam absurdalnych, zwlaszcza przy zalatwianiu spraw w urzedach a i ja nie mam obowiazku podpowiadac" pani ladnej " w kommune jak powinna postapic a ona nie powinna mi odpowiadac , " ze jak wiem ,to dlaczego tego sam nie zrobie"...Litosci !

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Mar 2016, 11:50:53 »
A wiem beti, było o tym w tym wątku, ciekawiło mnie jak to wygląda w praktyce.

beti - kurczę, nie wiem czy to jakieś "zduńszczenie" (ale nie piszę tego obraźliwie, tylko analizacyjnie, w sensie, że nie dostrzegasz pewnych faktów, jak gdybyś miała pewnego rodzaju "klapki na oczach" ... i naprawdę nie piszę tego obraźliwie, tylko piszę to, co widzę ... a widzę, że byś kota ogonem odwróciła, by nie wyszło, że duński urząd dał ciała) ... i taki oto jest ten wycinek Twojego komentarza.Na miłość boską! ;) - procedura przecież tak nie wygląda!
Procedura wygląda tak, że oddajesz swoje prawo jazdy w Borgerservice ... i masz dostać duńskie, cała reszta - o czym pisał lonewolf - to są jakieś kpiny i postępowania w stylu wątków z filmów Barei. Przecież po to ta kobieta / ten facet tam są (taką mają pracę), by załatwić nam duńskie prawo jazdy, i jako "oficjalny organ państwa" mają taką moc, jak i możliwości.
I nie chodzi o to, że "Polak wymaga" ... idziesz do sklepu, jest kasjerka ... to Cię obsługuje, przecież nie powie Tobie - chcesz te produkty, to sobie sam "nabij na kasę".
A skoro dostała świstek po polsku to wysyła oficjalnego maila z prośbą o świstek w języku angielskim / duńskim, ot co, co to za problem dla urzędnika? - poza tym to jest korespondencja oficjalna, w związku z pewną sprawą, w której obie strony biorą udział. To, co ta osoba zrobiła, to są po prostu kpiny. Dobra, szkoda już słów.
Jezeli zdales w Danii egzamin na prawo jazdy (czy sprawdzajacy, czy po raz pierwszy), to faktycznie, za tempo pracy sa odpowiedzialne dunskie urzedy.
jezeli chcesz wymienic dokument z Polski, to Dania ma obowiazek potwierdzenia, czy Twoj dokument jest oryginalny i obowiazujacy w Polsce.

Dzieckiem nie jestes i dobrze chybwa wiesz, ze dokument ow, mozna po prostu kupic.
A jakies 2-3 lata  temu, byla calkiem spora afera z prawkami z Czech i Ukrainy - ludzie kupowali falszywke, wymieniali w Danii na legalne i hulaj dusza piekla nie ma.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Mar 2016, 19:00:14 »
Jomir - nie rozumiem nawiązania do mojego komentarza :) Mnie nie chodzi o to, że trzeba czekać, tylko o przypadek lonewolfa. Sama piszesz, że Dania ma obowiązek potwierdzenia ... to niech potwierdzają, a nie wciągają osobę prywatną w rozgrywki międzynarodowe (międzyurzędowe).
Ja bym poprosił o dane przełożonego i wystosował skargę.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Mar 2016, 19:51:06 »
Do skargi nie sa Ci potrzebne dane przelozonego, a guziczek "klag", na stronie kommune.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 12 Mar 2016, 19:51:06 »

Klip w polskim/EU prawie jazdy

Zaczęty przez dorissa79Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 10890
Ostatnia wiadomość 21 Lut 2014, 14:06:25
wysłana przez nadin
Wymiana prawa jazdy w DANII

Zaczęty przez MAXFITDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 1