poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: A-kasse - pytanie szczegółowe  (Przeczytany 175395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

neti

• Gość
Odp: A-kasse - pytanie szczegółowe
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Paź 2009, 09:48:03 »
Tak ,dzieki
Ale tu za 2 linie z liczbami
Czy to jest laczna wartosic,skadki czlonkowskiej ,a-kasse i efterlon,
ta sa wartosci miesiecznie
czyli 3f-a wplaca to do panstwa?
pozr

ktosiek

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Paź 2009, 23:30:00 »
mam pytanie:
Jak jest z podatkiem jak sie dostaje dagpenge? Rozumiem ze bedzie opodatkowane wg obecnego progu podatkowego, czy lepiej zawiadomic skat ze sie starcilo prace i zwiekszyc sobie prog podatkowy? Zwlaszcza jak sie ma rodzine na utrzymaniu (oczywiscie w Danii).
I jeszcze jedno czy mozna sobie zmniejszyc skladke na zwiazki, ubezpieczenia itp. z powodu trudnej sytuacji finansowej?
Z gory dziekuje za odpowiedz;)

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Paź 2009, 13:18:59 »
Tak ,dzieki
Ale tu za 2 linie z liczbami
Czy to jest laczna wartosic,skadki czlonkowskiej ,a-kasse i efterlon,
ta sa wartosci miesiecznie
czyli 3f-a wplaca to do panstwa?
pozr
To sa kwoty roczne.
Skladka na a-kase (kolumna 2 "Samlet bidrag a-forsikring") sklada sie ze stalej skladki do panstwa (3480 kr rocznie (kolumna 2 - kolumna 1) niezaleznie od a-kase) i kosztow admninistracyjnych ktore pobiera a-kase (kolumna 1 "Bidrag administration").
Do tego mozesz wplacac 5.076 kr rocznie (kolumna 3 minus kolumna 2) na wczesniejsza emeryture (ja bym tego nie robil).

Poza tym jest skladka na zwiazki zawodowe ale to juz inna bajka.

[Posted on: 06 Październik  2009, 13:09:47]

mam pytanie:
Jak jest z podatkiem jak sie dostaje dagpenge? Rozumiem ze bedzie opodatkowane wg obecnego progu podatkowego, czy lepiej zawiadomic skat ze sie starcilo prace i zwiekszyc sobie prog podatkowy? Zwlaszcza jak sie ma rodzine na utrzymaniu (oczywiscie w Danii).
I jeszcze jedno czy mozna sobie zmniejszyc skladke na zwiazki, ubezpieczenia itp. z powodu trudnej sytuacji finansowej?
Z gory dziekuje za odpowiedz;)
Jesli nie placiles podatku sredniego i nie miales dodatkowych ulg np. za przejazdy lub kosszty podrozy, to chyba nie ma znaczenia - masz nadal ta sama kwote wolna.
Nie slyszalem o mozliwosci zmniejszenia skladek.

ktosiek

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Paź 2009, 14:09:55 »
Dzieki za odpowiedz jest.info.
Ale jeszcze cie zapytam, jesli moge? Jezeli nam nie zmniejsza skladki ( bo o tym zmniejszaniu to nam facet z 3f powiedzial) to z czego ja moglym zrezygnowac zeby placic mniej ale zeby nie stracic dagpenge? Obecnie place ok 1200dk
Natomiast moja zona placi ok800dk ale nie dostaje dagpenge bo jej duzo brakuje do a-kassy. Czy powinna w tej sytuacji wogole zrezygnowac ze zwiazkow, czy oplacac tylko a-kasse bo w przyszlosci jej sie przyda to? A moze po prostu powinnismy sie przeniesc do innych tanszych zwiazkow? tylko ze plusem 3f jest to ze oni ci moga doliczyc godziny przepracowane wczesniej na wypadek jakbys stracil prace i ubiegal sie o a-kasse, a inne zwiazki tak nie robia. Czy to jest prawda?
Prosze cie o madra rade:) Bede wdzieczny

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 06 Paź 2009, 14:42:39 »
1200 to zwiazki + a-kasa + wczesniejsza emerytura (423 kr. miesiecznie) a twoja zona wplaca na zwiazki + a-kase. Na wczesniejsza emeryture trzeba wplacac 30 lat - byl to swiadomy wybor? Praktycznie tylko potrzebna jest a-kasa, bo stad dostajesz pieniadze dla bezrobotnych.

( bo o tym zmniejszaniu to nam facet z 3f powiedzial) ..
Jakies szczegoly? ???

ktosiek

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 06 Paź 2009, 14:53:28 »
To jak zone (wtedy jeszcze narzeczona;) namowilem na 3f i poszlismy sie zapisac, wtedy ona zapytala faceta u ktorego zapisywala sie "czy kiedy starci prace da sie zmniejszyc skladke i on powiedzial ze tak".
To co myslisz ze mam zrezygnowac ze skladki na wczesniejsza emeryture? Wtedy to ja myslalem ze zostane tu na zawsze.
A moze zmniejszyc 3f na tansze zwiazki?

ktosiek

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 06 Paź 2009, 15:08:54 »
Aha, bylismy w Skat. Teraz zaluje ze tam pojechalismy:( Moze jutro pojedziemy jeszce raz, bo trafilismy nie na odpowiednia osobe. Mialem dobry fradrag i jako uczciwy bezrobotny poszedlem zeby uprzedzic ze jestem bezrobotny bede dostawac a-kasse, mam zone na utrzymaniu i raczej juz nie bede jedzil do Polski tak czesto jak dotychczas. Zony fradrag powinnien teoretycznie przejsc na mnie,skoro ja mam dochody a ona nie ma. To facet ze skat tak mi zmniejszyl ten prog az o 75% , kierujac sie tym ze ja zbyt duzo zarobilem dotychczas. Ja nie wiem o co chodzi. Zmienialem w tym roku juz 3razy taxkort zawsze mialem 39% i niski prog podatkowy, a w sierpniu zalatwilem lepszy fradrag a we wrzesniu mnie zwolnili.
Czy ja mam jeszcze raz pojsc do skat i zmniejszyc taxkort? Oni beda mi zabierac prawie polowe dochodow z a-kasse! czy to jest uczciwe?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 06 Paź 2009, 15:08:54 »

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 06 Paź 2009, 15:37:08 »
To co myslisz ze mam zrezygnowac ze skladki na wczesniejsza emeryture? Wtedy to ja myslalem ze zostane tu na zawsze.
Zalezy od temperamentu - ja bym nie wplacal przez 30 lat na cos co jeszcze pare razy zmieni sie, nie majac za duzo pieniedzy.

To facet ze skat tak mi zmniejszyl ten prog az o 75% , kierujac sie tym ze ja zbyt duzo zarobilem dotychczas. Ja nie wiem o co chodzi.
Twoj podatek zalezy od wysokosci dochodow (czy przekroczysz prog podatku sredniego i gornego) i wysokosci ulg. Jesli pobrano za malo zaliczki na podatek to albo musisz wplacac wiecej teraz albo bedziesz mial duza doplate przy rozliczeniu rocznym.

Oni beda mi zabierac prawie polowe dochodow z a-kasse! czy to jest uczciwe?
Sa rozne zdania na temat uczciwosci pobierania podatkow (na przyklad zapytaj Svarie  ;D).

ktosiek

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Paź 2009, 16:05:44 »
Czyli co nie mam juz szans podwyzszyc fradrag? oni i tak swoje zabiora, i teraz i pozniej , jezeli nie znajde kogos kto mnie dobrze rozliczy. W kazdym badz razie jeszcze raz tam jutro pojde, bo chyba mi jakies ulgi za dojazdy zostawil nie chce miec pozniej problemow, ze niby pobieram dagpenge i jeszcze za dojazdy do polski odliczam. Eh, takie to zycie jak czlowiek do konca nie zna swoich praw i jeszcze po Dunsku prawie nie mowi:(

Dziekuje za informacje;)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Paź 2009, 16:24:47 »
"Oni beda mi zabierac prawie polowe dochodow z a-kasse! czy to jest uczciwe?"
Jest pewne i ustalone "socjalnie odpowiedzialne" minimum na przezycie,ok 4000 na singla, po zaplaceniu podstawowych wydatkow.
Czlowiek ze skatu nie moze napewno za duzo kasowac, chyba, ze zarabiales miliony albo przegiales gdzies tam pale.
Na tego rodzaju skatowe czy socjalne akcje powinno sie brac kogos kumatego ze znajomoscia dunskiego i pewnych tutejszych "skatowo/socjalnych rozkladow jazdy"  :) . Bardziej racjonalnie jest wydac od razu pareset koron niz blakac sie po skatach i szukac pomocy na roznych forach, najczesciej u pomocnych lecz malo kompetentnych ludzi.

ktosiek

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 06 Paź 2009, 17:25:25 »
Sluchajcie, zrobilem male obliczenie. Tylko ze nie znam sie na ksiegowosci i podatkach. Jak cos to mnie poprawcie.
Dagepenge 725dk/dzien x 5dni roboczych x 20dni w miesiacu = 14.500 - 0,38% podatku = 8900dk (na czysto) Po zaplaceniu wszystkich stalych rachunkow (a jezeli beda jakies nieprzewidywane?) zostaje 1390 na jedzenie. 1390dk/20dni=69,5dk na osobe dziennie. a jak to podziele na 30 dni i jeszcze na 2 osoby. Strach pomyslec:(
A moze ja zle licze? Dali mi 5000 kwote wolna od podatku.

P.S a jezeli chodzi o osoby kompetentne to mysle ze na forum znajdzie sie pare.

Pozdrawiam Was;)

neti

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Paź 2009, 17:38:20 »
Sluchajcie, zrobilem male obliczenie. Tylko ze nie znam sie na ksiegowosci i podatkach. Jak cos to mnie poprawcie.
Dagepenge 725dk/dzien x 5dni roboczych x 20dni w miesiacu = 14.500 - 0,38% podatku = 8900dk (na czysto) Po zaplaceniu wszystkich stalych rachunkow (a jezeli beda jakies nieprzewidywane?) zostaje 1390 na jedzenie. 1390dk/20dni=69,5dk na osobe dziennie. a jak to podziele na 30 dni i jeszcze na 2 osoby. Strach pomyslec:(
A moze ja zle licze? Dali mi 5000 kwote wolna od podatku.

P.S a jezeli chodzi o osoby kompetentne to mysle ze na forum znajdzie sie pare.

Pozdrawiam Was;)

witam,
na stronie zwiazku 3f wycztytalem ze a-kasse wyplacaja nie wiecej niz 90 % moich zarobkow
czy to prawda

neti

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Paź 2009, 17:39:55 »

Do tego mozesz wplacac 5.076 kr rocznie (kolumna 3 minus kolumna 2) na wczesniejsza emeryture (ja bym tego nie robil).

Czy mozesz wyjasnic dlaczego bys nie placil,skoro mozna isc piec lat wczesniej na emeryture

n

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Paź 2009, 21:56:03 »
Ktosiek, 
1.- do mieszkania załatwicie sobie "boligstøtte" (no, chyba, że macie za duże-wtedy musicie zmienić na mniejsze,aby móc dostać dopłatę)
2. dalej- 5000 DKK kwoty wolnej, to i tak całkiem ładny fradrag !!! Dla osoby posiadającej rodzinę w Danii, 4tys.kr.
"z kawałkiem" to całkowity standard.. To ile Ty miałeś wcześniej kwoty wolnej ???
Bo SKAT może jeszcze "zasadzić się"na rozliczeniu rocznym,jeśli miałeś za dużo fradragu.

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 06 Paź 2009, 22:06:26 »
Ktosiek, mozesz porowniac wszystkie twoje karty podatkowe i zobaczyc co wplywalo na kwote wolna, a jesli ich nie masz na papierze to sa one na TastSelv.

Czy mozesz wyjasnic dlaczego bys nie placil,skoro mozna isc piec lat wczesniej na emeryture
To bylo bardziej pytanie, kto bedzie spelnial warunki do tego czasu aby otrzymac wczesniejsza emeryture, ktore miedzy innymi sa:
- z reguly musisz byc czlonkiem a-kasy przez ostatnie 30 lat i wplacac skladki na wczesniejsza emeryture
- musisz miec prawo do zapomogi dla bezrobotnych (dagpenge) w chwili przejscia na wczesniejsza emeryture. To znaczy, ze musisz byc do dyspozycji na rynku pracy, tzn. nie mozesz byc chory lub nie byc w stanie podjac prace. Bedziesz musial tez miec prace 52 tygodnie w okresie ostatnich 3 lat.

Poza tym jest tendencja do pogarszania warunkow wczesniejszej emerytury.

Ale, wczesniejsza emerytura jest najlepsza forma oszczedzania na emeryture i w wypadku ewt. likwidacji  otrzymuje sie wplacone skladki z powrotem (w dzisiejszych koronach), dlatego moja wczesniejsza rada nie byla przemyslana  :-[, bo nawet jak nic z tego nie wyjdzie to pieniadze nie beda stracone.

PS. Jesli dziecko dostanie do wyboru jeden cukierek dzisiaj lub dwa jutro, to wybierze jeden dzisiaj. ;D
Ale ja jestem dorosly i rozsadny, i dlatego wplacam na efterløn.  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 06 Paź 2009, 22:06:26 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7676
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki