poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jazda na polskich blachach  (Przeczytany 76723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

choryzajac

• Gość
Odp: Jazda na polskich blachach
« Odpowiedź #135 dnia: 12 Wrz 2009, 17:39:53 »
Jak w takim razie przerejestrować samochód ? Przecież wymogiem dostania kredytu jest wpisanie banku jako współwłaściciela, a co w przypadku gdy bank nie zgodzi się na zarejestrowanie auta w innymi kraju ? Jak się np. przedstawia sprawa leasingu, przecież do momentu zakończenia umowy leasingu, w świetle prawa właścicielem samochodu jest bank.

Pozdriawiam :)
spytaj skat moze da Tobie odpowiedz + mandacik i podatek do zaplacenia

wewe

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 12 Wrz 2009, 17:40:55 »
w dunskim dowodzie rejestracyjnym nie ma wlasciciela pojazdu, jest tylko posiadacz rejestracji, i ten nie stanowi do kogo auto nalezy

ciekawski :)

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 12 Wrz 2009, 19:01:36 »
spytaj skat moze da Tobie odpowiedz + mandacik i podatek do zaplacenia

Akurat tak się składa że ja jeżdżę samochodem na duńskich numerach, tak więc frustratom z problemami, którzy nic nie wnoszą do tematu podziękuje za odpowiedź.

Natomiast ciekawi mnie problem auta już posiadanego w leasingu. Skat daje dwie możliwości: pierwsza to rejestracja posiadanego już auta z tablic zagranicznych na duńskie, lub kupno auta na duńskich tablicach.

Wewe rozumiem mniej więcej o co chodzi, jednakże chyba prowadzi to do sytuacji w której auto może być zarejestrowane w dwóch różnych państwach UE jednocześnie ? W Polsce nie mogę wyrejestrować auta do czasu trwania umowy leasingu, gdyż samochód do czasu zakończenia umowy został mi przekazany do użytkowania i to nie ja jestem jego właścicielem. Pomimo tego mogę zarejestrować go w Danii ?

Nie wiem czy iść pytać do Skatu czy ze względu na skomplikowanie problemu lepiej do adwokata/radcy prawnego tu w Danii ? Dociekam tak mocno problemu, gdyż dotyczy on mojego ojca który nijak broni się przed przerejestrowaniem auta, a że ten samochód to jego "czwarte dziecko" :D, nie ma mowy o kupnie innego duńskiego auta :)

wewe

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 12 Wrz 2009, 19:38:41 »
skat wysyla dokumenty i tablice do Polski nie wiem czy w kazdym przypadku co do samochodow w leasingu tez sa jakies przepisy musisz ustawy poczytac choc wydaje mi sie ze wszystko bedzie prowadzilo do rejestracji pojazdu w danii jezeli pobyt jest dluzy niz pol roku lub rok w ciagu dwoch lat, wiem ze jak dunczyk chce sobie kampera w szwecji pozyczyc i przejchac przez danie to musi sie o spcjalne jedno dniowe pozwolenie ubiegac, jak bede mial czas to zajrze do ustaw bo jest troche wyjatkow np. firmy ktore zajmuja sie wynajmowaniem samochodow.

Offline AnitaKulig

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
Uwaga na granicy od 21 tego miesiąca
« Odpowiedź #139 dnia: 17 Wrz 2009, 16:11:23 »
 :'( Słuchajcie wszyscy moi rodacy mieszkający i pracujący w naszej pięknej DANII.Od poniedziałku tj.21 b.m duński urząd podatkowy tj.SKAT podjął poważne kroki jeżeli chodzi o nasze polski tablice rejestracyjne.Wszyscy ci którzy są w Danii ponad rok nie przejadą przez granice albo płacisz podatek na miejscu.a wiecie ich to nie jest niska kwota albo wracasz do kraju.Zbyt długo duńczycy borykają się z tym problemem więc dlatego tak poważne kroki....szukają pieniędzy jak karzde państwo.Także oszczegam to juz nie są żarty.Pozdrawiam Anita

funio

• Gość
Odp: Uwaga na granicy od 21 tego miesiąca
« Odpowiedź #140 dnia: 17 Wrz 2009, 16:19:43 »
A nie wiesz jak dlugo będą polować ?

Offline CESIEK7717

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #141 dnia: 17 Wrz 2009, 16:38:02 »
I co będą stać całą noc ,chyba nie a polak zawsze coś wykąbinuje,miejmy nadzieje że nie, a jeśli auto jest zarejesrowane na kogoś innego a np ja tylko jestem współ właścicielem ,to jak moge go zarejestrować jeśli to nie jest moje auto tylko pół

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #141 dnia: 17 Wrz 2009, 16:38:02 »

tdc

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 17 Wrz 2009, 16:55:00 »
:'( Słuchajcie wszyscy moi rodacy mieszkający i pracujący w naszej pięknej DANII.Od poniedziałku tj.21 b.m duński urząd podatkowy tj.SKAT podjął poważne kroki jeżeli chodzi o nasze polski tablice rejestracyjne.Wszyscy ci którzy są w Danii ponad rok nie przejadą przez granice albo płacisz podatek na miejscu.a wiecie ich to nie jest niska kwota albo wracasz do kraju.Zbyt długo duńczycy borykają się z tym problemem więc dlatego tak poważne kroki....szukają pieniędzy jak karzde państwo.Także oszczegam to juz nie są żarty.Pozdrawiam Anita

A skad tak informacja???Mozesz podac jakies zrodlo???

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 17 Wrz 2009, 16:56:24 »
skąd taka wiadomość przecież oni stoją bardzo często   jeżdżę do polski co tydzień i wracam i często stoi skat oraz politi

Klingon2

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 17 Wrz 2009, 17:11:22 »
Pare dni temu bylo omawiane w TV.

Offline marteczka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #145 dnia: 17 Wrz 2009, 17:26:51 »
a co  w przypadku osób posiadających zezwolenia? tez mogą spodziewać się jakichś problemów na granicy po zatrzymaniu przez skat?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #146 dnia: 17 Wrz 2009, 17:48:47 »
A jestes pewna, ze wlasnie o tym mowili.
Kilka dni temu ogladalam program telewizyjny, w ktorym generalnie mowili o przywroceniu kontroli granicznej, ze wzgledu na przestepczosc, glownie w kontekscie zamieszek. Przytaczane byly kalkulacje o tym, ze znacznie taniej im wyjdzie kontrolowanie wjezdzajacych niz wzmacnianie patroli policyjnych,  akcje majace na celu uciszanie chuliganow, oraz koszta strat przez nich wyrzadzonych.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

thomas212

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 17 Wrz 2009, 17:51:03 »
Jak zwykle ktoś fame puścil,zajmijcie się czymś konkretnym a nie wkółko ten sam temat piłujecie

sivy

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 17 Wrz 2009, 18:12:18 »
Jak zwykle bzdety bzdety ludzie wy nie macie o czym juz pisac

Klingon2

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 17 Wrz 2009, 18:29:37 »
Ja widzialem tv-program z akcji SKATu na granicy ale nic nie mowili o przyszlych akcjach - przeprowadzaja napewno regularnie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #149 dnia: 17 Wrz 2009, 18:29:37 »

samochód na Polskich numerach

Zaczęty przez zuzaDział Podatki

Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 86838
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2011, 21:43:32
wysłana przez charly
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 29092
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji

Zaczęty przez neletopDział Kultura

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 11107
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2010, 15:28:30
wysłana przez neletop
Praca na POLSKICH warunkach w Danii - Co to jest ??

Zaczęty przez willyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 54837
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 21:00:42
wysłana przez turbo
Motocykle na polskich numerach-przepisy

Zaczęty przez wincentDział Hydepark

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 130634
Ostatnia wiadomość 23 Lis 2018, 11:54:20
wysłana przez lesoleil