poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kontanthjelp?  (Przeczytany 36002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kontanthjelp???

• Gość
kontanthjelp?
« dnia: 21 Lis 2009, 20:41:44 »
Chcialabym dowiedziec sie wszystkiego na temat kontanthjelp??Co to jest,kto moze sie o to starac itp...
Prosze o pomoc!

Offline teddy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: kontanthjelp?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lis 2009, 21:51:28 »
Sluchaj "stary" ,nie jestem wredny i rozumiem Ciebie ,jestem tylko tutaj 1,5 roku i po prostu nie znam sie na "prawie dunskim"ale proponuje - wpisz to haslo do wyszukiwarki i bedziesz "w domu".Sie ma.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lis 2009, 22:10:17 »
Chcialabym dowiedziec sie wszystkiego na temat kontanthjelp??Co to jest,kto moze sie o to starac itp...
Prosze o pomoc!
Pamietaj wrzucuc do wyszukiwarki "kontanthjælp" a nie "Kontanthjelp"

Offline agelina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lis 2009, 12:21:58 »
wiec wygląda to tak dostaniesz pomoc jesli pracowałaś wcześniej i straciłaś prace i jesli twoj maż pracujący nie przekracza 12000 dkk przed podatkiem

Offline fafina98

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Sty 2010, 18:33:49 »
Witam od stycznia wraz z mężem nie mamy pracy do marca(kryzys w firmie) zapisaliśmy się do jobcenter i w komunie . Tam nas poinformowano że może dostaniemy kontanthjelp ponieważ nie mamy pełnego roku w A-kassie , wypełniliśmy wszystkie papiery i mamy czekać ! Może ktoś wie  jak długo trzeba czekać na odpowiedz z Komuny czy nam się należy kontanthjelp . Z góry dziękuje pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sty 2010, 18:40:09 »
Kilkakrotnie pisalem o kontanthjælp tutaj na forum. Nie pamietam dokladnie nazwy watku. Sa tam wszelkie informacje odnosnie warunkow uzyskania kontanrthjælp itp. Jezeli nie macie innych srodkow do zycia (np. oszczednosci w banku i podobne) to zwroc sie o pomoc w formie zaliczki na poczet pozniej przyznanej kontanthjælp.

Offline fafina98

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sty 2010, 18:46:33 »
Czytałam wszystkie wątki ,ale nie pisze tam jak długo się czeka na odpowiedz czy dostaniemy kontanthjelp? A wymogi wszystkie spełniamy mamy czekać i tu moje pytanie jak długo ? Z góry dziękuje

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sty 2010, 18:46:33 »

Offline kuczisor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Sty 2010, 19:45:33 »
Witam , jest to mój pierwszy post wiec powinienem się przywitać ( zrobię to pózniej ,gdyż wiem że osoba czekająca na kontan hæjlp z Reguły zostaje bez środków do życia i zależy jej na szybkim załatwieniu sprawy  )

Więc tak :
Sam jestem w podobnej sytuacji i na świeżo przechodziłem przez to.  Od listopada 2009 roku zostałem zarejestrowany na kontant hjælp po roku pracy i stracie jej z powodu bankructwa firmy, 30 listopada miałem dostać pierwszy przelew , niestety  niedostałem , po wizycie w komunie(2 grudnia)  pani oznajmiła mi że potrzebne jest pozwolenie na wypłatę "kontant h. " z Kopenhagi z STATSFORVALTNINGEN HOVEDSTADEN. Cierpliwie czekałem do 16 grudnia wiedząc że w Danii takie sprawy załatwiane są dość szybko , niestety gdy się udałem w połowie grudnia do komuny okazało się że mam czekać , zdesperowany zapytałem czy dostanę pomoc w tym roku pani odpowiedziała że nie wie  , może w tym może w następnym... W komunie byłem jeszcze kilka razy , niestety dalej miałem czekać , przed samymi świętami poszyłem do komuny z moją Duńską przyjaciółką która pracuje w duńskim kosciele , przedstawiła się jako pomoc z danske kirke i dopabuse jej wyjaśniono że ww urząd musi wydać zezwolenie na wypłąte przez komuny pieniędzy. Zrezygnowany bez pieniędzy przeczekałem święta i nowy rok . Pierwszego dnia pracującego w nowym roku  udałem się do komuny z zapytaniem czy coś już wiadomo , odpowiedź była taka sama , czekać.. Nie pomogły moje próby wyjaśnienia że zostałem bez środków do życia , ostatnie pieniądze dostałem w  październiku i to tylko za pół miesiąca. Miałem czekać , pojechałem do Kopenhagi do   STATSFORVALTNINGEN HOVEDSTADEN gdzie dowiedziałem się że Komuna wysłała moje podanie o przyznanie Kontant dopabuse 18 grudnia !!! ???  i mam czekac, znowu moje wyjaśnienia niczego nie dały ze muszę kupić drewno na opał bo jest bardzo zimno zapłacić za energię i że od października jestem bez pieniędzy .Miałem czekać ,na moje szczęście mam dobry kontakt z moimi duńskimi przyjaciółmi i opisywane problemy były dla nich szokiem , wspomniana wczesnie kobieta z Kościoła pojechała ze mną  w wtorek do STATSFORVALTNINGEN HOVEDSTADEN i dopabuse jej interwencja dała jakiś skutek, wczoraj dostałem list z Kopenchagi   gdzie stwierdzają że spełniam warunki do pozostania w Danii. Jednocześnie taki sam list wysłali ponoć do mojej  Komuny. W poniedziałek wybieram się do komuny z nadzieją że wreszcie dostanę pieniądze niezbędne do opłacenia wszystkich rachunków. Niestety w podobnej sytuacji jak ja jest kilku kolegów z mojej pracy i oni nie dostali żadnych odpowiedzi co najwyżej pismo z Kopenhagi że mają dosłać masę dokumentów , jak ostatnie fiszki  z wyciągów , decyzje dlaczego zostało ogłoszone bankructwo  ,rozliczenie roczne skatu i wiele innych wg mnie zbędnych dokumentów .

Dania ma teraz naprawdę spore problemy budżetowe tylko w tamtym roku bankructwo ogłosiło ok 10.000 firm ,nigdy nie było aż tak źle w Danii , Komuny będą robić wszystko żeby zniechcęcić , przedłużyć ewentualną wypłatę  . To jest ich gra.
Moja propozycja ,jechać do Kopenhagi  lub dzwonić i się dowiadywać kiedy dotanie się odpowiedź... Tylko w ten sposób można przyspieszyć tą sztuczną biurokrację.

Nadmienie że w Danii jestem razem z synem ( jako samotnie wychowujący dziecko ojciec) który chodzi tu do szkoły , ja sam chodzę też do szkoły językowej( moduł 3) i do jobcenter na aktivering .
 Wiem że jeszcze pół roku temu nie było aż takich problemów z dostaniem kontant hjælp , lecz teraz pozmieniało się to znacznie ze względu na kryzys  który jest w Danii ( moja komuna musiała zwolnić 18 soób w celu ograniczenia wydatków ) . Następną moją radą jest aby się nie poddawać gdyż właśnie o to im chodzi , robią to żeby zniechęcić i sprawić aby człowiek sam chciał wrócić do swojego kraju . Jednak teoretycznie jeśli ktoś pracował ponad rok  i tu płacił podatki musi dostać kontant hjælp od 1 maja 2008 roku po otwarciu rynku pracy obowiązują tu dyrektywy unijne które jasno to określają .

PS a w urzędach pamiętajcie grzecznie i nie unosić się , tylko wtedy możecie zyskac szacunek inaczej efekt będzie odwrotny ,wiem że to trudne w takiej sytuacji życiowej , jednak trzeb "utemperować" polski temperament i spokojnie probować wyjaśniać swoją sytuację...

Offline fafina98

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sty 2010, 19:54:18 »
Dziękuje za odpowiedz :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Sty 2010, 11:17:38 »
Kuczisor: nie mam zamiaru usprawiedliwiac komuny, ale jest faktem, ze obcokrajowcy (z EU/EØS krajow) nie moga otrzymac kontanthjælp "od reki" jak to dostaja dunczycy. Wielokrotnie pomagam w takich sprawach i jestem dobrze zorientowany. komuna ma obowiazek upewnienia sie czy osoba w ogole jest upowazniona do tej pomocy i dlatego musi uzyskac od Statsforvaltningen potwierdzenie, ze starajacy sie o kontanthjælp spelnia warunki pobytu w Danii (rejestracja w Stasf., kontrakt pracy itp.). Tego wszystkiego nie potrzebuja dunczycy. Czesto dlugotrwala wedrowka po urzedach spowodowana jest niewlasciwym tokiem zalatwiania sprawy i niezbyt duzym zaangazowaniem urzednika. Masz racje, nie nalezy sie poddawac. Dlatego polecam zawsze zwrocic sie bardzo szybko do Statsfoevaltningen o potwierdzenie, ze spelniam warunki pobytu/zatrudnienia itp. Najczesciej udaje mi sie zalatwic wyplate zaliczkowa a conto kontanthjælp.   

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Sty 2010, 14:45:14 »
Niestety, Dania jest ma bardzo rygorystyczną politykę wobec obcokrajowców i nawet unijne prawa im zbytnio nie leżą. Z tego co wiem w np Anglii nie stwarzają takich problemów Polakom. Ale trzeba walczyć z dziadostwem o swoje. Co z tego że jest kryzys i dużo firm zbankrutowało, w innych krajach jest większy a nie kombinują tak i nie stwarzają takich problemów. Jak zapełniać miejsca pracy w sektorach, w których potrzebowali ludzi i płacić prawie połowę z tego podatku to im się podobało i było do tego prawo. Jak teraz trochę bezrobocia i mniejsze wpływy(gdzie tam im do bezrobocia i kryzysu w Anglii lub Polsce) to już się pozbywać chcą bez należnych świadczeń. Walczcie z dziadostwem, a jak nie pomoże to do Strasburga, do telewizji do gazet...
A najlepiej to się zapiszcie do A-kassy

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Sty 2010, 16:09:34 »
Najczesciej prawda lezy po srodku. Nieporozumienia czesto wynikaja z braku znajomosci jezyka, interpretowaniu przepisow, naszej atytudy "mi sie nalezy i koniec", jak rowniez po stronie urzednikow. Nie ma takiego zjawiska, ze nie mozemy dostac kontanthjælp bo duzo firm bankrutuje i ze budget panstwa ma mniej srodkow niz przed kilku laty. Dania nie republika bananowa i przepisy obowiazuja wszystkich. Kontanthjælp sie nalezy pod warunkiem spedzenia pewnych warunkow, dokladnie okreslonych przepisami. To wlasnie sprawdzenie czy warunki te sa spelnione, zabiera czas. Prosze nie pisac, ze trzeba walczyc z dziadowstwem-to smieszne. A moze tak na barykady? Mysle, ze powinnismy sie lepiej przygotowac do dialogu z instytucjami do ktorych sie zwracamy (jak najszybciej nuczyc sie jezyka, poznac przepisy i zasady w konkretnej kwestii). Zanim to nastapi, dobrze jest miec kogos kto sie orientuje w tych sprawach i razem z nami uczestniczy w rozmowach z urzedem.     

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Sty 2010, 19:55:45 »
Nalezy tez dodac , ze komunalna reforma sprzed paru lat doprowadzila do kompletnej dezorganizacji pracy komuny,w Kopenhadze panuje obecnie pelny chaos; borgerservice to tylko skrzynka pocztowa do ktorej wrzuca sie podania o pomoc, wszystko bedzie rozpatrywane zupelnie gdzie indziej; przygotujcie sie zazwyczaj na rozmowe z malo kompetentym urzedasem ktory zawsze musi kogos spytac, niebardzo jeszcze wiedzac kogo i gdzie.

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Sty 2010, 11:47:23 »
Nie  tylko  reforma  komunalna ale  rowniez  reforna  policji  , ksiag wieczystych itd ..  Wszystko  czego  rzad  dunski  sie  dotknal
to  spieprzyl  w  ciagu  ostatnich  kliku lat . Na  dodatek brak  kontroli nad  sektorem  bankowym  doprowadzil  do  skandali  ktorych  mozna z  reguly szukac  w  Ameryce  Lacinskiej   a  nie  w  Skandynawii . Zanim  Dania  sie  z  tego  kryzysu  wygrzebie  to  uplynie  mnostwo  czasu a  zlote  lata zycia  na  kredyt 2003-2007 razej  zbyt  predko nie  wroca .

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Sty 2010, 12:30:00 »
Unijne prawo nieograniczonego pobytu w Danii mowi, ze czlonek UE ma prawo przebywac w Danii tak dlugo jak dlugo potrafi sie samodzielnie utrzymac.
W przypadku utraty pracy, cudzoziemiec z UE ma 6 miesiecy na jej znalezienie. W tym czasie ma wciaz prawo do przebywania w Danii, bedac automatycznie upowaznionym do korzystania z pomocy socjalnej.
Po uplywie owych 6 miesiecy w przypadku nieznalezienia zrodla utrzymania, TEORETYCZNIE (bo w praktyce malo kto to egzekwuje) prawo do pobytu w Danii wygasa. Tym samym powinny wygasac wszelkie zasilki socjalne. To wlasnie dlatego wymagaja powtierdzenia z urzedu ds. ludnosci, w kwestii spelniania warunkow zwiazanym z prawem pobytu.
Tak wiec, moze zamiast walczyc z DZIADOSTWEM, warto by najpierw poznac przepisy, w ich ramach sie poruszac. I cieszyc sie, jezeli zostana one nagiete na Wasza korzysc.
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2010, 17:41:41 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Sty 2010, 12:30:00 »

kontanthjelp czyli zasiłek dla bezrobotnych

Zaczęty przez floofDział Podatki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4953
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2012, 19:07:13
wysłana przez brylant
KONTANTHJELP A POSIADANIE SAMOCHODU

Zaczęty przez marta999Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 7