poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zatrzymany samochod przez SKAT  (Przeczytany 115074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
Odp: Zatrzymany samochod przez SKAT
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Lut 2010, 20:33:01 »
Przeciez oni w tym skacie sa chyba paranienormalni twierdzac ze bank ci da kredyt pod zastaw,jaki bank udzieli ci kredytu jezeli nie masz zadnych przychodow?,po drugie samochod jest na pl.tablicach zalozmy ze jakis jednak ci da i co odbierasz auto plcisz kare czy ten podatek wyjezdzasz do polski i bank sie bedzie bujal za toba zeby sciagnac zaleglosc przeciesz to absurd.Skat tez nie chce ci isc na reke z rozlozeniem tego na raty z tego samego powodu brak pracy i plynnosci finansowej dlatego podejrzewam ze woli zeby to bank umoczyl a nie oni,ja chcialem zeby mi rozlozyli podatek na raty to niebylo problemu sprawdzili tylko moja umowe o prace i mogli mi to rozlozyc na trzy lata a po tymokresie reszte musialbym zaplacic jednorazowo,mialem do zaplaty ok.92 tys.dk ale wolalem sprzedac auto w polsce i tu kupic na raty.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Lut 2010, 21:17:39 »
Nie, no to moze Cie nie zrozumieli? Jesli skonczyles 22 stycznia ... a zlapali Cie w lutym, to nie ma sprawy, bo mozesz jezdzic wowczas jako turysta, a nie pracownik w Panstwie dunskim, bo juz nie pracujesz. Jesli byles po 22 stycznia w PL to mow, ze wrociles w lutym jako turysta. Pokaz przepisy, ze mozesz byc wowczas 3 m-ce i zadaj przepisu, na podstawie ktorego Tobie wzieli samochod.

Taka scieme o turyscie to mozna powiedziec u cioci na imieninach.Moze ciocia uwierzy bo jest stara i slyszy tylko na jedno ucho!Dla skatu licza sie fakty.A fakt jest taki ze czlowiek ma cpr i zolta karte wiec kit o turyscie moze tylko ich rozsmieszyc.Nie wymeldowal sie z rejestru ludnosci co za tym idzie obowiazuje go takie samo prawo jak osoby pracujace.To ze w tym momencie nie mial pracy ich nie obchodzi.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Lut 2010, 21:40:43 »
Moze jest zarejestrowany w folke, moze nie ... sorry, ale nie pamietam (ja np. nie jestem). Ale jesli nie jest, to ma rozwiazanie umowy o prace, ma rozwiazanie umowy najmu mieszkania, zatem cos by mogl z tym zrobic.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Lut 2010, 21:42:21 »
a odnośnie mojej pracy to tak dostałem wypowiedzenie 8 stycznia i 22 styczeń był ostatnim dniem mojej pracy ,ale staram się o zasiłek więc nadal mam CPR nr a jeżeli masz CPR to płać tak mi powiedziano ja pokazywałem wszelakie dokumenty nawet nie zajrzeli nie wiem co dalej nie mam czym zawieżć rodziny do kraju dzieci w poniedziałek powinny być w szkole a ja nadal w punkcie wyjśćia brak słów

W w/w okolicznosciach turystyczny powod pobytu w Danii niestety malo prawdopodobny.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Lut 2010, 21:58:38 »
Moze jest zarejestrowany w folke, moze nie ... sorry, ale nie pamietam (ja np. nie jestem). Ale jesli nie jest, to ma rozwiazanie umowy o prace, ma rozwiazanie umowy najmu mieszkania, zatem cos by mogl z tym zrobic.

Jesli nie jestes w rejestrze to znaczy ze Ciebie tutaj nie ma.Ty jestes "TURYSTA" ktory po cichu pracuje na czarno.Ty mozesz smigac na Pl blachach i teoretycznie nic Ci nie zrobia.Niestety zalozyciel watku ma diametralnie inna sytuacje.

Ps.Chyba ze pracujesz w polskiej firmi ktora oddelegowala Cie do pracy w Danii no to wtedy tez nie bedziesz w rejestrze.

Offline bodka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #80 dnia: 25 Lut 2010, 23:15:34 »
tak jest jeśli masz żółtą kartę to płać to ich świeta zasada,ale powinni mieć jakieś sumienie tymbardziej że mam naprawdę na wszystko dokumenty i to że ich nie okłamuję poza tym ja pisałem wnioski o pozwolenie od wrześnis do grudnia na swoję nazwisko a na koniec grudnia samochód został przerejstrowany na moją partnerkę ale ja jestem nadal współwłaścicielem i w styczniu podczas gdy samochód był na próbnym dowodzie moja partnerka wysłała kolejną prośbę na swoje nazwisko niestety nie listem poleconym,ale do mnie z TAAstrup  też przychodziły zwykłe listy myślę że ta sprawa jest do końca trochę niejasna bo mimo wszystko prosimy legalnie o wszystko a myślę że gdybym miał potwierdzenie listu poleconego to też nie zabraliby samochodu powinni tak czy tak odesłać jakąś odpowiedz wtedy mógłbym z tym iść do SKATa i pokazać im ten dokument że tak naprawdę to sprawa nadal była w toku prawda??? co o tym myślicie ???dziękuję bardzo wszystkim za wszelakie wiadomości ŚWIETNE JEST TO FORUM POZDRAWIAM WSZYSTKICH RODAKÓW

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Lut 2010, 09:34:26 »
A pisałem daaaaaaaaawno
1. jak sie starasz o pozwolenie to sam sie wystawiasz na strzał.
2. teraz juz mniej ale jeszcze pół roku temu widziałem super wózki afiszujących sie gablotami za powyżej 60 tyś pln. A jak ktoś ma 100 tyś samego podatiku to nic taniego nie kupił - i po co!!!
3. Tyle kasy sie zarabiało to można było kupić tańsze auto i drugie kupić za 20 tyś dkk i po sprawie. zal było wydac 20 tyś to teraz trzeba się szarpnąc na 100 tysi.
4. Jak ktoś poglówkuje to za małe auto zapłaci rocznie max -5 tyś koron (w tym jest ubezpieczenie, drogowe i przegląd - Silnik 1,4 mała benzyna)

Jak ktoś z rozsądkiem pomyśli to nic się nie dzieje - ale widac jak sie podpowie to i tak nic nie da bo widać 90% chce się pokazac w PL fantastyczną furą pod blokiem.

Wszystkim którzy pracują fizycznie a wożą się jak menagerowie życzę powodzenia  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 26 Lut 2010, 09:34:26 »

Offline bodka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Lut 2010, 09:59:13 »
tak jak myślałem Polacy oczywiście nie wszyscy lubią bardzo pracować na innych===niestety
po pierwsze ja nie kupiłem samochodu po to aby się nim gdziekolwiek afiszować zwłaszcza pod blokiem bo w nim nie mieszkam na szczęście mam swój dom w naszym pięknym kraju
po drugie ja mam rodzinę 5 osobową i do Polski 1500 km tak że nie mogę kupić jakiegoś śmiesznego trupa i ciągledo niego dokładać jak to robią wszyscy i oczywiścienikt do PL takim samochodem raczej nie dojedzie
po trzecie mam na co wydawać pieniądze i inne plany
a to że tyle do zapłaty no cóż lubię piękne samochody a to chyba nie jest grzechem i raczej nie będę po Danii jeżdził jakimś gratem tak jak inni

Offline Liwia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Lut 2010, 10:08:25 »
Bodka, sorry, ale ja naprawdę nie rozumiem Twojego problemu. Prawo jest prawem i to, że masz pięcioro dzieci, chorą żonę czy co tam jeszcze to naprawdę nie interesuje SKATU. Jak również Twoje dywagacje na temat tego czy Polacy lubią płacić za kogoś czy nie. Martw się o siebie i swoją rodzinę. Nie miałbyś problemu gdybyś nie kupował rzeczy na które Cię nie stać. Proste.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Lut 2010, 10:15:30 »
A ja i do dzisiaj myślałem że głupota ludzka i wszechświat nie ma granic i coraz bardziej skłaniam się do stwierdzenia że wszechświat gdzieś ma granice.

Bodka powiedz mi dlaczego" rozumnym" ludziom za przeproszeniem dupę zawracasz.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Lut 2010, 10:40:57 »
bodka chyba nie rozumiesz dalej op co chodzi, az tak by ci sprawiło problem wydanie 20 tys i mieć swiety spokój do PL nikt ci nie każe tym śmigać. Zresztą nie wazne - masz 100 do zapłacenia.

Offline bodka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Lut 2010, 11:25:14 »
mój temat na forum uważam za  zamknięty nie wypowiadam się dalej w swojej sprawie  to nie ma sensu  gdyby więcej POLAKÓW było bardziej =rozumnych= jak to nazywacie to nie musielibyśmy jeżdzić po świecie rozstawać się z rodzinami itd ale jak widzę jednak przewaga jest tych ----nie rozumnych---- i dlatego mamy tak jak mamy

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Lut 2010, 12:36:51 »
bodka ale z tego co piszesz wynika że Ty również "jezdzisz po świecie"

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Lut 2010, 14:31:35 »
tak bodka, obwiń wszystkich Polaków mieszkających w Danii za sytuajce jaka ciebie spotkała. Rozstajesz się z rodziną - twój problem. Inni daja rade być tutaj z rodzinami.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Lut 2010, 09:11:32 »
Ze strony ambasaby:

UWAGA!!!

W związku z zaostrzeniem przez duński urząd skarbowy (SKAT) przepisów celno-skarbowych, dotyczących poruszania się pojazdami na zagranicznych numerach rejestracyjnych, Wydział Konsularny Ambasady RP w Kopenhadze sugeruje zwrócenie się do SKAT o wydanie zezwolenia na poruszanie się na zagranicznych numerach rejestracyjnych przed przywiezieniem pojazdu do Danii. Podanie należy złożyć na specjalnie do tego przygotowanym wniosku 21.059 (wersja duńskojęzyczna) lub 21.059E (wersja anglojęzyczna). Każdy wniosek jest rozpatrywany indywidualnie z uwzględnieniem zasad i okresu pobytu obywatela UE na terytorium Królestwa Danii. Od decyzji wydanej przez SKAT zależy dalsze użytkowanie pojazdu.

Niedostosowanie się do przepisów celno-skarbowych Królestwa Danii skutkuje odholowaniem pojazdu na parking celny oraz związanymi z tym opłatami za przegląd techniczny oraz podatek rejestracyjny. W przypadku nieuiszczenia opłat w przewidzianym przepisami duńskimi czasie, pojazd zostanie po upływie 3 miesięcy przekazany na licytację.

http://www.copenhagen.polemb.net/index.php?document=56

Wyglada na to ze bodka padl ofiara tych nowych zaostrzonych przepisow.Niestety ambasada umieszczajac ten anons w przypadku namierzenia kogos przez politi czy skat umywa rece.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 27 Lut 2010, 09:11:32 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19046
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17874
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23476
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12124
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie