poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Uwaga nieuczciwy pracodawca.  (Przeczytany 129181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MalaCzarna

• Gość
Gazety u Ewa i Maciej Tarka
« Odpowiedź #135 dnia: 05 Sty 2012, 20:54:06 »
Myślę Artur że jeśli podałeś imiona i nazwisko osób które w/g ciebie są nieuczciwe,
to uczciwe będzie jeśli podasz również swoje imię i nazwisko a także miejscowość w której mieszkasz i gdzie pracowałeś. 

artur111

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 05 Sty 2012, 22:10:10 »
Oczywiście. Masz rację. Mam naimię Artur. Pracowałem dla nich w tamtym roku. W Arhus.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 05 Sty 2012, 22:41:33 »
Oczywiście. Masz rację. Mam naimię Artur. Pracowałem dla nich w tamtym roku. W Arhus.

Artur a nazwisko?Adres proszę!
Dla zabawy sprawdziłam ...iiii okazało się że znalazłam jeszcze 4 miejsca,gdzie podrzucasz anonimowo takie same ogłoszenia.

Były tu już oczerniania i zemsty za coś tam ...ale zawsze anonimowo.
Potem policja szukała tego anonima ,on wyciągnął kartę z komórki ... ???

Jeśli chcecie się publicznie oczerniać podajcie pełne swoje dane personalne!!!
Tylko wówczas będzie to dla mnie i dla wielu innych w pełni wiarygodne ! 

Będę rozumiała że jesteście gotowi ponieść pełne konsekwencje prawne jeśli zarzuty stawiane publicznie są nieprawdziwe!

Offline andrejos

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #138 dnia: 06 Sty 2012, 14:16:00 »
Odezwali sie "ostatni sprawiedliwi" ;) gosc zostal oszukany na kase przez rodakow a to boli i mial prawo sie wku...c,ja Go rozumiem ze najchetniej to by ich roz.......il,a ze chce przestrzec innych coz w tym zlego??? Wiec skonczcie z tym umoralnianiem,bo najlepiej jest krytykowac stojac z boku,a pomyslcie co zrobilibyscie na jego miejscu zostajac oszukani przez jakies HIENY.

artur111

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 06 Sty 2012, 14:54:39 »
Szacun dla Ciebie. Chcę ostrzec innych i niczego nie zmyślam. Każdy zresztą ma prawo wyboru a tym niedowiarkom proponuję przed podjęciem w/w firmie pracy udanie się do 3F i potwierdzenie.
P.S. Gdyby wszyscy opisywali nieuczciwych pracodawców to skończyło by się wykorzystywanie i oszukiwanie obcokrajowców.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 06 Sty 2012, 15:07:28 »
Odezwali sie "ostatni sprawiedliwi" ;) gosc zostal oszukany na kase przez rodakow a to boli i mial prawo sie wku...c,ja Go rozumiem ze najchetniej to by ich roz.......il,a ze chce przestrzec innych coz w tym zlego??? Wiec skonczcie z tym umoralnianiem,bo najlepiej jest krytykowac stojac z boku,a pomyslcie co zrobilibyscie na jego miejscu zostajac oszukani przez jakies HIENY.

Jak najbardziej miał prawo się wkurzyć! Jestem ZA ujawnianiem nieuczciwych pracodawców! Ale jestem PRZECIW rzucaniu nieuczciwych zarzutów,wyolbrzymianiu problemow,kłamstwom itd.

MÓWISZ PRAWDĘ podpisz się pod tym swoim imieniem i nazwiskiem ,podaj swoje wszelkie dane!

Zapewniam cię Andrejos że każdy wówczas dokładnie przeanalizuje/wyważy każde słowo nim je tutaj na forum napisze.
Jeśli będzie trzeba pokaże dowody przed policją a nie przed nami.

Kij ma dwa końce są pracodawcy którzy oszukują ,ale są też pracownicy z którymi jest tylko problem a oni zawsze najwięcej krzyczą!
Dlatego...  KONIEC z galami anonimami którzy tu wpadają aby porozrabiać!

Artur podaj swoje dane personalne!!!

« Ostatnia zmiana: 07 Sty 2012, 13:05:09 wysłana przez Juta »

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #141 dnia: 06 Sty 2012, 15:07:34 »
znalazlem jeszcze kilka, duzo wczesniejszych wypowiedzi o nich ze sa zlodziejami.nie widze powodu zeby ktos kogos oskarzal o oszustwo gdyby nie zostal oszukany.kij w oko wszystkim umoralniaczoma a w  penis w odbyt  zlodziejom i oszustom ktorzy oszukuja swoich rodakow!

malaczarna,ty tez podaj swoje dane jak taka madra jestes
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #141 dnia: 06 Sty 2012, 15:07:34 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Gazety u Ewa i Maciej Tarka
« Odpowiedź #142 dnia: 06 Sty 2012, 17:32:06 »
...P.S. Gdyby wszyscy opisywali nieuczciwych pracodawców to skończyło by się wykorzystywanie i oszukiwanie obcokrajowców....

Swietny pomysl.
 I na odwrót tez - pracodawcy opisuja niesolidnych pracowników - oszustów: budowlanców z wieloletnim doswiadczenime a nie umiejacych odróznic mlotka od gwozdzia, panie do sprzatania z dluuugimi akrylowymi paznokciami i niewiedzacych z której strony trzyma sie szczotke itp itd

Z imienia i nazwiska, i z adresem :-)

Publicznie, na forum...no i oczywiscie pracodawcy powinni zachowac anonimowosc!

Swietny pomysl artur111 ! Tak trzymac!
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 06 Sty 2012, 18:43:09 »
Popieram!!!   J....ać, karać, nie wyróżniać...w wolnych chwilach prześladować!!!! Jak ktoś kroi ciężko i uczciwie pracujących to trzeba go z nazwiska wymienić żeby się inni nie nacięli

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 06 Sty 2012, 19:17:30 »
Popieram wypowiedź fiskerena30 ,ale popieram też wypowiedź @ae@;

gdy pracodawca jest nieuczciwy NAPISZ o tym ,aby inni się nie nacieli  ( o tym wszyscy najchętniej piszą)
ale
gdy pracownik jest nieuczciwy/leniwy też NAPISZ o tym gdyż oni fałszywie oczerniają współpracowników i pracodawców
(to jest temat niemiły dla uszu wielu) 

Gdy przyjechałam do Danii pracowałam w pewnej firmie gdzie trzeba było obsługiwać maszyny.
Jako jednemu z najdłużej pracującemu pracowników ,szef zalecił abym szkoliła nowych obsługi maszyny.
Przykład z życia wzięty:
Młoda dziewczyna przychodzi do pracy jak na rewię mody,w markowych ciuchach ,ze słuchawkami w uszach,
przy maszynie wije się jak wąż w rytm muzyki.

Następnego dnia postanowiłam ją postawić za sterami maszyny,wierząc naiwnie że przyniesie to efekt
w postaci odpowiedzialności za drogi produkt .Ale  gdzie tam, ta podkręciła muzykę ,a chyba miała gorącą latynoską muzę w słuchawkach 
bo ruchy taneczne były coraz to gorętsze.Zupełnie nie zauważała że jest w pracy.   ;D
Prosiłam aby mi pomogła przy maszynie gdy produkt utknął w środku,ale ona nie mogła gdyż miała nowe ,drogie ciuchy  ;)

Na próby dyscyplinowania jej zareagowała  płaczem ,gdyż ją bardzo źle traktuję.Poskarżyła się innym polakom,gdyż jestem zła wiedźma i nie rozumiem że ona jest w nowej pracy ,w nowym kraju...i przechodzi stres, a ja jako polka powinnam jej pomagać a nie utrudniać w pracy- tyle usłyszałam od innych koleżanek ,które naszą nową,zapłakaną koleżankę tuliły a na mnie patrzyły jak na wroga.
Oczywiście zła wieść się rozniosła,aż poprosiłam o zmianę.Przyszła inna polka ,która zaczęła ją uczyć iiii ...wyszło szydło z worka.

Dlatego
jestem za pełnym podawanie danych dwóch stron konfliktu!       

Offline franek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-2
Odp: Uwaga nieuczciwy pracodawca.
« Odpowiedź #145 dnia: 07 Sty 2012, 14:24:20 »
popieram tez bawie sie budowlankai praca musi byc nagrodzona nie mozna oszukiwac luldzi to podle i tak mamy na godzinie pracownika ca. 100 na czysto wiec poco oszukiwac

Offline sethis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #146 dnia: 15 Sty 2012, 14:09:46 »
Witam,
chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat biura pośrednictwa pracy AndreasAgro. W internecie nie znalazłam opinii na ich temat, a chciałabym sprawdzić ich wiarygodność.
Będę wdzięczna za odpowiedź...

To może ja napiszę co mi się trafiło - kiedy natrafiłem się na firmę ANDREASAGRO, i skorzystałem z posrednictwa
pracy jakie oferują.
Początek był taki, że wykonałem telefon - odebrała mi starasza pani, która po krótkiej rozmowie
zaoferowała pracę przy indykach na farmie w Danii.
Zaproponowala spotkanie, co mnie zdziwiło, na DWORCU GŁÓWNYM PKS we WROCŁAWIU.

Spotkalismy się. Pojawiła się z mężem. Miłe starsze małżeństwo.
W kawiarnii przystapili od razu do zapoznania mnie z ofertą pracy.

- Praca w Danii, na farmie
- Comiesięczne opłacenie składki emerytalnej przez okres pracy
- Codzienny, darmowy, ciepły posiłek, w przerwach w pracy
  zagwarantowany przez rolnika
- Internet, telefon - w miejscu zamieszkania w Danii
- Drobna kwota na start
- Opłata za dojazd do miejsca pracy
- Karta SIM do telefonu
- Możliwość zmiany rodzaju/ lub miejsca pracy
  w przypadku, gdy ta do której pojechałem mi nie odpowiadała
- Wypłata do 10 dnia każdego miesiąca

Niby wszystko zostało załatwione. Umowa podpisana. Kobieta powiedziała, że na tydzień przed wyjazdem
zadzwoni do mnie by poinformować mnie o dokładnym terminie wyjazdu.
Przez cały ten czas dzwoniła codziennie po 2-3 razy pytając czy jestem ciągle zainteresowany i zdecydowany na wyjazd.
Na poczatku to doceniłem. Kto dzisiaj potrafi dzwonić po 2-3 razy dziennie pytając czy jestem zainteresowany tą ofertą
czy napewno wyjadę ? No ktos komu jednak zależy.
Pomijam fakt, że po tygodniu takie telefony zaczęły być denerwujące, ale stwierdziłem, że do wyjazdu pewnie niedługo
więc będę mieć spokój.

W dniu wyjazdu, dojechałem na miejsce umowione z kabusewcą busa.
Kiedy czekałem na BUSA otrzymałem telefon od tej miłej pani, z pytaniem czy dojazd będę mógł opłacić sam, bo ona dzwoniła
do biura busa który ma mnie dowieźć na miejsce i przelew za mój bilet jeszcze nie doszedł, zaś kwota ta, jeśli opłacę
busa, zostanie doliczona mi do wypłaty.

Stwierdziłem, że mam przecież pieniądze w razie czego na powrót, dlatego opłaciłem BUSA ze swojej kieszenii, pieniędzmi
mającymi pokryć mój ewentualny powrót.

Na miejsce dojechałem z półtora godzinnym opóźnieniem.
Rolnik nawet się ze mna nie przywitał. Kazał brac walizke, i iść za nim. Tym sposobem, trafiłem do totalnej ruiny
gdzie obudzony przez rolnika polak wpuścił mnie do domu i pokazał jak tam zyję.

Ruina totalna.
W żaden sposób nie pokrywająca się z obietnicami i zapewnieniami pani z ANDREASAGRO.
- BRAK TELEFONU I INTERNETU - to pryszcz. Nie wyjechałem tam przecież, żeby siedziec na internecie czy telefonie,
tylko po to by pracować.
- BRAK KUCHENKI - jedzenie trzeba było odgrzewać sobie w mikrofali.
- BRAK CIEPŁEJ WODY - Jesli ktoś cały dzień pracuje przy smierdzacych indykach, to tym zapachem nasiąka i sam pod koniec dnia
smierdzi. To żadna przyjemność brac lodowaty prysznic, a śmierdzieć nie wypada. Nawet na farmie.
- BRAK OGRZEWANIA - przyznam, że do pracy ubierałem się lżej jak w domu. W domu nie było szczelnych okien. Na noc zakładalo się
dwa swetry, 3 pary skarpet i dwie pary spodni. Tak, tak... można się smiać, ale służyło to nie tylko temu by było ciepło
ale tez temu by lada moment się nie rozchorowac. Przeciez chciałem pracowac i nie mogłem pozwolić sobie na chorobę.
- BRAK LODÓWDKI - Rolnik stwierdził, że póki jest zima, jedzenie, można trzymać na dworze. Jak lodówka był cały dom, więc jedzenie trzymalo się
na półkach.
- KARTA SIM - Nie działała. Chciałem się gdziekolwiek dodzwonić a nie można bylo, bo karta SIM którą dostałem okazała się już NIE WAŻNA.
- BRAK CIEPLEGO POSIŁKU - razem z polakiem się już z tego smiałem, bo o czymś takim u rolnika nawet nie było mowy.
  Jedzenie trzeba bylo zapewnić sobie samemu. Do najbliższego sklepu było około 10 km. Bez samochodu, roweru. Trzeba było zapieprzac na piechotę, w jedna i
później 10 km w drugą.

Po ponad półtora miesiąca cieżkiej pracy, pieniędzy żadnych nie otrzymałem. Podobnie polak z którym pracowałem.
Jak się dowiedziałem, przede mną pracowało 3 Ukrainców i 2 Wegrów, którzy po dwóch miesiącach pracy, pieniedzy nie dostali - więc z pracy zrezygnowali.

Rolnik nie poczuwał się do jakiejkolwiek pomocy. Pieniądze dawał pośrednikowi, a ten brał je dla siebie, nie dając nic pracownikom.

stwierdziłem więc, że skoro nie płacili innym, polakowi, z którym tam byłem to czemu mieliby zapłacić mi ?
Poszedłem do rolnika, podziekowałem mu za prace.
Wykonałem później telefon do pani, mówiąc, że z pracy rezygnuje zaś pieniądze, które wydałem na busa, mają mi byc natychmiast zwrócone.
Bez zadnych pieniędzy za prace, bo i tak wiedziałem, że ich nie dostanę.
Pani stwierdziła, że jej to nie interesuje, i mam zadzwonić do pani Halinki, która mieszkała w Danii.
Zadzwoniłem - Opisałem sytuację ma co pani halinka stwierdziła, że pomóc mi nie może, nie wie kiedy pieniądze przyjdą i musze radzić sobie sam.
Zadzwoniłem ponownie do pani, z którą warunki pracy ustalalem na początku. Na ten telefon wydałem ostatnie pieniądze na koncie, tylko po to
by uslyszeć, że jej moja sytuacja nie interesuje i moge sobie robić co chce.

Następnego dnia z rana przyszedł rolnik, który kazał mi się do godziny 15 spakować i wynieść z domu.
Spakowalem sie, a ten już o godzinie 14 siedzial pod drzwiami domu pilnując czy wyjdę.
Wylądowałem na ulicy.

Do Danii zabrałem 300 duńskich koron, z czego część wydałem na jedzenie. Na koncie w telefonie nie miałem już ani grosza, pieniądze na powrór wydalem płacąc za
firme ANDREASAGRO na dojazd.
Doszedłem do najblizszego miasta - i stamtąd dzięki uprzejmości i życzliwości kabusewcy tira, przejechałem z nim całą Danię, aż do Hamburga.
Jako że mam rodzinę we Frankfurt Am Main - uznałem, że dużo łatwiej i szybciej dostanę się tam, niż do Polski.

Z Hamburga, znowu opisując swoja sytuację, dzieki uprzejmości konduktora, moglem za darmo przejechać pociągiem z HAMBURGA do HANNOVER.
Z HANNOVER przesiadka - ze stacji benzynowej, do której musiałem dojść, zabrał mnie kabusewca tira, aż do Frankfurtu.
Bez pieniedzy, kasy na koncie w telefonie. Tylko i wyłącznie dzieki temu, że sa jeszcze na tym świecie ludzie, którzy potrafią zrozumieć czyjąś sytuację i mu pomóc.

Konduktor w pociagu, z HAMBURGA widząc, że jestem zmeczony i niewyspany, przyniósł mi kawę - czegoś takiego, nie był w stanie zrobić rolnik, u którego przecież
codziennie po 12-14 godzin pracowałem.

Z Frankfurtu zadzwoniłem od razu. Najpierw do rodziny, a później do firmy andreasagro.
Nikt nie poczuwał sie do odpowiedzialności, za to, co się stało.
Za brak warunków, do normalnego życia w miejscu pracy. Za brak wypłat.
No nic.Totalna olewka i szukanie kolejnych jeleni.

Dlatego ostrzegam wszystkich i każdego z osobma, przed firma ANDREASAGRO.
Warunki jakie oferują na spotkaniu wydają sie być w wporządku. Mili, sympatyczni. A kiedy zaczyna się coś walić, to znikają i nic ich nie interesuje.

Dla każdego kto szuka pracy za granicą i korzysta z usług pośrednika, uprzedzam aby sprawdzał :

- IMIĘ I NAZWISKO POŚREDNIKA - NAZWĘ FIRMY POŚREDNICZĄCEJ
  ADRES, MIEJSCOWOŚĆ, ULICA, TELEFON - SIEDZIBY FIRMY
- SPRAWDZANIA POŚREDNIKA NA WSZELKICH FORACH
  (Czasem dużo więcej powie wam osoba, która miała już styczność z tym pośrednikiem
   niż oferowane przez niego reklamówki, umowy, strony www )
- PIENIĄDZE - KONIECZNIE MIEJCIE SUMĘ KTÓRA POKRYJE WASZ EWENTUALNY POWRÓT DO DOMU
  I W ŻADNYM WYPADKU ICH NIE WYDAWAJCIE. NIGDY NIE WIADOMO CO SIĘ MOŻE STAĆ.
- INFORMUJCIE RODZINE I ZNAJOMYCH - GDZIE JEDZIECIE, DO JAKIEJ PRACY
  ZOSTAWCIE KOMUŚ Z RODZINY DANE POŚREDNIKA, ORAZ MIEJSCA W KÓTRYM MACIE PRACOWAĆ
- NIE WIERZCIE W OBIETNICE O ŚWIETNYCH WARUNKACH - NA MIEJSCU OKAZUJE SIĘ, ŻE CZĘSTO ZAPEWNIENIA MAJĄ NIE WIELE WSPÓLNEGO
  Z RZECZYWISTOŚCIĄ
- SPRAWDZAJCIE CZY POŚREDNIK KIEDYKOLWIEK MIAL STYCZNOŚĆ Z PRACĄ, DO JAKIEJ WAS WYSYŁA.
  ( Mi kobieta powiedziała, że praca w miarę łatwa, tylko trochę smierdzi. Na miejscu, trzeba było robić rzeczy
   jakie normalnie powinny wykonywać maszyny i ciężki sprzęt.
   Pani - wnioskuję - NIGDY więc nie miała do czynienia z pracą do jakiej mnie wysyłała )

ODRADZAM, ODRADZAM, ODRADZAM.
Chyba, że ktoś bardzo chce być oszukany.

Pojawił sie wpis, że aby wpis był wiarygodny należy podać swoje pełne dane.
Kolejny szukający jelenia...

"pracownik krzyczy najgłośniej" - to ja ci życze cwaniaczku, żebyś znalazł sie w takiej sytuacji, w jakiej znalazłem się ja - i siedział cicho ;)

Andrzej Wiktor Taranski - WROCŁAW

Takie dane powinny Ci chyba wystarczyć

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 15 Sty 2012, 15:06:32 »
Andrzej strasznie ci współczuję ,aczkolwiek wiem że to nic ci nie zwróci ...ani nerwów ,ani pieniędzy,a chyba już najbardziej zaufania do ludzi.

Jednak sprawdziłam tak na szybko firmę którą podajesz iiii ... czy wiesz że ona istnieje tylko w internecie?Nie ma żadnej rejestracji urzędowych(mam tu na myśli działalność gospodarczą),nie ma podanych żadnych adresów pośredników w Polsce ba nawet ich imion i nazwisk.

Adres głównej centrali mają na  Węgrzech i tam też niczego nie znalazłam . ???
Pod tym adresem jest ambasada.Chyba ze się mylę bo szybko szukałam.
Wszyscy mają duńskie adresy mailowe...! :o 

http://www.andreasagro.hu/

Nie podpisałabym umowy z taką firmą!

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
« Odpowiedź #148 dnia: 15 Sty 2012, 15:40:52 »
Strona internetowa tej firmy dzialajacej w Danii i na Wegrzech:
http://andreasagro.dk/page07.html
Pisza, ze polski rynek jest nastepnym, jaki maja w planie.

A tutaj "googlowe" tlumaczenie na polski:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=da&rurl=translate.google.dk&sl=da&tl=pl&u=http://andreasagro.dk/page02.html&usg=ALkJrhhhFYtvWa_PvCisywehhH1IWkimGQ

Z ich kontraktu, jaki podpisuja z tutejszymi rolnikami mozna wyczytac, jakie zobowiazania w stosunku do pracownika ma rolnik, a jakie sa obowiazki posrednika.

Jak wielu posrednikow i ten bazuje na ludzkiej naiwnosci. Rolnicy rowniez licza na taniego pracownika. I wlasnie pracownicy ponosza wszystkie konsekwencje takich praktyk.

Zadziwiajace jest tylko, ze mimo juz wieloletnich doswiadczen w tym temacie i czestego naglasniania podobnych spraw w mediach, nadal jest wielu naiwnych, ktorzy wierza w tak idealne warunki pracy jakie im proponuja posrednicy.

Offline sethis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #149 dnia: 15 Sty 2012, 16:28:32 »
      Mnie tu już nie chodzi o warunki typu : brak internetu czy telefonu, bo ja tam pojechałem do pracy.
I takie rzeczy jak brak ogrzewania, lodówki czy kuchenki tez można znieść, kiedy spedza się po 14 godzin w pracy.

Chodzi mi tylko o to, jak zostalem potraktowany, kiedy powiedziałem, że za pracę - za darmo - to ja dziekuje.

Bez grosza, bez telefonu - na ulicy...trzeba było kombinować. Tu akurat jakiś plus bo okazało się, że
są na tym świecie normalni i pomocni ludzie.

Mój błąd to, to, że zaufałem ludziom, których specjalnie nie sprawdziłem.
Kwestia rolnika - no cóż...są różni ludzie. Ja trafiłem na takiego.

Szkoda, bo robiąc sobie rok wolnego na studiach wyjechałem, zeby zarobic więcej, niz mógłbym zarobić w Polsce, a
wpadłem na cos takiego.

dlatego firmy ANDREASAGRO - odradzam jeszcze raz.

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #149 dnia: 15 Sty 2012, 16:28:32 »

UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 21745
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
UWAGA na pasazerow

Zaczęty przez mikmi03Dział Hydepark