poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Skat... pozwolenie, polski samochód  (Przeczytany 51154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robi2007

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Skat... pozwolenie, polski samochód
« dnia: 23 Lis 2010, 18:56:35 »
Witam wszystkich ;)
Orientuję się ktoś z Was czy w razie składania wniosku o pozwolenie na poruszanie się samochodem na polskich numerach jest potrzebne tłumaczenie polskiego dowodu rejestracyjnego?
Jeśli było to poruszane na forum, to przepraszam funkcja "szukaj" nic nie znalazła.

Zima idzie... brrrr >:(   Pozdrawiam

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
Odp: Skat... pozwolenie, polski samochód
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lis 2010, 19:13:57 »
Ja składałem tylko kopie bez tłumaczenia i dostałem.Pozdro

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lis 2010, 20:26:21 »
Nic nie tłumaczysz, potrzebne załączniki to kopia dowodu rejestracyjnego pojazdu i kopia umowy o pracę (kontraktu).

Offline swojak

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lis 2010, 05:53:21 »
witajcie a orientujecie się czy mogę poruszac sie innym pojazdem aniżeli widnieje w druku pozwolenia ponieważ w międzyczasie zmieniłem auto.Informowano mnie,że pozwolenie jest na konkretną osobe nie na pojazd,ale wole się upewnic.

pozdrawiam

Offline robi2007

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lis 2010, 18:14:03 »
witajcie a orientujecie się czy mogę poruszac sie innym pojazdem aniżeli widnieje w druku pozwolenia ponieważ w międzyczasie zmieniłem auto.Informowano mnie,że pozwolenie jest na konkretną osobe nie na pojazd,ale wole się upewnic.

pozdrawiam

Witam,  też właśnie się zastanawiam czy tak można, czy od nowa składanie dokumentów.
Prawdę mówiąc to najlepiej było by zapytać Skat, ale może ktoś to już przerabiał.

Dziś wysłałem wniosek z kopią dowodu i kontraktu. Zobaczymy jak to się rozstrzygnie.
Pozdrawiam
 :)

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lis 2010, 18:18:19 »
Pozwolenie jest wydawane tez na konkretny pojazd.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lis 2010, 21:03:12 »

Nie możesz, pozwolenie jest na konkretną osobę i pojazd.

Witam,  też właśnie się zastanawiam czy tak można, czy od nowa składanie dokumentów.
Prawdę mówiąc to najlepiej było by zapytać Skat, ale może ktoś to już przerabiał.
Dziś wysłałem wniosek z kopią dowodu i kontraktu. Zobaczymy jak to się rozstrzygnie.

Nie można. Dobrze zrobiłeś wysyłając dokumenty (wniosek).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lis 2010, 21:03:12 »

Offline swojak

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lis 2010, 21:18:55 »
hmm no to lipa rozmawiałem z duńczykiem który twierdził,że zna te procedury i i moge jezdzic innym pojazdem jest on moją własnościa lecz mam narazie tylko umowe kupna bo rejestracji dokonam za dwa tyg. więc nie moge wysłac nowego pisma ze względu iz nie mam jeszcze dowodu rejestracyjnego na moje nazwisko   :(

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lis 2010, 21:40:17 »
Swojak dokładnie tak jak piszesz, dunów nie słuchaj bo oni nie czują tych spraw, chyba, ze podejmujesz ryzyko i jeździsz do czasu aż ......... wiesz czym to grozi, oni nie będą słuchali tłumaczeń.

Offline swojak

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lis 2010, 21:43:15 »
no tak więc teraz musze przerejestrowac i ponownie wyśle do skat teraz czekałem 2mc ciekaw jestem jak tym razem,,,

Tomasz Rakowski

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lis 2010, 20:08:11 »
Witam.
Orientuje się może ktoś jak to jest w przypadku gdy prośba zostanie odrzucona? Czy to jest poprostu decyzja odmowna + podstawa odmowy? Czy dają jakiś czas na wyjechanie samochodem z Danii? W moim przypadku jest tak, że złożyłem prośbę o pozwolenie na samochód, który juz tutaj jest od miesiąca. Z rozmowy z osobąi, która zna temat wynika, że jest szansa na pozwolenie, ale to za jakieś 2 miesiące dopabuse będzie rozpatrzone. Najważniejsze czy dają czas na wywózkę w przypadku odmowy. No i oczywiście czy na własnych kołach.
Pozdrawiam.

Edit.
Myślałem też nad unieruchomieniem samochodu i wstawieniem do jakiegoś garażu na czas oczekiwania na odpowiedź SKAT stąd moje pytanie. Mam tutaj niedaleko garaż do wynajęcia za rozsądną cenę. Chyba jakis publiczny, nie znam szczegółów bo to gorąca sprawa jeszcze. Czy SKAT takimi samochodami też się interesuje?
« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2010, 20:50:34 wysłana przez Tomasz Rakowski »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Lis 2010, 22:32:24 »
Jak wynajmiesz garaz i tam postawisz pojazd to nawet nie musisz go unieruchamiac. Ich to nie powinno i nie bedzie interesowac. No chyba ze auto "razi" w oczy. Poszukaj starych tematow.

Tomasz Rakowski

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lis 2010, 23:16:22 »
Nawet jak odkręcę blachy? Mogą go zabrać jak postoi za długo (ponad magiczne 2 tyg.)? Swoją drogą to pewnie wystarczy przycisnąć właściciela garażu, a ten nie mając wyjścia powie SKATOWI, że to "polish". Ja już sam nie wiem czy w mojej głowie rodzą się scenariusze science-fiction, czy rzeczy które mogą się zdażyć. A to wszystko właśnie po przeczesaniu forum.
A wracając do pytania które nurtuje mnie najbardziej(również nie znalazłem odpowiedzi) - jesli dostanę odmowę to czy również i termin na wywózkę. Jaka jest praktyka SKATu w tym zakresie?
PS. Laguna II, w Polsce szału nie ma, tutaj nie wiem. Na dba.dk ok 100tys. DKK. Na szczęscie to nie Passat:)

Offline malinkaaa0071

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Lis 2010, 08:26:06 »
Masz 2 tygodnie po decyzji negatywnej na odwiezienie auta do Polski. Jesli masz rodzine w Polsce to na pewno dostaniesz pozwolenie, jest nawet taka ustawa.
Jesli chodzi o marke auta, to tylko jest wazne jaka jest jego wartosc wtedy kiedy bys chcial przerejestrowac na dunskie tablice rejestracyjne.
Ja sie odwolalam od decyzji SKAT.W sumie nie wiedzialam ze to tak dlugo ma trwac:P

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Lis 2010, 10:28:09 »
Nawet jak odkręcę blachy? Mogą go zabrać jak postoi za długo (ponad magiczne 2 tyg.)? Swoją drogą to pewnie wystarczy przycisnąć właściciela garażu, a ten nie mając wyjścia powie SKATOWI, że to "polish". Ja już sam nie wiem czy w mojej głowie rodzą się scenariusze science-fiction, czy rzeczy które mogą się zdażyć. A to wszystko właśnie po przeczesaniu forum.
A wracając do pytania które nurtuje mnie najbardziej(również nie znalazłem odpowiedzi) - jesli dostanę odmowę to czy również i termin na wywózkę. Jaka jest praktyka SKATu w tym zakresie?
PS. Laguna II, w Polsce szału nie ma, tutaj nie wiem. Na dba.dk ok 100tys. DKK. Na szczęscie to nie Passat:)

jeżeli wynajmujesz to sobie możesz przyprowadzić Porsche i bez problemu może stać bez blach jak się nim nie poruszasz. A jak chcesz pojeździć wykupujesz naklejki za 100kr i heyah na jednodniowa przejażdżkę. Skat tutaj nic ci nie zrobi, tubylcy tak robią i jest gitara. Na temat pozwolenia to się nie wypowiadam , gdyż ja nie będę się wystawiał na własne życzenie :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Lis 2010, 10:28:09 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 23759
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24091
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 43305
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28178
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl