poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 303975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paczusowa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #240 dnia: 04 Lut 2009, 10:57:54 »
 :) Dziękuję serdecznie dziewczyny za odpowiedzi o szpitalach i o pielęgniarce środowiskowej ;)
Ehhh,uspokoiłyście mnie :) Teraz to mozna powiedzieć,żę już aż tak się nie boję szpitala itd :)
Pewnie gorzej niż w PL na pewno mi tu nie będzie ;p hihi
A czy ten hotelik w ktoreym można zostać po dwóch dobrach jeszcze jest płatny??I czy tam
nadal będzie mógł z nami być tatuś :) ??
buziaczki i pozdrowionka dla wszystkich dziewczyn :*

Offline Effika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #241 dnia: 04 Lut 2009, 15:42:26 »
Co do hotelika to nie wiem, jak tylko się dowiem to dam znać, bo też mnie to interesuje ;)
Pozdróweczki Mameczki

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: 04 Lut 2009, 16:13:59 »
Dziekuje magi za informacje, mi jeszcze zostaly dwa miesiace do porodu i mimo ze to nasze drugie dziecko  martwie sie tym porodem w Danii. Zycze Ci bezproblemowego porodu i czekam na informacje jak juz bedzie po. Pozdrawiam

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #243 dnia: 04 Lut 2009, 21:46:56 »
Dawno tu nie zaglądałam a tu tyle przyszłych mamus ;) fajnie..
Ja już sie co nieco dowiedziałam i jestem spokojna jeśli chodzi o poród..

Co do zwiedzania szpitala, to ja po prostu zapytałam położną czy byla by taka możliwośc.. Ona powiedziała że sie dowie.. I na kolejnej wizycie poszliśmy z nią i nam wszystko pokazała..

Jeśli chodzi o badanie z glukozą.. To mi je zrobili, ale nikt cukrzycy nie miał w rodzinie.. Po prostu na jednej z wizyt pobrali mi krew z palca i wyszedł podwyższony cukier (co chyba było normalne bo nie bylam na czczo), wiec lekarz kazał mi przyjść na tą glukozę.. Wyszła ok.. Ale miałam te 75g chyba bo czekałam 2 godziny na ponowne uklucie.. :)

Jak zapytałam polozną co zabrać do szpitala to sie trochę zszokowałam.. Bo onamiala taka liste.. no i poza kapciami, kosmetykami miala tam takie rzeczy jak: płyta z muzyka (jeśli bym miala ochote sluchac w czasie rodzenia), aparat fotograficzny, lista życzeń (jeśli mam jakies oczekiwania wobec porodu.. jak pozycja itp)..
W PL to chyba nikt by na takie rzeczy nie zwrócił uwagi, przynajmniej w zwykłym szpitalu.. Tam kobietki obladowane do szpitala ida jak na 2-tyodniowe wakacje...

A USG... ja akurat mialam już 7 razy tu robione.. bo muszę byc pod stałą kontrolą..

Acha.. na wizytach u poloznej.. tymi paseczkami to sprawdzają czy białka nie ma w moczu..
A co do szpitali to wydaje mi się że wszędzie jest taka sama opieka..

elarela

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: 05 Lut 2009, 17:57:49 »
Hej hej, ja będę rodzić na początku czerwca w Frederiksberg Hospital, ma któraś z was doświadczenia z tego szpitala?

Oprócz tego to jestem ciekawa czy na spotkaniach z położną jest "szkoła rodzenia", czy w standardowym pakiecie badań jest jeszcze jakieś USG po tym połówkowym w 20 t.c., i w ogóle jak to wszystko będzie wyglądać i po jakiemu oni do mnie będą mówić ;).

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #245 dnia: 05 Lut 2009, 18:15:04 »
A jak myslisz, jak beda do ciebie mowic.......na pewno zaczna po dunsku, a potem zapytaja czyrozmawiasz po angielsku, niemiecku. Jezeli nie rozmawiasz zadnym z tych jeykow - popros o tlumacza polsko/dunskiego. To nic nie kosztuje. Zawoadom o tym komune troche wczesniej i powiedz o co chodzi.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #246 dnia: 05 Lut 2009, 18:39:16 »
Cytuj (zaznaczone)
popros o tlumacza polsko/dunskiego
Rodzić z tłumaczem ??? I może się jeszcze facet trafi. Jezuuu,nigdy  >:(
Cytuj (zaznaczone)
A USG... ja akurat mialam już 7 razy tu robione.. bo muszę byc pod stałą kontrolą..
Ja mam podobnie.Widocznie podchodzą inwidualnie do każdej ciężarnej.

Pocztą dostałam od pielęgniarek środowiskowych gazetę "Børn",życzenia (pisane ręcznie  :o ) i kilka ulotek (m.in z firm produkujących różne rzeczy dla dziecka,wysyłają gratisowe próbki)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #246 dnia: 05 Lut 2009, 18:39:16 »

eva77

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: 05 Lut 2009, 21:08:22 »
Owszem szpital zapewnia tłumacza podczas badań, choć zdarza sie że ten tłumacz nie przychodzi i trzeba sobie jakoś radzić.Mi sie zdarzyło ze podczas niektórych badan usg tłumacz nie przyszedł, u połoznej miałam tylko raz tłumacza, potem juz nie przychodził.Nie słyszałam natomiast o tym aby tłumacz był obecny przy porodzie.Zresztą spytałam nawet mojego tłumacza czy był obecny przy jakims porodzie, powiedział że do porodów ich nie wzywają.

elarela

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: 06 Lut 2009, 11:16:39 »
Ja tam po angielsku dam radę, boję sie tylko że ze zmęczenia czy z bólu czegoś nie zrozumiem. Po spotkaniu z położną wiem że nie wszystkie mowią po angielsku, czy rodzić się będzie z tą samą położną do której się chodzi na wizyty?

magi

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: 06 Lut 2009, 11:31:09 »
Ja mam ten sam problem, boję się, że z bólu i ze zmęczenia mogę nie zrozumieć, co do mnie mówią. To chyba moja największa obawa. Ale jak widzę nie jestem sama. Moja położna powiedziała, że jak zacznie się poród mam zadzwonić do szpitala i zapytać czy ona ma dyżur. Jeżeli nie, być może uda się ją ściągnąć. Jak będzie zobaczymy lada chwila :)

elarela

• Gość
« Odpowiedź #250 dnia: 06 Lut 2009, 11:36:23 »
Ja mam ten sam problem, boję się, że z bólu i ze zmęczenia mogę nie zrozumieć, co do mnie mówią. To chyba moja największa obawa. Ale jak widzę nie jestem sama. Moja położna powiedziała, że jak zacznie się poród mam zadzwonić do szpitala i zapytać czy ona ma dyżur. Jeżeli nie, być może uda się ją ściągnąć. Jak będzie zobaczymy lada chwila :)

Trzymam kciuki żeby wszystko poszło szybko, a mama i dzidziuś po porodzie byli zdrowi i w świetnej formie, no i czekam na wieści!

malineczka

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: 06 Lut 2009, 12:32:31 »
Hej ! Jeśli chodzi o hotel to z informacji od mojej położnej wynika, że hotel przysługuje na max. 5 dni i jest bezpłatny dla rodzącej i dziecka :-)) Natomiast jeśli chodzi o tatusia to owszem może zostać nawet 5 dni jednak doba jest płatna. Jeśli w 1 pokoju to 225 kr jeśli w osobnym to 400 kr. W cenie jest śniadanie. Nie wiem ile kosztuje w innych szpitalach, ten cennik jest dla Fredericia & Kolding Sygehuse

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #252 dnia: 06 Lut 2009, 12:46:29 »

To chyba kazda ma ten problem... Trzeba byc dobrej mysli.

Offline kasiachybie

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #253 dnia: 11 Lut 2009, 11:44:36 »
Hej!!!!Mam pytanie-moze ktoras z was wie jakie mleko podawac dziecku ze skazą białkowa...

mleko

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 11 Lut 2009, 12:06:20 »
Najlepiej zapytaj lekarza.
Odradzam sojowe. Soja jest rowniez silnym alergenem, wiec takie tez uczula.
Nie wiem jakie sa tu w Danii. W Polsce byl Nutramigen lub Humana SL (najlepsza z tych wszytskich, bo najmniej smierdzaca). Chociaz jak sie dziecko przyzwyczai od poczatku, bedzie i tak lubilo.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #254 dnia: 11 Lut 2009, 12:06:20 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 330650
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 22420
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 42620
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 52027
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 45707
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand