poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dyskusja o chustach  (Przeczytany 34721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marlena30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Dyskusja o chustach
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Cze 2008, 22:04:36 »
ech niestety Slawku
uczylam sie jezyka dwa lata, ale 8-10 lat temu ::) i zycie mna inaczej pokabusewalo, takze teraz skrawki mowy
chociaz od pewnego czasu mysle o podjeciu nauki na nowo, ale to dalsza perspektywa
w kazdym razie dziekuje, ze o mnie pomyslales :D

[Dodane: 04 Czerwiec  2008, 21:57:24]

Tula ja pisze o prawie wzajemnosci w kontaktach miedzy panstwami
jak wy pozwalacie nam wyznawac u siebie swoja religie i budowac u siebie nasze koscioly, to my was obdarzamy tym, samym prawem
jesli pozbawiacie nas tego prawa, to my tez
panstwa posluguja sie ta zasada w stosunkach miedzy soba nagminnie, bo jest najskuteczniejsza. Korzystaja z tego prawa z roznym natezeniem, np pomiedzy Dania i Szwecja zwiazek jest bardzo silny, a traktowanie obywateli takie samo.
nie wsyztskie kraje poszly tak daleko, zwlaszca ze czesciej popularniejswze bylo rozwijanie skali w drugim kierunku.

niemniej jednak zasada prastara ale jedna z najwazniejszych
zwyczaj miedzynarodowy obok miedzynarodowych umow miedzy panstwami sa dwpoma glownymi zrodlami prawa miedzynarodowego.
Konwencja Praw czlowieka, rowniez ksztaltuje to prawo, ale jako miedzynarodowa umowa...i obowiazuje tych ktorzy js podpisali
chociaz nalezy do najczesciej lamanych, co wszysycy wiemy

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Cze 2008, 22:40:35 »
Temat irakijskiego tłumacza z dwoma żonami był poruszany tutaj: Dla zakochanych cudzoziemców będzie "karta miłości".

Dodam że Dania nie powinna zaniżać się do innych krajów.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #77 dnia: 13 Cze 2008, 14:16:58 »

Offline Slawek Kopenhaga

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Lut 2009, 15:54:55 »
I spelni sie przytaczany juz kiedys na forum kawal:

Kopenhaga rok 2040, kontrola policyjna...Jeden z policjantow przegladajacy dokumenty powie do drugiego... Patrz Ahmed, jakie dziwne nazwisko: ANDERSEN....

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 24 Lut 2009, 17:53:49 »
Patrz Ahmed, jakie dziwne nazwisko: ANDERSEN....
Nie wiadomo, może będzie "Patrz Jasiu, ..." :-\

Tula

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Lut 2009, 13:08:51 »
I spelni sie przytaczany juz kiedys na forum kawal:

Kopenhaga rok 2040, kontrola policyjna...Jeden z policjantow przegladajacy dokumenty powie do drugiego... Patrz Ahmed, jakie dziwne nazwisko: ANDERSEN....
Tak bedzie i nie ma co probowac tego zatrzymac, bo islamizacja Europy jest procesem nieuchronnym, o czym pisali madrzejsi ode mnie. Europa starzeje sie i wymiera, czeka nas kolonizacja przez "barbarzyncow z Azji", jak mawiala moja lacinniczka w liceum. A skoro nie mozemy zawrocic kijem Wisly, powinnismy sie zastanowic, jakie kompromisy wypracowac, tak aby kazdy czul sie dobrze w wielkulturowym spoleczenstwie. Francja ze swoim scislym rozdzialem religii od panstwa radzila sobie calkiem niezle, ale u nich z kolei szwankowala polityka integracyjna, co dobitnie pokazaly zamieszki z przedmiesc Paryza. Anglia z kolei wprowadzajac mozliwosc sadow zgodnie z prawem szariatu poszla, moim zdaniem, za daleko. Nie ma latwych recept, niestety.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 26 Lut 2009, 13:08:51 »

Offline heniu88

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Lut 2009, 14:05:49 »
ludzie obudzą się dopabuse jak każą wszystkim chlopom nosic brody, a babka chusty zeby nie obrazac "uczuc religijnych" milosnikow koz, ale wtedy to bedzie juz za pozno  8)
Zdrówka życzę

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Lut 2009, 15:49:09 »
Ostatnio zobaczyłem Polkę, która została "zapakowana" przez swojego muzułmańskiego męża.
Znałem ją przez wiele lat "w cywilu". Przechodzą mnie ciarki jak słyszę język polski spod czarnego, szczelnie zakrywającego wszysto materiału.
Muszę się Wam przyznac, że robi to na mnie bardzo przygnębiające wrażenie. I wcale nie myślę o niej, ale o jej rodzicach. Wyobrażam sobie jak oni muszą się czuc. No tak,  można by powiedziec, że czują się  i tak lepiej niż gdyby była narkomanką.
Jednak w tym wypadku straciliśmy kolejny skrawek naszej tożsamości narodowej. Ktoś z nas przeszedł na drugą stronę. Dla mnie jest to niedopatrzenie w wychowaniu.
Zupełnie abstrakcyjna sytuacja. Wyobraźmy sobie, że coś takiego zdarzyło się w odwrotną stronę.
Muzułmanka wyszła za mąż za Polaka i w dodatku dała się "rozpakowac", to jej rodzina nie miałaby problemów z odpowiednim potraktowaniem delikwentki. Jeżeli by wogóle doszło aż tak daleko.
My natomiast musimy uważac co mówimy i piszemy, żeby nie byc posądzonymi o rasizm !. Ale czasów dożyliśmy.
Swoją drogą, może znacie jakąś parę gdzie ona jest muslimką a on chrześcijaninem ?? No tak po prostu - miłośc przezwycięża wszystkie przeszkody na drodze zakochanych.... itd

Tula

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Lut 2009, 16:08:40 »
Swoją drogą, może znacie jakąś parę gdzie ona jest muslimką a on chrześcijaninem ??
Nie, z jednego prostego powodu: aby ktos wyznania muzulmanskiego mogl sie pobrac, jego partner/ka musze przejsc na islam.

Offline heniu88

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Lut 2009, 16:12:14 »

Swoją drogą, może znacie jakąś parę gdzie ona jest muslimką a on chrześcijaninem ?? No tak po prostu - miłośc przezwycięża wszystkie przeszkody na drodze zakochanych.... itd

Ja znam dwa takie przypadki, jednak w obydwu wiazalo sie to z zerwaniem przez te kobiety kontaktu z rodzinami. Co do ich wiary to niepytalem, ale pewnie przestaly praktykowac "religie pokoju".
Zdrówka życzę

katoliczka

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Lut 2009, 17:36:43 »
Ja jestem takim przykładem na to,że dwoje ludzi może być małżeństwem i wyznawać inną religie.
Ja jestem oczywiście chrześcijanką a mąż muzułumaninem.Jesteśmy razem 6lat.Jego rodzina tutaj mieszka.Mąż nigdy nie namawaił mnie na przejście na islam.Ja jego też do mojej religi nie przekonuje.Ustaliliśmy że każdy sie modli po swojemy.A świeta obchodzimy zarówno te chrześcijańskie jak i te islamskie.Jego rodzina  utrzymuje z nami kontakt i nigdy mnie o wyznanie nie pyta.Aha...ja nie jestem w nic zabandażowana.Mój mąż nie nosi brody.Zreszta jego siostra też muzułumanka nie zakrywa nawet włosów.Nie wszystkie muzułumanki noszą chusty.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Lut 2009, 20:02:53 »
Katoliczko, dzięki za wypowiedź. Ta radykalizacja poglądów i powrót do korzeni może przyjśc z wiekim u Twojego męża, czego Ci oczywiście nie życzę.
Czy możesz napisac proszę, jak zareagowali Twoi rodzice, gdy im powiedziałaś, że wychodzisz za mąż za muzułmanina?
I jeżeli możesz jeszcze napisac, czy przyrządzasz posiłki z wieprzowiny?

katoliczka

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Lut 2009, 20:51:20 »
Moi rodzice najpierw go poznali i jakos powolutku przekonali sie do niego.Dzisiaj juz nie patrza na niego tylko przez pryzmat religi.Wieprzowine oczywiscie gotuje ale on jej nie je.Ja jem w koncu dla mnie to takie mieso jak kazde inne.Schabowy to jedno z moich ulubionych dan.I pewno tak juz pozostanie.Moj maz za to baranine lubi a ja nie.On je baranine ,ja schab.Pozdrawiam. ;)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 01 Mar 2009, 10:31:39 »
I nie musialas zmieniac wiary? Jak przyjela Cie jego rodzina?
Pytam, bo moja przyszla szwagierka ma chlopaka muzulmanina i jego rodzina postawila sprawe jasno -- albo zmienia wiare, albo nie ma slubu. A to sa swiatli muzulmanie, nie fanatycy, mieszkaja zreszta w Indiach.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 01 Mar 2009, 10:31:39 »

Znikajaca dyskusja

Zaczęty przez IdrisDział Hydepark

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 4654
Ostatnia wiadomość 24 Paź 2012, 20:15:09
wysłana przez frisms
BLEKINGEGADEBANDEN - dyskusja

Zaczęty przez willyDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5388
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2008, 12:43:03
wysłana przez Jomir
Psycholog dla powracajacych do kraju - dyskusja?

Zaczęty przez mala_z_AarhusDział Hydepark

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 10824
Ostatnia wiadomość 31 Maj 2009, 11:08:02
wysłana przez mala_z_Aarhus
ciekawa dyskusja...

Zaczęty przez maggie23Dział Hydepark

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 9314
Ostatnia wiadomość 01 Lut 2008, 15:00:39
wysłana przez Thunder86