poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dyskusja o chustach  (Przeczytany 36137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Dyskusja o chustach
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Cze 2008, 08:35:04 »
NIby masz racje, malostkowosc....
Ale w calej trzynastoosobowej klasie, za kurs place ja i kolezanka Niemka...

Juz sie do tego przyzwyczailam, ale wciaz mnie to nurtuje, ae takie przywileje mamy w ramach UE.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Cze 2008, 09:19:58 »
UE obywatele mają wiele praw jak Duńczycy i tak jak oni płacą symboliczną kwotę za kursy. Zniesienie opłaty dla innych obywateli, którzy często mają gorszą ekonomię, jest poza pomocą może także próbą zachęty ich do nauki duńskiego. Pytanie dlaczego oni a nie my wywodzi się z zazdrości.

PS. Dlaczego lekarz zarabia dużo więcej od salowej która finansowała jego wykształcenie? Jeżeli założymy że nauka jest pracą to pracowali tyle samo lat. :-\

Byly Policjant

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Cze 2008, 12:35:29 »
Cytat: Klingon
Zniesienie opłaty dla innych obywateli, którzy często mają gorszą ekonomię

co to jest gorsza ekonomia? ze niby obywatele UE zarabiaja w Danii lepiej niz inni? Nie sadze. A co ma ekonomia kraju pochodzenia, skoro klient zyje i zarabia w Danii tak samo jak Polak czy Dunczyk.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Cze 2008, 12:52:18 »
co to jest gorsza ekonomia?
To są np. bezrobotni, możliwe że otrzymują tylko Starthjælp.
Ale by było sprawiedliwe to czy UE obywatele mają mieć takie same prawa co obywatele z poza UE, czy odwrotnie? ???
Czy jest sprawiedliwe że Duńczycy płacą na dzieci w Polsce? Czy powinni też płacić na dzieci z poza UE? ???

Zdzislaw

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Cze 2008, 13:34:20 »
 Tylko eksplozja dobra może odmienić świat - zaapelował papież Benedykt XVI.
- Eksplozja? Dobra! - odpowiedzieli islamiści.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Cze 2008, 14:51:48 »
Ja czegos nie rozumiem Klingtonie...

Ja mam na mysli oplate za szkole jezykowa.
Kto do niej chodzi???

Pracujacy - tak jak napisal policjant powyzej - ktorzy zarabiaja mniej wiecej tak samo i placa podatki.
Niepracujacy wspolmalzonkowie obywateli (lub osob majaych staly pobyt) - ktorzy nie zarabiaja, ale ich mezowie /zony placa podatki.

Unijnych bezrobotnych tu nie znajdziesz, no bo prawa do bezrobocia tu nie maja.
Natomiast poza unijnych owszem tak, no jak tu sie dostali, to znaczy, ze na prawach pozwalajacych im byc bezrobotnymi, czyli nie dosc, ze dostaja socjal, to jeszcze nie palca za szkole.
Unijnych niepracujacych, ktorzy zyja z wlasnych oszczednosci, bo na takich prawach moga tu byc. NIe dostaja socjalu, a placa za szkole

Studenci - zarowno CI unijni jak i poza unijni bez prawa do SU.

Wiec tak naprawde mamy wszysyc tak samo, a jesli ktos ma gorzej, to wlasnie Ci z Unii.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Cze 2008, 17:34:38 »
Gminy mają prawo pobierania opłat ale nie wszystkie to robią. Mysle, ze politycy w Kopenhadze zdecydowali o niepobieraniu oplat od obcokrajowcow z poza UE aby poprawic ich integracje. Czy nie chodzi tutaj o osoby ktore otrzymaly azyl w Danii?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 02 Cze 2008, 17:34:38 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Cze 2008, 19:57:45 »
No nie. Bo w klasie ze mna byly i Rosjanki, ktorych mezowie tu pracowali, i Japonki, Tajlandki, ktore wyszly za DUnczykow, i chinscy studenci...
Nikt z nich nie placil.

Natomiast polska studentka, dostajaca w ramach Erazmusa okolo 3.500 koron miesiecznie, placic musi.

Wiec gdziez sprawiedliowosc?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Cze 2008, 21:51:40 »
Wiem, Paris Hilton też nie musiałaby płacić. ;D
Nie ma w waszej szkole większości uchodźców?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Cze 2008, 08:20:51 »
Powiem szczerze nie wiem :)

Ja chodze na kurs intensywny, gdzie warunkiem przyjecia jest minimym dwunastoletnie wyksztalcenie i dobra znajomosc angielkiego, wiec chyba to decyduje o tym, ze uchodzcow jeszcze nie widzialam.

Moze popoludniami? albo na zwyklym kursie?

Aczkolwiek, to nie decyzja szkoly, a Komuny, wiec chyba ich ilosc w danej szkole nie ma na to wplywu.

Pal to szesc tak naprawde :) 500 koron co dwa miesiace mozna przezyc. Wkurza mnie jedynie ta zasada rownosci :)

Offline Marlena30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Cze 2008, 17:20:42 »
a czy ktos czytal moze ten artykul o tlumaczu z Iraku, ktory tam pracowal dla dusnkiej armii
Potem za armia przyjechal do Danii i zabral swoje 2 zony i 3 dzieci. Pojechali na Jutlandie, dostgal hehheheh (chyba w ramach tejze starhjælp) dwa mieszkania
I wrocil oburzony do komunny bo nie ma jednego wielkiego dla calej rodziny i on nie moze spac z zonami
boszzzzzzzzzzzzzzzzzzzz nie no ja sie turlam ze smiechu.....
a to jeszcze humanitaryzm i tzw. wyższa kultura....czy juz strach???????

moim zdaniem to drugie

o, jestem junior member

Tula

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Cze 2008, 14:26:24 »
Sluchaj, Marleno. Tak, jak Ciebie bawi wielozenstwo, tak i kogos innego moze bawic monogamia. Nie nam rozstrzygac. Nie tylko muzulmanie tak maja, to dla Twojej informacji.
A o artykule oczywiscie juz dyskutowalismy...

Offline Marlena30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Cze 2008, 17:41:40 »
wiesz Tula, ale nie wiem czy Ty z kolei wiesz, ze Europejczyk jadąc do kraju muzułmańskiego automatycznie podlega prawu szariatu, oraz automatycznie jest uznawany za muzulmanina i tak jak muzulmanin ma sie zachowywwac
dlatego wlasnie cudem rok temu po ciezkich interwencjach miedzynarodowych uniewinniono skazana na smierc corke brytyjskiej bizneswooman, ktora zostala zbiorowo zgwalcona w Arabii Saudyjskiej (czyli w ichniejszej cywilizacji)

ja mowie o prawie wzajemnosci w kontaktach miedzy panstwami
to jedna z podstawowych zasad jako uksztaltowala dzisiejsze prawo miedzynarodowe
i wiesz...jako Europejka, ja sie tego akurat prawa trzymam
a co mnie bawi..to  moja sprawa

Tula

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Cze 2008, 21:09:19 »
wiesz Tula, ale nie wiem czy Ty z kolei wiesz, ze Europejczyk jadąc do kraju muzułmańskiego automatycznie podlega prawu szariatu, oraz automatycznie jest uznawany za muzulmanina i tak jak muzulmanin ma sie zachowywwac
dlatego wlasnie cudem rok temu po ciezkich interwencjach miedzynarodowych uniewinniono skazana na smierc corke brytyjskiej bizneswooman, ktora zostala zbiorowo zgwalcona w Arabii Saudyjskiej (czyli w ichniejszej cywilizacji)
Jak ktos ma fantazje spedzac wakacje w Iranie, Arabii Saudyjskiej czy innym Sudanie, to jego sprawa i jego ryzyko; zwlaszcza, jesli jest podrozujaca samotnie kobieta. Nie wiedziala, zanim pojechala? O historii nie slyszalam, jak masz linka, chetnie poczytam; byla inna, podobna, ale wtedy dziewczyna rowniez byla Saudyjka, zostala skazana na chloste. Ale prawa kobiet w krajach muzulmanskich nie sa tym, o czym rozmawiamy w tym temacie.
Cytuj (zaznaczone)
i wiesz...jako Europejka, ja sie tego akurat prawa trzymam
Ktorego konkretnie? Bo ja czytam sobie wlasnie Deklaracje Praw Czlowieka i Obywatela i widze z Twoich wczesniejszych wypowiedzi, ze nie ze wszystkimi artykulami Ci po drodze. Ot chocby z tym:
Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw. Są oni obdarzeni rozumem i sumieniem oraz powinni postępować w stosunku do siebie wzajemnie w duchu braterstwa
I w sumie takze z tym:
Każdy człowiek ma prawo do wolności myśli, sumienia i wyznania; prawo to obejmuje swobodę zmiany wyznania lub wiary oraz swobodę głoszenia swego wyznania lub wiary bądź indywidualnie, bądź wespół z innymi ludźmi, publicznie i prywatnie, poprzez nauczanie, praktykowanie, uprawianie kultu i przestrzeganie obyczajów.
Cytuj (zaznaczone)
a co mnie bawi..to  moja sprawa
Oczywiscie. O gustach sie nie dyskutuje.

Offline Slawek Kopenhaga

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Cze 2008, 21:31:55 »
Cytat: Marlena30
a czy ktos czytal moze ten artykul o tlumaczu z Iraku, ktory tam pracowal dla dusnkiej armii

Armia Dunska tlumaczy zabiera z Danii na misje - tyle powiem...

Nawiasem mowiac Marleno, skoro znasz arabski, masz szanse sie zalapac. Jezeli Cie to interesuje i faktycznie znasz dobrze arabski - skontaktuj sie na maila. Nic nie obiecuje, ale mozna sprobowac.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 04 Cze 2008, 21:31:55 »

Znikajaca dyskusja

Zaczęty przez IdrisDział Hydepark

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 4813
Ostatnia wiadomość 24 Paź 2012, 20:15:09
wysłana przez frisms
BLEKINGEGADEBANDEN - dyskusja

Zaczęty przez willyDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5575
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2008, 12:43:03
wysłana przez Jomir
Psycholog dla powracajacych do kraju - dyskusja?

Zaczęty przez mala_z_AarhusDział Hydepark

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 11061
Ostatnia wiadomość 31 Maj 2009, 11:08:02
wysłana przez mala_z_Aarhus
ciekawa dyskusja...

Zaczęty przez maggie23Dział Hydepark

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 9694
Ostatnia wiadomość 01 Lut 2008, 15:00:39
wysłana przez Thunder86