poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dziwna moda czy coś innego??  (Przeczytany 13632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magraf

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Dziwna moda czy coś innego??
« dnia: 14 Cze 2008, 08:58:20 »
Jestem w Danii w Aalborg'u od 2 tygodni i na początku z podziwu wyjść nie mogłam,że ludzie (na naszym osiedlu) zasłaniają okna różnymi rzeczami.Są oczywiście rolety i żaluzje tak jak w PL,ale firanek tyle co na lekarstwo.Za to widziałam już gazety przyklejone do połowy okna,jakieś koce,szmaty a nawet zasłony prysznicowe.
W PL takie cuda to raczej się nie zdarzają,przynajmniej ja nie widziałam.A tutaj...wystarczy,że spojrzę przez okno ::)

Może starsi bywalcy Danii wiedzą o co w tym chodzi??To moda,zwyczaj czy nie przywiązują większej wagi do wystroju mieszkania??

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
Odp: Dziwna moda czy coś innego??
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Cze 2008, 09:05:30 »
oglądasz slamsy?? ;D ;D

a tak poważnie to dziwna sytuacja. Oczywiście tu nie Holandia gdzie wszyscy WSZYSTKO robią przy odsłoniętych oknach.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Cze 2008, 09:13:53 »
Vera ma rację - oglądasz slamsy. W Danii nie używa się firanek ale też nie gazety, koce, szmaty lub zasłony prysznicowe. ;D

Offline magraf

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Cze 2008, 10:21:02 »
Nie wiem czy slamsy,bo nie mam porównania.Piszę co widzę z okna.Ale ogródki mają zadbane,ot co  ;D.Ale to co wisi na oknach (jak juz coś wisi) to jest masakra.A w domach mają mydło i powidło.Zero jakiegos stylu i ładu.Dzielnica wydaje mi się całkiem oki.Co prawda sa tu wszystkie narodowości,ale okolica jest piękna.Także tak jak piszę,50% to rolety i zaluzje a kolejne 50% to cała reszta.Takze nie wiem....

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Cze 2008, 10:52:28 »
proponuję zrobić rekonesans w dalsze rejony i będziesz miał porównanie.

Dom,mieszkanie nie ważne z którego roku mają swoje style i są zadbane. Jednak widziałem dwa domy co przypominały obore. Jednak nie było to raczej z zaniedbania lecz chyba sprawa finansowa.

Offline anraf

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Cze 2008, 15:12:56 »
hmmm
dziwna sprawa
też mieszkamy w Aalborg i raczej nie spotkaliśmy się z czymś takim.
standardem jest to że nie ma prawie nigdzie zasłon czy firanek :D i stoją w oknach na parapetach lampki, świeczki i przeróżne gadżety, itp. Ale raczej wygląda to zazwyczaj ładnie. Jednak w wielu oknach stoją praktycznie takie same rzeczy, mało zróżnicowany gust hehe.
A co do wyglądu mieszkań w środku, to zdarzało nam się czasem zaglądnąć do środka, ale tylko pozazdrościć ;) wszystko jest na swoim miejscu.
a w jakim miej więcej miejscu mieszkasz?
bo to na prawdę  dziwne

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Cze 2008, 15:23:23 »
Nie wiem jak Wy, ale ja jak widze takie szmaty i koce na oknach to zgaduje ze mieszkaja tam rodziny islamskie, a takie zaslony po to zeby nic nie bylo widac, jak zony chodza bez chust itp, wiem ze Oni tak wlasnie sie zaslaniaja.

[Dodane: 14 Czerwiec  2008, 15:21:45]

Tak , tez uwazam ze dunczycy maja super urzadzone mieszkania i domy, zawsze czysto, okna zawsze zadbane, widzialam niejedno.
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Cze 2008, 15:23:23 »

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Cze 2008, 15:24:52 »
Nie wiem czy slamsy,bo nie mam porównania.  ;D.Ale to co wisi na oknach (jak juz coś wisi) to jest masakra.A w domach mają mydło i powidło.Zero jakiegos stylu i ładu.

Co do stylu i design'u np. mebli i urządzaania mieszkań, proponuję nie porównywać bo nasze typowe polskie mieszkania odstają co najmniej 30 lat od europejskich. U nas wciąż króluje meblościanka, moze w nieco innym wydaniu niż 30 lat temu, ale gust pozostał ten sam. Przykro to mówić ale typowe polskie mieszkanie to obraz bezguścia i koszmarnego zaścianka, nie mamy nawet żadnych osiągnięć designerskich więc byłabym ostrożna ze stwierdzeniem "masakra" opiniując mieszkania skandynawskie.
Oczywiście opinia autorki moze być podyktowana miejscem zamieszkania, bo z opisu rzeczywiście wyłania się przedziwne miejsce przypominające slumsy.

Offline katia963

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Cze 2008, 16:06:29 »
Ja pamietam jak w Polsce w mojej miejscowosci stacjonowaly wojska radzieckie to tez gazetami zaslaniali okna. W Danii osobiscie nie spotkalam sie z czym takim. Moze faktycznie to nie rodowici Dunczycy maja takie zaslonki ;))

Obserwator

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Cze 2008, 17:20:40 »
Co do stylu i design'u np. mebli i urządzaania mieszkań, proponuję nie porównywać bo nasze typowe polskie mieszkania odstają co najmniej 30 lat od europejskich. U nas wciąż króluje meblościanka, moze w nieco innym wydaniu niż 30 lat temu, ale gust pozostał ten sam. Przykro to mówić ale typowe polskie mieszkanie to obraz bezguścia i koszmarnego zaścianka, nie mamy nawet żadnych osiągnięć designerskich więc byłabym ostrożna ze stwierdzeniem "masakra" opiniując mieszkania skandynawskie.

No to chyba bardzooooo dawno w Polsce nie bylas, albo faktycznie mialas do czynienia z jakimis specyficznymi mieszkaniami w Polsce, bo typowe dunskie mieszkanie to totalne bezguscie i powiew PRLu bardzo znaczacy dopabuse jest. Widzialem wiele mieszkan dunskich i kazde odstawalo bardzoooooo od pierwszego lepszego mieszkania polskiego, wiec prosze nie pisz glupot, bo chyba popadlas w totalny zachwyt skandynawski.

Offline lolo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Cze 2008, 17:31:00 »
Nie wiem jak Wy, ale ja jak widze takie szmaty i koce na oknach to zgaduje ze mieszkaja tam rodziny islamskie, a takie zaslony po to zeby nic nie bylo widac, jak zony chodza bez chust itp, wiem ze Oni tak wlasnie sie zaslaniaja.

[Dodane: 14 Czerwiec  2008, 15:21:45]

Tak , tez uwazam ze dunczycy maja super urzadzone mieszkania i domy, zawsze czysto, okna zawsze zadbane, widzialam niejedno.

i tu moja droga sie nie zgodze ::) ::)
z racji mojej pracy bywam codziennie w czterech do osmiu  mieszkan  i widze,ze az takie czyscioszki to dunczycy nie sa(nie mowie oczywiscie o wszystkich,ale naprawde duzo ludzi mieszka jak w chlewie i mowie tylko o spoldzielniach,ale rowniez w prywatnych kamienicach).w domkach oczywiscie wyglada to inaczej(pisze oczywiscie,bo czesto slyszalem z ust dunczykow,ze nie dbaja,poniewaz to nie jest ich wlasnoscia.co tez nie tlumaczy ogolego braku o czystosc w mieszkaniu.te same osoby wychodzace z tych samych mieszkan na wypad do miasta wygladaja jak gwiazdy filmowe. sic!)
w polsce rowniez bywalem w wielu mieszkaniach tak,ze mam skale porownawcza ;D ;D

co do designu,to dunczycy(czy tez ogolnie skandynawia)faktycznie maja bardzo ciekawe rozwiazania,ktore naprawde robia wrazenie . polskie rozwiazania niestety dopasowane sa do naszego budownictwa(mowie o blokowiskach,gdzie nie ma za wiele mozliwosci)
generalnie duzo tu artystow,designerow ,ale z drugiej strony nie za duzo tzw osiagniec w dziedzinach naukowych(oczywiscie mowie w odniesieniu do polski i oczywiscie mowie o moim subiektywnym wrazeniu) ;D ;D ;D

[Dodane: 14 Czerwiec  2008, 17:24:42]

dodam jeszcze,ze ja osobiscie jestem zachwycony skandynawska prostota,przestrzenia i designem (mowie np o Bo Bedre,Bolig itp)

a co do nieciekawych zaslonek w stylu koldry koce itp,to faktycznie mozna spotkac,ale z tego co zauwazylem,to czesto studenci lub ogolnie mowiac osoby mlode to stosuja.
i nie wcale w slamsach.ale sa to sporadyczne wypadki(ale sa) ;D ;D ;D ;D

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Cze 2008, 17:38:56 »
No to chyba bardzooooo dawno w Polsce nie bylas, albo faktycznie mialas do czynienia z jakimis specyficznymi mieszkaniami w Polsce, bo typowe dunskie mieszkanie to totalne bezguscie i powiew PRLu bardzo znaczacy dopabuse jest. Widzialem wiele mieszkan dunskich i kazde odstawalo bardzoooooo od pierwszego lepszego mieszkania polskiego, wiec prosze nie pisz glupot, bo chyba popadlas w totalny zachwyt skandynawski.

Panie obserwatorze, po co te nerwy ;D
Ani nie popadłam w totalny zachwyt, ani nie piszę głupot ani nie wyjechałam daaawno temu z kraju. Mało tego, ja cały czas mieszkam w Polsce i cały czas w Warszawie. Z racji wykonywanego przez kilkanaście lat zawodu byłam przynajmniej 3 tyg na miesiąc w rozjazdach i zwiedziłam cały świat i dzięki temu śmiem twierdzić, że wiem co mówię. I nei ma co się obrażać na rzeczywistość, taka ona jest.
Możemy oczywiście jak zwykle zwalać wszystko na uwarunkowania historyczne, wojny, komunizm i co kto tam chce, ale prawda jest taka, że nasze wsie i miasteczka, o stolicy nie wpominająć z punktu widzenia architektonicznego to masakra. Tak samo jest z projektowaneim wnętrz, o meblach czy bibelotach nie wspominając.
Gust nam się kształtował na maszkarach i gargamelach a w temacie wnętrzarstwa to juz w ogóle ręce opadają.
I nei mówię tego, zeby komuś dopiec czy coś, po prostu taka jest prawda.
Niedawno gdzieś czytałam świetny artykuł o tzw. polskim design-ie, jak znajde to wkleję.
pozdrawiam ;)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Cze 2008, 17:46:22 »
U nas na osiedlu (Amager, Kopenhaga) w oknach kroluja zaluzje lub rolety, firanki sa w nielicznych, a gazetami okna ma pozaklejane sasiad z pierwszego pietra. Sa to rozkladowki z paniami ;D.

Mattie

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Cze 2008, 18:43:00 »
Z ciekawoscia przeczytalam to co piszecie. Wiec ja tez dodam moje "25 ØRE" ;)

Owszem dunczycy maja wspanialych projektantow, np. Arne Jacobsen. Ale nie zgodze sie, ze dunski design jest lepszy od np. polskiego. Sa gusta i gusciki - ale dla mnie dunczykow BIALE Ikea'owskie meble kuchenne (od razu sie kojazy szpital), drewniane regaly zbite z desek (ktore jedynie nadaja sie do garazu), okna "ubierane" w jakies wymiete zaslony  sa wstretne. Jeszcze trzeba dodac gole podlogi, czesto  "upiekszane" tym co nazywaja "kludetæppe."
Dunczycy maja bardzo minimalistyczny styl. Moze ktos z Was oglada "Fra Skrot til Slot?" Gdzie ci ludzie chowaja ksiazki? DVD? Ubrania?
Mieszkanie powinno byc "cieple" - a nie jak reklama z gazety. :)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Cze 2008, 18:45:37 »
Dunczycy maja bardzo minimalistyczny styl. (...)
Mieszkanie powinno byc "cieple" - a nie jak reklama z gazety. :)
To chyba zalezy od tego, co kto lubi. Ja nie znosze mieszkan przeladowanych, dusze sie w takich. Lubie minimalizm ;).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Cze 2008, 18:45:37 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26699
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17960
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39608
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19027
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?