poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w PL  (Przeczytany 79157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tylda

• Gość
Odp: Rozliczenie w PL
« Odpowiedź #105 dnia: 06 Kwi 2011, 20:29:01 »
Pani z US bzdurzy.

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #106 dnia: 08 Kwi 2011, 17:15:35 »
Czas rozliczyć się w Pl z dochodu z Danii, no i oczywiście pojawiają się pytania:) Otóż tym razem jest problem rozliczenia Feriepenge. Otóż kwota ta wliczona jest w całą kwocie brutto zarobioną za 2010 na Årsopgørelse. Mam tylko pytanie jak ją przekalkulować na złotówki, bo fizycznie na konto jej nie dostałem w 2010 roku, ani nawet teraz. Czy ją wyłączyć z sumy brutto za rok 2010 i doliczyć w 2011, czy może macie jakieś ciekawsze pomysły bądź przykłady z doświadczenia?? Chętnie posłucham porad i z góry dziękuję, a tymczasem poszperam jeszcze w prasie i internecie może coś będzie:)

Offline machin82

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #107 dnia: 08 Kwi 2011, 18:07:23 »
 Witam.

Moich dwoch znajomych ktorzy pracowali w 2007 roku w danii, dostali wezwania do US i powiedziano im ze musza zaplacic zalegly podatek plus odsetki. Do zaplaty wyszlo kazdemu z osobna im okolo 10000zl. Wystarczylo ze dostarczyli pani prowadzacej ich sprawe dokument od szefa ktory wykazal ze zaplacili podatek w danii za 2007 rok i po dokonanych obliczeniach pani z US wyszli na zero nie muszac placic zadnego podatku w polsce...
   Pozdrawiam..

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #108 dnia: 08 Kwi 2011, 18:11:33 »
tak prosto to chyba nie jest jak opisałeś.... W praktyce to trochę jest bardziej skomplikowane, gdyż jak mieli obowiązek się rozliczyć a tego nie zrobili to trzeba płacić nie ma zmiłuj tym bardziej po 3 latach...

Offline machin82

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #109 dnia: 08 Kwi 2011, 18:15:26 »
.... no wlasnie tak bylo, im sie udalo, choc kilku innych musialo zaplacic, nie wiem jak to jest, chyba sprawa indywidualna...

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #110 dnia: 08 Kwi 2011, 19:27:20 »
Tak sobie mysle o tych paniach z US w Polsce.Dobra ktos dostaje wezwanie i przynosi kwitki z wyplaty za dany rok i rozliczenie roczne ze skat-a oczywiscie po DUNSKU!? I co one takie biegle w prawie podatkowym i jezyku dunskim?Czy co?Zeby cos analizowac trzeba byc specjalista z najwyzszej polki?Czy one sa?Tak sie tylko zastanawiam jak one to analizuja jak sie rzuci im na biurko plik dokumentow w jezyku o ktorym one nie maja zielonego pojecia????

tylda

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 09 Kwi 2011, 00:07:52 »
Witam.

Moich dwoch znajomych ktorzy pracowali w 2007 roku w danii, dostali wezwania do US i powiedziano im ze musza zaplacic zalegly podatek plus odsetki. Do zaplaty wyszlo kazdemu z osobna im okolo 10000zl. Wystarczylo ze dostarczyli pani prowadzacej ich sprawe dokument od szefa ktory wykazal ze zaplacili podatek w danii za 2007 rok i po dokonanych obliczeniach pani z US wyszli na zero nie muszac placic zadnego podatku w polsce...
   Pozdrawiam..

Wygląda na to, że obaj panowie płacili wówczas normalny podatek dochodowy w Danii, czyli nie korzystali z ulg często redukujących ten podatek do zera.

[Posted on: 09 Kwi 2011, 00:05:05]

.... no wlasnie tak bylo, im sie udalo, choc kilku innych musialo zaplacic, nie wiem jak to jest, chyba sprawa indywidualna...

A w/w korzystali z ulg.

Ot, proste rozwiązanie tej "zagadki".

[Posted on: 09 Kwi 2011, 00:06:15]

Tak sobie mysle o tych paniach z US w Polsce.Dobra ktos dostaje wezwanie i przynosi kwitki z wyplaty za dany rok i rozliczenie roczne ze skat-a oczywiscie po DUNSKU!? I co one takie biegle w prawie podatkowym i jezyku dunskim?Czy co?Zeby cos analizowac trzeba byc specjalista z najwyzszej polki?Czy one sa?Tak sie tylko zastanawiam jak one to analizuja jak sie rzuci im na biurko plik dokumentow w jezyku o ktorym one nie maja zielonego pojecia????

Urzędy skarbowe wymagają tłumaczenia dokumentów przez tłumacza przysięgłego (zdarzają się wyjątki, kiedy wystarczy zwykłe tłumaczenie).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #111 dnia: 09 Kwi 2011, 00:07:52 »

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #112 dnia: 09 Kwi 2011, 13:08:08 »
taki argument że coś dostarczyli i było wszystko już dobrze to może mieć miejsce jak się rozliczyli i była kontrola tego rozliczenia. Przedstawiono dokumenty i po sprawie nie trzeba dopłacać. Jak ktoś się wcale nie rozliczył i wzywa go US to wtedy już płaci się karę od utajonych dochodów... Jeżeli ktoś rozliczył się raz w życiu ma obowiązek robić to co roku, no chyba że złoży NIP-3 i nie ma obowiązku podatkowego w Polsce, takie są fakty, a pracownicy w US raczej też tak z uśmiechem na twarzy nie pomagają bo funkcjonuje coś takiego jak premia od osiągnięć... PS. Ponawiam pytanie o rozliczenie FeriePenge w Zeznaniu podatkowym w Polsce.

Offline polka_1111

• Podziękowania
« Odpowiedź #113 dnia: 10 Kwi 2011, 20:22:30 »
Witam wszystkich,

Mam pytanie dotyczace mojej sytuacji podatkowej. Od razu dodam, iz sytuacja jest dosc skomlikowana. Przyjechalam do Danii na studia w 2006 roku i mialam prace jakos student. Od 2008 roku pracowalam na staly etat (juz po ukonczeniu edukacji). Nie posiadam NIP w PL, bo nigdy nie pracowalam w PL. Rozliczalam sie tylko w Danii. W 2008 roku skorzystalam z jakies super ulgi dla Polakow, jako ze byla to moja pierwsza praca na pelnym etacie. Obecnie rozwazam przyjecie pracy w Polsce (zlecenie) i kontynuowanie pracy w Danii. Czy moglby mi ktos doradzic jak wyglada moja sytuacja z Urzedem Skarbowym w PL? Nie placilam podatku z PL i nie rozliczalam sie w PL zakladajac, ze jestem tylko rezydentem podatkowym dunskim... Czytajac to forum mam juz metlik w glowie i nie wiem juz sama czy wszystko zrobilam dobrze. Bardzo prosze o porade!

[Posted on: 10 Kwi 2011, 20:18:44]

Dodam jeszcze, ze nie wymeldowalam sie nigdy z PL.

Offline asia1234

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #114 dnia: 10 Kwi 2011, 20:26:36 »
Do TYLDY
Nie sieje dezinformacji i nikogo nie mam zamiaru straszyc.Ja podalam,jak sie sprawa u nas miala.A ktos inny moze miec inna sytuacje!!!!Wiele zalezy od urzednikow,tak,jak i tutaj!!!!I nie mow mi,ze myle abolicje z ulga bo co,jak co ale do tej pory wysylamy paiery ,jestesmy w kontakcie z urzednikami skarbowki i wiem,na czym stoje.Jak jestes taka madra,to sama doradzaj!!!!Forum jest po to,zeby kazdy mogl sie wypowiedziec!ja,powtarzam sie,podalam swoj przyklad.A jesli Ty mialas inna sytuacje,to sie ciesz ale nie pisz do mnie,ze dezinformuje innych forumowiczow!!!

tylda

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 11 Kwi 2011, 00:06:47 »
Do TYLDY
Nie sieje dezinformacji i nikogo nie mam zamiaru straszyc.Ja podalam,jak sie sprawa u nas miala.A ktos inny moze miec inna sytuacje!!!!Wiele zalezy od urzednikow,tak,jak i tutaj!!!!I nie mow mi,ze myle abolicje z ulga bo co,jak co ale do tej pory wysylamy paiery ,jestesmy w kontakcie z urzednikami skarbowki i wiem,na czym stoje.Jak jestes taka madra,to sama doradzaj!!!!Forum jest po to,zeby kazdy mogl sie wypowiedziec!ja,powtarzam sie,podalam swoj przyklad.A jesli Ty mialas inna sytuacje,to sie ciesz ale nie pisz do mnie,ze dezinformuje innych forumowiczow!!!

Pokrzykiwanie świadczy o braku argumentów.
Twój post, co zostało przeze mnie dośc dokładnie wypunktowane, to klasyczny przykład siania dezinformacji i wprowadzania innych w błąd.
Taka podatkowa wersja pani Goździkowej, co to "wie" jaki lek najlepszy na wszystkie dolegliwości, choć pojęcia o leczeniu nie ma.
Poczytaj najpierw o abolicji podatkowej i uldze abolicyjnej, a potem przeczytaj, co sama na ten temat pisałaś.
Może zrozumiesz w czym tkwi dezinformacja.

[Posted on: 10 Kwi 2011, 23:29:20]

Witam wszystkich,

Mam pytanie dotyczace mojej sytuacji podatkowej. Od razu dodam, iz sytuacja jest dosc skomlikowana. Przyjechalam do Danii na studia w 2006 roku i mialam prace jakos student. Od 2008 roku pracowalam na staly etat (juz po ukonczeniu edukacji). Nie posiadam NIP w PL, bo nigdy nie pracowalam w PL. Rozliczalam sie tylko w Danii. W 2008 roku skorzystalam z jakies super ulgi dla Polakow, jako ze byla to moja pierwsza praca na pelnym etacie. Obecnie rozwazam przyjecie pracy w Polsce (zlecenie) i kontynuowanie pracy w Danii. Czy moglby mi ktos doradzic jak wyglada moja sytuacja z Urzedem Skarbowym w PL? Nie placilam podatku z PL i nie rozliczalam sie w PL zakladajac, ze jestem tylko rezydentem podatkowym dunskim... Czytajac to forum mam juz metlik w glowie i nie wiem juz sama czy wszystko zrobilam dobrze. Bardzo prosze o porade!

[Posted on: 10 Kwi 2011, 20:18:44]

Dodam jeszcze, ze nie wymeldowalam sie nigdy z PL.

Jesli skorzystałaś w Danii z ulgi z tytułu posiadania centrum interesów życiowych w Polsce, tym samym określiłaś się jako polski rezydent, a zatem miałaś obowiązek rozliczenia się w Polsce z dochodów uzyskanych w Danii .
Moim zdaniem powinnaś złożyć deklarację podatkową za 2008 rok wraz z pismem wyjaśniającym zwłokę (możesz napisać, że sądziłaś, iż nie masz obowiązku podatkowego w Polsce). Dzięki uldze abolicyjnej obowiązującej od 2008 roku nie zapłacisz żadnego podatku (ulga zeruje podatek wyliczony metodą proporcjonalnego odliczenia), natomiast dzięki złożeniu deklaracji i wyjaśnienia do niej (czynny żal) możesz także uniknąć kary za nieterminowe rozliczenie.
Co do pracy w czasie studiów (2006 i 2007) sprawa nie jest już taka prosta. Nieujawnone dochody zagraniczne uzyskane do 2007 roku podlegały abolicji podatkowej, ale termin składania wniosków abolicyjnych upłynął 6 lutego 2009 roku. Gdybyś chciała złożyć deklaracje za te lata, możliwe, że wyjdzie Ci podatek do zapłaty. Niestety w tych latach nie było ulgi abolicyjnej.

[Posted on: 10 Kwi 2011, 23:48:25]

Czas rozliczyć się w Pl z dochodu z Danii, no i oczywiście pojawiają się pytania:) Otóż tym razem jest problem rozliczenia Feriepenge. Otóż kwota ta wliczona jest w całą kwocie brutto zarobioną za 2010 na Årsopgørelse. Mam tylko pytanie jak ją przekalkulować na złotówki, bo fizycznie na konto jej nie dostałem w 2010 roku, ani nawet teraz. Czy ją wyłączyć z sumy brutto za rok 2010 i doliczyć w 2011, czy może macie jakieś ciekawsze pomysły bądź przykłady z doświadczenia?? Chętnie posłucham porad i z góry dziękuję, a tymczasem poszperam jeszcze w prasie i internecie może coś będzie:)

W zasadzie powinieneś zrobić tak jak piszesz: wyłączyć kwotę feriepenge z dochodu brutto za 2010 rok, pamiętając o tym, by wyłączyć feriepenge netto. Natomiast podatek zapłacony od feriepenge, powinien być uwzględniony w rozliczeniu za 2010, bo wówczas pracodawca odprowadził go do SKAT.
Po otrzymaniu w 2011 feriepenge wypracowanych w 2010 roku, powinieneś uwzględnić je w rozliczeniu za 2011 w kwocie netto.
Niezłe zamieszanie.
Dlatego ja proponuję nieco prostsze rozwiązanie, choć nie do końca formalne: uwzględnić kwotę feriepenge razem z wynagrodzeniem od którego była odprowadzona (np. wynagrodzenie brutto za maj wyniosło kwotę x, w tym mieści się kwota feriepenge).
Potraktować to tak, jakby przekazanie feriepenge do FerieKonto na Twoje indywidualne konto było formą wypłaty tych pieniędzy. Tym samym data przewalutowienia byłaby taka sama jak data przewalutowienia wypłaty wynagrodzenia od którego feriepenge obliczono i przekazano do FK.

Offline asia1234

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #116 dnia: 15 Kwi 2011, 17:23:24 »
Wyliczenie kwoty tzw. ulgi abolicyjnej

Podatnik stosujący w swoim zeznaniu rocznym metodę proporcjonalnego odliczenia może skorzystać z tzw. ulgi abolicyjnej, którą wykazuje się w załączniku PIT/O. Kwota ta stanowi różnicę pomiędzy podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody proporcjonalnego odliczenia a podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją.

Do Tyldy-wiem,co to jest ulga abolicyjna!i nie zawsze wychodzi 0.i nie jestem krzykaczem czy kims takim.odczep sie ode mnie,ja po prostu pisze to,co wiem.zawsze mozna sprawdzic na google.i po to jest forum.kazdy sie wypowiada!a jak Ty wiesz najlepiej to zaloz wlasna strone www.specjalistapodatkowytylda.pl czy dk!!!!!!!!

Kwotę ulgi podatnik musi obliczyć i wskazać ją w poz. 37 i/lub 38 załącznika PIT/O. Tak więc podatnicy, którzy uzyskiwali dochody wyłącznie za granicą, do których zgodnie z umowami ma zastosowanie metoda proporcjonalnego odliczenia, muszą złożyć zeznanie roczne (z załącznikiem PIT/ZG i PIT/O) – chociaż wysokość ulgi podatkowej równa będzie wysokości należnego podatku.

Offline zybis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 1
    • Status GG
« Odpowiedź #117 dnia: 15 Kwi 2011, 20:10:37 »
ludziska moze pociesze co niektorych. na szczescie jeszcze w tym roku trzeba bedzie sie w polsce rozliczyc z tego co wiem weszla w zycie jakas ustawa nie wiem dokladnie jaki numer, ale najwazniejsze ze likwiduje podwojne rozliczenie. jedyny problem ze nie dziala wstecz.wiec ostatni rok trzeba sie rozliczyc. tak bynajmniej poinformowano mnie w biurze podatkowym w polsce ktore mnie rozlicza. pozdrawiam

tylda

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 15 Kwi 2011, 23:01:20 »
Wyliczenie kwoty tzw. ulgi abolicyjnej

Podatnik stosujący w swoim zeznaniu rocznym metodę proporcjonalnego odliczenia może skorzystać z tzw. ulgi abolicyjnej, którą wykazuje się w załączniku PIT/O. Kwota ta stanowi różnicę pomiędzy podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody proporcjonalnego odliczenia a podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją.

Do Tyldy-wiem,co to jest ulga abolicyjna!i nie zawsze wychodzi 0.i nie jestem krzykaczem czy kims takim.odczep sie ode mnie,ja po prostu pisze to,co wiem.zawsze mozna sprawdzic na google.i po to jest forum.kazdy sie wypowiada!a jak Ty wiesz najlepiej to zaloz wlasna strone www.specjalistapodatkowytylda.pl czy dk!!!!!!!!

Kwotę ulgi podatnik musi obliczyć i wskazać ją w poz. 37 i/lub 38 załącznika PIT/O. Tak więc podatnicy, którzy uzyskiwali dochody wyłącznie za granicą, do których zgodnie z umowami ma zastosowanie metoda proporcjonalnego odliczenia, muszą złożyć zeznanie roczne (z załącznikiem PIT/ZG i PIT/O) – chociaż wysokość ulgi podatkowej równa będzie wysokości należnego podatku.

O widzisz, trochę poczytałaś i coś Ci zaczęło świtać. A właściwie dzwonić, ale nadal nie wiesz, w którym kościele.
Jednak z uporem wciąż siejesz dezinformację.
Ulga abolicyjna całkowicie zeruje podatek należny od dochodów zagranicznych.
Zanim znów zaczniesz krzyczeć i pleść bzdury przeczytaj uważnie jeszcze raz: ulga abolicyjna całkowicie zeruje podatek należny od dochodów zagranicznych uzyskanych w krajach wymienionych w ustawie.
Skoro twierdzisz, że jest inaczej uzasadnij to.
Oczywiście tego nie zrobisz, bo nie masz racji. Najwyżej po raz kolejny podniesiesz wrzask.

Krzykaczką jesteś, nie zakrzyczysz tego faktu;)

"ja po prostu pisze to,co wiem" - no właśnie, w tym problem, że nadal wiesz bardzo niewiele.

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #119 dnia: 16 Kwi 2011, 20:25:30 »
Oj to chyba nie do końca tak jest ,że się rozliczyli i wszystko było ok,a ''tamci''się nie rozliczyli i płacą.Ja się rozliczyłem,i okazało się że biuro popełniło błąd,wyliczyli mi na zero, teraz po korekcie wychodzi mi że muszę zapłacić 7600 +odsetki.Niestety nie ma znaczenia że się rozliczałem,że świadomie nie usiłowałem nic zataić,płacić i już trzeba,jak to powiedziała pani naczelnik:to są podatki należne budżetowi państwa polskiego.I nic nie mogę zrobić niestety.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #119 dnia: 16 Kwi 2011, 20:25:30 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9241
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23723
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10342
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc