poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Powrót do Danii po paru latach - jakie podatki  (Przeczytany 25352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
Odp: Powrót do Danii po paru latach - jakie podatki
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Cze 2013, 00:09:45 »
Albo taki laptop co przerywa ciaze i krawaty wiaze ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Cze 2013, 00:21:06 »
Albo taki laptop co przerywa ciaze i krawaty wiaze ;D
:D :D :D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline polar

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Cze 2013, 09:31:13 »
Przyjechałeś i marudzisz jak Ci 130 za mało to popracuj za 70 pod polską firmą to zobaczysz czy utrzymasz ,,dwa domy''. Niektórzy nawet jednego nie mają mieszkają z 3 dzieci w kawalerce , dostają polskie marne pensje i jakoś sobie radzą a jak ktoś jest pazerny to zawsze będzie za mało, w dupach się poprzewracało niektórym, przyjechali z dziurawymi skarpetkami, zarobili parę groszy a teraz paniska w brudnych pantofelkach, i udają w Polsce biznesmenów z duńskiego kurnika. I wiecznie temat ulg, jak najwięcej wyciągnąć a najlepiej jakby powstał taki poradnik jak okraść państwo duńskie

Po to Buk stworzył Danię żeby można było pracować za stawki nie urągające godności ludzkiej. Stworzył też duńskie związki zawodowa ( należałem do DanskMetal ) żeby tej godności broniły.
Stworzył jednak też buractwo, które niszczy duński rynek pracy i ośmiesza nas przed tymi sympatycznymi ludźmi, którzy tylko po to aby kupić sobie Audi prawie nówkę i prężyć się pod GS-em we wsi są wstanie pracować za stawki które normalny duńczyk uważa za poniżające.

Pracowałem w 2007 i 2008 w Danii. Zarabiałem 160dkk/h. Stawkę tę ustalił ktoś mądrzejszy w porozumieniu grupowym zawartym pomiędzy związkowcami a pracodawcami. Dzięki tej stawce kupowałem żywność w duńskich sklepach, chodziłem do duńskich pubów, kupiłem duński internet, płaciłem za dwupokojowe mieszkanie w którym mieszkałem we DWÓJKĘ !!! z szwagrem.
Moi kochani rodacy, w swoich Audi prawie nówkach targali wory z ziemniakami, kilogramy posmażonych mielonych i schabowych, no i oczywiście lirty polskiej smacznej wódy. Latali po osiedlu z prehistorycznymi laptopami w nadziei znalezienia darmowej sieci wifi. Ale oni chyba zarabiali 70dkk/h. Ale twardzi byli...nie płakali.  ;D

Cytat: aisak
Ja tez chetnie zalapie sie na stawke 130/h. Polar jakies namiary ;)?

Tak marudzisz Ci powiem, ze zastanawiam sie, czy to nie jest jakas "delikatna" prowokacja z Twojej strony :o?

Prowokacja?? Litości. Nie snujcie teorii spiskowych.
Namiary? Bardzo proszę. Firma JobSupply ze Szczecina w porozumieniu z duńskim BlueCollar ( wujek gógl wskaże namiary ;) )poszukuje certyfikowanych spawaczy na metodę 136. Dają 127dkk brutto podstawy plus bonusy za pracę na drugiej zmianie. Po bonusach wychodzi coś około 150dkk/h.

Nie trzeba dziękować. ;)

Cytat: happybeti

Ulga 20000 miesięcznie?
Wolne żarty, niektórzy nawet tyle nie zarabiają :/...
[/quote

Cytat: 1941
Pierwsza ulge miałem 20 tys. miesiecznie, - wychodziło dlatego, ze były wyzsze stawki za loggy oraz kost.

Niemożliwe!!! Tyle to nawet ludzie nie zarabiają.   ;D  ;D

P.S. Też dostałem na początku 20 tys. Po 3 miechach zabrali. Dali 15.000. 
« Ostatnia zmiana: 23 Cze 2013, 09:42:31 wysłana przez polar »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Cze 2013, 10:41:26 »
Nic nie bede udowadniał ale wysoka ulga jest mozliwa, przy wykorzystaniu na max wszystkich ulg, w pierwszym okresie swojej pracy w DK, ale krotkotrwałym. Pewnie skoro zarabiasz "kosmicznie" to umiesz liczyc :)
Mieszkanie ze szwagrem  ;D ;D ;D Sprobuj sam  8)
Audi jest dobra marka auta, ale nie kazdy w niej gustuje  ;)
Strugasz bohatera kolego z krytycznym podejsciem do innych, poniewaz stawke miałes wieksza, zakupy w DK nie sa powodem do wielkiej dumy czy tez czynem ze wszechmiar bohaterskim  ;D ;D ;D wiekszosc z nas robi tylko w DK zakupy gdzie z PL sa tylko przy okazji i to niezbyt czestej. Co do stawek nie masz pojecia o bozym swiecie otoz np. w przemysle drzewnym układ zborowy ustalił stawke ok. 107 kr/h obowiazujaca w roku 2008. Oczywistym jest, ze dochodziły do tego roznego rodaju dodatki, np. za nieopuszczanie godzin a bardziej dokładnie bedzie nie chorowanie, wieczorowy i nocny tillæg oraz progresywnosc wzrostu płacy w kolejnych latach, co zostało zmienione renegocjacjami bodajze w 2009 na niekorzysc z wiadomych powodów.
Oczywistym jest psucie rynku poprzez zanizanie stawek płacowych ale to wałkowalismy juz wielokrotnie i nie chce mi sie juz o tym nawet pisac.
Tak wiec, chyba nie przybłysnąłeś. Troche przydałoby sie poczytac zanim sie zacznie oceniac  ;) o błazenade nietrudno 8)

Offline polar

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Cze 2013, 11:28:46 »
Sugerujesz delikatnie, że się błaźnię, hmmm....no cóż, ja zasugeruję żebyś nauczył się czytać ze zrozumieniem.
Jak opanujesz tę niezbyt trudną sztukę ;) popiszemy o błazenadzie.

Co do błyszczenia....Chciałem tylko poprosić rodaków o pomoc, ale jak widzę polactwo wyjdzie zawsze. Gdybym władał duńskim albo angielskim w stopniu umożliwiającym mi swobodna komunikację na poziomie SKAT-a, zadzwoniłbym osobiście i wszystkiego się dowiedział. Dostałem następny dowód na to, że większość rodaków to frustraci którzy swoje fobie i niepowodzenia topią na forach sugerując innym ich błazenadę,  pazerność, chęć oszukania i wykorzystania państwa duńskiego i próby błyszczenia.

Polskaaaa  Białoooczerwoniii !!!!!!!!!!!    ;D  ;D  ;D

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Cze 2013, 11:45:06 »
Sugerujesz delikatnie, że się błaźnię, hmmm....no cóż, ja zasugeruję żebyś nauczył się czytać ze zrozumieniem.
Jak opanujesz tę niezbyt trudną sztukę ;) popiszemy o błazenadzie.

Co do błyszczenia....Chciałem tylko poprosić rodaków o pomoc, ale jak widzę polactwo wyjdzie zawsze. Gdybym władał duńskim albo angielskim w stopniu umożliwiającym mi swobodna komunikację na poziomie SKAT-a, zadzwoniłbym osobiście i wszystkiego się dowiedział. Dostałem następny dowód na to, że większość rodaków to frustraci którzy swoje fobie i niepowodzenia topią na forach sugerując innym ich błazenadę,  pazerność, chęć oszukania i wykorzystania państwa duńskiego i próby błyszczenia.

Polskaaaa  Białoooczerwoniii !!!!!!!!!!!    ;D  ;D  ;D

Jesli chciałes cos osiagnac, to nie w taki sposob, drogi "wyjatkowo rozumujacy" rodaku!
Jak zaczałes prezentacje i oczekiwania itd. tak masz  8)
Frustraci???  ;D ;D ;D
Bez komentarza  :-X  ::) 8)
Aczkolwiek, czasem podoba mi sie prostolinijnosc, tylko nie w kazdym wykonaniu i nie kazdemu pasuje  ;)
Chcesz robic "kariere zawodowa" za granica, bez jezyka  :o
Pomoge Ci troche w zakresie jezykow, po prostu ucz sie, to nie boli naprawde  ;) ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Cze 2013, 12:29:15 »
Po to Buk stworzył Danię żeby można było pracować za stawki nie urągające godności ludzkiej. Stworzył też duńskie związki zawodowa ( należałem do DanskMetal ) żeby tej godności broniły.
Stworzył jednak też buractwo, które niszczy duński rynek pracy i ośmiesza nas przed tymi sympatycznymi ludźmi, którzy tylko po to aby kupić sobie Audi prawie nówkę i prężyć się pod GS-em we wsi są wstanie pracować za stawki które normalny duńczyk uważa za poniżające.

Pracowałem w 2007 i 2008 w Danii. Zarabiałem 160dkk/h. Stawkę tę ustalił ktoś mądrzejszy w porozumieniu grupowym zawartym pomiędzy związkowcami a pracodawcami. Dzięki tej stawce kupowałem żywność w duńskich sklepach, chodziłem do duńskich pubów, kupiłem duński internet, płaciłem za dwupokojowe mieszkanie w którym mieszkałem we DWÓJKĘ !!! z szwagrem.
Moi kochani rodacy, w swoich Audi prawie nówkach targali wory z ziemniakami, kilogramy posmażonych mielonych i schabowych, no i oczywiście lirty polskiej smacznej wódy. Latali po osiedlu z prehistorycznymi laptopami w nadziei znalezienia darmowej sieci wifi. Ale oni chyba zarabiali 70dkk/h. Ale twardzi byli...nie płakali.  ;D

Prowokacja?? Litości. Nie snujcie teorii spiskowych.
Namiary? Bardzo proszę. Firma JobSupply ze Szczecina w porozumieniu z duńskim BlueCollar ( wujek gógl wskaże namiary ;) )poszukuje certyfikowanych spawaczy na metodę 136. Dają 127dkk brutto podstawy plus bonusy za pracę na drugiej zmianie. Po bonusach wychodzi coś około 150dkk/h.

Nie trzeba dziękować. ;)

Niemożliwe!!! Tyle to nawet ludzie nie zarabiają.   ;D  ;D

P.S. Też dostałem na początku 20 tys. Po 3 miechach zabrali. Dali 15.000.
Polar, ja sie z Toba prawie zgadzam ;). I prawie dziekuje :D, ino... ja nie spawacz :(, wiec, co mam robic? Uprawnienia :D? Tzn wiem, jak sie spawa :o, ex-maz mnie nauczyl, ale.... bez jaj, hihi...

Fajna postawa, szacunek dla innych, ale i dla siebie :). Tak trzymaj.

Pozdrawiam :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Cze 2013, 12:29:15 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Cze 2013, 12:31:19 »
Polar, ja sie z Toba prawie zgadzam ;). I prawie dziekuje :D, ino... ja nie spawacz :(, wiec, co mam robic? Uprawnienia :D? Tzn wiem, jak sie spawa :o, ex-maz mnie nauczyl, ale.... bez jaj, hihi...

Fajna postawa, szacunek dla innych, ale i dla siebie :). Tak trzymaj.

Pozdrawiam :)

Coś piłaś  :o :o :o

Offline polar

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Cze 2013, 12:32:51 »
O czym ty do mnie rozmawiasz ???  ;D ;D  ;D
Czytasz czasami to co wpisujesz?
Jaka prezentacja, jakie oczekiwania, jaka prostolinijność?
Zadałem proste  pytanie na które jakiś frustrat odpowiedział personalizując odpowiedź preżąc wirtualne muskuły ;D Jeden odpowiedział normalnie, reszta zaspamowała wątek radośnie popiardując w samozachwycie. Ty też brnie bez sensu w prostacką pyskuwkę, próbując jakąś dziwaczną ekwilibrystyką logiczną udowodnić swoją... wyższość???
Ludzie, co z wami jest nie tak?  8)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Cze 2013, 12:44:33 »
O czym ty do mnie rozmawiasz ???  ;D ;D  ;D
Czytasz czasami to co wpisujesz?
Jaka prezentacja, jakie oczekiwania, jaka prostolinijność?
Zadałem proste  pytanie na które jakiś frustrat odpowiedział personalizując odpowiedź preżąc wirtualne muskuły ;D Jeden odpowiedział normalnie, reszta zaspamowała wątek radośnie popiardując w samozachwycie. Ty też brnie bez sensu w prostacką pyskuwkę, próbując jakąś dziwaczną ekwilibrystyką logiczną udowodnić swoją... wyższość???
Ludzie, co z wami jest nie tak?  8)

Róznice pogladow na temat pobytu w DK, a taki .... , dobra radź sobie szczesliwie sam, powodzenia mimo wszystko zycze  :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Cze 2013, 12:53:30 »
Coś piłaś  :o :o :o
Bo powinnam milczec i pachniec tylko ;)?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Cze 2013, 13:01:15 »
Bo powinnam milczec i pachniec tylko ;)?

Jak zwykle od zadniej strony  ::)

hydrogen2

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Cze 2013, 13:04:53 »
Jesli chciałes cos osiagnac, to nie w taki sposob, drogi "wyjatkowo rozumujacy" rodaku!
Jak zaczałes prezentacje i oczekiwania itd. tak masz  8)
Frustraci???  ;D ;D ;D
Bez komentarza  :-X  ::) 8)
Aczkolwiek, czasem podoba mi sie prostolinijnosc, tylko nie w kazdym wykonaniu i nie kazdemu pasuje  ;)
Chcesz robic "kariere zawodowa" za granica, bez jezyka  :o
Pomoge Ci troche w zakresie jezykow, po prostu ucz sie, to nie boli naprawde  ;) ;D

Polar, daj sobie spokój z tym forum. Jak przejrzysz wszystkie wątki, to ci, którzy się tak mądrują w Twoim temacie, psują każdy wątek na tym forum...To polaczkowo, mimo, że zakończysz już pisanie w tym wątku, oni nadal będą pluć jadem. Żałośni i zawistni, jak to w polskim narodzie bywa. Jedyną życzliwą  i posiadającą dużą wiedzę osobą na tym forum był roga, który najwyraźniej dał sobie spokój z tym syfem. Niniejszym postem, również kończę swój byt w tym gównie, jakim jest to forum.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Cze 2013, 13:06:11 »
Polar, daj sobie spokój z tym forum. Jak przejrzysz wszystkie wątki, to ci, którzy się tak mądrują w Twoim temacie, psują każdy wątek na tym forum...To polaczkowo, mimo, że zakończysz już pisanie w tym wątku, oni nadal będą pluć jadem. Żałośni i zawistni, jak to w polskim narodzie bywa. Jedyną życzliwą  i posiadającą dużą wiedzę osobą na tym forum był roga, który najwyraźniej dał sobie spokój z tym syfem. Niniejszym postem, również kończę swój byt w tym gównie, jakim jest to forum.

Amen!
Jednak mam jakies takie niejasne wrazenia, ze jednak przyczyna "odpoczynku" roga tkwi zupełnie gdzie indziej. Moze ma dosc charytatywnego udzielenia sie nieedukowalnym rodakom? Ile mozna pomagac oddajac swoj czas wolny i nie tylko? Nieporadnosc da sie rowniez leczyc  :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Cze 2013, 13:08:29 »
:o :o :o

Gorszy dzien? To po co sam plujesz jadem dodajac tylko masy do gnowjowki? Nie rozumiem...

Napisz cos z sensem..., doradz moze i bedzie ok. Ale cos takiego, to.... wybacz, sam tworzysz i toniesz w w tym...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 23 Cze 2013, 13:08:29 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309157
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16836
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39591
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45805
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand