poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Komentarze powyborcze?  (Przeczytany 168121 razy)

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
Odp: Komentarze powyborcze?
« Odpowiedź #90 dnia: 07 Lis 2015, 21:24:00 »
Ilu Polska ?
Tak dla jasności.
Bo nadal tych tłumów w Polsce nie widzę.

Ponad 62 tysiące samych ukraincow (od majdanu) gdzie ponad 60 procent to kobiety. Jeżeli czegoś nie widać( nie jest opisane w najlepszej z najlepszych)  to nie znaczy ze tego nie ma.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #91 dnia: 07 Lis 2015, 21:31:11 »
    Nie powinnam stawiać w jednym rzędzie Kukiza i PIS ?
    To się okaże, zobaczysz, jak szybko.

No i nie trzeba było długo czekać .
Już jakieś potajemne spotkania...

Jasinej? , nie mam dostępu do wyborczej

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #92 dnia: 07 Lis 2015, 21:33:32 »
Dlaczego przed chwila usunieto cytat Sokratesa zamieszczony przez Vodingborga?

Poniewaz oprocz proby "dokopania" Betti nie wnosil nic do dyskusji.
Osobiscie uwazam, ze dyskusja powinna sie toczyc na argumenty, a nie na "kopniaki".
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #93 dnia: 07 Lis 2015, 21:49:32 »
Zapytalem tylko dlatego, ze chcialem zyczyc Voringborgowi smacznego w zwiazku z tym cytatem, ale nie zdazylem, poniewaz post zostal usuniety.   

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Lis 2015, 03:38:20 »

Ponad 62 tysiące samych ukraincow (od majdanu) gdzie ponad 60 procent to kobiety. Jeżeli czegoś nie widać( nie jest opisane w najlepszej z najlepszych)  to nie znaczy ze tego nie ma.
Ci Ukraińcy to tacy sami "uchodźcy", jak Polacy w Danii. Skąd masz informacje, że Polska przyjęła 62 tys UCHODŹCÓW z Ukrainy ???
Sprawdź sobie, ilu ludzi ubiegało się o status uchodźcy w Polsce w 2014 i 2015 r. i ilu go otrzymało. Zdziwisz się.
https://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1476518,Ponad-4-tys-osob-zlozylo-w-Polsce-wniosek-o-status-uchodzcy-Wiekszosc-odrzucono
" Polak gorszego sortu"

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #95 dnia: 08 Lis 2015, 03:44:18 »

Jasinej? , nie mam dostępu do wyborczej

Znalazłam -specjalnie dla ciebie-nie z Wyborczej i nie z TVN ;P
http://korwin-mikke.pl/wazne/zobacz/kaczynski_potajemnie_spotkal_sie_z_kukizem/120457

Zapytalem tylko dlatego, ze chcialem zyczyc Voringborgowi smacznego w zwiazku z tym cytatem, ale nie zdazylem, poniewaz post zostal usuniety.   
Ja nawet nie zdążyłam go zobaczyć :)
Może i lepiej ...;)
" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #96 dnia: 08 Lis 2015, 06:51:03 »
Ci Ukraińcy to tacy sami "uchodźcy", jak Polacy w Danii. Skąd masz informacje, że Polska przyjęła 62 tys UCHODŹCÓW z Ukrainy ???
Sprawdź sobie, ilu ludzi ubiegało się o status uchodźcy w Polsce w 2014 i 2015 r. i ilu go otrzymało. Zdziwisz się.
https://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1476518,Ponad-4-tys-osob-zlozylo-w-Polsce-wniosek-o-status-uchodzcy-Wiekszosc-odrzucono

Tylu w od czasów majdanu złożyło pozwolenie o pobyt,jest to skok o kilkaset procent .Można twierdzić ze to sa uchodzcy ekonomiczni , tak samo jak to towarzystwo ktore obecnie zalewa europe. Licze na to ze sa odpowiednie instytucje ktore potrafią to zweryfikować.

W ostatnich latach status uchodźcy dostawało co roku przeciętnie ponad 200 osób (od 2007 r. do końca sierpnia tego roku 1472 osoby). Przyjmowaliśmy głównie Czeczenów. W tym czasie złożono 83,5 tys. wniosków o nadanie statusu uchodźcy. 59 tys. złożyli obywatele Rosji (w tym Czeczeni 53 tys.). Połowa wnioskujących to kobiety – to najwyższy wskaźnik w całej UE. Status uchodźcy uzyskali obywatele Rosji (558), Syrii (336), Bia3orusi (145), Iraku (83) i Afganistanu (63). 59,9 tys. spraw umorzono, bo wnioskodawcy wyjechali, zanim ich sprawa zostanie rozpatrzona. Statusu w tym okresie odmówiono 22 tys. osób.

Gdyby ktoś twierdzil ze nie przyjmujemy nikogo.
Znalazłam -specjalnie dla ciebie-nie z Wyborczej i nie z TVN ;P
http://korwin-mikke.pl/wazne/zobacz/kaczynski_potajemnie_spotkal_sie_z_kukizem/120457

Ja nawet nie zdążyłam go zobaczyć :)
Może i lepiej ...;)

Info z takiego źródła , wstydź sie , nawet nie otwieram

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 08 Lis 2015, 06:51:03 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #97 dnia: 08 Lis 2015, 17:59:49 »
Info z takiego źródła , wstydź sie , nawet nie otwieram
... a tak się nameczyłam, by nie było z Wyborczej...no, nie dogodzisz ludziom :)

Tylu w od czasów majdanu złożyło pozwolenie o pobyt,jest to skok o kilkaset procent .Można twierdzić ze to sa uchodzcy ekonomiczni , tak samo jak to towarzystwo ktore obecnie zalewa europe. Licze na to ze sa odpowiednie instytucje ktore potrafią to zweryfikować.
Dane w linku , który podałam, są z "odpowiedniej instytucji" , która chyba to zweryfikowała, nie ?

Ponad 4 tys. cudzoziemców - głównie Czeczenów oraz Ukraińców - złożyło w Polsce wnioski uchodźcze od początku roku. Ochronę międzynarodową otrzymało 273 osób - poinformował Urząd do Spraw Cudzoziemców w raporcie poświęconym głównym trendom migracyjnym w 2015 r.

Nieliczne wnioski rozpatrzone pomyślnie
Najliczniej reprezentowani byli Rosjanie, którzy złożyli ponad połowę wniosków obejmujących 2,1 tys. osób (91 proc. narodowości czeczeńskiej). 1,3 tys. osób pochodziło z Ukrainy. Poza tym liczniejsze grupy potencjalnych uchodźców pochodziły z Gruzji (208 osób), Tadżykistanu (103) oraz Syrii (62).
Od początku roku status uchodźcy otrzymały 273 osoby. Byli to głównie obywatele: Syrii - 27 osób, Egiptu - 15 oraz Iraku - 14 osób.

Dlaczego odrzucono wnioski?
1,6 tys. cudzoziemców otrzymało decyzję negatywną, ponieważ nie spełniali przesłanek m.in. Konwencji Genewskiej. Zgodnie z nią, cudzoziemcowi nadaje się status uchodźcy, jeżeli na skutek uzasadnionej obawy przed prześladowaniem z powodu rasy, religii, narodowości, przekonań politycznych lub przynależności do określonej grupy społecznej nie może lub nie chce korzystać z ochrony własnego kraju.
" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #98 dnia: 08 Lis 2015, 19:16:31 »
ylu w od czasów majdanu złożyło pozwolenie o pobyt,jest to skok o kilkaset procent .Można twierdzić ze to sa uchodzcy ekonomiczni , tak samo jak to towarzystwo ktore obecnie zalewa europe. Licze na to ze sa odpowiednie instytucje ktore potrafią to zweryfikować.

Potrafisz czytac ze zrozumieniem?

https://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1499640,17-tys-Ukraincow-zlozylo-wnioski-Dwie-osoby-otrzymaly-status-uchodzcy

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Lis 2015, 04:56:07 »
Spośród 1,7 tys. obywateli Ukrainy, którzy złożyli w tym roku wnioski o ochronę międzynarodową, tylko dwie otrzymały status uchodźcy, a osiem ochronę uzupełniającą - wynika z danych Urzędu do Spraw Cudzoziemców.

W zeszłym roku ochrony międzynarodowej nie otrzymał ani jeden Ukrainiec, chociaż takie wnioski złożyło ponad 2 tys. osób.

to cytat z podeanego prze cierbie linka.
Gdzie tu mowa o 62 tysiącach ?

Ja czytać potrafię, gorzej,że ty "brniesz w zaparte", podając linki, które samemu tobie przeczą. No, ale twój wybór, mi nic do tego, jak formułujesz swoje wypowiedzi.
Przypomnę, ze pytałam o uchodźców w Polsce, ilu ich jest.
Cytuj (zaznaczone)
Co do liczby uchodźców- takie małe pytanko.
Ilu przyjął "antyimigrancki" rząd DFi V ?
Ilu Polska ?
Tak dla jasności.
Bo nadal tych tłumów w Polsce nie widzę.
I twoja odpowiedź bezpośrednio na to pytanie :

Próba odwrócenia kota ogonem i nazywanie ich "uchodźcami ekonomicznymi" ...cóż...no comments, sam sobie wystawiasz świadectwo.

W ostatnim czasie wzrasta także liczba składanych przez cudzoziemców wniosków w sprawach o legalizację pobytu. Od początku roku wojewodowie przyjęli ponad 65 tys. wniosków na pobyt czasowy, stały i rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej. To więcej niż w całym 2014 roku, kiedy złożono ich ponad 64 tys.

- Jest to konsekwencja przede wszystkim sytuacji na Ukrainie i zwiększonej imigracji obywateli tego państwa. Obywatele Ukrainy od początku roku złożyli w sumie 40 tys. wniosków w sprawach o legalizację pobytu - wyjaśniła Piechota.

Tłumacząc "z polskiego na nasze" , oznacza to, że 65 tys Ukraińców ubiegało się w Polsce o pozwolenie na pobyt, czyli ta sama zasada, na jakiej Polacy są w Danii -NIE o STATUS UCHODŹCY. To "drobna " różnica, nie ?
Gdy ja npisałam o tych nieszczęsnych 260 mln na ochronę Kaczyńskiego, potrafiłam się przyznać do błędu i skorygować. Ty idziesz w zaparte, dalej bredząc o "62 tys uchodźców z Ukrainy", których przyjęcła Polska. Albo nie ty, tylko te twoje "wiarygodne źródła". Tak czy inaczej na jedno wychodzi.
« Ostatnia zmiana: 09 Lis 2015, 05:08:16 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #100 dnia: 09 Lis 2015, 09:16:14 »
Gdy ja npisałam o tych nieszczęsnych 260 mln na ochronę Kaczyńskiego, potrafiłam się przyznać do błędu i skorygować.

....cecha raczej nieznana rodakom......nie dziw sie i nie oczekuj tego z ich strony........brna wpierw tak troche na powierzchni, potem po kolana, potem do pepka, nie zauwazajac, albo nie chcac zauwazac popelnionego bledu, a na samym koncu ida calkiem pod wode, bulgocac jeszcze troche ale juz coraz mniej zrozumiale......a potem cisza. 

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Lis 2015, 17:50:10 »
Gdy ja npisałam o tych nieszczęsnych 260 mln na ochronę Kaczyńskiego, potrafiłam się przyznać do błędu i skorygować.

....cecha raczej nieznana rodakom......nie dziw sie i nie oczekuj tego z ich strony........brna wpierw tak troche na powierzchni, potem po kolana, potem do pepka, nie zauwazajac, albo nie chcac zauwazac popelnionego bledu, a na samym koncu ida calkiem pod wode, bulgocac jeszcze troche ale juz coraz mniej zrozumiale......a potem cisza.

Hmmm, pewnej grupie użytkowników ciężko jest zrozumieć ,ze istnieje coś poza tym forum. Niestety nie mam zamiaru nadwyrężać mojego czasu przeznaczonego na prace i rodzinę (nocek tez nie lubię zarywać)Szarpanie się z HB leci z mojego czasu wolnego.I tak staram się ograniczać , gdybym miał reagować na każde bzdety drukowane prze HB to może życia by nie brakło ,ale czas wolny bylby bardzo nadwyrężony.

Co do tematu uchodźców.

Czyli dalej twierdzisz ze osoby które szturmują UE uchodźcami wojennymi ? zgodnie z wszystkimi konwencjami powinny zatrzymać się w pierwszym kraju w którym nie prowadzi się działań wojennych ,a ne z okrzykiem na ustach -dzermamy , dzermany.To ze Merkel ma pomysł by zarobic na papabusesach sprzedawanym emigrantom to nie mój problem.
Odsetek pokrzywdzonych przez konflikt pewnie nie przekroczy ten którzy maja ukraincy.Niestety sito jest tak wielkie , kolor skory taki a nie inny , UE kabusewana przez socjalistów . status uchodźcy dostają wszyscy którym wyznanie i odcień skory sie zgadza. Ukraincom sie nie poszczęściło.Od majdanu napływ sąsiadów wzrósł niewspółmiernie,I akurat w tym przypadku różnica miedzy uchodźca wojennym a emigrantem ekonomicznym ,ma znaczenie?  Moze sa za bardzo biali ?Nie dostają statusu uchodźcy , to składają wnioski o pobyt( nie porównuj państw członkowskich UE i jest przepływie sily roboczej).Jezeli mam wybierac to wole ukraicow ze stalym pobytem (nawet nagiętym do granic możliwości ) niz grupę osób które nigdy sie nie zasymilują ,a różnice kulturowe sa zbyt wielkie. A to nie jest moje twierdzenie , takiego zdania sa polscy muzułmanie.

Ale co kto lubi

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Lis 2015, 03:43:45 »
cwsm, mimo wszystko , mimo tego, iż twierdzisz, że ja "drukuję bzdury", pragnę na początku podziękowac za dyskusję. Może i trochę kulawa, może i nie zawsze odpowiadająca standardom, ale zawsze jakaś dyskusja to jest. I to jest ważne. Możemy się różnić diametralnie, możemy się "okopać na swoich pozycjach" i "nikt nam nie powie, że czarne jest czarne " ;), ale ważne jest, że usiłujemy adwersarzowi wytłumaczyć swój punkt widzenia - z lepszym lub gorszym skutkiem ;) . Dyskusja - sama w sobie- jest wartością.
Co do uchodźców wojennych- nie, nie twierdzę, że wszystkie osoby "szturmujące granice Unii" nimi są. Po to jest procedura rozpatrywania wniosków o azyl- i mogę ci zaręczyc, że wielu wróci "z kwitkiem". ZWŁASZCZA, gdy sami sobie zrobili "pod górkę" i są "pod lupą".
Co do Merkel- myslę, ze intencje miała dobre, ale nie przewidziała skali mówiąc "przyjmiemy wszystkich". Widać nie zdawała sobie sprawy, co znaczy desperacja i determinacja, by dostać się do tego "raju", jakim jawi się niektórym Europa.
Ja się zreszta nie dziwię i tym "ekonomicznym", bo doskonale pamiętam czasy PRLu i to, jak był wówczas postrzegany przez Polaków mityczny "Zachód" .
Odsetek pokrzywdzonych przez konflikt w Syrii nie przekroczy tego, który maja Ukraińcy ???
Ty wiesz w ogóle, o czym piszesz???
Czy do domów ukraińców wpadają bandy uzbrojonych "partyzantów" i podrzynają gardła całym rodzinom ??? Czy mordują całe wsie ??? Czy miliony Ukraińców są stłoczone w prowizorycznych obozach ???
I tam, i w Syrii trwa wojna domowa.
Różnica między Ukrainą a Syrią jest taka, że duża część Ukraińców zwyczajnie uciekła w bezpieczną część kraju , tam, gdzie nie są prowadzone dzialania wojenne. Mam znajomych Ukraińców, małżeństwo, które pochodzi z dwóch różnych części Ukrainy. Wyobraź sobie, że w tym roku , z dwójką małych dzieci , pojechali do rodziny na wakacje. Gdy ich pytałam potem, czy się nie bali, bo przeciez wojna, bo nie wiadomo, co mogłoby się stać, mogliby na przykład nie mieć możliwości powrotu do Danii- odpowiedzieli , że nie ma się czego obawiać, w ich rejonach spokój, ludzie zyją normalnie. Czy w ktorejś części Syrii jest spokój ? Czy głowne miasta Ukrainy lezą w gruzach, bez wody i prądu, bez szpitali i żywności ? Nie porównuj, bo to tak, jakbyś porównywal czasy II Wojny na terenach Polski i Danii.
Powiem ci jeszcze jedno- większość uchodźców , tych "bona fide" , tu, jest złych na tych awanturników, którzy malują obraz imigranta ze Wschodu. Większość ich nie popiera i złości się na tamtych, że przez nich wszyscy są oceniani tak samo. Znów analogia- chciałbyś, by wszyscy Duńczycy, TYLKO DLATEGO, że jesteś Polakiem, patrzyli na ciebie jak na pijaka,  złodzieja i oszusta ??? Czy prasa rozpisuje sie o takich jak ty czy ja, normalnie zyjących i nie wadzących nikomu, czy o złodziejach rowerów i kontenerach Czerwonego Krzyża, okradanych przez "zaradnych" rodaków ?
Media zawsze będą szukały sensacji, z tego zyją.
Aczkolwiek i tak w duńskich widze jakąś równowagę. W mojej lokalnej gazecie nie ma tygodnia, by nie opisywano sukcesu jakiegoś Syryjczyka czy Afgańczyka- którzy znaleźli fajną pracę, lub otworzyli własny sklep lub firmę. I to ci z tej "najświeższej " imigracji. Nie jest tak, ze wszyscy oni to oszuści i "samo zuuuuoooo" .

A wracając do tematu- jak ci się podba "dreamteam" Kaczyńskiego, z Macierewiczem jako ministrem obrony , Kamińskim (kryminalista z wyrokiem za bezprawne operacje ) jako szefem służb specjalnych i innymi "kfffiatkami" ?
Widać, że wreszcie dorwali się do koryta i wszyscy "głowni akolici Prezesa" zostali obdarzeni urzędami.
Ja mam takie nieodparte wrażenie deja vu- ze kiedyś jakiś kabaret oglosił podobny skład rządu Prezesa i sala pokładała się ze śmiechu.
Jak widac, życie przerosło kabaret.
I smieszno, i straszno , jak mówią doświadczeni w tej materii Rosjanie...
" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Lis 2015, 17:42:33 »
A wracając do tematu- jak ci się podba "dreamteam" Kaczyńskiego, z Macierewiczem jako ministrem obrony , Kamińskim (kryminalista z wyrokiem za bezprawne operacje ) jako szefem służb specjalnych i innymi "kfffiatkami" ?
Widać, że wreszcie dorwali się do koryta i wszyscy "głowni akolici Prezesa" zostali obdarzeni urzędami.
Ja mam takie nieodparte wrażenie deja vu- ze kiedyś jakiś kabaret oglosił podobny skład rządu Prezesa i sala pokładała się ze śmiechu.
Jak widac, życie przerosło kabaret.
I smieszno, i straszno , jak mówią doświadczeni w tej materii Rosjanie...

Rzad na miarę możliwości,kilka wtop ,sporo znaków zapytania.Sporo osób o których nic nie wiem.Pobieżnie,na plus - Konstanty Radziwiłł,Anna Streżyńska i  minister finansów.Minus ,poza wielka trojka-minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Lis 2015, 18:11:23 »

Rzad na miarę możliwości,kilka wtop ,sporo znaków zapytania.Sporo osób o których nic nie wiem.Pobieżnie,na plus - Konstanty Radziwiłł,Anna Streżyńska i  minister finansów.Minus ,poza wielka trojka-minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Z przerażeniem stwierdzam że wybieranie "mniejszego zła" to jedyny sposób na wybory w naszym kraju. Trochę martwią a nawet przerażają mnie niektóre nazwiska w rządzie, niezbyt cieszy mnie też perspektywa dalszego ciągu "smoleńskiej masturbacji". Ogromnym plusem natomiast jest fakt że PO i lewactwo są teraz tam gdzie ich miejsce (lub wkrótce się tam znajdą). A kwaśna mina "Kazimieły" zaraz po wyborach była po prostu bezcenna ;)
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 10 Lis 2015, 18:11:23 »