Habanero,
Czytam i czytam twoje odpowiedzi i prawie natychmiast mam ciezka artylerie do obalenia nieomalze wszystkich twoich teori czy postulatow, ale sobie pomyslalem: Po co? Satysfakcja? Na co? Strata czasu; na pewno!!
Opuszczam wiec ten watek, ktory zreszta sam zalozylem: "Bohaterowie sa zmeczeni" (tytul filmu sprzed lat
)
No, właśnie...16 stron dyskusji , gdzie "nikt nam nie wmówi, że czarne jest czarne, a białe jest białe" (znów cytat z Nadpremiera Kaczyńskiego - dla mniej zorientowanych w meandrach polskiej polityki).
Ja nie opuszczam, bo, jak powiedziałam , "nie odpuszczę" i będę kontrować co niektóre bzdury, jakie się tu pojawiają. WSZYSTKICH NIE JESTEM W STANIE...

Krótko do młodego pana Alka :
Widać albo słabo się pan orientuje w materii politycznej, albo też to , że "czyta mnie pan od dawna" , to za mało, bo niejednokrotnie pisałam, że pretensje o "ciemny lud " do Kurskiego, ówczesnego szefa kampanii wyborczej Lecha Kaczyńskiego. To on powiedział te słowa o elektoracie PIS, więc jeśli macie się na kogoś za "ciemny lud" obrażać, , obrażajcie się na speców od marketingu politycznego z PIS- bo to
oni tak was , swój elektorat, traktują i nazywają. "500 na dziecko" jest tego sztandarowym przykładem. Gdyby PIS chciał spełnić tę swoją obietnicę, skabusewana do biednego elektoratu, to by to zrobił. Pani Szydło przed wyborami wymachiwała jakąs teczką z "gotową ustawą", to miał być "priorytet". Jak widac, nie az taki, że nie trzeba po nocy go uchwalać

. Najpierw była mowa, że od razu po wyborach, potem, że w 2016, potem, że 1 kwietnia 2016, a teraz młody Morawiecki coś tam przebąkuje o czerwcu....może...

. To już nie jest priorytet, który trzeba uchwalać błyskawicznie, pod osłoną nocy ?

Ciemny lud zagłosował na "500 na dziecko" , to teraz nich ciemny lud cierpliwie poczeka

.
Ile w Danii biorę na dziecko?
Co to ma do rzeczy? Czy dokonywałam wyboru kraju, czy głosowałam w wyborach ze względu na to ? Nie bądź pan smieszny

. Gdyby w Danii nie było żdnego zasiłku na dziecko, i tak bym tu żyła. Zasiłki nie są moim priorytetem.
Biorę tyle, ile każdy. "Załapaliśmy" się akurat na tę reformę, gdy zasiłek na dziecko był przyznawany w wysokości 25% po 6 mcach pracy . Gdy UE nakazała Danii wypłacać pełną sumę, nie ubiegaliśmy się o wyrównanie, stwierdziliśmy, że karencja i procenty były w sumie sprawiedliwe i nie mamy "sumienia" zwracać się do Państwa Duńskiego o pieniądze. Spokojnie sobie przeczekaliśmy te 2 lata do pełnej sumy.
Nie pobieraliśmy i nie pobieramy zadnych innych dopłat i zasiłków. Ani do mieszkania, ani do przedszkola, ani nawet nie wiem, co tam się jeszcze "należy". Nie kombinujemy, płacimy podatki ,jedyną ulga, jaka mamy, jest przyznany przez SKAT fradrag.
Nie poczuwam się do bycia czyims "klientem socjalnym" i nie kieruję się w swoich wyborach ani zawiścią, że ktoś miał łeb na karku i potrafił zarobić pieniądze, ani "kiełbasą wyborczą" .
Rozliczenie majątku Petru czemu miało służyć???
Pokazaniu, że jest bogaty i nie obchodzi go los biedoty?
A co to ma wspólnego z Trybunałem ?
Z łamaniem prawa przez PIS ?
Ja Petru nie zazdroszczę, zarobił swoje pieniądze , swoja pracą i swoim talentem.
Być moze Pan , równiez pracownik sfery bankowej swego czasu, mu zazdrości- widocznie ma Pan czego

. Nie każdy ma talent, nie każdy ma siłę przebicia. Bywa i trzeba z tym życ

.
cwsm
Tobie link był niepotrzebny, inni- cóż- "dla każdego coś dobrego", niech każdy wybierze źródło, czy to będzie TVN, Republika, czy Wyborcza.
Prezes powiedział, co powiedział , o "najgorszym sorcie Polaków, którzy mają gen zdrady narodowej".
No, to przeanalizujmy ten fragment.
KTO "donosił" na forum międzynarodowym, w UE i na świecie , na polski rząd i Polskę?
Czyż nie PIS , najpierw o "sfałszowanych wyborach" , potem o "sledztwie smoleńskim" , nie mówiąc już o objazdowym cyrku Antoniego M. w USA.
Kto z polityków PO skarżył się na arenie międzynarodowej ? Mam na myśli złożenie oficjalnej skargi, w kuluarowe rozmowy na gruncie prywatnym nie wnikamy, bo nie mamy źródeł , które to całościowo przedstawią.
Kto więc ma tu "gen zdrady" ?
Prezes może powinien przyjąć do wiadomości, że nie każdy jest "ciemnym ludem" , ze nie każdy cierpi na amnzezję i nie pamięta, co wyprawiali politycy PIS, gdy PO była u władzy.
Nawet, jeśli przyjmiemy, że to tylko walka o stołki, że politycy to sprzedajne dz...i i robią to tylko dla swojej korzyści, to ja wolę "walczyć o stołek" dla Kopacz, Petru, Tuska, Lisa, Olejnik, Michnika itd., niż podsuwać stołek Kaczynskiemu, Kempie, Ziobrze, Kamińskiemu, Macierewiczowi , Kurskiemu, Biereckiemu, Piotrowiczowi, Kukizowi , Winnickiemu ...wymieniać mogłabym długo"dreamteam" PISu -z przyległosciami. Ba, nawet trzeba było utworzyc 2 dodatkowe ministerstwa, by miejsca przy korytku dla wszystkich wygłodniałych po 8 latach, nie zabraklo

.
Wolę "cwaniaczka", który zje ośmiorniczki, niż szaleńca , którego idee fixe, jak pokazuje rzeczywistośc powyborcza, jest nie naprawa kraju, a prywatna wojenka .
A jesli ktokolwiek myśli, że na wprowadzeniu ceł i ograniczeń Polska mogłaby "zarobić"...cóż...gratuluję znajomości ekonomii

.
Czym miałby się kabusewać taki niemiecki importer, jeśli miałby do wyboru towar z takiej Litwy, nie objęty cłem i innymi przepisami o obrocie towarami i towar z Polski ? Koszt wytworzenia podobny, jakość podobna.
A moze to polski przedsiębiorca, importer, ucieczy się, gdy przyjdzie mu płacić cła za sprowadzany towar ? Większej bzdury dawno nie słyszałam. Polska to nie Chiny, u nas nie produkuje się T-shirtów po 2 złote i telewizorów po 100zł. Nikomu nie będzie opłacało się ściągac towarów z Polski, gdy będzie musiał do tego płacić cło i wypełniac formalności. No, ale "ekonomiści" z PISu "wiedzą lepiej" i maja "pełne szuflady" pomysłów. Jak to dobrze, że w Danii takich kosmitów nie dopuszcza się do władzy...co bym nie myślała o Lokke i DF, to w porównaniu z tym, co w Polsce wyprawia PIS, to jest nic i mając do wyboru Lokkego czy Kaczyńskiego, wolę już Lokkego.