Jaki interes ma PIS w forsowaniu takiej ustawy ?
Ano, poklask ciemnego ludu, któremu wmówi się, że to "dla dobra Polski ".Że to "ochrona" .
Nie chciałabym oskarżac PISu o taką bezczelność i krótkowzroczność i twierdzic, że to najbardziej korupcjogenna ustawa, która wyszła spod ich "pióra" . Bo "swoi " ludzie w ANR (wymienieni wszyscy naprędce niedawno ), którzy mają DECYDOWAĆ , co rolnik może zrobić ze SWOJĄ ziemią, to JAK to może wyglądać w praktyce?
Nie wierzę w dobre intencje PIS, bo jest w tej ustawie kilka "drobnych szczegółów" , które wyraźnie tym "dobrym intencjom" zaprzeczają. Skoro rolnik nie będzie nawet mógł przepisać ziemi SWOIM SPADKOBIERCOM, to o czym my rozmawiamy?
Skoro rolnik nie będzie miał prawa sprzedać swojej ziemi sąsiadowi za cene, jaką między soba ustalą, tylko Państwo będzie mogło kupić za cenę, jaką samo sobie ustali , to co to jest, jak nie zwykłe, bezczelne wywłaszczenie ?
Skoro rolnik nie będzie mógł sprzedać NIKOMU gospodarstwa powyżej 300 ha, to co to za polityka ? Zamienić rolnika w chłopa pańszczyźnianego, uwiązanego do ziemi?
Jeśli, dajmy na to, młody absolwent Akademii Rolniczej , chcący założyć gospodarstwo i je p[rowadzić, nie będzie mógł kupic ziemi, bo warunkiem jest co najmniej 5letni okres zamieszkiwania w DANEJ gminie

? Co niby ten młody absolwent, chcący zalożyć nowocvzesne gospodarstwo, przez te 5 lat ma w tej gminie robić ? Żyć z zasiłku czy jak

Wszystko postawione na łbie.
A co do lasów prywatnych- w Danii mamy też mnóstwo takich, są tabliczki, określające, jak goście moga się w nich zachowywać , ale jakoś zakazu wstępu do nich nie ma.
Znów straszak dla ciemnego ludu, że "chrustu i grzybów do sprzedazy przy drodze" nie będzie mógł zbierać ?
Żałosne, a argumentacja z d...y wzieta, tylko, by usprawiedliwić przed ciemnym ludem to szaleństwo.
Bo PIS wie, że normalnych nie przekona, że normalni ludzie przejrzeli ich już dawno.
Więc skupia się na ciemnym ludzie i pod jego potrzeby wymyśla "argumenty".
Czy mam "obsesję" na punkcie PIS ?
Nie większą, niż twoja na punkcie "eurokołchozu", "Swetru", "Bula", "kopaczki -kłamczuchy" czy "ryżego donka" i "ryjów odrywanych od koryta"(to tylko część określeń, którymi się posługujesz na codzień ). Czym się różnisz w tych swoich wyzwiskach od pisowskich płatnych po 1,5 zeta od posta, trolli ?
Przypomnę też delikatnie, że wątek odgrzebałeś ty, nie ja.
Widać masz dużą potrzebę "wywnętrzenia się" na ten temat tu.
Co do poglądów - jak już pisałam, dlaczego ty możesz siać tu swoją pisią propagandę, a ja miałabym siedzieć cicho i nie pokazywac, ze jest zupełnie odwrotnie?
Myślisz, że jak zakrzyczysz bełkotem o "ryjach odrywanych od koryta" , to przykryjesz radosny kwik nowych ryjów, które się do niego pchają?
Może i PO z PSLem byli cwaniaczkami i kombinatorami.
Ale wolę cwaniaczka i kombinatora, niż szaleńca , który w imię żądzy władzy i leczenia swoich kompleksów, doprowadza kraj do kryzysu i ruiny.
Fajnie się rządzi - pieniążkami "wypracowanymi" przez PO.
Ciekawe, co będzie za 2 lata, gdy pieniążki się skończą.
Morawiecki z Szałamachą już dziś rwą włosy z głowy i z przerażeniam czekaja na nowe obietnice "dobrej Beatki" i Andrzeja od tweetowania po nocach z "leśnym ruchadłem" (sorry Jomir, za wulgaryzm, ale to nick nastolatki, z którą koresponduje sobie urzedujący Prezydent

)
Ok, przydługo, nikt tego i tak nie przeczyta...